ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30.3.2018


10.00  ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ - ΝΗΣΟΣ ΤΩΝ ΑΖΟΡΩΝ - ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ

Στιχουργός: ΜΕΝΤΗΣ ΜΠΟΣΤ (ΜΠΟΣΤΑΝΤΖΟΓΛΟΥ),   ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ,  ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ,   ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ,   ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ,  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟΣ,   ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ
Συμμετοχές: ΚΑΙΤΗ ΘΥΜΗ,  ΜΑΙΡΗ ΛΙΝΤΑ


13.00  ΕΠΙΒΑΤΗΣ - Στίχοι: Κ.Τριπολίτης*, Μαργαρίτα Ζορμπαλά* Και Γιάννης Μπογδάνος ‎– Επιβάτης


14.00  MARGARITA - LOVE SONG BY MIKIS THEODORAKIS - JOCELYN B. SMITH

16.00  ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΙΚΗ - ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΕΡΟ

18.00  MIKIS 

19.00  7η ΣΥΜΦΩΝΙΑ 
Στο Πρώτο Μέρος της ΕΒΔΟΜΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ θα λέγαμε ότι η μουσική είναι «περιγραφική» με την έννοια που τη συναντάμε στα έργα των μορφών του «Μουσικού Ποιήματος», σαν να θέλει ο συνθέτης να μεταφέρει το νόημα των στίχων σε αντίστοιχες μουσικές. Και φυσικά να εκφράσει το ΟΛΟΝ της Ποίησης σε μια νέα ενότητα Ποίησης και Μουσικής σε ένα ΟΛΟΝ ενός νέου έργου.

Ζητώντας το Θεό ζητούσα εσένα. Η γέννηση τη Άνοιξης. Οι πρώτοι ψίθυροι της ζωής. Οι σταλακτίτες σπάζουν. Η μελωδία της Άνοιξης προσπαθεί να απαλλαγεί από τις ομίχλες του χειμώνα. Μέσα από την παγωμένη γη αναδύεται το τραγούδι των ανθρώπων. Είναι δειλό, μονότονο, φοβισμένο, βασισμένο μόνο σε δύο νότες σε διάστημα τόνου: πρώτα RE – MI και στη συνέχεια SOL – LA. Το αρχίζουν οι μπάσοι με τους τενόρους, στους οποίους αργότερα έρχονται να προστεθούν πρώτα οι άλτες και μετά οι σοπράνες μέσα σε μια συνεχή κορύφωση. Που δείχνει προσπάθεια, κόπο και επιμονή. Ανάμεσα σ’ αυτές τις διαδοχικές εισόδους των φωνών η ορχήστρα πότε περιγράφει ρο ξύπνημα της γης (θροΐσματα φύλλων, μυκηθμοί από τις ρίζες, τριγμοί απ’ τους κορμούς) και πότε ξαναπιάνει το Τραγούδι της Άνοιξης που προσπαθεί να απαλλαγεί από τα δεσμά του Πάγου που αντιπροσωπεύουν τα διάφωνα αντιθέματα και οι συγχορδίες «πακέτα» που δημιουργούν την αίσθηση πότε κραυγών και πότε κρότων.

20.00  ΑΓΙΟΣ Ο ΕΡΩΤΑΣ


ΒΡΑΔΙΑ ΟΠΕΡΑΣ 

22.00  ΑΝΤΙΓΟΝΗ  


Com­poser: Theodorakis, Mikis
li­bret­tist: Theodorakis, Mikis
In­ter­preter: Feljaer, Wladimir
In­ter­preter: Titarenko, Emilia
In­ter­preter: Migounov, Peter
In­ter­preter: Witshnewski, Eugeni
In­ter­preter: Liogkaja, Irina
In­ter­preter: Repin, Leonid
In­ter­preter: Kovalenko, Juri
Choir: St. Petersburg State Academic Capella Choir,
or­ches­tra/en­sem­ble: St. Petersburg State Academic Capella Orchestra,

con­duc­tor: Chernoushenko, Alexandr