Η πλήρης Ψηφιακή βάση δεδομένων της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη. 7.000 μουσικά κομμάτια από 300 δισκογραφικά άλμπουμ & Ανέκδοτες Ηχογραφήσεις.
Mikis Radio 2017 C - By Nikos Theodorakis
31 Ιουλ 2020
01.08.2020 - Ο Μίκης Θεοδωράκης στέλνει μήνυμα αγάπης στον Γιάννη Αντετοκούνμπο.
30 Ιουλ 2020
95 Χρόνια Σύνθεσης & Αγώνων. Για μια Ελλάδα Ελεύθερη, Ανεξάρτητη, Δημοκρατική.
Θα ακούσουμε τα Έργα "Μικρή Σουίτα για πιάνο" τα "12 Μέλος" και του Λιποτάκτες σε μια πολύ διαφορετική προσέγγιση Ερμηνεύει ο Γιώργος Φιλαδελφέας και τον συνοδεύει στο πιάνο η Βαλεντίνα Βασιλεβα.
29 Ιουλ 2020
95 Χρόνια Σύνθεσης & Αγώνων. Για μια Ελλάδα Ελεύθερη, Ανεξάρτητη, Δημοκρατική.
Θα ακούσουμε τα Έργα "Μικρή Σουίτα για πιάνο" τα "12 Μέλος" και του Λιποτάκτες σε μια πολύ διαφορετική προσέγγιση Ερμηνεύει ο Γιώργος Φιλαδελφέας και τον συνοδεύει στο πιάνο η Βαλεντίνα Βασιλεβα.
28 Ιουλ 2020
28.07.2020 Τρίτη. Παραμονή Γενεθλίων.
27 Ιουλ 2020
Plamen Kartalov General Manager of Sofia Opera and Ballet, Bulgaria.
25 Ιουλ 2020
Ρεσιτάλ με έργα του Μίκη Θεοδωράκη από τη Λυρική Σκηνή στο Θησείο.
Η Εθνική Λυρική Σκηνή, γιορτάζοντας την συμπλήρωση 95 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη (1925), διοργανώνει σειρά συναυλιών προς τιμήν του. Θα παρουσιαστούν εμβληματικά τραγούδια του που «σημάδεψαν» τον ελληνισμό για περισσότερο από μισό αιώνα, λυρικές και επικές αναφορές από τους κύκλους τραγουδιών του σε συνεργασία με τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, «ψηφίδες» από τις παγκοσμίου φήμης κινηματογραφικές επιτυχίες αλλά και τα μεγαλειώδη λαϊκά του έργα. Έργα που άφησαν ανεξίτηλα τα «δακτυλικά» τους αποτυπώματα τόσο στην διεθνή μουσική δημιουργία, όσο και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.
Οι τέσσερις χαρισματικοί, καταξιωμένοι και αναγνωρισμένοι για την καλλιτεχνική τους προσφορά, ερμηνευτές, Ρίτα Αντωνοπούλου, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ζαχαρίας Καρούνης και Μπέττυ Χαρλαύτη, επικυρώνουν με τον καλύτερο τρόπο την διαχρονικότητα των μηνυμάτων της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη, μεταλαμπαδεύοντας το βαθύτερο νόημά τους στις νεότερες γενιές.
Μαζί τους στο πιάνο, ο ενορχηστρωτής και Υπεύθυνος της Μουσικής Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιάννης Μπελώνης, στενός συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη για περισσότερο από μια δεκαετία.
24 Ιουλ 2020
24/07/2020 Παρασκευή.
Ελληνογερμανική ταινία, σκηνοθεσία Αστέρης Κούτουλας με τους: Μαρία Κουσουνή, Ντάνιλο Ζέκα, Ιωάννα Κρυωνά, Μπέλα Έλμαν.
23 Ιουλ 2020
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην Αρχαία Ολυμπία.
Διπλή συνάντηση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με το κοινό της. Πιστή στις οδηγίες του Υπουργείου και φροντίζοντας να #ΜένουμεΑσφαλείς. Το Σάββατο 25 Ιουλίου, σε συμπαραγωγή με το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας, τιμά τα 95 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη. Η Ορχήστρα θα εκτελέσει Πέντε από τους 36 δημοφιλείς Χορούς του Νίκου Σκαλκώτα, αλλά και την παγκόσμιας ακτινοβολίας Σουίτα από τον Ζορμπά. Μεσολαβεί, το γεμάτο ένταση Κοντσέρτο για βιολί σε λα ελάσσονα του Μπαχ, με σολίστ τον ραγδαία ανερχόμενο Γιώργο Μπάνο. Στο πόντιουμ, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΚΟΑ, Στέφανος Τσιαλής. Νωρίτερα, το δημοφιλές Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών Metallon υπενθυμίζει ότι Τα πάντα είναι ρυθμός. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που καταργεί χρόνο και στεγανά. Αναδεικνύει, τη στιβαρότητα του Μπαρόκ, την ένταση συναισθημάτων του Ρομαντισμού, αλλά και τον αισθησιασμό της Τζαζ.
