Mikis Radio 2017 C - By Nikos Theodorakis

15 Σεπ 2022

Ο Κώστας Καζάκος παρουσιάζει τις Αρκαδίες του Μίκη Θεοδωράκη

 


Αρκαδίες 
15.00 Αρκαδία Ι
15.30 Αρκαδία IV
15.40 Αρκαδία VI
16.00 Αρκαδία ΙΙ & ΙΙΙ 
17.15 Αρκαδία VI, VII & VIII
18.00 Αρκαδία V ή Πνευματικό εμβατήριο.
19.00 Αρκαδία ΙΧ & Χ - Αφιέρωμα στην Αθηνά Μπενέκου.

 Κώστας Καζάκος

Ο Κώστας Καζάκος είναι ένας από τους σημαντικότερους έλληνες ηθοποιούς, με μακρόχρονη θητεία στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Ενεργός πολίτης με δημόσιο λόγο, στρατεύτηκε στις τάξεις του ΚΚΕ από την επάνοδο της Δημοκρατίας το 1974 και μετά. Από το 2007 έως το 2012 διετέλεσε βουλευτής Επικρατείας.

Γεννήθηκε στις 29 Μαΐου 1935 στον Πύργο της Ηλείας από πατέρα μανιάτικης καταγωγής. Ο Αναστάσιος Καζάκος ήταν δημόσιος υπάλληλος, αλλά εκδιώχθηκε από την υπηρεσία του και εξορίστηκε κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Από το 1948 ο Κώστας Καζάκος ζούσε με τη μητέρα και τα τρία αδέλφια του στην Αθήνα, όπου το 1952 τελείωσε το νυχτερινό Γυμνάσιο στο Παγκράτι εργαζόμενος. Όνειρό του ήταν να γίνει φιλόλογος, αλλά δεν μπόρεσε να εγγραφεί στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, επειδή δεν μπόρεσε να προσκομίσει πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων. Έτσι, το 1953 γράφτηκε και σπούδασε στη θρυλική κινηματογραφική σχολή του Λυκούργου Σταυράκου, με δασκάλους μεταξύ άλλων τον Γρηγόρη Γρηγορίου και τον Κάρολο Κουν.

Ο Κώστας Καζάκος στην ταινία «Κοντσέρτο για πολυβόλα» (1967)

Ο Κάρολος Κουν εκτίμησε το ταλέντο και τον πήρε μαζί του στο Θέατρο Τέχνης. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1957 στο έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Ο κύκλος με την κιμωλία». Έπαιξε σημαντικούς ρόλους σε σπουδαία έργα συγγραφέων, όπως ο Ιάκωβος Καμπανέλλης («Η αυλή των θαυμάτων»), ο Άρθουρ Μίλερ («Ψηλά απ’ τη γέφυρα»), ο Κάρλο Γκολντόνι («Λοκαντιέρα»), ο Ζαν-Πολ Σαρτρ («Νεκροί χωρίς τάφο»), ο Τενεσί Ουίλιαμς («Γυάλινος Κόσμος»), αλλά και σε έργα του Σοφοκλή («Αντιγόνη») και του Αριστοφάνη («Όρνιθες») στο Θέατρο Τέχνης και στους θιάσους της Κυρίας Κατερίνας, του Αλέκου Αλεξανδράκη, της Άννας Συνοδινού και της Έλλης Λαμπέτη.

Η πρώτη του εμφάνιση στο σινεμά ήταν το 1956 στη σατιρική ταινία του Γρηγόρη Γρηγορίου «Η αρπαγή της Περσεφόνης», σε σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Ακολούθησαν ταινίες, όπως «Το μπλόκο» του Άδωνι Κύρου (1965), «Το παρελθόν μιας γυναίκας» (1968) του Γιάννη Δαλιανίδη, «Η λεωφόρος του μίσους» (1968) και «Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα» (1969) του Νίκου Φώσκολου, «Μια γυναίκα στην Αντίσταση» (1970) του Ντίνου Δημόπουλου, «Λυσιστράτη» (1972) του Γιώργου Ζερβουλάκου, «Ιφιγένεια» (1977) του Μιχάλη Κακογιάννη, «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο» (1980) του Νίκου Τζήμα, «Ο δραπέτης» (1991) του Λευτέρη Ξανθόπουλου και άλλες.

