Mikis Radio 2017 C - By Nikos Theodorakis

30 Ιαν 2021

Πρόγραμμα 30.01.2021 Σάββατο.

 


Αγαπητοί μας ακροατές καλώς ήρθατε στο Mikis Radio, εδώ στο μπλοκ έχει γίνει μια σημαντική αλλαγή ο ακροατής ακούει αυτόματα το Mikis Radio 2, έτσι αν επιθυμεί να ακούσει το πρόγραμμα στο Mikis Radio 1 θα πρέπει να σταματήσει τον player 2 και να επιλέξει τον player 1. Στην επίσημη σελίδα mikisradio.com εξακολουθεί να παίζει αυτόματα το Mikis Radio 1. Καλή σας ακρόαση.  

Όλοι οι συντελεστές των έργων παρουσιάζονται στην οθόνη κατά την διάρκεια της ακρόασης. 

Πρόγραμμα 

11.00 Καρυωτάκης 1984.

12.00 Τα πρόσωπα του Ήλιου 1986.

13.00 Ως Αρχαίος Άνεμος 1987.

14.00 Η Βεατρίκη στην οδό μηδέν 1987.

15.00 Μνήμη της πέτρας 1987.

16.00 Μια Θάλασσα γεμάτη μουσική 1987.

17.00 Μήπως ζούμε σε άλλη χώρα 1991.

18.00 Πολιτεία Γ' 1994.

19.00 Πολιτεία Δ' 1994.

20.00 Τα Λυρικότερα 1995.

21.00 Τα Λυρικότατα 1996.

21.15 Ασίκικο, Πολάκη 1996.

22.00 Σερενάτες 1996.

23.00 Οδύσσεια 2005.

00.00 Η αγάπη είναι φωτιά  2001. 

29 Ιαν 2021

Πρόγραμμα 29.01.2021 Παρασκευή.

 




 Αγαπητοί μας ακροατές καλώς ήρθατε στο Mikis Radio, εδώ στο μπλοκ έχει γίνει μια σημαντική αλλαγή ο ακροατής ακούει αυτόματα το Mikis Radio 2, έτσι αν επιθυμεί να ακούσει το πρόγραμμα στο Mikis Radio 1 θα πρέπει να σταματήσει τον player 2 και να επιλέξει τον player 1. Στην επίσημη σελίδα mikisradio.com εξακολουθεί να παίζει αυτόματα το Mikis Radio 1. Καλή σας ακρόαση.  

Όλοι οι συντελεστές των έργων παρουσιάζονται στην οθόνη κατά την διάρκεια της ακρόασης. 

Μουσική Δωματίου - Κονσέρτα - Συμφωνικά - Τραγούδι ποταμός

14.00 Ραψωδία για Κιθάρα και Ορχήστρα εγχόρδων 1982.

15.00 Ραψωδία για Βιολοντσέλο και Ορχήστρα εγχόρδων 1996.

16.00 Ραψωδία για Βαρύτονο και Ορχήστρα Εγχόρδων. 

17.15 Λόρκα - Ραψωδία για Φωνή, Κιθάρα και Ορχήστρα Εγχόρδων. 

Κύκλοι Τραγουδιών

18.00 Επιβάτης 1981 - Μαργαρίτα Ζορμπαλά.

19.00 Τα Νέγρικα 1970.

20.00 Διόνυσος 1984 - Θανάσης Μωραΐτης.

21.00 Φαίδρα 1984 - Αλίκη Καγιαλόγλου.

22.00 Τα Πικροσάββατα 1983 - Δημήτρης Μητροπάνος.

Ορατόρια - Όπερες

23.00 Μήδεια - Όπερα σε δύο πράξεις. Βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη. Σύνθεση: 1998/1999. Μετάφραση, προσθήκες, προσαρμογή για όπερα: Μίκης Θεοδωράκης. Μουσική Διεύθυνση: Μίκης Θεοδωράκης.  

28 Ιαν 2021

Πνευματικό Εμβατήριο. Ανάλυση.

Άγγελος Σικελιανός «Πνευματικό εμβατήριο»

Το ποίημα είναι γραμμένο το 1948, τότε που η χώρα μας μόλις είχε βγει από τη δοκιμασία του πολέμου και της κατοχής. Ο λόγος του ποιητή, έκφραση της μεγάλης έγνοιας του για τη μοίρα του τόπου και του λαού, αποτελεί σάλπισμα αγωνιστικό για την ανόρθωση της Ελλάδας.

«Ομπρός· βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω απ’ την Ελλάδα·

ομπρός, βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από τον κόσμο!

Τι, ιδέτε εκόλλησεν η ρόδα του βαθιά στη λάσπη,

κι α, ιδέτε, χώθηκε τ’ αξόνι του βαθιά μες στο αίμα!

Ομπρός, παιδιά, και δε βολεί μονάχος του ν’ ανέβει ο ήλιος·

σπρώχτε με γόνα και με στήθος, να τον βγάλουμε απ’ το γαίμα.

Δέστε, ακουμπάμε απάνω του ομοαίματοι αδερφοί του!

Ομπρός, αδέρφια, και μας έζωσε με τη φωτιά του

ομπρός, ομπρός, κι η φλόγα του μας τύλιξε, αδερφοί μου!


Ομπρός, οι δημιουργοί!... Την αχθοφόρα ορμή Σας

στυλώστε με κεφάλια και με πόδια, μη βουλιάξει ο ήλιος!

Βοηθάτε με κι εμένανε, αδερφοί, να μη βουλιάξω αντάμα...

Τι πια είν’ απάνω μου και μέσα μου και γύρα,

τι πια γυρίζω σ’ έναν άγιον ίλιγγο μαζί του!...


Χίλια καπούλια ταύροι τού κρατάν τη βάση·

δικέφαλος αϊτός, κι απάνω μου τινάζει

τις φτερούγες του και βογγάει ο σάλαγός του

στην κεφαλή μου πλάι και μέσα στην ψυχή μου,

και το μακρά και το σιμά για με πια είν’ ένα!...

Πρωτάκουστες, βαριές με ζώνουν Αρμονίες! Ομπρός, συντρόφοι,

βοηθάτε να σκωθεί, να γίνει ο ήλιος Πνέμα!


Σιμώνει ο νέος ο Λόγος π’ όλα θα τα βάψει

στη νέα του φλόγα, νου και σώμα, ατόφιο ατσάλι...

Η γη μας αρκετά λιπάστηκε από σάρκα ανθρώπου...

Παχιά και καρπερά, να μην αφήσουμε τα χώματά μας

να ξεραθούν απ’ το βαθύ τούτο λουτρό του αιμάτου,

πιο πλούσιο, πιο βαθύ κι απ’ όποιο πρωτοβρόχι!

Αύριο να βγει ο καθένας μας με δώδεκα ζευγάρια βόδια

τη γην αυτή να οργώσει την αιματοποτισμένη...

Ν’ ανθίσει η δάφνη απάνω της και δέντρο ζωής να γένει,

και η Άμπελος μας ν’ απλωθεί ως στα πέρατα της Οικουμένης...


Ομπρός, παιδιά, και δε βολεί μονάχος του ν’ ανέβει ο ήλιος...

Σπρώχτε με γόνα και με στήθος, να τον βγάλουμε απ’ τη λάσπη·

σπρώχτε με στήθος και με γόνα, να τον βγάλουμε απ’ το γαίμα·

σπρώχτε με χέρια και κεφάλια, για ν’ αστράψει ο ήλιος Πνέμα!»


αχθοφόρος: αυτός που «φέρει άχθος», που κουβαλάει φορτίο.

Ο Άγγελος Σικελιανός δίνει το δικό του μήνυμα στους συγκαιρινούς του, μόλις τελειώνει η σκληρή δοκιμασία του πολέμου, θέλοντας να τους στηρίξει στην προσπάθειά τους να επουλώσουν τις πλείστες πληγές που τους άφησε η θηριωδία των Γερμανών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τίτλος του ποιήματος, ο οποίος ενώ με τη λέξη εμβατήριο -ρυθμικό μουσικό κομμάτι, κατάλληλο για τον συγχρονισμό του βηματισμού ομάδας ανθρώπων στον ίδιο ρυθμό- παραπέμπει σε στρατιωτική δράση, με τον επιθετικό προσδιορισμό «πνευματικό» αποσαφηνίζει την πρόθεση του ποιητή να συνθέσει ένα κάλεσμα για συλλογική πνευματική δράση, προκειμένου οι πολίτες να βρουν την κατάλληλη καθοδήγηση και στήριξη.

Ομπρός∙ βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω απ’ την Ελλάδα∙

ομπρός, βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από τον κόσμο!

Το κάλεσμα του ποιητή, που δίνεται με έντονα παραινετικό τρόπο, έχει ως πρώτο σημείο αναφοράς τον ήλιο, ο οποίος λαμβάνει εδώ τις διαστάσεις ενός πολυδύναμου συμβόλου. Ο ήλιος έρχεται να αποτελέσει την αντίθεση σε ό,τι συνιστούσε μέχρι εκείνη τη στιγμή το κυρίαρχο κλίμα στον εμπόλεμο κόσμο∙ αποτελεί το αντίβαρο στο σκοτάδι της βίας, των εκτελέσεων και δολοφονιών, των συγκρούσεων και της πείνας. Ο ήλιος είναι το σύμβολο της πνευματικότητας εκείνης που επιτρέπει στους ανθρώπους να κατανοήσουν τη ματαιότητα των βιαιοτήτων και να βρουν έναν πιο ουσιαστικό προσανατολισμό στη ζωή τους. Ο ήλιος είναι το σύμβολο της ειρήνης, μα και της διάθεσης για ένα νέο ξεκίνημα, σε βάσεις, βέβαια, ηθικότερες και αγνότερες.

Ο ποιητής, λοιπόν, καλεί τους ανθρώπους γύρω του, και ιδίως τους ανθρώπους του πνεύματος, να βοηθήσουν ώστε ο ήλιος, το σύμβολο της ειρήνης και της αναγεννητικής διάθεσης, να σηκωθεί πάνω από την Ελλάδα, αλλά και πάνω απ’ όλο τον κόσμο, μιας και στον πόλεμο που μόλις τελείωσε είχαν εμπλακεί πάρα πολλές χώρες. Το ενδιαφέρον του ποιητή στρέφεται, εύλογα, πρωτίστως στην Ελλάδα και στους Έλληνες, που γνώρισαν ανείπωτες απώλειες εξαιτίας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Εντούτοις, ο ποιητής δε λησμονεί πως το πνεύμα της ειρήνευσης, αλλά και η ριζική αλλαγή στον τρόπο θέασης των πραγμάτων αφορούν κι όλες τις υπόλοιπες χώρες, αφού ο πόλεμος αυτός είχε γεμίσει μίσος, διάθεση φονικού ανταγωνισμού, μα και πλήθος τραυμάτων, το σύνολο των ανθρώπων.