Σάββατο, 25 Ιουλίου 2020, ώρα 21.00 Θέατρο Ολυμπία (Φλόκα) Σε συμπαραγωγή με το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας
95 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης – Η Κ.Ο.Α. στο Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ (1904-1949) Πέντε Ελληνικοί Χοροί για έγχορδα ΓΙΟΧΑΝ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΜΠΑΧ (1685 – 1750) Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε λα ελάσσονα, BWV 1041 1. [Allegro] 2. Andante 3. Allegro assai ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (γεν. 1925) Σουίτα από το μπαλέτο «Ζορμπάς» Γιώργος Μπάνος, βιολί Στέφανος Τσιαλής, μουσική διεύθυνση ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 12 ευρώ (γενική είσοδος) και 7 ευρώ (μειωμένο) Αγορά εισιτηρίων στα σημεία πώλησης του Φεστιβάλ Λίγα λόγια για τα έργα Οι «36 Ελληνικοί Χοροί για ορχήστρα» αποτελούν για πολλούς, όχι μόνο μία από τις κορυφαίες δημιουργίες του Νίκου Σκαλκώτα αλλά ίσως και το σπουδαιότερο έργο της λόγιας ελληνικής μουσικής του 20ού αιώνα. Η σύνθεση του έργου έγινε κυρίως στο διάστημα 1934-1936, πιθανώς κατόπιν προτροπής του πατέρα του συνθέτη και κυρίως ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του συνθέτη με το «Ελληνικό Λαογραφικό Μουσείο» του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, του οποίου η διευθύντρια, Μέλπω Μερλιέ, του ανέθεσε την μεταγραφή, ανάλυση και σχολιασμό ηχογραφημένων δημοτικών τραγουδιών της Κρήτης και της Σίφνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί από τους Χορούς δεν
βασίζονται σε αυθεντικές δημοτικές μελωδίες, αλλά σε δημοτικοφανείς μελωδίες γραμμένες από τον ίδιο τον Σκαλκώτα, κάτι που αποδεικνύει το βάθος της γνώσης που απέκτησε για τη δημοτική μουσική. Οι Ελληνικοί Χοροί φανερώνουν ανάγλυφα την ουσία της προσωπικής ματιάς του Σκαλκώτα πάνω στην έννοια της ελληνικότητας. Και η ματιά αυτή είναι πάντα επίκαιρη και αειθαλής, μιας και έμπρακτα αντιμετωπίζει το ελληνικό στοιχείο σε ισότιμο διάλογο με τη λόγια ευρωπαϊκή μουσική. Το θεωρεί -και σωστά- ως μία ταυτότητα που καθοδηγεί και εμπνέει, μία ταυτότητα που έχει την ιδιαιτερότητα να απελευθερώνει τη σκέψη και όχι να την περιορίζει.
Μετά από σύντομης διάρκειας θητείες ως οργανίστας σε εκκλησίες των πόλεων Άρνσταντ και Μύλχαουζεν στη Θουριγγία, το 1708 o Μπαχ έγινε οργανίστας στο παρεκκλήσι της αυλής του δούκα της Βαϊμάρης. Κατά την εκεί παραμονή και εργασία του, ο Μπαχ απέκτησε μεγάλη φήμη ως οργανίστας και συνθέτης –κυρίως έργων θρησκευτικής μουσικής. Το 1717 άφησε τη θέση αυτή για μία φαινομενικά κατώτερη, αυτή του αρχιμουσικού στην αυλή του πρίγκιπα Λεοπόλδου στο Κέτεν (Σαξονία – Άνχαλτ). Εκεί ωστόσο ο Μπαχ βίωσε ένα πιο φιλελεύθερο περιβάλλον, βρισκόμενος στην υπηρεσία ενός πραγματικά μουσικόφιλου ευγενούς, έχοντας στη διάθεσή του ένα αξιόλογο οργανικό σύνολο και έχοντας μεγάλα περιθώρια έκφρασης ιδίως στο χώρο της οργανικής, κοσμικής μουσικής, της οποίας ο Λεοπόλδος ήταν λάτρης. Η σύνθεση του Kοντσέρτου για βιολί σε λα ελάσσονα ανάγεται πιθανόν στην ευτυχισμένη περίοδο διαβίωσης του Μπαχ στο Κέτεν (1717-1723), κατά την οποία