Mikis Radio 2017 C - By Nikos Theodorakis

17 Νοε 2024

«Εδώ Πολυτεχνείο» Ο Θανάσης Γιώγλου φιλοξενεί τον Γιώργο Λογοθέτη

 
 Στις 16 Νοεμβρίου 2016, σαράντα τρία χρόνια μετά την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, είχα τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσω στην εκπομπή μου «Εγώ, δεν έχω βγάλει το... ωδείο», στο Εθελοντικό Ραδιόφωνο του Δήμου Θεσσαλονίκης, τον Γιώργο Λογοθέτη, δημοσιογράφο και συγγραφέα πολλών βιβλίων, ανάμεσα στα οποία και το βιβλίο «Μίκης Θεοδωράκης - Θρησκεία μου είναι η Ελλάδα» που μεταφράσθηκε στα αγγλικά, στα ρώσικα και στα κινέζικα.

22.00 Εγώ δεν έχω βγάλει το ωδείο με τον Θανάση Γιώγλου. Επανάληψη. 

Ο Κώστας Καζάκος παρουσιάζει τις Αρκαδίες του Μίκη Θεοδωράκη 18.00

 

 Για πρώτη φορά ύστερα από πενήντα χρόνια οι ¨Αρκαδίες του Μίκη Θεοδωράκη ταξινομήθηκαν με την σειρά της δημιουργίας τους εδώ στο ραδιόφωνο και με δική του προτροπή ζήτησα από τον Κώστα Καζάκο να τις προλογίσει και να μεταδοθούν μαζί με όλες τις καταστάσεις που βίωσε ο Μίκη Θεοδωράκης στην Ζάτουνα. Σε αυτή την παρουσίαση ο Κώστας Καζάκος αναφέρεται και στην δική του σχάση με την Ζάτουνα. 
Μοναδική μετάδοση του τραγουδιού Ονομάζομαι Κώστας Στεργίου.
Νίκος Θεοδωράκης  

 
Με την επιβολή της δικτατορίας ο Μίκης Θεοδωράκης βγήκε αυτόματα στην παρανομία, ενώ μόλις δύο μήνες μετά το χουντικό πραξικόπημα με ειδική διαταγή του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού απαγορεύτηκαν η κυκλοφορία των δίσκων του και κάθε είδους εκτέλεση και ακρόαση των τραγουδιών του. Ο ίδιος συνελήφθη τον Αύγουστο του 1967. Αφού πέρασε από την Ασφάλεια στην Μπουμπουλίνας κι έπειτα από τις φυλακές Αβέρωφ τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Βραχάτι, αλλά καθώς το καθεστώς έβλεπε ότι δεν μπορούσε ουσιαστικά να τον περιορίσει αποφάσισε τον Αύγουστο του 1968 τη μεταφορά του στη Ζάτουνα, ερημικό ορεινό χωριό της Αρκαδίας, κοντά στη Δημητσάνα, στο οποίο κατοικούσαν περίπου 20 οικογένειες.

 Τον πρώτο καιρό το κλίμα και οι συνθήκες δεν τον άφησαν ανεπηρέαστο. Για κάποιους μήνες δεν μπορούσε να παίξει τίποτα στο πιάνο. Όμως μετά άρχισε να παίζει αρχικά τραγούδια του Χατζιδάκι και στη συνέχεια αποφασίζει να συνθέσει δικά του καινούργια τραγούδια. Γιατί δεν έχει σταματήσει να ζει, να ονειρεύεται, να παλεύει. Εκεί γεννήθηκαν λοιπόν οι 10+1 κύκλοι τραγουδιών με τον τίτλο «Αρκαδίες» και άλλα έργα του. Οι αστυνομικοί γίνονται το… κοινό που ακούει για πρώτη φορά αυτές τις μελωδίες του Μίκη.

18.00 Ο Κώστας Καζάκος παρουσιάζει τις Αρκαδίες του Μίκη Θεοδωράκη. 

Εδώ πολυτεχνείο


Κύκλοι Τραγουδιών που γράφτηκαν στην επταετία της Δικτατορίας  

11.00 Τα τραγούδια του αγώνα 

12.00 Νέοι Δρόμοι - Μίκης Θεοδωράκης

13.00 Μυθιστόρημα 

14.00 Ο ήλιος και ο Χρόνος 

15.00 Τα τραγούδια του Αντρέα 

16.00 Τα λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας 

17.00 Για τον Αλέκο Παναγούλη

18. Μπαλάντες 

19.00 Ο Κώστας Καζάκος παρουσιάζει τις Αρκαδίες του Μίκη Θεοδωράκη. 