ADVERTISEMENT

Η ταινία-σταθμός στη ζωή του – και τεράστια επιτυχία της εποχής – ήταν το πολεμικό δράμα του Ντίνου Δημόπουλου σε σενάριο Νίκου Φώσκολου «Κοντσέρτο για πολυβόλα» (1967), όπου στα γυρίσματα γνώρισε, ερωτεύτηκε και τελικά παντρεύτηκε την συμπρωταγωνίστρια του Τζένη Καρέζη, με την οποία απέκτησε ένα γιο, τον γνωστό ηθοποιό Κωνσταντίνο Καζάκο. Μέχρι το θάνατο της σπουδαίας ηθοποιού το 1992 θα είναι ένα από τα δύο καλλιτεχνικά ζευγάρια που θα δεσπόζουν στο εγχώριο σταρ-σίστεμ (το άλλο ήταν το ζευγάρι Βουγιουκλάκη - Παπαμιχαήλ).

Ο Κώστας Καζάκος και η Τζένη Καρέζη στο «Μεγάλο μας τσίρκο» (1973)

Η πρώτη κοινή εμφάνισή τους ως θιασάρχες ήταν το 1968, με το ιστορικό έργο του Γεωργίου Ρούσσου «Θεοδώρα η μεγάλη», που απετέλεσε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους, μαζί με τη θρυλική παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο» (1973). Από τις υπόλοιπες κοινές εμφανίσεις τους ξεχώρισαν οι παραστάσεις των έργων «Κυρία δεν με μέλλει» του Βικτοριέν Σαρντού (1970), «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;» (1982) του Έντουαρντ Άλμπι σε σκηνοθεσία του Ζιλ Ντασέν και «Διαμάντια και μπλουζ» (1990) της Λούλας Αναγνωστάκη, που ήταν και η τελευταία κοινή τους εμφάνιση.

Στην τηλεόραση πρωτόπαιξε με την Τζένη Καρέζη το 1973 στη σειρά «Μαρίνα Αυγέρη», σε σενάριο της Καρέζη, το οποίο υπέ­γραφε με το ψευδώνυμο Παυλίνα Μπόταση, κι έπειτα στις σειρές «Η μεγάλη περιπέτεια» (1976) και «Μαύρη χρυσαλλίδα» (1990) -και οι δύο με την Τζένη Καρέζη- και «Ο μεγάλος ξεσηκωμός» (1977) στο ρόλο του Οδυσσέα Ανδρούτσου.

Μετά το θάνατο της Τζένης Καρέζη, ο Κώστας Καζάκος πρωταγωνίστησε κυρίως σε θεατρικές παραστάσεις, όπως «Ο θάνατος του εμποράκου» (1993) του Άρθουρ Μίλερ και «Η όπερα της πεντάρας» (1993) του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε σκηνοθεσία Ζιλ Ντασέν, «Αντιγόνη» (1995) του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Μίνωα Βολανάκη, «Βασιλιάς Λιρ» (1996) του Σέξπιρ, «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμιουελ Μπέκετ (1997), κ.ά. Το 2004 συμμετείχε στο σίριαλ του Mega «Βέρα στο δεξί», από τις μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες της εποχής εκείνης.

Ο Κώστας Καζάκος πολιτικά ήταν ενταγμένος στο ΚΚΕ. Διετέλεσε πρόεδρος της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης (ΠΑΠΟΚ), ενός καλλιτεχνικού οργανισμού που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και προσέφερε αξιόλογο πολιτιστικό έργο από τα μέσα της δεκαετίας του ‘70 έως και τις αρχές της δεκαετίας του’90. Στις 8 Νοεμβρίου 1999, σ’ ένα πρωτότυπο χάπενινγκ του ΚΚΕ στην πλατεία Συντάγματος, ήταν ο πρόεδρος του «Δικαστηρίου των Λαών» που δίκασε για εγκλήματα πολέμου τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ο οποίος επρόκειτο να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Από το 2007 έως το 2012 διετέλεσε βουλευτής επικρατείας του ΚΚΕ.

Από το 1997 ο Κώστας Καζάκος είναι παντρεμένος με την ηθοποιό Τζένη Κόλλια, με την οποία έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά.

Ο Κώστας Καζάκος άφησε την τελευταία του πνοή από πολυοργανική ανεπάρκεια στις 13 Σεπτεμβρίου 2022 στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies


4 Σεπ 2022

Η ΠΛΑΤΕΙΟΥΛΑ ΜΙΚΗ ΘΕΩΔΟΡΑΚΗ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ....


Στο όμορφο χωριό τα Κέδρα τα μέλη του πολιτιστικού τους συλλόγου σκέφτηκαν να τιμήσουν την μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη δημιουργώντας μια πρωτότυπη πλατεία και μουσικής όπου θα ακούγετε διαρκώς η μουσική και δίπλα θα τρέχει γάργαρο και δροσερό το νερό της πηγής της. 

         Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση το mikis radio πρόσφερε την μουσική.


 Η ΕΜΠΑΣΙΑ Η ΒΡΥΣΗ ΜΑΣ Η ΠΛΑΤΕΙΟΥΛΑ ΜΙΚΗ ΘΕΩΔΟΡΑΚΗ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ

Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ

Κα μυρσίνη εσυ δοξαστική

Μη παρακαλώ σας μη

λησμονάτε τη χώρα μου

ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΔΙΕΤΙΑ 2021-2022

Τη διετία 21-22 με τη βοήθεια χορηγών και φίλων, προχωρήσαμε στην κατασκευή μιας υπέροχης

βρύσης στην είσοδο του χωριού καθώς και στη διαμόρφωση μιας λιλιπούτιας καλαίσθητης

πλατειούλας, αποτίνοντας φόρο τιμής στο μεγάλο Έλληνα δημιουργό Μίκη Θεοδωράκη.


ΓΙΑΤΙ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΙΚΗ ΘΕΩΔΟΡΑΚΗ

Στις διάφορες προτάσεις για την ονοματοδοσία της πλατειούλας μας επικράτησε το όνομα του μεγάλου

μας δημιουργού, ελάχιστο αφιέρωμα στη μουσική και τον πολιτισμό

 Ένα ελάχιστο χρέος για όσα πρόσφερε στο παγκόσμιο στερέωμα της μουσικής.

 Γιατί ταξίδεψε με το έργο του και έκανε στην οικουμένη γνωστή την πατρίδα μας.

 Γιατί η μουσική του δεν περιχαρακώθηκε από σύνορα και κοινωνικά στρώματα.

 Παρέμεινε αντισυμβατικός υπεράνω κομμάτων και πολιτικών σκοπιμοτήτων.

 Τόλμησε και δεν Συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις.

 Τροφοδότησε τα όνειρα μας με ερώτα με αγώνες με όραμα για δικαιοσύνη για λευτεριά και σε

χαλεπούς καιρούς έβαλε το σπόρο της αισιοδοξίας.

 Για το γελαστό παιδί, ένα παγκόσμιο ύμνο και κατακραυγή κατά του φασισμού και του αδελφοκτόνου

πολέμου (στίχοι Brendan Behan).

 Για την Γειτονιά των Αγγέλων, για την Συνοικία το όνειρο, την όμορφη πόλη , την Πολιτεία , την

άρνηση, την Φτωχογειτονιά, και όχι μόνο, που όλοι μας τραγουδήσαμε.

 Γιατί ο καημός έγινε ο ύμνος της Σουηδίας και σε εκατοντάδες χώρες το έργο του σιγοτραγουδήθηκε από εκατομμύρια απλών ανθρώπων αλλά και του πιο διάσημους παγκόσμια τραγουδιστές  Edith Piath, Beetl , Joan Baez κ.α  στέκει στην πρωτοπορία.

 Έφτασε ένα τραγούδι να αποσείσει το γκρέμισμα της Δραπετσώνας,  το τρένο φεύγει στις 8 μας

κράτησε συντροφιά στα χρόνια του στρατού.

 Γιατί έντυσε με τη μουσική του τα έργα Ελλήνων ποιητών: Άξιον εστί, Mauthausen, Ρωμιοσύνη, κλπ

και ύμνησε την μακρινή μητέρα το ρόδο το αμάραντο οσο κανείς

 Διαπλάτυνε τους ορίζοντες μιλώντας και παλεύοντας με συνέπεια για Ρωμιοσύνη.

 Ήταν και θα παραμείνει για δεκάδες χρόνια ο μεγαλύτερος σύνθετης σε παγκόσμια κλίμακα.

Ειδικά για το χωριό μας  μας δάνεισε το ομώνυμο τραγούδι σε στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλης για να στήσουμε το λεύκωμα

για το αυλάκι μας. Με το τραγούδι του το οραματιστήκαμε σαν «παράθυρο για το όνειρο και αυλή για

το σεργιάνι» και «Δόξα τω Θεώ»

  Θυμούνται οι παλιοί μια παμπάλαια συνήθεια να χρησιμοποιούν το ρετσίνι του ελάτου για

γαστροπροστασία. Ο Κοκκινόπουλος την έντυσε με στοίχους και ο μεγάλος Μίκης την έκανε

διαχρονικό τραγούδι: «σκίσε γλυκά τον έλατο και πάρτου το ρετσίνι, και ο πόνος σου με τον καιρό

γλυκό κρασί θα γίνει». Η πλατειούλα με το όνομα του, μαζί με το αυλάκι μας, αποτελούν τον καλύτερο

πρεσβευτή και διαφήμιση του χωριού μας.