Η αλλαγή που πρέπει να προκύψει στον τρόπο που σκέφτονται και δρουν οι άνθρωποι αφορά όλους τους συμμετέχοντες στον πόλεμο είτε ανήκαν στην πλευρά των επιτιθέμενων είτε στην πλευρά των αμυνόμενων.

Ο ποιητής επιλέγει να χρησιμοποιήσει τον πιο λαϊκό τύπο του επιρρήματος «εμπρός» (ομπρός), μιας και οι άνθρωποι στους οποίους κυρίως απευθύνεται είναι απλοί πολίτες, που έχουν και την πραγματική δύναμη να αλλάξουν με την εργατικότητά τους το κλίμα στην Ελλάδα και να επιτύχουν την ανοικοδόμησή της.

Αξιοπρόσεχτη είναι και η χρήση του α΄ προσώπου (α΄ πληθυντικό), που αποσκοπεί στο να μεταδώσει την αίσθηση πως αυτή η προσπάθεια είναι συλλογική και τους αφορά όλους, όπως και τον ίδιο τον ποιητή που είναι μέλος κι αυτός της ελληνικής κοινωνίας. Ενώ, με το β΄ πληθυντικό πρόσωπο της προστακτικής, εκφράζεται το έντονα προτρεπτικό ύφος του εμβατηρίου.  

Τι, ιδέτε εκόλλησεν η ρόδα του βαθιά στη λάσπη,

κι α, ιδέτε, χώθηκε τ’ αξόνι του βαθιά μες στο αίμα!

Ο ποιητής ζητά τη βοήθεια όλων των ανθρώπων, διότι το άρμα που μεταφέρει τον ήλιο -εικόνα παρμένη από την αρχαιοελληνική παράδοση- έχει κολλήσει βαθιά μέσα στη λάσπη και το αίμα. Πρόκειται για μια συγκλονιστική εικόνα, η οποία, αν και κατά βάση μεταφορική, ενέχει και στοιχεία σκληρού ρεαλισμού, υπό την έννοια πως ο πόλεμος αυτός, πέρα από τις τεράστιες υλικές καταστροφές που προκάλεσε, είχε και ένα υπέρογκο κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Υπολογίζεται πως οι νεκροί του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου -στρατιώτες και άμαχοι- ήταν σ’ όλο τον πλανήτη περισσότεροι από 60 εκατομμύρια.

Ο ήλιος δεν μπορεί να κινηθεί και το νέο ξεκίνημα που θέλει ο ποιητής δεν μπορεί να προχωρήσει, διότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να ξεχάσουν, να συγχωρήσουν και να προσπεράσουν όλα αυτά τα δεινά που βίωσαν. Η πνευματική και ηθική αναγέννηση που ζητά ο ποιητής συναντά μεγάλες δυσκολίες, αφού οι περισσότεροι άνθρωποι της εποχής είναι ακόμη -και θα είναι για καιρό- δοσμένοι στην οδύνη, αλλά και στο μίσος. Χρειάζεται, άλλωστε, μεγάλο ψυχικό σθένος για να μπορέσει κάποιος να αφήσει πίσω του μια τέτοια καταστροφική περίοδο και να συνεχίσει τη ζωή του χωρίς να αισθάνεται την αγανάκτηση να τον πνίγει. Ωστόσο, ακριβώς αυτό ζητά ο ποιητής από τους συνανθρώπους του να κάνουν. Τους ζητά να δώσουν όλοι μαζί ένα μήνυμα πνευματικής, ψυχικής και ηθικής ανάτασης, που θα σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια περίοδο επούλωσης των τραυμάτων και συνάμα σε μια περίοδο αναγέννησης.

Ομπρός, παιδιά, και δε βολεί μονάχος του ν’ ανέβει ο ήλιος∙

σπρώχτε με γόνα και με στήθος, να τον βγάλουμε απ’ το γαίμα.

Ο ποιητής καλεί, επιτακτικά, όλους τους ανθρώπους να βοηθήσουν ώστε ο ήλιος να ακολουθήσει την ανοδική του πορεία. Το άρμα του που έχει κολλήσει στο αίμα χρειάζεται τη βοήθεια όλων για να ξεκολλήσει. Έτσι, όλοι οφείλουν να σπρώξουν με το γόνατο και το στήθος∙ εικόνα που παρουσιάζει μια έντονη σωματική προσπάθεια, θυμίζοντας πως, πέρα από την ανάγκη ψυχικής και ηθικής αναγέννησης, η επούλωση των τραυμάτων του πολέμου απαιτεί και σκληρή σωματική εργασία, εφόσον οι περισσότερες υποδομές της χώρας έχουν καταστραφεί.

Η προσφώνηση «παιδιά», που εκφράζει μια έντονη διάθεση οικειότητας και που αποκαλύπτει πως ο ποιητής αντικρίζει πλέον, λόγω ηλικίας, τους ανθρώπους γύρω του ως παιδιά, ενέχει κι ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο, την έμφαση που πρέπει να δοθεί στη δράση των νέων κυρίως ανθρώπων, αφού είναι εκείνοι που έχουν την αναγκαία ζωτικότητα και δύναμη για μια τόσο μεγάλη και απαιτητική προσπάθεια.

Δέστε, ακουμπάμε απάνω του ομοαίματοι αδερφοί του!

Ομπρός, αδέρφια, και μας έζωσε με τη φωτιά του

ομπρός, ομπρός, κι η φλόγα του μας τύλιξε, αδερφοί μου!

Σταδιακά ο ήλιος, το πολύπτυχο αυτό κεντρικό σύμβολο του ποιήματος, αποκτά μια διαφορετική σημασία, καθώς παρουσιάζεται από τον ποιητή ως αδερφός των ανθρώπων της ελληνικής γης∙ ως αδερφός με το ίδιο αίμα, πάνω στον οποίο ακουμπούν όλοι οι Έλληνες. Ο ήλιος αποκτά, άρα, τη σημασία της ιδιαίτερης εκείνης πολιτισμικής ελληνικής ταυτότητας∙ γίνεται έκφανση του ελληνικού πολιτισμού, ο οποίος βασιζόμενος στις έννοιες της δημοκρατίας, της ειρήνης και του ανθρωπισμού είχε κατορθώσει άλλοτε να φτάσει σε εκπληκτικές επιτεύξεις.

Αυτός ο ήλιος, τώρα, που βρίσκεται εγκλωβισμένος από συναισθήματα αγανάκτησης και μίσους, από τη βία και την άδικη αιματοχυσία, έχει πια κυκλώσει τους Έλληνες με τη φωτιά του, καθώς δεν μπορεί να παραμένει άλλο σ’ αυτή την κατάσταση ηθικής παρακμής. Ο ήλιος του ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού θέλει να προχωρήσει γοργά στη νέα του ανοδική πορεία, προκειμένου να προσφέρει για άλλη μια φορά τα εξαίρετα οφέλη του στο σύνολο της ανθρωπότητας.

Η προσφώνηση «αδέρφια» υποδηλώνει την αγωνία του ποιητή να συναισθανθούν όλοι οι άνθρωποι πως αυτός ο αγώνας της ανοικοδόμησης της χώρας είναι απολύτως κοινός και πως αφορά όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες.

Ομπρός, οι δημιουργοί!... Την αχθοφόρα ορμή Σας

στυλώστε με κεφάλια και με πόδια, μη βουλιάξει ο ήλιος!

Το κάλεσμα του ποιητή απευθύνεται εδώ πιο ειδικά στους δημιουργούς, στους πνευματικούς ανθρώπους του τόπου, οι οποίοι οφείλουν να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους να κουβαλούν τα δύσκολα φορτία του πνεύματος, για να στηρίξουν τον ήλιο μη και βουλιάξει. Με κεφάλια και με πόδια θα πρέπει να στυλώσουν τον ήλιο, τον ελληνικό δηλαδή πολιτισμό και τις αρετές του, προκειμένου να μην υποχωρήσει υπό το βάρος όλων των φθοροποιών στοιχείων του πολέμου.

Οι άνθρωποι που έχουν τόσο βασανιστεί από τα δεινά του πολέμου κι έχουν δει όλες τους τις αξίες να καταρρέουν, χρειάζονται τη σταθερή εκείνη καθοδήγηση των πνευματικών ανθρώπων, προκειμένου να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους τόσο στις ίδιες τους τις δυνάμεις, όσο και στη δυνατότητα του κόσμου να αφήσει πίσω του τα πάθη του παρελθόντος και να προχωρήσει σε μια νέα αρμονική και δημιουργική συνύπαρξη. Κρίνεται, άρα, αναγκαία η συνδρομή των πνευματικών ανθρώπων, ώστε να ιδωθεί η όλη εμπειρία του πολέμου υπό το πρίσμα μιας εκλογικευτικής προσέγγισης που θα επιτρέψει την ταχύτερη επούλωση των επώδυνων ψυχικών και πνευματικών τραυμάτων.

Βοηθάτε με κι εμένανε, αδερφοί, να μη βουλιάξω αντάμα...

Τι πια είν’ απάνω μου και μέσα μου και γύρα,

τι πια γυρίζω σ’ έναν άγιον ίλιγγο μαζί του!...

Ο ποιητής ζητά τη βοήθεια των συνανθρώπων του, και ειδικότερα των πνευματικών ανθρώπων, προκειμένου να μη βουλιάξει κι εκείνος μαζί με τον ήλιο. Ο Σικελιανός αισθάνεται πως ταυτίζεται με τον ελληνικό πολιτισμό και νιώθει, έτσι, τον συμβολικό ήλιο να είναι επάνω του, μέσα του και γύρω του∙ νιώθει πως στροβιλίζεται μαζί του σ’ έναν άγιο ίλιγγο, μιας και δεν υπάρχουν πια τα σταθερά σημεία αναφοράς, που κάποτε κρατούσαν το ελληνικό πνεύμα ακλόνητο στη θέση του.

Εμφανής εδώ η ανάγκη που αισθάνεται ο ποιητής για τη συνδρομή και των άλλων πνευματικών ανθρώπων, αφού γνωρίζει πως μόνος του δεν είναι ικανός να κρατήσει και να ανορθώσει το πνεύμα και το ήθος των Ελλήνων. Τα πλήγματα που δέχτηκαν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια του πολέμου ήταν τέτοιας έκτασης και τέτοιας έντασης, ώστε οι συνέπειές τους δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αν δεν υπάρξει συλλογική προσπάθεια και θέληση.

Χίλια καπούλια ταύροι τού κρατάν τη βάση∙

δικέφαλος αϊτός, κι απάνω μου τινάζει

τις φτερούγες του και βογγάει ο σάλαγός του

στην κεφαλή μου πλάι και μέσα στην ψυχή μου,

και το μακρά και το σιμά για με πια είν’ ένα!...

