ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 16.4.2108

10.00  MARGARITA LOVE SONGS BY MIKIS THEODORAKIS

11.00  ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΛΛΟ 

12.00  ΑΡΚΑΔΙΑ  ΙΙ & ΙΙΙ

13.00  Ο ΔΙΕΘΝΗΣ  ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ - ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΤΑ ΡΩΣΙΚΑ 

14.00 ΤΕΚΜΗΡΙΑ - ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΚΑΙ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ  ΤΗΝ          ΜΑΡΙΖΑ ΚΩΧ   

15.ΟΟ  ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΟΛΑΝΙΑΝ  Ο ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΗΜΗΣ ΚΙΘΑΡΙΣΤΑΣ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ 
              ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ 
             "Τριανταπέντε χρόνια μετά τον Τζων Ουίλιαμς και μερικούς άλλους σπουδαίους κιθαρίστες που ασχολήθηκαν με το έργο μου και ειδικά με τον «Επιτάφιο», έρχεται ο Ιάκωβος Κολανιάν να προσθέσει τη δική του άποψη και μάλιστα σε διπλό ρόλο, του διασκευαστή και του ερμηνευτή.
          Στις διασκευές και των οκτώ μερών του έργου για σόλο κιθάρα, βρίσκω ότι αφʼ ενός παραμένει πιστός στο πνεύμα και το γράμμα του «Επιτάφιου», ενώ αφʼ ετέρου του προσφέρει ένα εκπληκτικό «πλάτος» και βάθος εκμεταλλευόμενος όλες τις μεγάλες τεχνικές και εκφραστικές δυνατότητες του σπουδαίου και δύσκολου αυτού οργάνου. Έτσι χωρίς να υποτιμώ τις προηγούμενες προσπάθειες, θα μου επιτραπεί να πω ότι βρίσκω την παρούσα διασκευή ως την πλησιέστερη στο πνεύμα του έργου, ενώ συγχρόνως προσφέρει στον εκτελεστή μεγάλες δυνατότητες μουσικής έκφρασης και τεχνικής ωριμότητας.
          Σε ανάλογο ύψος τοποθετώ και τον ερμηνευτή κιθαρίστα Κολανιάν, που σε πολλά σημεία του έργου φαίνεται να αγγίζει τα όρια της τεχνικής και εκφραστικής τελειότητας.
          Γεγονός όμως είναι ότι ο «Επιτάφιος» για σόλο κιθάρα, ως σύνολο αποκτά μια καινούρια διάσταση, που είμαι βέβαιος ότι θα εκτιμηθεί δεόντως τόσο από τους γνώστες της μουσικής μου όσο και από το ευρύτερο κοινό.
          Θα ήθελα να του ευχηθώ να έχει την μεγάλη επιτυχία που του αξίζει και να του εκφράσω δημοσίως την συγκίνηση και τις ευχαριστίες μου για την αγάπη του προς το έργο μου."
                                                                         Μίκης Θεοδωράκης     Αθήνα,  18.9.2006
16.00  ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ ΣΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ  ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ  ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ  
Το γερμανικό «Αxion Esti»! Κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, είναι πως στις 25 Μαΐου του 1982 το έργο ακούστηκε στη γερμανική γλώσσα, σε μια συναυλία που δόθηκε στη Φιλαρμονική της Δρέσδης, της Ανατολικής – τότε – Γερμανίας, στα πλαίσια του Μουσικού Φεστιβάλ της Δρέσδης. Διηύθυνε ο Μίκης Θεοδωράκης, στο ρόλο του «λαϊκού» τραγουδιστή ήταν ο Christian Steyer, ψάλτης ο βαρύτονος Gothart Stier και αφηγητής ο Friedrich Wilhelm. Μπουζούκι έπαιξε ο Λάκης Καρνέζης και σαντούρι ο Εric Kross. Συμμετείχαν η Ορχήστρα της Μουσικής Ακαδημίας «O Carl Maria von Weber» της Δρέσδης, η Παιδική Χορωδία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Δρέσδης, η Χορωδία του Μπετόβεν VEB Elektromaschinenbau Sachsenwerk της Δρέσδης και η FDJ Χορωδία ΕΟS Kreuzschule της Δρέσδης.


17.00  ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ  -  ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ ΜΑΡΙΑ  ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ


18.00  90  ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ  ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
           ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:  Ελένη Βιτάλη, ο Bασίλης Λέκκας και η Μπέττυ Χαρλαύτη


21.00  Alexis Zorbas  Ballet Suite
           Lyrics by Michalis Cacoyannis, Odysseas Elytis, Nikos Gatsos, Iakovos             Kambanellis, Jannis Ritsos, Errikos Thalassinos and Mikis Theodorakis
Sophia Michaelidi: mezzo-soprano / Kostas Papadopoulos: bouzouki / Lakis Karnezis: bouzouki / Hungarian State Orchestra / Hungarian Radio Choir / Mikis Theodorakis: conductor / Lukas Karytinos: conductor


23.00  ΒΡΑΔΙΑ ΟΠΕΡΑΣ  - ΜΗΔΕΙΑ 
         Ο άνθρωπος δεν είναι μαριονέτα στα χέρια κάποιας θεότητας που τον χρησιμοποιεί, αλλά γέννημα του εαυτού του. Και ο εαυτός μας είναι οι άλλοι. Επομένως αφού Κόλαση είναι οι άλλοι, είναι και ο ίδιος ο εαυτός μας. Είμαστε μια πληγή επάνω στο δικό μας δέρμα και είναι μάταιο να το αγνοούμε. Είτε από αναισθησία είτε από φόβο είτε από πονηριά. Αν δε ματώσουμε την πληγή μας με τα ίδια μας τα χέρια, η πληγή αυτή θα μας κρύβει για πάντα το απόκρυφο κέντρο του εαυτού μας – τη μοναδική μας αλήθεια - , το αληθινό μας πρόσωπο. Κινδυνεύουμε να ζήσουμε άγνωστοι προ του εαυτό μας.