 Τα Κέδρα βρίσκονται στα βορειαδυτικά όρια με την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και είναι κτισμένα στις νότιες πλαγιές των Δυτικών Αγράφων σε υψόμετρο 900 μέτρα ενώ βόρεια και δυτικά περνάει ο χείμαρρος Πλατανιάς που καταλήγει νοτιοδυτικότερα στον Αχελώο ποταμό. Απέχει 59 χλμ. Β-ΒΔ από το Κερασοχώρι (έδρα του δήμου), 98 χλμ. ΒΔ από το Καρπενήσι. Αναφέρεται από την εποχή της τουρκοκρατίας με την παλιά ονομασία Χορίγκοβο. Πιθανολογείται ότι υπήρξε από τα υστεροβυζαντινά χρόνια και καταγράφεται στην αφιερωτική σελίδα της μονής Δουσίκου Τρικάλων το 1530. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, κατοικήθηκε μετά την επανάσταση του 1821, από οικογένειες που ήθελαν να γλυτώσουν από τους Τούρκους, από ποιμένες και Σαρακατσάνους. Το 1881 αποτελούσε φυλάκιο του Ελληνικού κράτους στα σύνορα με την τότε Οθωμανική αυτοκρατορία.

Φημίζεται για το ωραίο μαύρο κρασί, το τσίπουρο και παραδοσιακή φέτα. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, λειτουργούσε διθέσιο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο.

Χαρακτηριστικό των Κεδριωτών είναι τα γλέντια τους και ο τοπικός χορός τους ο "Κλειστός" ή "Σμαζοχτός" που συναντάται και στα γύρω χωριά της περιοχής.


2 Σεπ 2022

Σκέψου, η ζωή να τραβάει το δρόμο της, και συ να λείπεις. Μίκης Θεοδωράκης 1925 - 2021.


Σκέψου, η ζωή να τραβάει το δρόμο της,
και συ να λείπεις,
να 'ρχονται οι Άνοιξες με πολλά διάπλατα παράθυρα,
και συ να λείπεις,

να 'ρχονται τα κορίτσια στα παγκάκια του κήπου με χρωματιστά φορέματα,
και συ να λείπεις,
οι νέοι να κολυμπάνε το μεσημέρι,
και συ να λείπεις,

Ένα ανθισμένο δέντρο να σκύβει στο νερό,
πολλές σημαίες ν' ανεμίζουν στα μπαλκόνια,
και συ να λείπεις,

Κι ύστερα ένα κλειδί να στρίβει
η κάμαρα να 'ναι σκοτεινή,
δυο στόματα να φιλιούνται στον ίσκιο,
και συ να λείπεις,

Σκέψου δυο χέρια να σφίγγονται,
και σένανε να σου λείπουν τα χέρια ,
δυο κορμιά να παίρνονται,
και συ να κοιμάσαι κάτου απ' το χώμα,
και τα κουμπιά του σακακιού σου
ν' αντέχουν πιότερο από σένα
κάτου απ' το χώμα,
κι η σφαίρα η σφηνωμένη στην καρδιά σου να μη λιώνει. 

Γιάννης Ρίτσος. Απόσπασμα από τις "Γειτονιές του κόσμου"


Mikis Theodorakis Personal Radio -  Πρόγραμμα Παρασκευή 02 - 09 - 2022

08.00  Mikis Theodorakis: Requiem. 1983 '84 Athens. Ορατόριο πάνω σε κείμενα από τη Νεκρώσιμο Ακολουθία και τα Νεκρώσιμα Ιδιόμελα Του Ιωάννου Δαμασκηνού.  Distribution: Director: Adrian Morar. Artistic direction: Ina Hudea. Scenography: Valentin Codoiu. Choir conductor: Corneliu Felecan. Conductor of the children's choir "Junior-Vip": Anca Mona Mariaș. Veronica Fizeșan  Soprano. Andrada Ioana Roșu Mezzosoprană. Eusebiu Hutan Tenor. Cristian Hodrea Bas.Bariton.  Simonfi Sandor Bas. Linguistic consultant, Greek translation: Fr. Florin-cătălin Ghiț. Choir and Orchestra of the Romanian National Opera from Cluj-Napoca. "Junior - Vip" Children's Choir of the College of Music "Sigismund Toduţă" Cluj-Napoca.