Ο Σικελιανός μ’ έναν έξοχο τρόπο συνδέει τη μακραίωνη παράδοση του ελληνικού πολιτισμού αναφερόμενος αφενός στους ταύρους, που αποτελούσαν βασικό σύμβολο του Μινωικού πολιτισμού κι αφετέρου τον δικέφαλο αϊτό, που ήταν το σύμβολο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ο ποιητής, μάλιστα, αναφέρει πως είναι τα καπούλια -τα νώτα- χιλίων ταύρων που κρατούν τη βάση αυτού του πολιτισμού, τονίζοντας έτσι τη μεγάλη αξία του αρχαιοελληνικού πνεύματος. Ενώ, συνάμα, ο ποιητής αισθάνεται τον δικέφαλο αϊτό να τινάζει τις φτερούγες του, κάνοντας μεγάλο θόρυβο, επάνω του, δίπλα στο κεφάλι του, αλλά και μέσα στην ψυχή του. Μια εξαίρετη ηχητική και κινητική εικόνα, που αποδίδει την ένταση με την οποία ο ελληνικός πολιτισμός, η ελληνική πνευματική δημιουργία, θέλει να οδηγηθεί και πάλι στην αναγέννησή της. Ο δικέφαλος αετός φτερουγίζει με δύναμη κι ο ποιητής δηλώνει πως και όσα βρίσκονται μακριά -αρχαίος ελληνικός πολιτισμός- και όσα είναι πιο κοντά -βυζαντινή παράδοση-, όλα γι’ αυτόν αποτελούν πια μια ενότητα.

Παρά τις μεγάλες χρονικές αποστάσεις που χωρίζουν την αρχαία Ελλάδα από τη Βυζαντινή αυτοκρατορία, αλλά και από την Ελλάδα της εποχής του Σικελιανού, δεν παύει να υπάρχει μεταξύ τους ένας τόσο ισχυρός συνεκτικός δεσμός, ώστε να δίνουν την εντύπωση μιας αδιάσπαστης ενότητας και συνέχειας.

Πρωτάκουστες, βαριές με ζώνουν Αρμονίες! Ομπρός, συντρόφοι,

βοηθάτε να σκωθεί, να γίνει ο ήλιος Πνέμα!

Ο ποιητής σε πείσμα της καταστροφικής λαίλαπας του πολέμου που έσπειρε τη διχόνοια και το μίσος ανάμεσα στους ανθρώπους, αισθάνεται να τον κυκλώνουν βαριές και στέρεες Αρμονίες, οι οποίες υπόσχονται μια νέα εποχή ειρηνικής συμβίωσης των πολιτών όλων των κρατών. Ο διχασμός και η εχθρότητα δεν θα μπορέσουν να κρατήσουν για πολύ ακόμα, αφού ήδη ακούγονται οι Αρμονίες ενός νέου, καλύτερου κόσμου. Γι’ αυτό, λοιπόν, ο ποιητής επαναλαμβάνει το κάλεσμά τους προς τους συνανθρώπους του, να βοηθήσουν να σηκωθεί ο ήλιος και να γίνει το Πνεύμα ενός καινούριου πολιτισμού∙ ενός πολιτισμού που θα κινηθεί πέρα από τις εντάσεις και τα μίση του παρελθόντος.

Σιμώνει ο νέος ο Λόγος π’ όλα θα τα βάψει

στη νέα του φλόγα, νου και σώμα, ατόφιο ατσάλι...

Πλησιάζει ο νέος Λόγος, η νέα λογική, που όλα θα τα βάψει, όλα θα τα χρωματίσει στην ένταση της φλόγας της, ώστε τόσο η σκέψη όσο και το σώμα των ανθρώπων ν’ αποκτήσουν την ισχύ που έχει το ατόφιο ατσάλι. Ο νέος Λόγος, που έχει την έννοια ενός νέου τρόπου κατανόησης και προσέγγισης της πραγματικότητας, ενός νέου τρόπου σκέψης, θα έχει απαλλαγεί από τα λάθη και τα ελαττώματα του παρελθόντος, και θα βασίζεται σε ακλόνητες και απολύτως στέρεες αρχές. Ο ανθρωπισμός, η ειρήνη, η φιλανθρωπία και ο αλληλοσεβασμός θα είναι έννοιες που θα διατρέχουν και θα συνέχουν την ανθρώπινη σκέψη.

Η φλόγα του νέου Λόγου, που θα ατσαλώσει όλες αυτές τις αρετές, έχει ήδη αντληθεί μέσα από τα οδυνηρά βιώματα του πολέμου. Έτσι, οι άνθρωποι που γνώρισαν τι σημαίνει να ζεις έναν τόσο βίαιο και φονικό πόλεμο, δεν θα επιτρέψουν ποτέ ξανά να βρεθεί η ανθρωπότητα σε μια τέτοια φρικτή κατάσταση.

Η γη μας αρκετά λιπάστηκε από σάρκα ανθρώπου...

Παχιά και καρπερά, να μην αφήσουμε τα χώματά μας

να ξεραθούν απ’ το βαθύ τούτο λουτρό του αιμάτου,

πιο πλούσιο, πιο βαθύ κι απ’ όποιο πρωτοβρόχι!


Ο ποιητής θεωρεί πως είναι αδιαπραγμάτευτο χρέος όλων των ανθρώπων και όλων των κρατών να δικαιώσουν τη θυσία των συνανθρώπων τους. Η γη έχει δεχτεί ως «λίπασμα» τη σάρκα χιλιάδων νεκρών κι έχει ποτιστεί βαθιά από το φρικτό λουτρό αίματος που προκάλεσε αυτός ο πόλεμος, αποκτώντας έτσι μια πρωτόγνωρη γονιμότητα που κανένα πρωτοβρόχι δεν θα μπορούσε ποτέ να της προσφέρει. Μια γονιμότητα που θα επιτρέψει μια εκπληκτική αναγέννηση όλης της κοινωνίας, εφόσον τώρα οι άνθρωποι γνωρίζουν πιο είναι το τίμημα των πολεμικών ανταγωνισμών και ποιες είναι οι συνέπειες τους μίσους και της βίας. Τα χώματα των ανθρώπινων ψυχών είναι «παχιά και καρπερά», αφού έχουν πλέον να προχωρήσουν σε καίριες διαπιστώσεις που θα αλλάξουν δραστικά τον τρόπο λειτουργίας όλου του κόσμου.

Αποτελεί, λοιπόν, αδήριτη ανάγκη να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία, προκειμένου να γίνουν όλες εκείνες οι απαραίτητες αλλαγές στις αντιλήψεις και στις επιδιώξεις των ανθρώπων, ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά η φρίκη ενός τέτοιου πολέμου. Θα είναι, άλλωστε, εγκληματικό να αφεθεί ανεκμετάλλευτη η θυσία τόσων ανθρώπων, με την επιστροφή στον παλιό τρόπο σκέψης και στην επανάληψη ανάλογων συμπεριφορών, που έφεραν τελικά τον κόσμο αντιμέτωπο σε μια τόσο φονική αναμέτρηση.  

Αύριο να βγει ο καθένας μας με δώδεκα ζευγάρια βόδια

τη γην αυτή να οργώσει την αιματοποτισμένη...

Ν’ ανθίσει η δάφνη απάνω της και δέντρο ζωής να γένει,

και η Άμπελος μας ν’ απλωθεί ως στα πέρατα της Οικουμένης...

Ο ποιητής ακολουθώντας μια αλληγορική προσέγγιση παρουσιάζει την ανάγκη να εργαστούν οι άνθρωποι σε πνευματικό και ψυχολογικό επίπεδο, προκειμένου να επέλθει η επιθυμητή αλλαγή, ως εργασία σωματική που θα αποσκοπεί στο όργωμα της γης που έχει ποτιστεί με το αίμα των νεκρών του πολέμου.

Το κάλεσμα να βγουν αύριο κιόλας με δώδεκα ζευγάρια βόδια ο καθένας, για να ξεκινήσει το όργωμα της γης, υποδεικνύει την αξία που έχει η προσπάθεια των ανθρώπων τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Μέσα, μάλιστα, από την καλλιέργεια της γης θα ανθίσει αφενός η δάφνη -φυτό συσχετισμένο με τον Απόλλωνα-, που θα γίνει το δέντρο της ζωής, θα γίνει δηλαδή η αρχή μιας νέας γενιάς που θα είναι απαλλαγμένη από τα βιώματα του μίσους, κι αφετέρου ώστε η Άμπελος του ελληνικού πνεύματος να απλωθεί μέχρι την άκρη της Οικουμένης. Το μήνυμα, δηλαδή, της πνευματικής αναγέννησης, που θα επαναφέρει τις πανανθρώπινες αξίες του ανθρωπισμού, της ειρήνης και της δημοκρατίας, θα περάσει, για μια ακόμη φορά από την ελληνική γη που τις πρωτογέννησε, σε όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.

Η Άμπελος έχει ιδιαίτερο διττό συμβολισμό, καθώς σχετίζεται τόσο με το θεό Διόνυσο όσο και με το Χριστό, ενώνοντας έτσι δύο διαφορετικές πτυχές του ελληνικού πολιτισμού.


Ομπρός, παιδιά, και δε βολεί μονάχος του ν’ ανέβει ο ήλιος...

Σπρώχτε με γόνα και με στήθος, να τον βγάλουμε απ’ τη λάσπη∙

σπρώχτε με στήθος και με γόνα, να τον βγάλουμε απ’ το γαίμα∙

σπρώχτε με χέρια και κεφάλια, για ν’ αστράψει ο ήλιος Πνέμα!

Ο ποιητής στην καταληκτική στροφή επαναφέρει το επιτακτικό του κάλεσμα προς του συνανθρώπους του για τη συλλογική και εντατική εκείνη προσπάθεια που θα πάρει τη θυσία των νεκρών και θα της δώσει μια πραγματική και διαρκή αξία. Το βίωμα του πολέμου δεν πρέπει να περάσει χωρίς να σταθεί αφορμή για μια δραστική αλλαγή στον τρόπο που οι άνθρωποι σκέφτονται και λειτουργούν∙ δεν πρέπει να περάσει χωρίς να αλλαχθούν όλες εκείνες οι πολιτικές που οδήγησαν στο ξέσπασμά του και προκάλεσαν τόσες και τέτοιες καταστροφές.

Η επανάληψη των κελευσμάτων που ακούστηκαν και προηγουμένως στο ποίημα αποσκοπεί στο να φανεί με εναργή έμφαση η αξία τους. Όλοι οι Έλληνες πρέπει να αγωνιστούν με συνέπεια και ομόνοια, ώστε ο ήλιος να καταφέρει να ανέβει ξανά, ξεκολλώντας το πύρινο άρμα του από τη λάσπη και το αίμα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το χιαστό σχήμα «με γόνα και με στήθος / με στήθος και με γόνα», που καθιστά εμφανή τη μέριμνα του ποιητή για τη λυρικότητα και τη μουσικότητα των στίχων του, έστω κι αν έχει εγκαταλείψει άλλα στοιχεία της παραδοσιακής ποίησης, όπως είναι η ομοιοκαταληξία και ο ίδιος αριθμός συλλαβών σε κάθε στίχο. 