γράφτηκαν μεταξύ άλλων και τα περιβόητα «Βραδεμβούργια Κοντσέρτα». Ωστόσο, έχει διατυπωθεί και η άποψη ότι γράφτηκε αργότερα, γύρω στα 1730, όταν ο Μπαχ ζούσε πλέον στη Λειψία. Εκεί, πέραν της θέσης του ως Κάντορα στον ναό του Αγ. Θωμά, ο Μπαχ διηύθυνε από το 1729 ως το 1741 το Collegium Musicum, μία ομάδα φοιτητών, ερασιτεχνών και λιγοστών επαγγελματιών μουσικών, που συγκεντρώνονταν τακτικά για να μοιραστούν την απόλαυση της μουσικής εκτέλεσης. Για τις ανάγκες των συναυλιών του Collegium Musicum o Μπαχ συνέθεσε υπέροχη κοσμική μουσική αλλά και αναβίωσε παλιότερα έργα του. Ήδη από τα νεανικά του χρόνια ο Μπαχ υπήρξε όχι μόνο ένας δεινός
βιολιστής (ο γιος του Καρλ Φίλιπ Εμμάνουελ μάς προσέφερε τη μαρτυρία ότι έπαιζε βιολί άριστα μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του) αλλά και θιασώτης του ιταλικού κοντσέρτου, όπως αυτό έφτασε στο απόγειό του με τον Αντόνιο Βιβάλντι. Ο θαυμασμός του αυτός εκφράστηκε μάλιστα και με πλήθος υπέροχων μεταγραφών κοντσέρτων του Ενετού δασκάλου. Ο Βιβάλντι είχε ακολουθήσει και τελειοποιήσει τη μπαρόκ φόρμα κοντσέρτου, σύμφωνα με την οποία το έργο ήταν τριμερές (γρήγορο – αργό – γρήγορο) και η δομή των επιμέρους μερών βασιζόταν στην ιδέα του ritornello, ενός θέματος που παρουσιαζόταν κατά κανόνα από όλη την ορχήστρα και που περιοδικά επανεμφανιζόταν, ερχόμενο σε αντιδιαστολή με παρεμβαλλόμενα σολιστικά επεισόδια. Πράγματι και στο Κοντσέρτο σε λα ελάσσονα, ορχήστρα και σολίστ δεν μοιράζονται σχεδόν καθόλου κοινό υλικό. Τα δύο εξωτερικά μέρη έχουν μία ιδιαίτερη σοβαρότητα και στιβαρότητα που συμπορεύεται βεβαίως με άφθονες δεξιοτεχνικές προκλήσεις για τον σολίστα – ιδίως στο φινάλε. Ανάμεσά τους, το αργό μέρος προσφέρει μία λυρική στιγμή χαλάρωσης της έντασης.
Αναπόσπαστο συστατικό της τεράστιας εμπορικής επιτυχίας της ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη Αλέξης Ζορμπάς (Zorba the Greek) ήταν, πέραν του ίδιου του αριστουργήματος του Καζαντζάκη, των έξοχων ερμηνειών των πρωταγωνιστών (ιδίως του πληθωρικού Άντονυ Κουήν) και της εμπνευσμένης σκηνοθεσίας του Κακογιάννη, η συγκλονιστική μουσική που συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης. Δέκα χρόνια μετά από τον κινηματογραφικό αυτό θρίαμβο του 1964, ο συνθέτης επέστρεψε στη μουσική της ταινίας μετουσιώνοντας και εμπλουτίζοντάς την σε ένα μπαλέτο που υποβλήθηκε επιτυχώς στο Φεστιβάλ της Βερόνα. Η Σουίτα του Μπαλέτου οικοδομείται πάνω σε μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα θέματα της μουσικής που περιγράφει ιδανικά τον αγέρωχο και απρόβλεπτα «σοφό» Αλέξη Ζορμπά με αιχμή του δόρατος φυσικά το πασίγνωστο «Συρτάκι». Η επιτυχία και ανεπανάληπτη αναγνωρισιμότητα της μουσικής του Θεοδωράκη έγκειται στην απλότητα και την ειλικρίνειά της αλλά και την καθηλωτική περιγραφική της δύναμη. Διόλου τυχαία, οι ήχοι του Ζορμπά έχουν συνδεθεί στο ελληνικό και παγκόσμιο κοινό με τις πιο αγνές και ιδεώδεις πλευρές του νέου ελληνισμού: το πάθος, τη λεβεντιά, την περηφάνια, την ανέμελη και φωτεινή εξωστρέφεια…
22 Ιουλ 2020
23/07/2020 Πέμπτη. (Ανανεωμένο)
20 Ιουλ 2020
Πρόγραμμα 21.07.2020 Δευτέρα.