10.00 Οι Γειτονιές του κόσμου 1978. 
Λαϊκό Ορατόριο.  Ποίηση, απαγγελία: Γιάννης Ρίτσος. Έτος σύνθεσης 1978 Αθήνα & Omsk Σιβηρίας. Ηχογράφηση: Μαρία Φαραντούρη, Γιάννης Θωμόπουλος, Χορωδία Τερψιχόρης Παπαστεφάνου. Συμμετέχουν: Τάσος Διακογιώργης Σαντούρι, Χρήστος Κωνσταντίνου Μπουζούκι, Φίλιππος Τσεμπερούλης Κλαρίνο.  Λαϊκή Ορχήστρα υπό την διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη.

11.00 Μίκης Θεοδωράκης: Τρίτη Συμφωνία. 1992 . Σε ποίηση Διονύσιου Σολωμού, Κωνσταντίνου Π. Καβάφη και ποιητικά κείμενα Βυζαντινών Ύμνων. Συμφωνική ορχήστρα Viva. Μεσόφωνος: Μαρκέλλα Χατζιάνο. Μουσική Διεύθυνση: Μίκης Θεοδωράκης.

14.00 Αρκαδία ΙV 1969. Ποίηση Ανδρέας Κάλβος. Ζάτουνα. Ερμηνεύει η Μαρία Φαραντούρη. 

15.00 Επιτάφιος 1958. Ποίηση Γιάννης Ρίτσος. Παρίσι. Ερμηνεύει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. 

16.00 Άξιον Εστί. Ποίηση Οδυσσέας Ελύτης. Έτος σύνθεσης: 1960 Παρίσι. Πρώτη ηχογράφηση: 1964.  Μάνος Κατράκης. Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Θεόδωρος Δημήτριεφ, Μικτή χορωδία Θάλειας Βυζαντίου, Μικρή Ορχήστρα Αθηνών,  Λαϊκή Ορχήστρα.  Διεύθυνση: Μίκης Θεοδωράκης.

18.00 Μίκης Θεοδωράκης: Πνευματικό Εμβατήριο. Αρκαδία V, Σε ποίηση: Άγγελου Σικελιανού.  Σύνθεση: 1969. Allbert Hall. Λονδίνο 1970. Συμμετέχουν:  Μαρία Φαραντούρη. Αντώνης Καλογιάννης. Γιάννης Θεοχάρης. London Symphony Orchestra. Χορωδία της New Opera London. Ανδρική χορωδία Ουαλών ανθρακωρύχων. Ενορχήστρωση: Χρήστος Πίττας. Διεύθυνση ορχήστρας: Μίκης Θεοδωράκης.

19.30 Μίκης Θεοδωράκης: Τραγούδια για παιδιά και παιδάκια. Έτος σύνθεσης. 1938 έως 1961. Παιδική χορωδία και Ορχήστρα Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Ενορχήστρωση, χορωδιακή επεξεργασία & διεύθυνση: Δημήτρης Καρβούνης. Έτος έκδοσης;1994.

21.00 Μίκης Θεοδωράκης: Έρως και θάνατος. Τέσσερα τραγούδια για την Μυρτώ.  1946 '48.  Συμμετέχουν: Σοπράνο: Λίλα Αδαμάκη. Τσέλο: Ντάνα Χατζηγεωργίου. Κοντραμπάσο: Τάκης Καπογιάννης. Βιόλα: Πάρης Αναστασιάδης. Βιολί: Πέτρος Παπακώστας.

22.00 Ο Πέτρος Πανδής ερμηνεύει Μίκη Θεοδωράκη. 

23.00 Canto General. 1972. France. Writer of Poetry Pablo Neruda. Maria Faranturi, Petros Pandis, Choir: St. Jacob's Conductor: Stefan Skold. Symphony Orchestra Stockholm  Conductor: Mikis Theodorakis. 1981




 “Εμείς θελήσαμε με το τραγούδι μας αλλά και με την στάση μας, να πούμε στον Ελληνικό λαό ότι αυτός είναι το κέντρο της ζωής, η φύτρα της ζωής, πηγή κάθε ωραίου και αληθινού. Να πούμε στον Νεοέλληνα, ότι είναι κληρονόμος μιας βαριάς αλλά μεστής από χυμούς αλήθειας και ομορφιάς Εθνικής Κληρονομιάς, φτάνει να πάρει στα χέρια του, να γίνει υπεύθυνος και να προχωρήσει”  

Μίκης Θεοδωράκης  1925 - 1921 

1 Σεπ 2022

Ένα χρόνο πριν....