Άγγελος Σικελιανός «Πνευματικό εμβατήριο» | Σημειώσεις Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Κωνσταντίνου Μάντη (latistor.blogspot.com)


27 Ιαν 2021

Πρόγραμμα 27.01.2021 Τετάρτη.


Τραγούδι ποταμός Αρκαδία

14.00 Αρκαδία Ι 1968.
14.30 Αρκαδία VI 1969.
15.00 Αρκαδία ΙΙ & ΙΙΙ 1969.
16.00 Αρκαδία VI, VII, VIII 1969.
17.00 Πνευματικό Εμβατήριο 1969.

Χορωδιακά 

18.00 Ολύμπια - Παιδική Χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου. 

Κύκλοι Τραγουδιών

19.00 Ο Ήλιος και ο Χρόνος 1967. Διασκευή Rainer Kirchmann 1999. Ερμηνεύoυν η Μαρία Φαραντούρη και ο Μίκης Θεοδωράκης.  Παίζουν οι μουσικοί: R. Kirchmann  πιάνο  ηλεκτρ. κιθάρα φυσαρμόνικα  μαντολίνο,  Christain Sadè  τρομπέτα τούμπα  πιάνο programming,  Γ. Ζώτος  ακουστική  κιθάρα ούτι  ηλεκτρική κιθάρα  μπουζούκι  φωνητικά,  Γ. Ψυρράκης  σαξόφωνο  κρουστά, Θ. Ζώτος  κρουστά, φωνητικά.

20.10 Οι Γειτονιές του κόσμου 1978.
21.00 Επιβάτης 1981.
22.00 Οκτώβρης '78

Ορατόρια - Όπερες

23.00 Ιππής του Αριστοφάνη. Κωμωδία. Έτος σύνθεσης: 1979 Αθήνα.  Μετάφραση: Γιώργος Σκούρτης. Απαγγελία: Γιώργος Λαζάνης. Ερμηνεύουν: Πέτρος Πανδής, Γιάννης Θωμόπουλος, Κώστας Τσαπέκος και χορός με τους ηθοποιούς του Θεάτρου Τέχνης. Ηχογράφηση 1980

26 Ιαν 2021

Πρόγραμμα 26.01.2019 Τρίτη.


 Μουσική Δωματίου - Κονσέρτα - Συμφωνικά.

14.00 1. Waltz in Cmajor 1943, 2. Minuet in A major 1942, 3. Fantasia in G minor 1943. 

14.30 Έντεκα Πρελούδια 1947.

15.00 Δώδεκα Μέλος 1998.

16.00 Passacallies for tow Pianos 1955. 

16.30 Συρτός Χανιώτικος 1952.

16.45 Adagio μεταγραφή για Πιάνο 1993.

17.00 Τέταρτη Συμφωνία - Των Χορικών 1986.

Κύκλοι Τραγουδιών.

18.00 Συνοικία το Όνειρο 1960. 

19.00 Όμορφη πόλη 1961. 

20.00 Προδομένος Λαός 1974.

21.00 Εχθρός Λαός 1975.

22.00 Μαγική Πόλη 1963. 

Ορατόρια - Όπερες

23.00 Αντιγόνη.  Όπερα σε δύο πράξεις. Βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή. Λιμπρέτο: Μίκης Θεοδωράκης. 1994 - 1996

25 Ιαν 2021

Πρόγραμμα 25.01.2021 Δευτέρα.

 


Αγαπητοί μας ακροατές καλώς ήρθατε στο Mikis Radio, εδώ στο μπλοκ έχει γίνει μια σημαντική αλλαγή ο ακροατής ακούει αυτόματα το Mikis Radio 2, έτσι αν επιθυμεί να ακούσει το πρόγραμμα στο Mikis Radio 1 θα πρέπει να σταματήσει τον player 2 και να επιλέξει τον player 1. Στην επίσημη σελίδα mikisradio.com εξακολουθεί να παίζει αυτόματα το Mikis Radio 1. Καλή σας ακρόαση.  

Όλοι οι συντελεστές των έργων παρουσιάζονται στην οθόνη κατά την διάρκεια της ακρόασης. 

11.50 Τα ανεξάρτητα...

Μουσική Δωματίου - Κονσέρτα - Συμφωνικά.

14.00 Concerto for Piano & Orchestra 1957.

15.00 Suite No1 For Piano & Orchestra 1954.

15.30 Το πανηγύρι της Ασή Γωνιάς 1946.

15.45 Οιδίπους Τύραννος 1947.

16.00 Canto Olympico 1990.

17.00 Έβδομη Συμφωνία "Εαρινή" 1982. 




18.00 "Αναμνήσεις Ενός Κοριτσιού" με την Ηθοποιό Άννα Φόνσου. Αγαπητοί μας  ακροατές σήμερα κάνει πρεμιέρα μια νέα  εκπομπή που βασίζετε στο Βιβλίο της Μαργαρίτας Ασπασίας Θεοδωράκη. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ.  Η εκπομπή είναι μια προσφορά από το "Σπίτι του Ηθοποιού. Τα τραγούδια της εκπομπής κυκλοφορούν σε CD με τον τίτλο "18 Τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη για το Σπίτι του Ηθοποιού"  (τηλ: 210 5226132)

Κύκλοι Τραγουδιών.

18.35 Επιφάνια 1960. 

19.00 Ο Ήλιος και ο Χρόνος 1967.

20.00 Τα τραγούδια του Αντρέα 1968.

21.00 Νύχτα Θανάτου 1968.

22.00 Τα τραγούδια του αγώνα 1969'70.

Ορατόρια - Όπερες - Θεατρικά

23.00 Ηλέκτρα. Όπερα σε δύο πράξεις βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία το Σοφοκλή.
Λιμπρέτο: Σπύρος Ευαγγελάτος Μετάφραση: Κώστας Γεωργουσόπουλος.  Σύνθεση: 1992 - 1993.

Νέα Εκπομπή. Αναμνήσεις Ενός Κοριτσιού.

 

Αγαπητοί μας  ακροατές σήμερα κάνει πρεμιέρα μια νέα  εκπομπή που βασίζετε στο Βιβλίο της Μαργαρίτας Ασπασίας Θεοδωράκη. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ.  
Η εκπομπή είναι μια προσφορά από το "Σπίτι του Ηθοποιού. Τα τραγούδια της εκπομπής κυκλοφορούν σε CD με τον τίτλο "18 Τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη για το Σπίτι του Ηθοποιού"  (τηλ: 210 5226132)

10.00 "Αναμνήσεις Ενός Κοριτσιού" με την Ηθοποιό Άννα Φόνσου. 
Και στις...
18.00 "Αναμνήσεις Ενός Κοριτσιού" με την Ηθοποιό Άννα Φόνσου. 



23 Ιαν 2021

O «Ίνγκμαρ Ρεντίν» μεταφράζει το Άξιον Εστί.

 


Σήμερα 16.00 στο Mikis Radio Η συνέντευξη και το Άξιον Εστί στα Σουηδικά.


Μονόγραμμα | Ίνγκμαρ Ρεντίν

Σκηνοθεσία: Ηρώ Σγουράκη
Φωτογραφία: Στάθης Γκόβας
Ηχοληψία: Νίκος Παναγοηλιόπουλος
Μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης

Προλογίζει ο παραγωγός Γιώργος Σγουράκης.

«Ίνγκμαρ Ρεντίν» (καθηγητής φιλόλογος, συγγραφέας και μεταφραστής)


Σε έναν σπουδαίο Σουηδό φίλο της Ελλάδας, λάτρη του ελληνικού πνεύματος και της Γλώσσας μας, είναι αφιερωμένο το αποψινό «Μονόγραμμα». Καθηγητής, φιλόλογος, συγγραφέας και μεταφραστής στα σουηδικά έργων Ελλήνων ποιητών, λογοτεχνών και συγγραφέων.

Ο Ίνγκμαρ Ρεντίν (Ingemar Rhedin), αποτελεί μια πολύ χαρακτηριστική φυσιογνωμία πνευματικού ανθρώπου που μετέφερε και μεταλαμπάδευσε τον ελληνικό λόγο στις Σκανδιναβικές χώρες.

Ο Ίνγκμαρ Ρεντίν γεννήθηκε το 1942 σε ένα μικρό νησάκι στη Δυτική Σουηδία και σπούδασε μουσική και δραματική Τέχνη στη Βιέννη και φιλολογία στα Πανεπιστήμια της Λουντ της Ουψάλας και της Στοκχόλμης.

Η πρώτη καθοριστική επαφή του με τον ελληνικό λόγο και την πνευματική παραγωγή του τόπου μας υπήρξε όταν διάβασε τον «Ζορμπά». Αργότερα έκανε τη διατριβή του με θέμα την «Οδύσσεια» του Νίκου Καζαντζάκη. Την ίδια όμως περίοδο ακούει στη Σουηδία μελοποιημένο από τον Μίκη Θεοδωράκη. «Το Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη και αρχίζει τη δύσκολη και επίπονη προσπάθεια μετάφρασής του στα σουηδικά.

Τον Ίνγκμαρ Ρεντίν γνωρίσαμε ακόμα από την έντονη συμμετοχή και παρουσία του στις Επιτροπές για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα, την περίοδο της επτάχρονης δικτατορίας, να ακολουθεί και να συνεργάζεται με τον Μίκη Θεοδωράκη στις εκατοντάδες συναυλίες σε ολόκληρο τον κόσμο τα πέτρινα εκείνα χρόνια.

Επιπλέον, σημαντική υπήρξε η συμβολή του ώστε οι Σουηδοί Ακαδημαϊκοί να αντιληφθούν και να κατανοήσουν το μέγεθος του συγκλονιστικού έργου που είχε μεταφράσει, «Το Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη, και να του απονείμουν το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979.

Έχει διατελέσει διευθυντής Πολιτισμού της Σουηδίας, πρόεδρος και σύμβουλος πολλών μη κυβερνητικών οργανώσεων για τον πολιτισμό. Όπως το «Διεθνές Ίδρυμα Μίκης Θεοδωράκης». Έχει δημιουργήσει για την προβολή του ελληνικού πνεύματος την εταιρεία. «Άξιον Εκδόσεις», παρουσιάζοντας στα σουηδικά έργα των Γιάννη Ρίτσου, Άγγελου Σικελιανού, Γιώργου Σεφέρη, Τάσου Λειβαδίτη, Μανόλη Αναγνωστάκη κ.ά.

Τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί στη μετάφραση του ποιητικού έργου της Κικής Δημουλά («Χαίρε Ποτέ», «Εφηβεία της Λήθης», «Ήχος Απομακρύνσεων», «Μεταφερθήκαμε παραπλεύρως». «Τα εύρετρα» κ.ά.). Στην έκδοση σε βιβλία και στην παρουσίασή του σε λογοτεχνικά περιοδικά και εκδηλώσεις.

Ο Ίνγκμαρ Ρεντίν έχει βραβευθεί από τη Σουηδική Ακαδημία για τη μετάφραση του «Άξιον Εστί», από το Ίδρυμα Πολιτισμού της Ουψάλας, από την Ελληνική Δημοκρατία με το «Χρυσό Σταυρό της Τιμής» κ.ά.

