ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 18.4.2018

Σήμερα ξεκινάμε το πρόγραμμα με κύκλους τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη που γράφτηκαν μέσα στην δικτατορία... Από την Ανατολή με τον Καζαντζίδη έως τα τραγούδια της Εξορίας με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τα Γράμματα από την Γερμανία με τον Γιώργο Ζωγράφο την Άννα Βίσση και τον Γιάννη Θωμόπουλο.  

10.00  ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ  Το 1974 ο Στέλιος Καζαντζίδηςξανασυναντιέται, μετά από 13 χρόνια, από το 1961 που ηχογράφησε τα έξι θρυλικά τραγούδια του κύκλου Πολιτεία Α', με το Μίκη Θεοδωράκη. Ο δίσκος Στην Aνατολή κυκλοφορεί στις 4 Νοεμβρίου από τη Μinos. Η ενορχήστρωση είναι του Μίκη Θεοδωράκη και η μουσική επιμέλεια του Γιάννη Διδίλη. Δεύτερες φωνές κάνει η Χάρις Αλεξίου, ενώ μπουζούκια παίζουν ο Λάκης Καρνέζης και ο Χρήστος Νικολόπουλος, σε μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Δυο μπουζουξήδες από διαφορετικά «στρατόπεδα»… Ο Λάκης Καρνέζης, μόνιμος συνεργάτης του Θεοδωράκη και αχώριστο δίδυμο με τον Κώστα Παπαδόπουλο και ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο οποίος τότε συνεργαζόταν με τον Καζαντζίδη. Στο εσώφυλλο υπάρχει «μυστικό» μήνυμα του Θεοδωράκη στους φοιτητές, για τους οποίους είναι γραμμένα αυτά τα τραγούδια, από το Παρίσι το Δεκέμβριο του 1973.


11.00  ΤΑ ΛΑΪΚΑ  Σύνθεση: Υπο επιτήρηση σε κατ’ οίκον περιορισμό, Μάρτιος – Αύγουστος 1968, Αθήνα – Βραχάτι  Ποίηση: Μάνος Ελευθερίου Ερμηνεία: Μαρία Δημητριάδη, Αντώνης Καλογιάννης  Ηχογράφηση: Παρίσι, 1971 Polydor

Eνορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας: Μίκης Θεοδωράκης12.00  ΜΠΑΛΑΝΤΕΣ 

Η Μαργαρίτα Ζορμπαλά γεννήθηκε στην Τασκένδη, από δύο Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες υψηλού μορφωτικού και καλλιτεχνικού επιπέδου (ο πατέρας κοινωνιολόγος, η μητέρα ηθοποιός-τραγουδίστρια και καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο «Λομονόσοφ»), αλλά σε ηλικία δύο ετών μετακόμισε στη Μόσχα, μαζί με την οικογένειά της. Από τα μικρά χρόνια της μυήθηκε στην ελληνική γλώσσα και ιστορία -όπως και ο αδελφός της Δημήτρης-, αλλά και στη μουσική της πατρίδας μας, καθώς τραγουδούσε ελληνικά τραγούδια από παιδί. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στο συγκρότημα «Ρωμιοσύνη» που είχε φτιάξει η μητέρα της με Ρώσους μουσικούς, το οποίο έδινε παραστάσεις και διέθετε τις εισπράξεις υπέρ των πολιτικών κρατουμένων στην Ελλάδα. Οι γονείς της είχαν στενές φιλικές σχέσεις με το Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος σε μια επίσκεψή του στη Μόσχα πέρασε να τους δει κι έτσι γνώρισε και τη Μαργαρίτα, που τότε ήταν εννιά ετών. Έτυχε να την ακούσει και ως μέλος του συγκροτήματος «Ρωμιοσύνη», του άρεσε η φωνή της και την είχε στα «υπόψη» για μελλοντική συνεργασία. Οκτώ χρόνια μετά, ο Μίκης ήταν εκείνος που ζήτησε επίμονα από το διευθυντή της τότε MINOS Μάκη Μάτσα τη συμμετοχή της στις «Μπαλάντες», ένα δίσκο που ετοίμαζε πάνω σε ποίηση του Μανώλη Αναγνωστάκη, με ερμηνευτή τον Πέτρο Πανδή.13.00 ΤΗΣ ΕΞΟΡΙΑΣ  Βασίλης Παπακωνσταντίνου 1976 

Στίχοι: Μίκης Θεοδωράκης (01, 02, 06, 14), Μανώλης Αναγνωστάκης (07, 08, 09, 10), Τάσος Λειβαδίτης (12), Γιάννης Νεγρεπόντης (04, 05, 11), Πάνος Λαμψίδης (03)14.00  ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ  Ο κύκλος τραγουδιών «Γράμματα από τη Γερμανία» του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους του Φώντα Λάδη, γράφτηκε το Μάρτη του 1966, μελοποιήθηκε το Απρίλη της ίδιας χρονιάς και παρουσιάστηκε αρχικά τον Ιούλιο του 1966 στη μπουάτ «Εσπερίδες» από τον Γιώργο Ζωγράφο και την 1η & 2α Σεπτεμβρίου στο Θέατρο του Λυκαβηττού, στην Α’ Εβδομάδα Ελληνικής Μουσικής από τον ίδιο τραγουδιστή. Εκείνη την εποχή όμως τα οκτώ από τα δεκατρία τραγούδια λογοκρίθηκαν κι έτσι η κυκλοφορία του δίσκου κατέστη αδύνατη. Ο Θεοδωράκης μάλιστα αρχικά είχε δώσει τον τίτλο «Ο μικρός Όμηρος». 