  


  Αποχαιρετιστήριο Μ α ν ι φ έ σ τ ο

 Σ τ ο ν   Μ Ι Κ Η



Η Ελλάδα σήμερα 2/9/2021  κατέβασε ρολά

υποκλίνεται η Επανάσταση και η Ποίηση

και με την Ιστορία χέρι χέρι

οι τρεις χώρια κι αντάμα

ακροπατούν μαρκάροντας

τ΄Αρχάγγελου τα χνάρια.

 

Βουβάθηκαν οι Λυρικές και τα Ωδεία

κλείσανε οι Ακαδημίες και τα Πανεπιστήμια

σταμάτησαν τα Βουλευτήρια και τα Μουσεία

παράτησαν οι φοιτητές τα Αμφιθέατρα

σωπάσαν στις ταβέρνες τα τραγούδια

παγώσαν όλοι στα κομματικά Γραφεία

κ’ ένας ολάκερος και πέρφανος Λαός

σαρκώνοντας κι όλους τους Λαούς της Γης

απλώθηκε σαν άγριος  πόταμος

που ξεχείλησε του κόσμου τη Λεωφόρο

και στον αφρό της κατεβασιάς του

σε μιαν ανθόφορτη καλαμωτή

ακουμπισμένη πάνω απ’ τα καυκαλά του

στις υψωμένες γροθιές του

πλαγιάζει ανάγερτα ο Μουσηγέτης ΜΙΚΗΣ

κρατώντας  στα χέρια του λίγα

του μυριόλογου βράχου αγριολούλουδα

κ’ ένα χοντρό καλαντάρι κατάγιομο

από μνήμες, καλούδια, πληγές κι οράματα. . .

 

Πισώμπροστα πάνε της γης

οι Επαναστάτες ποιητές

πούναι οι πρωτοπρώτοι Ερωτικοί

κι από κοντά νιοι και νιες

αντάμα τραγουδούνε :

Νάχα τ’αθάνατο νερό

τον Εβεργέτη ν’ αναστήσω…..

Ακλουθάνε οι τρεις επίσημες ερωμένες του

η Εφτέρπη, η Τερψιχόρη και η Ερατώ

που τραγουδούνε, χορεύουν κι απαγγέλουνε

τους θούρειους και τα ερωτικά του

σ’ όλουνους τους Λαούς

γιατί ετούτος ο πλαστουργός

γρικούσε αντίλαλους και έπλαθε ήχους

άκουγε τα πετούμενα και έπλεκε μελωδίες

βύζαινε φως και μουσική γεννούσε

χόρταινε μυροχρώματα κ’ έρανα πλαστουργούσε   [ 2 ]

κίναγε απ’ τις πλάστρες και τα περβόλια

καικατέβαινε και μάτωνε στα οδοφράγματα

ετούτος ο ζητούμενος πολύπλευρος Ερωτικός Ανθρωπος

  που γι αυτό έγινε μεγάλος Δημιουργός και Επαναστάτης !

 

Και κάπου εδώ ο Χρόνος και ο Θάνατος

απόμερα κρυφομιλούν και χαίρονται

τι χάρη σου Μαϊστορα την Αθανασία

και τα δικά τους χνάρια θα χαραχτούνε

έστω σαν στιγμές  μονάχα

της συμβολικής τους αιωνιότητας! . . .

 

Στην πομπή της ανθρωποθάλασσας

απ’ το Βράχο-Βωμό της γης κατέβηκαν

και στ’ Αδριανού την πύλη ξεπρόβαλαν

ο Προμηθέας , ο Απόλλωνας, ο Διόνυσος, ο Ορφέας

η Αθηνά, η Αφροδίτη, η Αντιγόνη , ο Φειδίας κι ο Ικτίνος

κι απόδιπλα   να  οι πέρφανοι

παγκόσμιοι Επαναστάτες Ποιητές,

ο Παλαμάς, ο Ρίτσος, ο Μαγιακόφσκι

ο Σικελιανός, ο Τσε, η Λούξεμπουργκ

η Πασιονάρια, η Αλεξίου, η Ηλέκτρα

ο Νερούντα, ο Χικμέτ , ο Λόρκα κι ο Μπρεχτ

ο Καβάφης , ο Ελύτης, ο Σεφέρης , ο Βάρναλης

ο Αναγνωστάκης, ο Λειβαδίτης , ο Μάνος

ο Γιάννης , ο Σταύρος , ο Θάνος κι άλλοι ομοούσιοι

προσμένουν ούλοι να ντον παραλάβουν

για τα Ηλύσια Πεδία των αλλεπάλληλων

ομφάλιων κρανιόκαστρων.