Τώρα, ο μεγάλος φιλέλληνας, σε συνεργασία με σουηδικά πανεπιστήμια. Συνεχίζει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανταλλαγών φοιτητών της Μουσικής στη Σουηδία και στην Ελλάδα.  Έχει σκοπό να προσφέρει την ευκαιρία να γνωρίζουν οι φοιτητές και οι καθηγητές τους βαθύτερα τα μουσικά ρεύματα των δύο χωρών.  Να ανταλλάξουν γνώσεις, ιδέες, εμπειρίες, όχι μόνο μουσικές αλλά εκτείνεται και στο θέατρο, στην ποίηση, στο χορό και γενικότερα στον πολιτισμού των δύο χωρών.

Το «Μονόγραμμα» έχει καταγράψει με μοναδικό τρόπο τα πρόσωπα που σηματοδότησαν με την παρουσία και το έργο τους την πνευματική, πολιτιστική και καλλιτεχνική πορεία του τόπου μας. «Εθνικό αρχείο» έχει χαρακτηριστεί από το σύνολο του Τύπου και για πρώτη φορά το 2012.

H Ακαδημία Αθηνών αναγνώρισε και βράβευσε το οπτικοακουστικό έργο. Απονέμοντας στους δημιουργούς παραγωγούς και σκηνοθέτες Γιώργο και Ηρώ Σγουράκη το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου τους και ιδίως για το «Μονόγραμμα» με το σκεπτικό ότι: «…Οι βιογραφικές τους εκπομπές αποτελούν πολύτιμη προσωπογραφία Ελλήνων που έδρασαν στο παρελθόν. Αλλά και στην εποχή μας και δημιούργησαν, όπως χαρακτηρίστηκε, έργο “για τις επόμενες γενεές”».

Η ιδέα της δημιουργίας ήταν του παραγωγού-σκηνοθέτη Γιώργου Σγουράκη, προκειμένου να παρουσιαστεί με αυτοβιογραφική μορφή η ζωή. Το έργο και η στάση ζωής των προσώπων που δρουν στην πνευματική, πολιτιστική, καλλιτεχνική, κοινωνική και γενικότερα στη δημόσια ζωή. Ώστε να μην υπάρχει κανενός είδους παρέμβαση και να διατηρηθεί ατόφιο το κινηματογραφικό ντοκουμέντο.

Η μορφή της κάθε εκπομπής έχει σκοπό την αυτοβιογραφική παρουσίαση (καταγραφή σε εικόνα και ήχο) ενός ατόμου που δρα στην πνευματική, καλλιτεχνική, πολιτιστική, πολιτική, κοινωνική και γενικά στη δημόσια ζωή, κατά τρόπο που κινεί το ενδιαφέρον των συγχρόνων του.

Σκηνοθεσία: Ηρώ Σγουράκη
Φωτογραφία: Στάθης Γκόβας
Ηχοληψία: Νίκος Παναγοηλιόπουλος
Μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης

Προλογίζει ο παραγωγός Γιώργος Σγουράκης.


22 Ιαν 2021

Πρόγραμμα 22.01.2021 Παρασκευή.

 


Αγαπητοί μας ακροατές καλώς ήρθατε στο Mikis Radio, εδώ στο μπλοκ έχει γίνει μια σημαντική αλλαγή ο ακροατής ακούει αυτόματα το Mikis Radio 2, έτσι αν επιθυμεί να ακούσει το πρόγραμμα στο Mikis Radio 1 θα πρέπει να σταματήσει τον player 2 και να επιλέξει τον player 1. Στην επίσημη σελίδα mikisradio.com εξακολουθεί να παίζει αυτόματα το Mikis Radio 1. Καλή σας ακρόαση.  

Όλοι οι συντελεστές των έργων παρουσιάζονται στην οθόνη κατά την διάρκεια της ακρόασης. 

Άλμπουμ χωρίς εκφωνήσεις.

10.00 Άγιος ο Έρωτας - Μανώλης Μητσιάς.

11.15 Milva 10 Songs. 

12.00 Vicky Leandrow singt Mikis Theodorakis.

13.00 ELLAS - Canta Mikis Theodorais.

Μουσική Δωματίου - Κονσέρτα - Συμφωνικά.

14.00 Τρία κομμάτια για τον Δεκέμβρη 1945.

14.30 Κουαρτέτο αρ.1 "Στροφή" 1946.

14.45 Κουαρτέτο αρ.2 "Το κοιμητήριο" 1946.

15.00 Σεξτέτο για Φλάουτο, Κουαρτέτο εγχόρδων και Πιάνο. 1947.

15.30 Σονατίνα αρ.1 1952. Chamber Music. 

16.00 Κουαρτέτο αρ. 4 Μάζα. 1955.

17.00 Μίκης Θεοδωράκης: Τρίτη Συμφωνία. 1941 2η Εκδοχή 1992 . Σε ποίηση Διονύσιου Σολωμού, Κωνσταντίνου Π.Καβάφη και ποιητικά κείμενα Βυζαντινών Ύμνων. Συμφωνική ορχήστρα Viva. Μεσόφωνος: Μαρκέλα Χατζιάνο. Μουσική Διεύθυνση: Μίκης Θεοδωράκης.

Μουσική για παιδιά και νεολαία.

18.00 Όπως ο Πινόκιο. Album. 

Κύκλοι Τραγουδιών.

19.15 Ένας Όμηρος 1961. Μίκης Θεοδωράκης και Ορχήστρα. 

20.00 Μικρές Κυκλάδες 1963.

21.00 Πολιτεία Β' 1964.

22.00 Κύκλος Φαραντούρη 1964.

Ορατόρια - Όπερες

23.00 Μίκης Θεοδωράκης: Κατά Σαδδουκαίων. 1983. Καντάτα σε επτά μέρη για τενόρο, βαρύτονο, μπάσο, αφηγητή, χορωδία και ορχήστρα.  Σε Ποίηση:  Μιχάλη  Κατσαρού. Συμμετέχουν: Friedrich Wilhelm Junge  Sprecher, Joachim Vogt  Tenor, Hermann Christian Polster Bass, Jürgen Freier Bariton, Rundfunkchor Berlin, Berliner Sinfonie Orchester, Hans-Peter Frank.. 

21 Ιαν 2021

Πρόγραμμα 21.01.2021 Πέμπτη.

 

20.00  Ένας Όμηρος 1961. Μαρία Φαραντούρη, Χρήστος Θηβαίος.

Αγαπητοί μας ακροατές καλώς ήρθατε στο Mikis Radio, εδώ στο μπλοκ έχει γίνει μια σημαντική αλλαγή ο ακροατής ακούει αυτόματα το Mikis Radio 2, έτσι αν επιθυμεί να ακούσει το πρόγραμμα στο Mikis Radio 1 θα πρέπει να σταματήσει τον player 2 και να επιλέξει τον player 1. Στην επίσημη σελίδα mikisradio.com εξακολουθεί να παίζει αυτόματα το Mikis Radio 1. Καλή σας ακρόαση.  

Όλοι οι συντελεστές των έργων παρουσιάζονται στην οθόνη κατά την διάρκεια της ακρόασης. 

Άλμπουμ χωρίς εκφωνήσεις.

10.20 Together - Mikis Theodorakis & Zulfu Livaneli.

11.00 Μίκης Θεοδωράκης - Δρόμοι Παλιοί. 

12.00 Theodorakis Sings Theodorakis.

13.00 Ο Τραγουδιστής Μίκης Θεοδωράκης.

Μουσική Δωματίου - Κονσέρτα - Συμφωνικά.

14.00 Σονατίνα Νο2 1958.

14.30 Τέσσερα Ποιήματα του Καβάφη 1952.

15.00 Τέσσερις σπουδές για δύο βιολιά και τσέλο 1952.

16.00 Κουαρτέτο αρ.4 "Μάζα" 1955.

16.30 Concerto pour Piano and Orchestra 1957 - ΚΟΑ  

17.00 Δεύτερη Συμφωνία - "Το τραγούδι της γης" 1980'81.

Μουσική για παιδιά και νεολαία.

18.10 Δες τι λαμπρό φεγγάρι. Παιδική Χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου.

Κύκλοι Τραγουδιών.

19.15 Χρυσοπράσινο Φύλλο 1964.

20.00  Ένας Όμηρος 1961. Μαρία Φαραντούρη, Χρήστος Θηβαίος.

21.00 Μικρές Κυκλάδες 1963.

22.00 Γράμματα από τη Γερμανία 1966.

Ορατόρια - Όπερες

23.00 Μίκης Θεοδωράκης: Άξιον Εστί. Οδυσσέας Ελύτης. Γιώργος Νταλάρας. Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Γιώργος Κιμούλης. Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.  Χορωδία ΔΕΗ, Χορωδία Δ.Αθηνών. Νεανική χορωδία Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης. Διεύθυνση Ανδρέας Πυλαρινός. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 2005.

20 Ιαν 2021

Πρόγραμμα 20.01.2021 Τετάρτη.

 


Αγαπητοί μας ακροατές καλώς ήρθατε στο Mikis Radio, εδώ στο μπλοκ έχει γίνει μια σημαντική αλλαγή ο ακροατής ακούει αυτόματα το Mikis Radio 2, έτσι αν επιθυμεί να ακούσει το πρόγραμμα στο Mikis Radio 1 θα πρέπει να σταματήσει τον player 2 και να επιλέξει τον player 1. Στην επίσημη σελίδα mikisradio.com εξακολουθεί να παίζει αυτόματα το Mikis Radio 1. Καλή σας ακρόαση.  

Όλοι οι συντελεστές των έργων παρουσιάζονται στην οθόνη κατά την διάρκεια της ακρόασης. 

Πρόγραμμα 

10.00 Ερημιά 2005/

11.00 Διόνυσος 1984. 

12.00 Χριστόφορος Κολόμβος - Ν. Καζαντζάκης - Πέτρος Πανδής. 1975.

13.00 Χαιρετισμοί 1978.

Μουσική Δωματίου - Κονσέρτα - Συμφωνικά.

14.00 Τρία κομμάτια για τον Δεκέμβρη 1945.

14.30 Κουαρτέτο αρ.1 "Στροφή" 1946.

14.45 Κουαρτέτο αρ.2 "Το κοιμητήριο" 1946. 

15.00 Τρίο για βιολί, Τσέλο και Πιάνο 1947.

15.30 Θέμα και Παραλλαγές για σόλο Βιολί 1947.

15.45 Έντεκα Πρελούντια με την Δανάη Καρά 1947.

16.00 "Ελικών" Κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε μεταγραφή από τον συνθέτη για Πιάνο και Κουαρτέτο. 1952.

16.30 Suite No.1 For Piano and Orchestra.

17.00 Πρώτη Συμφωνία 1953.

Μουσική για παιδιά και νεολαία.

18.00 The First Songs (Album)

Κύκλοι Τραγουδιών.