18 Ιουλ 2020
Γιώργος Φιλαδελφέας.
17 Ιουλ 2020
Πρόγραμμα 17.07.2020 Παρασκευή.
Μπαλέτο για μέτζο σοπράνο, μπουζούκι / κλαρίνο,
χορωδία και συμφωνική ορχήστρα. Σε 21 σκηνές.
23.00 Αρκαδίες.
16 Ιουλ 2020
Πρόγραμμα 16.07.2020 Πέμπτη.
15 Ιουλ 2020
Πρόγραμμα 15.07.2020 Τετάρτη.
23.00 Μίκης Θεοδωράκης: Λυσιστράτη του Αρισταφάνη 2001. 'Οπερα σε δύο πράξεις και δέκα σκηνές σε λιμπρέτο του συνθέτη. Παγκόσμια Πρώτη: Απρίλιος 2002 Μέγαρο μουσικής.
14 Ιουλ 2020
Πρόγραμμα 14.07.2020 Τρίτη.
23.00 Ηλέκτρα. 1992/93. Όπερα σε δύο πράξεις Βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή. Λιμπρέτο: Σπύρος Ευαγγελάτος - Μετάφραση: Κώστας Γεωργουσόπουλος.
13 Ιουλ 2020
Πρόγραμμα 12.07.2020 Δευτέρα.
23.00 Αντιγόνη - Όπερα
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣΌπερα σε δύο πράξεις.
Βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή.
Λιμπρέτο: Μίκης Θεοδωράκης.
1994 - 1996
12 Ιουλ 2020
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στη Σύρο - 95 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης
11 Ιουλ 2020
«Ξαναδιαβάζοντας τον Μίκη»,
10 Ιουλ 2020
Πρόγραμμα 10.07.2020 Παρασκευή.
23.00 Mikis Theodorakis: Canto General. 1972 France. Writer of Poetry Pablo Neruda. Μαρία Φαραντούρη, Πέτρος Πανδής, Μπουζούκι Χρήστος Μητρέντζης, Χορωδία Saint Jacob και την Ορχήστρα της Stockholm. Διεύθυνση Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης 2ο Μέρος Stefan Skold. Αφηγητής Πέτρος Πανδής, Παρουσιάστής Γιώργος Παπαστεφάνου. Λυκαβηττός 1983. Ντοκουμέντο.
Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλάει για το mikisradio
Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου
Επικοινωνία
Mikis Theodorakis Official Radio
crisp.chat
Πολιτισμός
- Η ιστορία έρωτα του JFK Jr. και της συζύγού του, Carolyn Bessette Kennedy, το επίκεντρο νέας σειράς
- Η Ιζαμπέλ Ιπέρ στην προβολή της ταινίας «Ασυνήθιστες φίλες» στον κινηματογράφο «Αστόρ»
- Μαριάννα Πολυχρονίδη στο Gros Plan: «Η μουσική μπορεί να γίνει λυτρωτική αν λειτουργεί συνδυαστικά»
- Dali Cybernetics - The Immersive Experience στην Αθήνα! Παράταση λόγω μεγάλης προσέλευσης έως 30/06
- Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΕΚΚΟΜΕΔ και Γαλλικού Οπτικοακουστικού Ινστιτούτου
Ειδήσεις
- Ισραήλ: Διαδηλώσεις με αίτημα τη σύναψη νέας συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς - info@newsbomb.gr (Newsroom)
- Μιανμάρ: Οι αντάρτες κήρυξαν μονομερή ανακωχή δύο εβδομάδων για τη διάσωση σεισμοπλήκτων - info@newsbomb.gr (Newsroom)
- Βασιλιάς Κάρολος: Εξέφρασε τα συλλυπητηριά του στο λαό της Μιανμάρ - info@newsbomb.gr (Newsroom)
- Ιταλία: Η Βενετία διαψεύδει ότι... «τελεί υπό κατάληψη» λόγω του γάμου του Τζεφ Μπέζος - info@newsbomb.gr (Newsroom)
- Κόντρα Γαλλίας - ΗΠΑ για τις πολιτικές «κατά των θετικών διακρίσεων» σε εταιρείες - info@newsbomb.gr (Newsroom)
- ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ: Την Κυριακή τιμά αγωνιστικά την εξέγερση των κολίγων στο Κιλελέρ
- ΒΑΛΣΑΜΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ: Αγωνιζόμαστε για τα ίδια δικαιώματα, ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία - Όλοι στην απεργία στις 9 Απρίλη (VIDEO)
- ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»: Στα σκουπίδια η πολιτική της Attica Group για τις επισκευές