5 Απρ 2021

Πρόγραμμα 05.04.2021 Τρίτη

 
14.00 Στους δρόμους του Μίκη  Η Καλλιόπη Βέττα ερμηνεύει Θεοδωράκη.


Όλοι οι συντελεστές των έργων παρουσιάζονται στην οθόνη κατά την διάρκεια της ακρόασης. 


Πρόγραμμα Mikis Radio 1


10.00 Ο Γιάννης Πουλόπουλος ερμηνεύει Μίκη Θεοδωράκη.





11.00 Romancero Gitano - Valentina Valgiani, Gabriele Grimaldi.


   12.00 MIKIS - (Album)






13.00 Μίκης Θεοδωράκης - Δρόμοι Παλιοί. 



14.00 Στους δρόμους του Μίκη Η Καλλιόπη Βέττα ερμηνεύει Θεοδωράκη.

Μουσική Δωματίου - Κονσέρτα - Συμφωνικά.

15.00 11 Πρελούδια 1947. Δανάη Καρά *

15.15 Sonatina for Piano 1955. Δανάη Καρά 

15.30 Τρίο για Βιολί, Βιολοντσέλο και Πιάνο 1947. "Chamber Music" 

16.00 Κουαρτέτο αρ.4 "Μάζα" 1955.

16.30 Concerto pour Piano and Orchestra 1957.

17.15 Les amants de Teruel 1958. Suite Ballet. 

Μουσική για παιδιά και νεολαία.

18.10 Δες τι λαμπρό φεγγάρι. Παιδική Χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου.

Κύκλοι Τραγουδιών.

19.00  Μίκης Θεοδωράκης: Επιτάφιος σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου.  Συμμετέχουν: Hege Tunaal & Lakis Karnezis. Ole Marius Melhuus: bass, cello. Petter Brambani: clarinet, flute. Rolf Lislevand: guitar. Αudun Kleive: drums. Iver Kleive: piano.  Μετάφραση στα Νορβηγικά ο Svein Selvik. Ενορχήστρωση Λάκης Καρνέζης.

20.00 
Χρυσοπράσινο Φύλλο 1964.

21.00 Μικρές Κυκλάδες 1963.

22.00 O Μίκης Θεοδωράκης ερμηνεύει τον Κύκλο Τραγουδιών "Ένας Όμηρος" 1961.

Ορατόρια - Όπερες

23.00 Μίκης Θεοδωράκης: Άξιον Εστί. Οδυσσέας Ελύτης. Γιώργος Νταλάρας. Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Γιώργος Κιμούλης. Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.  Χορωδία ΔΕΗ, Χορωδία Δ.Αθηνών. Νεανική χορωδία Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης. Διεύθυνση Ανδρέας Πυλαρινός. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 2005.

-------------------------------------------------------------


*Δανάη Καρά  
 
Η Δανάη Καρά (27 Ιουλίου 1953) είναι σολίστ πιάνου κλασικής μουσικής και εκπαιδευτικός, κυρίως γνωστή για τις ερμηνείες της και την προβολή έργων Ελλήνων μοντερνιστών στο εξωτερικό. Η Δανάη Καρά γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1953 στην Κωνσταντινούπολη και εκεί ξεκίνησε την ενασχόλησή της με τη μουσική στην ηλικία των πέντε ετών, το 1958, στο Δημοτικό Ωδείο Κωνσταντινούπολης με τον Φρίντριχ (Φέρντι) φον Στάτσερ (Friedrich von Statzer), μαθητή των Έμιλ φον Ζάουερ (Emil von Sauer) και Φρίντριχ Βύρερ (Friedrich Wührer). Μετανάστευσε στην Ελλάδα το 1966, όπου και συνέχισε τις σπουδές της στο Ωδείο Αθηνών με την πιανίστα Μαρία Χαιρογιώργου-Σιγάρα,

μαθήτρια των Αλφρέντο Καζέλλα (Alfredo Casella) και Μαργκερίτ Λονγκ (Marguerite Long), και το συνθέτη Κωνσταντίνο Κυδωνιάτη για τη θεωρητική της εκπαίδευση, λαμβάνοντας το «Δίπλωμα Σολίστα Πιάνου», καθώς και το «Ανώτατο Δίπλωμα Θεωρίας» με τη διάκριση «Πρώτου Βραβείου» και «Χρυσού Μεταλλίου της Ιφιγένειας και Ανδρέα Συγγρού» το 1972.

Ολοκλήρωσε τον κύκλο ανώτερων σπουδών αποφοιτώντας σαν υπότροφος από τη «Σχολή Τζούλλιαρντ» («Juilliard School of Music») στη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών το 1978 με «Μπάτσελορ Μουσικης» (BΜ) και «Μάστερ Μουσικής» (MΜ) (1978). Στην ίδια σχολή δίδαξε ως βοηθός καθηγητή. Η καλλιτεχνική της ιδεολογία επηρεάστηκε από τους καθηγητές της, τον πιανίστα Τζέικομπ Λατάινερ (Jacob Lateiner), καθώς επίσης και από τον συνθέτη Ντέιβιντ Ντάιαμοντ (David Diamond). Πέρα από την παραλαβή της μουσικής κληρονομιάς της Ιζαμπέλλα Βενγκέροβα (Isabelle Vengerova) από τον Λατάινερ, η Καρά έχει μελετήσει και με τους Ιβάν Μόραβετς (Ivan Moravec) και Νίνα Σβετλάνοβα (Nina Svetlanova), μαθήτρια του Χάινριχ Νόιχαους (Heinrich Neuhaus).