19.00 Αρχιπέλαγος 1959''61'' Πρώτη Εγγραφή Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

20.00 Επιφάνια 1960. Μαργαρίτα Ζορμπαλά.

21.00 Πολιτεία 1960.

22.00 Το τραγούδι του νεκρού αδελφού. 1960.

Μετασυμφωνικά - Ορατόρια - Όπερες

23.00 Mikis Theodorakis: Canto General. 1972 France. Writer of Poetry Pablo Neruda. Μαρία Φαραντούρη, Πέτρος Πανδής,  Μπουζούκι Χρήστος Μητρέντζης, Χορωδία Saint  Jacob και την Ορχήστρα της Stockholm. Διεύθυνση Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης 2ο Μέρος Stefan Skold. Αφηγητής Πέτρος Πανδής,  Παρουσιάστής Γιώργος Παπαστεφάνου. Λυκαβηττός 1983.

19 Ιαν 2021

Πρόγραμμα 19.01.2021 Τρίτη.

 

18.15 Η Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν από το Μουσικό σχολείο Λάρισας. 2003.
Συνέντευξη με τον Καθηγητή Φυσικής & Μουσικής κο Βασίλη Γκέκα. Νέα Μετάδοση. 

 Αγαπητοί μας ακροατές καλώς ήρθατε στο Mikis Radio, εδώ στο μπλοκ έχει γίνει μια σημαντική αλλαγή ο ακροατής ακούει αυτόματα το Mikis Radio 2, έτσι αν επιθυμεί να ακούσει το πρόγραμμα στο Mikis Radio 1 θα πρέπει να σταματήσει τον player 2 και να επιλέξει τον player 1. Στην επίσημη σελίδα mikisradio.com εξακολουθεί να παίζει αυτόματα το Mikis Radio 1. Καλή σας ακρόαση.  

Όλοι οι συντελεστές των έργων παρουσιάζονται στην οθόνη κατά την διάρκεια της ακρόασης. 

Πρόγραμμα.

11.00 Theodorakis Sings Theodorakis.

12.00 Μαρία Φαραντούρη & Γιάννης Βακαρέλης. 

13.00 Προδομένος λαός 1974.

Μουσική Δωματίου - Κονσέρτα - Συμφωνικά.

14.00 - 01. Waltz in Cmajor 1943,
            02. Minuet in A major 1942,
            03. Fantasia in G minor 1943. 

14.30 - Έντεκα Πρελούντια 1947.

15.00 - Δώδεκα Μέλος 1998.

16.00 - Passacallies for tow Pianos 1955. 

16.30  - Συρτός Χανιώτικος 1952.

16.40 - Adagio μεταγραφή για Πιάνο 1993.

17.00 - Τέταρτη Συμφωνία - Των Χορικών 1986.

Μουσική για παιδιά και νεολαία.

18.15 Η Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν από το Μουσικό σχολείο Λάρισας. 2003.
Συνέντευξη με τον Καθηγητή Φυσικής & Μουσικής κο Βασίλη Γκέκα. Νέα Μετάδοση. 

Κύκλοι Τραγουδιών.

19.00 Έρως και Θάνατος 1946.

19.30 Τα Ελυάρ 1958. Αγγελική Καθάριου Νικόλαος Σαλταμάνος. Παραγωγή 2020.

20.05 Επιφάφιος 1958. Στέφανος Κορκολής & Σοφία Μανουσάκη. Παραγωγή 2020.

21.00 Αρχιπέλαγος 1959. Πρώτη Εγγραφή. Γρηγόρης Μπιθικώτσης. 

21.50 Το τραγούδι του νεκρού αδελφού 1960. Μίκης Θεοδωράκης, Δημήτρης Μπάσης. 

23.00 Ένας Όμηρος 1961. Μαρία Φαραντούρη Χρήστος Θηβαίος. 

24.00 Κατάσταση Πολιορκίας 1967. Μίκης Θεοδωράκης, Μαρία Φαραντούρη, Κώστας Θωαμαΐδης.  

 Διακοπή μετάδοσης και μετάβαση στο MikisRadio 2



18 Ιαν 2021

Πρόγραμμα 18.01.2021 Δευτέρα, Η Όπερα στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

 


Αγαπητοί μας ακροατές καλώς ήρθατε στο Mikis Radio, εδώ στο μπλοκ έχει γίνει μια σημαντική αλλαγή ο ακροατής ακούει αυτόματα το Mikis Radio 2, έτσι αν επιθυμεί να ακούσει το πρόγραμμα στο Mikis Radio 1 θα πρέπει να σταματήσει τον player 2 και να επιλέξει τον player 1. Στην επίσημη σελίδα mikisradio.com εξακολουθεί να παίζει αυτόματα το Mikis Radio 1. Καλή σας ακρόαση. 

Όλοι οι συντελεστές των έργων παρουσιάζονται στην οθόνη κατά την διάρκεια της ακρόασης. 

Πρόγραμμα.

Η Όπερα στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη. 

12.00 Αντιγόνη .
Μίκης Θεοδωράκης: Αντιγόνη. Όπερα σε δύο πράξεις. Βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή. Λιμπρέτο Μίκης Θεδωράκης. Σύνθεση 1994 '96. Αντιγόνη: Emilia Titarenko. Οιδίπους: Juri Worobiow. Κρέων: Wladimir Feljaer. Ιοκάστη: Irina Liogkaja. Ετεοκλής: Peter Migounov. Πολυνείκης: Eugeni Withnewski. Αίμων: Leond Perin Haemon. Κορυφαίος: juri Kovalenco. Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της Αγίας Πετρούπολής. Μουσική Διεύθυνση: Alexander Chernushenko.

15.00 Ηλέκτρα.
Μίκης Θεοδωράκης: Ηλέκτρα, Όπερα σε δύο πράξεις βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή έτος σύνθεσης 1992 Αθήνα, Βραχάτι. Λιμπρέτο Σπύρος Ευαγγελάτος. Μετάφραση Κώστας Γεωργουσόπολος. Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της Αγίας Πετρούπολης υπό την διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη.

18.00 Λυσιστράτη.
Μίκης Θεοδωράκης: Λυσιστράτη του Αρισταφάνη 2001. 'Οπερα σε δύο πράξεις και δέκα σκηνές σε λιμπρέτο του συνθέτη. Διανομή: Λυσιστράτη: Δάφνη Ευαγγελάτου & Τζούλια Σουγλάκου, Κλεονίκη: Λουντμίνα Σεμτσουκ & Ιωάννα Φόρτη, Μυρρίνη: Μαρίνα Βουλογιάννη & Μάτα Κατσούλη, Λαμπιτώ: Αλεξάνδρα Παπατζιάκου & Αγγελική Καθάριου, Ποιητής: Γιώργος Νταλάρας, Κορυφαία: Μήδεια Ιασωνίδου & Ευδοκία Χατζηιωάννου, Κορυφαίος: Δημήτρης Καβράκος & Ηλίας Ρόδης, Πρόβουλος: Ζάχος Τερζάκης & Δημήτρης Σιγαλός, Κινησίας: Δημήτρης Τηλιακός & Κωστής Ρασιδάκης, Κήρυξ: Χριστόφορος Σταμπόγλης. Συμμετέχουν: Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Μουσική Διέυθυνση: Νίκος Τσούχλος & Βασίλης Χριστόπουλος. Παγκόσμια Πρώτη: Απρίλιος 2002 Μέγαρο μουσικής.

20.30 Ιππής του Αριστοφάνη.
Μίκης Θεοδωράκης: Ιππής του Αριστοφάνη. Κωμωδία. Έτος σύνθεσης: 1979 Αθήνα. Μετάφραση: Γιώργος Σκούρτης. Απαγγελία: Γιώργος Λαζάνης. Ερμηνεύουν: Πέτρος Πανδής, Γιάννης Θωμόπουλος, Κώστας Τσαπέκος και χορός με τους ηθοποιούς του Θεάτρου Τέχνης. Ηχογράφηση 1980.

23.00 Οι Μεταμορφώσεις του Διόνυσου.
Μίκης Θεοδωράκης: Μήδεια. Όπερα σε δύο πράξεις βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη. Έτος σύνθεσης: 1998 '90 Αθήνα Παρίσι. Μετάφρση κείμενα: Μίκης θεοδωράκης. Διανομή: Μήδεια: Emilia Titarenko. Ιάσων: Nikolai Ostrofsky. Αιγεύς: Peter Migounov. Κρέων: Wladimir Feljaer. Τροφός: Irina Liogkaja. Αγγελιοφόρος: Eugeni Withnewski. Κορυφαία: Daria Rybakova. Παιδαγωγός: uri Worobiov. Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της Αγίας Πετρούπολης. Διεύθυνση Ορχήστρας: Μίκης Θεοδωράκης.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να ακούτε και ταυτόχρονα να διαβάζετε τα κείμενα... 

17 Ιαν 2021

Κυριακή 17.01.2021 Τα έργα.

 


Αγαπητοί μας ακροατές καλώς ήρθατε στο Mikis Radio, εδώ στο μπλοκ έχει γίνει μια σημαντική αλλαγή ο ακροατής ακούει αυτόματα το Mikis Radio 2, έτσι αν επιθυμεί να ακούσει το πρόγραμμα στο Mikis Radio 1 θα πρέπει να σταματήσει τον player 2 και να επιλέξει τον player 1. Στην επίσημη σελίδα mikisradio.com εξακολουθεί να παίζει αυτόματα το Mikis Radio 1. Καλή σας ακρόαση. 

Όλοι οι συντελεστές των έργων παρουσιάζονται στην οθόνη κατά την διάρκεια της ακρόασης. 

Πρόγραμμα. 

11.20 Κατάσταση Πολιορκίας 1967.

12.00 Πνευματικό Εμβατήριο 1969.


13.00 Κατά Σαδδουκαίων 1983.

14.00 Αποκάλυψη - Ωδή στον Μπετόβεν 1945.

15.15 Πρώτη Συμφωνία 1953.


16.00 Άξιον Εστί 1964.

17.30 Δεύτερη Συμφωνία "Το τραγούδι της γης" 1980.


19.00 Τρίτη Συμφωνία 1980'81.


20.30 Canto General 1972.

23.00 Έβδομη Συμφωνία "Εαρινή" 1982.

16 Ιαν 2021

Μοναδικές ερμηνείες.... Σάββατο 16.01.2021. Νο2

 


Αγαπητοί μας ακροατές καλώς ήρθατε στο Mikis Radio, εδώ στο μπλοκ έχει γίνει μια σημαντική αλλαγή ο ακροατής ακούει αυτόματα το Mikis Radio 2, έτσι αν επιθυμεί να ακούσει το πρόγραμμα στο Mikis Radio 1 θα πρέπει να σταματήσει τον player 2 και να επιλέξει τον player 1. Στην επίσημη σελίδα mikisradio.com εξακολουθεί να παίζει αυτόματα το Mikis Radio 1. Καλή σας ακρόαση.  

Όλοι οι συντελεστές των έργων παρουσιάζονται στην οθόνη κατά την διάρκεια της ακρόασης. 