Και η Παλλάδα με το Ρίτσο

μπαίνουνε πιο μπροστά

και ραίνουνε σαν φτάνει το σκήνωμα

με τ’ αγιόβραχου τ’ αγριολούλουδα.

 

Κι απ’ τους αρίφνητους θνητούς στο κατόπι του

ακούγονται δηλωτικά και βροντερά

το Libertadores και το Americainsurecta

αντάμα με το μήνυμα του ΠΑΛΑΜΑ ,

« . . . το πρωτόσταλτο είμαι σημάδι

από την πλάση που θαρθεί ! . . .»

και με του  ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ  το κάλεσμα ,

« Ομπρός οι Δημιουργοί

  βοηθάτε να σκώσουμε

τον Ηλιο πάνω από τον κόσμο ! »

 

Κ΄εκεί στα μαρμαρένια αλώνια

την ώρα του δοξαστικού ύμνου

και του όρκου της συνείδησης

πιο πέρα κι απ’ τ’ αρχιπέλαγου την άκρη

ο Φαέθοντας μυριόχρωμος υποκλίνεται

αφού το βιος του ο Φοίβος πρόκανε

και σ’ αυτουνού το δίφρο μεταφόρτωσε          [ 3 ]

αφήνοντας για το βαρκάρη

άδειο το καυκί του.

 

Δεσπώστε τώρα στους πυλώνες της Ιστορίας 

κι ανοίξτε τις πύλες της Μνημόεσσας

και ψηλά πάνω στις προθήκες

του καταδικού της κρανιόκαστρου

απλώστε τις αρματωσιές του Επαναστάτη

αντάμα με τα έρανα του πλαστουργού.

Ύστερα κάντε αγάντα στην ψυχή

κι αφήστε τ’ άγριο ξεροβόρι

να μελανιάσει  τα μούτρα

να παγώσει τα ρουθούνια και το κούτελο

για να μπροστιάσετε την επίγνωση

δαγκώστε κοντά ματώνοντας τα χείλια

μπήξτε τα νύχια στις παλάμες ως το κόκαλο

με γροθιές μετά βαράτε γερά στο στέρνο

και στυλώστε το βλέμμα στο γήινο στόχο

για νάστε έτοιμοι αύριο

όντας θα τ’ανεβάσουμε μάτα τα ρολά.

 

Εσύ με την πελώρια θωριά

και τ’ άφραχτο περβόλι

  εσύ με τα πολλά ματωμένα σημάδια

και την αέναη πορεία

εσύ με την απροσκύνητη

κι αγκέμιαστη σκέψη

εσύ με την καρδιά μικρού παιδιού

και την ψυχή Προμηθέα

εσύ εράνων πλάστη

και αγωγιάτη του κάλλους

εσύ που καταβολάδα είν’ οι σπορές σου

με τους πολύφορους καρπούς

εσύ σημείο αναφοράς, ζυγίσματος

και μόνιμης σκυτάλης

εσύ που το ¨ακόμα¨ του Αναγνωστάκη ,

όπου δε χώρεσε στους ¨Παλιούς δρόμους¨

και που σ’ αυτό ακουμπάνε οι ποιητές των αιώνων ,

το βίωσες και το πρόβαλες σύγκορμα κι ολόζωα

εσύ ο 18 αιώνων έφηβος αδερφέ μου

χωρνάς ακέριος μοναχά

μες των Λαών τη μια και οικουμενική αγκαλιά!

Γι αυτό σύντροφε διαλεχτέ

και των ξύπνιων όνειρων συνταξιδιώτη

εμείς οι δίκια εξεγερμένοι

δε σε βάνουμε κάτω από το χώμα

  όπου κουμάντο κάνουνε οι μεταφυσικές

οι φόβοι και οι δοξασίες                              [ 4 ]

αλλά σ’ ακουμπάμε μπροστάρη

στης κάρας τους ανθόκαμπους

εκεί που διαφεντεύουνε μονάχα

  οι άσβηστες θύμησες , τα αέναα τραγούδια

καιτα σαρκωμένα οράματα                           

εκεί που της συμπαντικής αρμονίας

έγινε τ’αναγνωστήριο της ανατομίας της !

 

Καλά σου σεργιάνια μαθές

στα λιβάδια και τις κοιλάδες

της πανανθρώπινης διαχρονικής Μνήμης

και καλό αντάμωμα

στης Γης τα σταυροδρόμια

όπου οι Λαοί της οικουμένης

παλεύοντας, ματώνοντας και τραγουδώντας

καρτεράνε με λαχτάρα

την τελευταία παγκόσμια Επανάσταση

που το πρώτο της χρέος θάναι

να πείσει τις πλειοψηφίες

με επεξεργασμένο οικουμενικό ποιοτικόπλούτο ! . . .