10.00 Εκπομπή για το πολυτεχνείο με τον Γιώργο Λογοθέτη.

Ακούγονται: Ο Ύμνος του Φοιτητή και ηχητικά ντοκουμέντα από το Πολυτεχνείο. Πίσω στην Ελλάδα τώρα, στην κατάληψη του Πολυτεχνείου ένα μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, ο Γιάννης Γρεβενιώτης έγραψε στις 15/11 ένα ύμνο για τους αγωνιζόμενους φοιτητές που πολυγραφήθηκε και διανεμήθηκε εσωτερικά. Ένα αντίγραφο έστειλε στο Γιώργο Λογοθέτη (ΠΑΜ) στη Σουηδία. Ο Λογοθέτης με τη σειρά του το ‘στειλε στο Θεοδωράκη και ο Θεοδωράκης αμέσως το μελοποίησε και το ηχογράφησε παίζοντας πιάνο και τραγουδώντας ο ίδιος. Η μπομπίνα της ηχογράφησης εστάλη πίσω στο Γιώργο Λογοθέτη στη Στοκχόλμη και εκδόθηκε στην συνέχεια ένας δίσκος Σουηδία με τίτλο «Εδώ Πολυτεχνείο». Ακούστε τον εδώ.

Το 1976, με αφορμή την 3η επέτειο από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, ο Μίκης Θεοδωράκης ηχογράφησε τον Ύμνο στην Ελλάδα, με ερμηνευτή τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και την Άννα Βίσση στα φωνητικά και κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών από τη Minos .

Το ανεξίτηλο μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου του 1973, όπως το εξέφρασε ο μεγάλος δάσκαλος Μίκης Θεοδωράκης, εγγράφηκε στην συλλογική μνήμη και συνείδηση του Ελληνικού λαού.

Το «Πολυτεχνείο» αποτελεί το κορυφαίο γεγονός της μεταπολεμικής ιστορίας μας, που άνοιξε τον πολιτικό δρόμο της νεότερης Ελλάδας.

Πραγματοποιήθηκε από την πολιτική πρωτοπορίας της εποχής, την οποία αποτελούσαν οι αντιστασιακοί που δεν βρίσκονταν στην φυλακή και την εξορία κείνη την περίοδο.

Πραγματοποιήθηκε από τους όρθιους και τους ανυπότακτους και όχι τους υποτακτικούς, τους συμβιβασμένους και τους αδιάφορους. Από τους λίγους Έλληνες και όχι από τους πολλούς!

Πραγματοποιήθηκε από τους ανώνυμους λαϊκούς, τους πολιτικοποιημένους νέους, τους φοιτητές, τους εργάτες, τους ανιδιοτελείς και γνήσιους πατριώτες, που ξεπέρασαν το φόβο και δε λογάριασαν τις συνέπειες του αγώνα τους.

Αυτοί λοιπόν, αφού βρήκαν -βασανιστικά κι επίμονα- την ενότητα πάνω στα συνθήματα του Νοέμβρη: «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία, Κάτω η χούντα…», αφού βρήκαν την υποστήριξη από τον κόσμο που ήταν κοντά,

ήταν εκείνοι που γκρέμισαν την Αμερικανοκίνητη, την σιδερόφρακτη χούντα και όχι οι απόντες και οι μεγαλόσχημοι πολιτικοί που μετατράπηκαν σε αντιστασιακούς κατόπιν εορτής.

Το Πολυτεχνείο δεν ήταν η απολίτικη σούπα που σερβίρουν οι κρατούντες και όλη η συνομοταξία «των δήθεν» πατριωτών (αλλά υπηρετών των ξένων), «των δήθεν» αριστερών (αλλά υπηρετών των αφεντάδων).

50 χρόνια μετά, τα συνθήματα: «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία» -προσαρμοσμένα στο σήμερα- εξακολουθούν να είναι επίκαιρα και μαχητά.



Έτσι, ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ! στους αγώνες του σήμερα και του αύριο.

Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλάει για το mikisradio


Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Επικοινωνία

Γειά σας μέσα από το γαλάζιο εικονίδιο στην δεξιά γωνία μπορείτε να μας στείλετε ζωντανά το μήνυμα σας.

crisp.chat

Το πρώτο κείμενο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Το πρώτο κείμενο από τον Μίκη Θεοδωράκη
Το πρώτο κείμενο από τον Μίκη Θεοδωράκη