Πρόγραμμα 

13.00 Caro Theodorakis...Iva Zanicchi  (Album)
13.45 Δήμητρα Γαλάνη & Θάνος Μικρούτσικος  Για Φωνή και Πιάνο.  Ζωντανή Ηχογράφηση στις Βρυξέλλες. 1989.
14.00 Μαρίνα - Μανώλης Μητσιάς.
15.00 Δημήτρης Μητροπάνος & Σωτηρία Λεονάρδου. 
16.00 Ο Παγκόσμιος Μίκης Θεοδωράκης.
17.00 Μια ζωή Ελλάδα.
18.00 Τραγούδι Αλλιώτικο - Βίκυ Λέανδρος.
19.00 Σούλα Μπιρμπίλη & Νότης Μαυρουδής.
20.00 Στους δρόμους του Μίκη. Η Καλλιόπη Βέττα ερμηνεύει Θεοδωράκη.
21.00 Ρόδα αμάραντα. Σαββέρια Μαργιολά. 
22.00 Η Μπέττυ Χαρλαύτη στον Κόσμο του Μίκη Θεοδωράκη.
23.00 100 Χρόνια Κινηματογράφος με τον Γιώργο Νταλάρα. (Η Μουσική και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη)


Μοναδικές ερμηνείες.... Σάββατο 16.01.2021.

 


Αγαπητοί μας ακροατές καλώς ήρθατε στο Mikis Radio, εδώ στο μπλοκ έχει γίνει μια σημαντική αλλαγή ο ακροατής ακούει αυτόματα το Mikis Radio 2, έτσι αν επιθυμεί να ακούσει το πρόγραμμα στο Mikis Radio 1 θα πρέπει να σταματήσει τον player 2 και να επιλέξει τον player 1. Στην επίσημη σελίδα mikisradio.com εξακολουθεί να παίζει αυτόματα το Mikis Radio 1. Καλή σας ακρόαση.  

Όλοι οι συντελεστές των έργων παρουσιάζονται στην οθόνη κατά την διάρκεια της ακρόασης. 

Πρόγραμμα 

08.30 Τάνια Τσανακλίδου.
08.45 Ένα Όμηρος (τέσσερα τραγούδια) - Ντόρα Γιαννακοπούλου.
09.00 Alexandra Gravas sings Theodorakis.
09.30 Η Τζένη Καρέζη ερμηνεύει Μίκη Θεοδωράκη.
10.00 Τα Πρόσωπα του Ήλιου - Μαρία Φαραντούρη.
10.30 Μεθυσμένο κορίτσι - Μαργαρίτα Ζορμπαλά.
11.00 Στούς δρόμους που έδεσαν για πάντα - Κώστας Χατζής.
11.30 Ο παγκόσμιος Μίκης Θεοδωράκης.
12.00 Με την φωνή του Χριστόφορου Σταμπόγλη.
12.30 Ο Πέτρος Πανδής ερμηνεύει Μίκη Θεοδωράκη.
13.00 Caro Theodorakis...Iva Zanicchi  (Album)

Συνεχίζεται και θα ανακοινωθεί αργότερα το Πρόγραμμα με Δήμητρα Γαλάνη Γιώργο Νταλάρα Μανώλη Μητσιά κ.α...



15 Ιαν 2021

Πρόγραμμα 15.01.2021 Παρασκευή.

 

12.30 Συνέντευξη με την Σαββέρια Μαργιολά. Ρόδα Αμάραντα. 

Αγαπητοί μας ακροατές καλώς ήρθατε στο Mikis Radio, εδώ στο μπλοκ έχει γίνει μια σημαντική αλλαγή ο ακροατής ακούει αυτόματα το Mikis Radio 2, έτσι αν επιθυμεί να ακούσει το πρόγραμμα στο Mikis Radio 1 θα πρέπει να σταματήσει τον player 2 και να επιλέξει τον player 1. Στην επίσημη σελίδα mikisradio.com εξακολουθεί να παίζει αυτόματα το Mikis Radio 1. Καλή σας ακρόαση.  

Όλοι οι συντελεστές των έργων παρουσιάζονται στην οθόνη κατά την διάρκεια της ακρόασης. 

Πρόγραμμα 

12.30 Συνέντευξη με την Σαββέρια Μαργιολά. Ρόδα Αμάραντα. 

Μουσική Δωματίου - Κονσέρτα - Συμφωνικά - Τραγούδι ποταμός

14.00 Concerto for Piano & Orchestra 1957.

15.00 Suite No1 For Piano & Orchestra 1954.

15.40 Six Lieder. 1957. Lila Adamaki. Yiannis Papadopoulos. Νέα μετάδοση.

16.00 Passacaglia for two Pianos - Nikolaos Samaltanos, Christophe Sirodeau. Νέα μετάδοση. 

16.30 Τα Ελυάρ 1958. Angelica Cathariou Nikolaos Samaltanos. Νέα μετάδοση. 

17.00 Canto General - Mikis Theodorakis / Pablo Neruda - Konzert im Trifolion Echternach am 29.06.2019. Chure:  Ambitus and Eurocantica. Orchestra Reg. Musikscule Echternach. Silsten: Eulalia Fantova Alvarez, Mezzosopran. Jose Simon Millan, Bariton. Leitung: Andy Loor / Roby Schiltz. Νέα μετάδοση. 

Λυρικός Βίος  1987 -  1994

18.00 Μνήμη της πέτρας 1987. Νέο Mastering για το MikisRadio. Γιώργος Ξαγοράρης. 
19.00 Μια θάλασσα γεμάτη Μουσική 1987.
20.00 Μήπως ζούμε σε άλλη χώρα 1991.
21.00 Πολιτεία Γ' 1994.
22.00 Πολιτεία Δ' 1994.
Ορατόρια - Όπερες

23.00 Canto General - Mikis Theodorakis / Pablo Neruda - Konzert im Trifolion Echternach am 29.06.2019. Chure:  Ambitus and Eurocantica. Orchestra Reg. Musikscule Echternach. Silsten: Eulalia Fantova Alvarez, Mezzosopran. Jose Simon Millan, Bariton. Leitung: Andy Loor / Roby Schiltz.

14 Ιαν 2021

Πρόγραμμα 14.01.2021 Πέμπτη.

 

 Αγαπητοί μας ακροατές καλώς ήρθατε στο Mikis Radio, εδώ στο μπλοκ έχει γίνει μια σημαντική αλλαγή ο ακροατής ακούει αυτόματα το Mikis Radio 2, έτσι αν επιθυμεί να ακούσει το πρόγραμμα στο Mikis Radio 1 θα πρέπει να σταματήσει τον player 2 και να επιλέξει τον player 1. Στην επίσημη σελίδα mikisradio.com εξακολουθεί να παίζει αυτόματα το Mikis Radio 1. Καλή σας ακρόαση.  

Όλοι οι συντελεστές των έργων παρουσιάζονται στην οθόνη κατά την διάρκεια της ακρόασης. 

Άλμπουμ χωρίς εκφωνήσεις.

11.00 Romancero Gitano - Valentina Vagliani, Gabriele Grimaldi, Lea Padovani, Edgaro Siroli (Album)

12.00 Τα Λυρικά - Das blaue Einhorn und Karolina Petrova (Album)

13.00 CARO THEODORAKIS...Iva Zanicchi  (Album)


Μουσική Δωματίου - Κονσέρτα - Συμφωνικά - Τραγούδι ποταμός

14.00 Ραψωδία για Κιθάρα και Ορχήστρα εγχόρδων 1982.

15.00 Ραψωδία για Βιολοντσέλο και Ορχήστρα εγχόρδων 1996.

16.00 Ραψωδία για Βαρύτονο και Ορχήστρα Εγχόρδων. 

17.15 Λόρκα - Ραψωδία για Φωνή, Κιθάρα και Ορχήστρα Εγχόρδων. 

Κύκλοι Τραγουδιών

18.00 Επιβάτης 1981 - Μαργαρίτα Ζορμπαλά.

19.00 Τα Νέγρικα 1970.

20.00 Διόνυσος 1984 - Θανάσης Μωραΐτης.

21.00 Φαίδρα 1984 - Αλίκη Καγιαλόγλου.

22.00 Τα Πικροσάββατα 1983 - Δημήτρης Μητροπάνος.

Ορατόρια - Όπερες

23.00 Μήδεια - Όπερα σε δύο πράξεις. Βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη. Σύνθεση: 1998/1999. Μετάφραση, προσθήκες, προσαρμογή για όπερα: Μίκης Θεοδωράκης. Μουσική Διεύθυνση: Μίκης Θεοδωράκης.  

13 Ιαν 2021

Πρόγραμμα 13.01.2021 Τετάρτη.

 

 

Αγαπητοί μας ακροατές καλώς ήρθατε στο Mikis Radio, εδώ στο μπλοκ έχει γίνει μια σημαντική αλλαγή ο ακροατής ακούει αυτόματα το Mikis Radio 2, έτσι αν επιθυμεί να ακούσει το πρόγραμμα στο Mikis Radio 1 θα πρέπει να σταματήσει τον player 2 και να επιλέξει τον player 1. Στην επίσημη σελίδα mikisradio.com εξακολουθεί να παίζει αυτόματα το Mikis Radio 1. Καλή σας ακρόαση.  

Όλοι οι συντελεστές των έργων παρουσιάζονται στην οθόνη κατά την διάρκεια της ακρόασης. 

11.30 Ο Μίκης τραγουδά Μίκη. Ζωντανές Ηχογραφήσεις. 1977. 
12.30 Δρόμοι παλιοί. (Album)

Μουσική Δωματίου - Κονσέρτα - Συμφωνικά - Τραγούδι ποταμός

14.00 Αρκαδία Ι 1968.
14.30 Αρκαδία VI 1969.
15.00 Αρκαδία ΙΙ & ΙΙΙ 1969.
16.00 Αρκαδία VI, VII, VIII 1969.

Χορωδιακά 

18.00 Λειτουργία Νο2 - Για τα παιδιά που σκοτώνονται στον πόλεμο, σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη. Σύνθεση 1982.
18.50 Ολύμπια - Παιδική Χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου. 

Κύκλοι Τραγουδιών

20.10 Οι Γειτονιές του κόσμου 1978.
21.00 Επιβάτης 1981.
22.00 Οκτώβρης '78

Ορατόρια - Όπερες

23.00 Ιππής του Αριστοφάνη. Κωμωδία. Έτος σύνθεσης: 1979 Αθήνα.  Μετάφραση: Γιώργος Σκούρτης. Απαγγελία: Γιώργος Λαζάνης. Ερμηνεύουν: Πέτρος Πανδής, Γιάννης Θωμόπουλος, Κώστας Τσαπέκος και χορός με τους ηθοποιούς του Θεάτρου Τέχνης. Ηχογράφηση 1980

12 Ιαν 2021

Πρόγραμμα 12/01.2021 Τρίτη.