Τα «Γράμματα από τη Γερμανία» κυκλοφόρησαν τελικά το Δεκέμβρη του 1975 και μάλιστα σε δυο εκτελέσεις. Η πρώτη ήταν στη Minos με τραγουδιστές το Γιώργο Ζωγράφο, την Άννα Βίσση και το Γιάννη Θωμόπουλο και διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη.


16.00 ΩΣ ΑΡΧΑΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ 

Μίκης Θεοδωράκης*, Διονύσης Καρατζάς, Σοφία Μιχαηλίδη
Cello – Ντάνα Χατζηγεωργίου  Contrabass – Ανδρέας Ροδουσάκης
English Horn, Oboe – Christian Boissel Guitar – Δημήτρης Παπαγγελίδης
Piano – Λευτέρης Ψωμιάδης Vocals – Μίκης Θεοδωράκης, Σοφία Μιχαηλίδη


17.00 ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΤΡΑΓΟΔΟΥΝ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ 


17.30  ΣΥΜΦΩΝΙΚΟ ΟΡΑΤΟΡΙ0 - ΚΑΤΑ ΣΑΔΟΥΚΑΙΩΝ ΚΑΝΤΑΤΑ 

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΘΕΤΗ 
Η αντίληψη μιας σύγχρονης μουσικής τραγωδίας διακατέχει τα τρία έργα αυτής της περιόδου (1980-’83), την «Τρίτη και την « Έβδομη Συμφωνία», καθώς και το « Κατά Σαδδουκαίων ». Και τα τρία έργα στηρίζονται πάνω σε ποιητικά κείμενα , που σηματοδοτούν τη γενική ευαισθησία που διαπερνά το κάθε έργο, αλλά που προπαντός αποτελούν την ιδεοκρατική-στοχαστική ραχοκοκαλιά που γύρω της «χτίζεται» το ηχητικό οικοδόμημα . 


Το ποιητικό έργο που έγραψε ο Μιχάλης Κατσαρός στα 1951 και που διάβασε ο συνθέτης ένα χρόνο αργότερα τον συγκλόνισε, στάθηκε γι αυτόν μια πραγματική αποκάλυψη. Στο εν λόγω κείμενο, ένας στρατευμένος αριστερός αγωνιστής καταφέρνει να αποδώσει σε όλη της την ένταση την απομυθοποίηση της γενιάς του-γενιάς της Αντίστασης ενάντια στους Γερμανούς, τους Εγγλέζους, τους Αμερικάνους, τους φασίστες, τους Συνταγματάρχες, τους αντιδραστικούς. Η απομυθοποίηση αυτή δεν ενσαρκώνει μονάχα την αποτυχία της επανάστασης κατά του ξένου εχθρού αλλά κυρίως τη διάψευση του αγώνα στους κόλπους της ίδιας της οργάνωσης.


19.00  POETICA  Ο Διονύσης Καρατζάς έγραψε δώδεκα ποιήματα, τα οποία μελοποίησε για τη φωνή της Μαρίας ο Μίκης Θεοδωράκης το 1995, υπό τον τίτλο Λυρικώτερα. Η ηχογράφηση του Poetica έγινε τον Φεβρουάριο του 1996 στα Bauer Studiios της γερμανικής πόλης Ludwigsburg και περιέλαβε επιπλέον πέντε τραγούδια από προηγούμενη συνεργασία των δύο δημιουργών, Τα πρόσωπα του ήλιου (αρ. τραγ. στο cd: 4,8,9,12 &13). Όλες οι ενορχηστρώσεις ανήκουν στον Henning Schmiedt. Παίζουν οι μουσικοί: Henning Schmiedt - πιάνο, Volker Schlott - φλάουτο & σαξόφωνο, Frederique Brillouin - όμποε, Frank Kuruc - κιθάρα, Jens Naumilkat - τσέλο, Μartin Lillich - μπάσο, Christian Dähn & Uli Moritz - κρουστά. Την ορχήστρα διηύθυνε ο Μίκης Θεοδωράκης. Η ιδιαίτερα προσεγμένη έκδοση περιλαμβάνει ένθετο φυλλάδιο με τις μεταφράσεις των ποιημάτων σε αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.

20.00  ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΙΚΗ  ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ 

23.00  REQUIEM Η Ακολουθία Εις Κεκοιμημένους (Requiem) του Ιωάννου Δαμασκηνού σε σύνθεση του Μίκη Θεοδωράκη - « από τα φιλοσοφικότερα κείμενα της Εκκλησίας » όπως το χαρακτήρισε ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής πρωτοπρεσβύτερος κ. Θωμάς Συνοδινός

24.30  ΑΛΕΞΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ - BALLET SUITE