Με πρώτο ατομικό ρεσιτάλ στην ηλικία των δεκαέξι ετών (1969) στην Αθήνα, η Δανάη Καρά έχει δώσει συναυλίες σε διεθνή κλίμακα σε πολυάριθμες χώρες της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής, Ρωσίας και στις πρώην Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης.

Η Καρά περιόδευσε εκτενώς κατά τη διάρκεια των ετών 1979 έως 2009, σαν σολίστ, λαμβάνοντας μέρος σε φεστιβάλ και συναυλίες με πολυάριθμες ορχήστρες όπως η Συμφωνική Ορχήστρα Άαρχους (Aarhus Symphony Orchestra), όλες οι Ελληνικές Ορχήστρες, η Ορχήστρα του Λονδίνου, η Συμφωνική της Μπανκόκ, της Βουδαπέστης, της Λιθουανίας, του Φεστιβάλ του Σερβαντίνο, η Εθνική Ορχήστρα του Μοντπελλιέ, η ορχήστρα Βιρτουόζοι της Μόσχας, η Φιλαρμονική Σόφιας, η Ορχήστρα Μοτσαρτέουμ του Ζάλτσμπουργκ, η Ορχήστρα Δωματίου Βιέννης, και πολλές άλλες.

Ανάμεσα στους διευθυντές ορχήστρας με τους οποίους έχει συνεργαστεί υπήρξαν οι Τζιανκάρλο Αντρέττα (Giancarlo Andretta), Ματίας Μπάμερτ (Matthias Bamert), Χανς Γκραφ (Hans Graf), Τζων Τζωρτζιάντες (John Georgiadis), Φιλίπ Εντρεμόν (Philippe Entremont), Μιλτιάδης Καρύδης, Τζέικομπ Κοβάλσκι (Jakob Kowalski), Αλεξάντερ Λάζαρεφ (Alexander Lazarev), Φρίντμαν Λάιερ (Friedemann Layer), Κρίστιαν Μαντεάλ (Christian Mandeal), Αλέξανδρος Μυράτ (Alexander Myrat), Ρομπέρτας Σερβένικας (Robertas Servenikas) και Βλάντιμιρ Σπιβάκοφ (Vladimir Spivakov).

Στο ενεργητικό της έχει πολυάριθμες ζωντανές αναμεταδόσεις από την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση (ΕΡΤ , νυν ΝΕΡΙΤ), την EBU, το Baku Radio & Television, το Radio Educación, το Radio UNAM, το Radio France, το France Musique, το WDR Γερμανίας, το WGBH Boston, το WQXR-FM New York, το Glastonbury Radio και το BBC Radio 3.

Ως μουσικός δωματίου έχει συνεργαστεί με τη μεσόφωνο Μαρκέλα Χατζιάνο, τον μπάσο Χριστόφορο Σταμπόγλη, τη βιολoνίστα Χιντέκο Ουνταγκάβα (Hideko Udagawa) και τα κουαρτέτα εγχόρδων «Βότσες» («Voces»), «Άουερ» («Auer») και «Κρόγκερ» («Kroger»).

Ως «Artist-In-Residence», δίδαξε στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος/ΝΤΗΡΗ από το 1987 έως το 2012.

Η δισκογραφία της που πραγματοποιήθηκε με τις εταιρείες Naxos Records, Universal/Decca Records, Agorá Musica, Philips/PolyGram, Millenium Archives, EMI Classics και Lyra, είχε διεθνή απήχηση και αναγνώριση. Πιο συγκεκριμένα, η Καρά απόσπασε την προσοχή των ειδικών τόσο γιά τις πρώτες εκτελέσεις σημαντικών έργων όσο και για τα ασυνήθιστα έργα που έφερε στο προσκήνιο με ηχογραφήσεις όπως τα «Τρία Κοντσέρτα για Πιάνο», του Μέντελσον (Mendelssohn), το «Κοντσέρτο για Πιάνο» του Σισιλιάνου, τα «Κοντσέρτα για Πιάνο» του Νίκου Σκαλκώτα, τις «62 Σονάτες» του Τσιμαρόζα (Cimarosa), κύκλους έργων του Μπράμς (Brahms), τα «Έργα για Πιάνο» του Δημήτρη Μητρόπουλου, τα «Έργα για Πιάνο» του Μάνου Χατζιδάκι, «Η Δανάη Καρά παίζει Μίκη Θεοδωράκη» (1985) και άλλα γνωστά άλμπουμ της. Η Δανάη Καρά έλαβε το «Βραβείο Δισκογραφίας 2000» από την «Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής».

Για τη διαρκή αφοσίωσή της και αποφασιστικότητα να φέρει στο προσκήνιο αγνοημένα έργα, όπως το μνημειώδες «Τρίτο Κονσέρτο για Πιάνο» του Νίκου Σκαλκώτα το 2003 στο Παρίσι, η Καρά τιμήθηκε από το «Εθνικό Συμβούλιο Μουσικής» και μέλος του «IMC/UNESCO» με το «Ελληνικό Βραβείο Μουσικής 2003».

Σημεία Ακρόασης - Demo

Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλάει για το mikisradio

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Επικοινωνία

Γειά σας μέσα από το γαλάζιο εικονίδιο στην δεξιά γωνία μπορείτε να μας στείλετε ζωντανά το μήνυμα σας.