 


Αγαπητοί μας ακροατές καλώς ήρθατε στο Mikis Radio, εδώ στο μπλοκ έχει γίνει μια σημαντική αλλαγή ο ακροατής ακούει αυτόματα το Mikis Radio 2, έτσι αν επιθυμεί να ακούσει το πρόγραμμα στο Mikis Radio 1 θα πρέπει να σταματήσει τον player 2 και να επιλέξει τον player 1. Στην επίσημη σελίδα mikisradio.com εξακολουθεί να παίζει αυτόματα το Mikis Radio 1. Καλή σας ακρόαση.  

Όλοι οι συντελεστές των έργων παρουσιάζονται στην οθόνη κατά την διάρκεια της ακρόασης. 

10.00 Η αγάπη είναι φωτιά. 2001
11.00 Ο Μίκης τραγουδά Μίκη. (Album)
12.00 Το Μονόγραμμα. Οδυσσέας Ελύτης. Μίκης Θεοδωράκης.
13.00 Φως. ( Album)

Μουσική Δωματίου - Κονσέρτα - Συμφωνικά - Τραγούδι ποταμός

14.00 Πνευματικό Εμβατήριο 1969.
15.00 Αρκαδία Ι. 1968.
15.30 Αρκαδία IV. 1969.
16.00 Raven 1970. Carolin Masur.
17.00 Μίκης Θεοδωράκης: Τρίτη Συμφωνία 1980.

Κύκλοι Τραγουδιών.

18.00 18 Λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας. Παρίσι 1970.
19.00 Μπαλάντες 1974.
20.00 Ταξίδι μέσα στη Νύχτα 1976.
21.00 Τα Λυρικά 1976.
22.00 Της Εξορίας 1976. 

Ορατόρια - Όπερες

23.00  Λυσιστράτη. Όπερα σε δύο πράξεις και δέκα σκηνές σε Λιμπρέτο του Συνθέτη. 

ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ. 

Τη Λυσιστράτη άρχισα να την συνθέτω τον Μάιο του 2000. Στην ελεύθερη απόδοση κειμμένου εισήγαγα νέα στοιχεία, όπως λχ. το πρόσωπο του Ποιητή, και αναμόρφωσα πολλές σκηνές με βάση τις ανάγκες της προβολής των μουσικών στοιχείων που ως γνωστόν αποτελούν τη βάση ενός λυρικού - μουσικού έργου, παραμένοντας βεβαίως πάντοτε πιστός στο πνεύμα και στο γράμμα του Αριστοφάνη.

10 Ιαν 2021

Μίκης Θεοδωράκης: Ο κοασμός των βατράχων

Άρθρο του Μίκη Θεοδωράκη στην εφημερίδα ''ΤΑ ΝΕΑ'' της 09.01.2021

Ο κοασμός των βατράχων.

Από την πλευρά της δημιουργίας και της παρουσίας πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής στη χώρα μας, η δεκαετία του 2020 είναι η πιο φτωχή σε σύγκριση με όλες τις δεκαετίες από το 1940 μέχρι σήμερα. 

Στην δεκαετία του '40 είχαμε πόλεμο, ξένη κατοχή, εμφύλιο πόλεμο. 

Στην δεκαετία του '50 η χώρα ήταν κατεστραμμένη και υπήρχε η κυριαρχία του Παλατιού και της αστυνομικής βίας. Παρ’ όλα αυτά υπήρχε πολιτιστική ζωή. Ενδεικτικά μόνο αναφέρω τις θεατρικές παραστάσεις, τις συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας, το Ελληνικό Χορόδραμα. 

Στην δεκαετία του '60 οι σκληρές οικονομικές συνθήκες αλλά και η συνεχιζόμενη αστυνομική βία δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν την πολιτιστική μας αναγέννηση. 

Στην δεκαετία του '70 είχαμε την χούντα. Αμέσως μετά, η πολιτιστική ζωή συνέχισε το δρόμο της. Στην δεκαετία του '80 οι μεγάλες κοινωνικές ανακατατάξεις βοήθησαν την ανάπλαση της καλλιτεχνικής μας ζωής. 

Στην δεκαετία του '90 και του 2000 οι πολιτιστικές εκδηλώσεις (με την βοήθεια πάντα του Κράτους και των Δήμων) συνεχίστηκαν. 

Στην δεκαετία του 2010 άρχισε η παρακμή, για να φτάσουμε στην δεκαετία του 2020 στο ΜΗΔΕΝ. Αναγνωρίζω ότι οι συνθήκες (πανδημία, οικονομία, τουρκική απειλή) θα πρέπει να είναι -και είναι- μεταξύ των εθνικών μας προτεραιοτήτων. 

Ο σκοπός όμως αλλά και η προϋπόθεση για όλα, είναι η Παιδεία και ο Πολιτισμός. Όσο μεγάλος και αν είναι ο πλούτος μιας χώρας, η Ιστορία διδάσκει ότι εκείνο που μένει τελικά είναι ο Πολιτισμός της. 

Ποιος γνωρίζει σήμερα τις καθημερινές αποφάσεις για τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που απασχόλησαν τον Περικλή και άλλους στην αρχαία Αθήνα; Κανείς! Όμως όλοι γνωρίζουν και μάλιστα επί πολλούς αιώνες τον Πολιτισμό που εκείνοι οι δημόσιοι άνδρες βοήθησαν να δημιουργηθεί. 
Και φυσικά χάρη στην χρηματοδότηση του Πολιτισμού από το ταμείο του Κράτους! 

Με πολιτικούς χωρίς την παιδεία και το όραμα του Περικλή και των άλλων δημοσίων παραγόντων, δεν θα υπήρχε η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας. Δεν θα υπήρχαν τα θέατρα. Δεν θα υπήρχαν ίσως ο Σοφοκλής και ο Φειδίας. 

Γιατί αν ο καλλιτέχνης γνωρίζει ότι δεν υπάρχει τρόπος να φτάσει το έργο του στην κοινωνία, τότε δεν θα το γράψει, δεν θα το συνθέσει, δεν θα το λαξεύσει. Δεν θα υπήρχε ίσως ούτε το κοινό που διψά για τα έργα της εποχής του. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ερμηνευτές που έχουν ανάγκη να ερμηνεύσουν καινούρια έργα θεατρικά, μουσικά, χορευτικά. 

Λυπάμαι πολύ αλλά είμαι υποχρεωμένος να θυμίσω στους δημόσιους άνδρες και κυρίως στην Κυβέρνηση ότι η υστεροφημία τους εξαρτάται περισσότερο από την συμβολή τους στον Πολιτισμό παρά από ο,τιδήποτε άλλο. Το παράδειγμα του Περικλή που ανέφερα, δεν είναι μοναδικό. 

Εάν παρακολουθήσουμε σχολαστικά την ιστορία της Τέχνης, θα δούμε ότι πίσω από κάθε της κατάκτηση υπάρχει το δημόσιο πρόσωπο του αντίστοιχου τόπου και της αντίστοιχης εποχής, που παραμένει στην ανάμνηση των ανθρώπων επειδή βοήθησε την δημιουργία νέας σκέψης και νέων καλλιτεχνικών έργων.

Και για να μην πάμε πολύ μακριά, ας δούμε ποια είναι τα πρόσωπα που έμειναν στη μνήμη και στην ιστορία τον τελευταίο αιώνα στην χώρα μας. Είναι οι περισσότεροι πολιτικοί ή ποιητές, συγγραφείς, δημιουργοί, μουσικοί, ζωγράφοι, γενικά άνθρωποι του Πνεύματος και της Τέχνης;

Σήμερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πλοίο ΕΛΛΑΣ έχουν να κάνουν με το Μηχανοστάσιο και με τον τυφώνα Τουρκία.

Το λιμάνι όμως στο οποίο θα πρέπει να κατευθύνεται, είναι η Παιδεία και ο Πολιτισμός. Και ποιος φροντίζει γι' αυτή την πορεία, αφού Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση απασχολούνται μονάχα με το Μηχανοστάσιο και τον θυελλώδη καιρό που μας θαλασσοδέρνει χωρίς να υπάρχει πολιτιστικό όραμα

Κάποτε το Μηχανοστάσιο θα διορθωθεί και θα έρθει μπουνάτσα.

Τότε και μόνο τότε, η πολιτική ηγεσία θα ανακαλύψει ότι το λιμάνι στο οποίο θα έχουμε φτάσει, θα είναι μια αδιέξοδη λιμνοθάλασσα με μοναδικό πολιτιστικό ήχο τον κοασμό των βατράχων…

Αθήνα 09.01.2021.

8 Ιαν 2021

Πρόγραμμα 08.01.2021 Παρασκευή.

                           «ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ»ONLINE STREAMING - WORLDWIDE

 Αγαπητοί μας ακροατές καλώς ήρθατε στο Mikis Radio, εδώ στο μπλοκ έχει γίνει μια σημαντική αλλαγή ο ακροατής ακούει αυτόματα το Mikis Radio 2, έτσι αν επιθυμεί να ακούσει το πρόγραμμα στο Mikis Radio 1 θα πρέπει να σταματήσει τον player 2 και να επιλέξει τον player 1. Στην επίσημη σελίδα mikisradio.com εξακολουθεί να παίζει αυτόματα το Mikis Radio 1. Καλή σας ακρόαση.  

Όλοι οι συντελεστές των έργων παρουσιάζονται στην οθόνη κατά την διάρκεια της ακρόασης. 

11.50 Τα ανεξάρτητα...

Μουσική Δωματίου - Κονσέρτα - Συμφωνικά.

14.00 Concerto for Piano & Orchestra 1957.

15.00 Suite No1 For Piano & Orchestra 1954.

15.30 Το πανηγύρι της Ασή Γωνιάς 1946.

15.45 Οιδίπους Τύραννος 1947.

16.00 Canto Olympico 1990.

17.00 Έβδομη Συμφωνία "Εαρινή" 1982. 

Κύκλοι Τραγουδιών.

18.15 Μυθιστόρημα με την Μαρία Φαραντούρη. (1967)

18.35 Επιφάνια 1960. 

19.00 Ο Ήλιος και ο Χρόνος 1967.

20.00 Τα τραγούδια του Αντρέα 1968.

21.00 Νύχτα Θανάτου 1968.

22.00 Τα τραγούδια του αγώνα 1969'70.

Ορατόρια - Όπερες - Θεατρικά

23.00 Ηλέκτρα. Όπερα σε δύο πράξεις βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία το Σοφοκλή.
Λιμπρέτο: Σπύρος Ευαγγελάτος Μετάφραση: Κώστας Γεωργουσόπουλος.  Σύνθεση: 1992 - 1993.

Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλάει για το mikisradio


Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Επικοινωνία

Γειά σας μέσα από το γαλάζιο εικονίδιο στην δεξιά γωνία μπορείτε να μας στείλετε ζωντανά το μήνυμα σας.

crisp.chat

Το πρώτο κείμενο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Το πρώτο κείμενο από τον Μίκη Θεοδωράκη
Το πρώτο κείμενο από τον Μίκη Θεοδωράκη