 

Ωρα καλή σου Γητευτή των ψυχών

ώρα σου καλή αθάνατε ερωτικέ συνοδοιπόρε

ώρα καλή σου  Καλλιεργητή των ανθρώπων όλης της Γης

εσύ που τον  ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΟΝΟ  που ασταμάτητα βίωνες

τον μετάλλαζες σε ΜΥΧΙΟ ΦΩΣ ΠΟΥ ΑΝΤΑΜΑ ΚΑΙΕΙ ΚΑΙ ΛΑΜΠΕΙ

εσύ που έπεισες πως ο Επαναστάτης κι ο εξεγέρτης Δημιουργός

είναι  ο  π ο λ ύ π λ ε υ ρ α   ε ρ ω τ ι κ ό ς   Α θ ρ ω π ο ς

που σαρκώνει τον αέναα ζητούμενο  Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Ο

  που μονάχα αυτός   μ α τ ώ ν ε ι   κ α ι   π ε θ α ί ν ε ι

για την   Α ρ μ ο ν ι κ ή Δ ι κ α ι ο σ ύ ν η

κ α ι   τ ο    Π α ν α θ ρ ώ π ι ν α   Ε β ε ρ γ ε τ ι κ ό

τ ο   Μ έ γ α Α μ ο ι β α ί ο Σ’  Α γ α π ώ !

 

Και επειδή με τα ερανά σου

διάγραψες  δικαιωματικά τ ο τ ί π ο τ α

γι αυτό και είσαι ένας απ’ τους λίγους

που προσπερνώντας για πάντα το Θάνατο

ολύμπια και δίκια του κραβγάζεις στεντόρεια  :

 

Γραμμένο σ’ έχω μωρέ Θάνατε

Πατόκορφα  γραμμένο

Αφού ο Μέγας ο  Μυαλός

Βαθιά καλά κατάλαβε

Πως της αθάνατης Ζωής

Είσαι η κοπριά της !                              [ 5 ]

Γι αυτό να μη με περιμένεις

Τι τ’ άσπρο βιος μου εγώ

Πρόκανα και το φόρτωσα

Στου Φαέθοντα το δίφρο

Στης συλλοής τους κόρφους

Και στις καρδιές της οικουμένης     

Να σου μείνει ωρέ βαρκάρη

Α δ ε ι ο τ ο    κ ο υ φ ά ρ ι μ ο υ !

 

Και τέλος μάτα δικαιωματικά και οραματικά

Σαν ο τελευταίος ερωτικός Επαναστάτης

Ετούτο το Μανιφέστο βροντοκηρύχνεις

Σαν Δοξαστικό Εγερτήριο

Σ΄όλους τους Κομουνιστές της Γης :

 

Που χάθηκες Κομουνιστή

Μπροστάρη του αιώνα

Πως βάλτωσες μες τ΄ ανοιχτά

Και με πυξίδα και πανιά ;

 

Οι Κίρκες οι πολύμορφες

Σ ΄εκμαύλισαν  Επαναστάτη

Κ ΄οι  σταυρωτήδες των  Λαών

Κατασπαράξαν  τ ΄ όνειρο .

 

Κρατήσου απ΄ τις Ιδέες σου Κομουνιστή

Για να μπορείς να νείρεσαι

Τ ι  τ ΄ ό ρ α μ α   π ο υ   γ έ ν ν η σ ε ς

Δ ε   θ α   ν τ ο   σ β ή σ ε ι   ο   Χ ρ ό ν ο ς

Δ έ σ ε   σ τ ΄  Α θ ρ ώ π ο υ   τ η ν   Κ Α Ρ Δ Ι Α

Ν α   μ α τ α γ έ ν ε ι ς   Φ ά ρ ο ς  ! . . .

Ν ί κ ο ς   Ρ ί γ γ α ς   -  Αθήνα 3/9/2021

 

 


Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλάει για το mikisradio


Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Επικοινωνία

Γειά σας μέσα από το γαλάζιο εικονίδιο στην δεξιά γωνία μπορείτε να μας στείλετε ζωντανά το μήνυμα σας.

crisp.chat

Το πρώτο κείμενο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Το πρώτο κείμενο από τον Μίκη Θεοδωράκη
Το πρώτο κείμενο από τον Μίκη Θεοδωράκη