Mikis Radio 2017 C - By Nikos Theodorakis

24 Σεπ 2023

ΚΥΡΙΑΚΗ 13.00 - Η ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ




Στο πρώτο μέρος της εκπομπής ο Μίκης Θεοδωράκης συζητά με τη Λιάνα Κανέλλη για το παρόν της τέχνης στις σύγχρονες κοινωνίες. Ο κορυφαίος συνθέτης τονίζει πως ο Ελληνισμός δεν θα μπορέσει να προχωρήσει χωρίς την τέχνη. Θεωρεί πως η ελληνική κοινωνία μετατρέπεται σε μια άκρως καταναλωτική κοινωνία. Ακόμη, περιγράφει πως ο ελεύθερος χρόνος των ανθρώπων επηρεάζει την τέχνη και τη δημιουργία.

Παράλληλα, θεωρεί πως στην σύγχρονη κοινωνία οι άνθρωποι προτιμούν να καταναλώνουν υλικά αγαθά στον ελεύθερο χρόνο τους και δεν ασχολούνται με την ουσιαστική πολιτιστική παραγωγή. Επιπλέον, θεωρεί πως οι μεγάλες εταιρείες έχουν εμπορευματοποιήσει τον πολιτισμό και εκφέρει την άποψη πως απουσιάζει κάποιο κεντρικό όραμα τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Ελλάδα.

Ακόμη, περιγράφει το πως βλέπει τους σύγχρονους Έλληνες, την πολιτική, την κοινωνία και τον πολιτισμό και μιλά για την ανάγκη δημιουργίας ενός κινήματος που στόχο θα έχει να αλλάξει την παιδεία και την τέχνη στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Επιπλέον, αναφέρεται στο Μακεδονικό ζήτημα και τις εξελίξεις σε αυτό.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής ο Μίκης Θεοδωράκης συνεχίζει την αναφορά του σε διάφορες στιγμές της ελληνικής τέχνης και της συνομιλίας των δημιουργών με το λαό. Στην συνέχεια, περιγράφει το πως η τεχνολογία και η μαζικότητα στην τέχνη αλλοίωσε το περιεχόμενο της πολιτιστικής παραγωγής. Τονίζει πως πλέον η διασκέδαση λειτουργεί ως επιβεβαίωση της κοινωνικής ανόδου των μικροαστών. Αμέσως μετά δίνει την άποψη του για το ότι ο κόσμος αντιστέκεται σε αυτή τη μαζικότητα με εσωτερίκευση και διακρίνει μια έκρηξη πολιτισμού σε τοπικό επίπεδο. Τέλος, τονίζει πως ο ίδιος συνεχίζει να δημιουργεί.

Έτος παραγωγής: 1992

9 Σεπ 2023

Ιστορικό βίντεο - ντοκουμέντο. Τι έλεγε ο Μίκης Θεοδωράκης για την ελληνοτουρκική φιλία! (βίντεο)

 Ένα βίντεο-ντοκουμέντο του Γιώργου Λογοθέτη με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Zylfe Livaneli και ην Μαρία Φαραντούρη. Περιέχει μέρος από τις εκπομπές του Γιώργου Λογοθέτη Ο ΜΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ παραγωγή 1988 και από εκπομπή για την σουηδική τηλεόραση με τον Λιβανελί και την Φαραντούρη παραγωγή 1978.

Διαβάστε στην συνέχεια το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας CUMHURIYET 25.09.1988 για την γιορτή Eιρήνης και Φιλίας στην Αρχαία Έφεσο και ειδικότερα τις δηλώσεις του Μίκη Θεοδωράκη,

Γιώργος Λογοθέτης: Μίκης Θεοδωράκης - Μαρία Φαραντούρη - Ζυλφύ Λιβανελί

 Τον ΖΥΛΦΥ ΛΙΒΑΝΕΛΙ τον γνώρισα για πρώτη φορά το 1983 στην Σουηδία όταν μαζί με την Μαρία έδωσαν συναυλία στην αίθουσα συναυλιών της Σουηδικής Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης. Στην συναυλία πρώτη φορά Έλληνες και Τούρκοι μετανάστες μαζί με Σουηδούς έζησαν μια μοναδική εμπειρία ακούγοντας ελληνικά και τουρκικά τραγούδια από δύο καταξιωμένους καλλιτέχνες.

Ο Ζυλφί Λιβανελί και ο Γιώργος Λογοθέτης

Έξι χρόνια μετά, το Σεπτέμβρη του 1989, ακολούθησα με τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΤ 3 τον Μίκη Θεοδωράκη στην Τουρκία όπου μαζί με τον Λιβανελί, την Μαρία Φαραντούρη και τον Πέτρο Πανδή έδωσαν μια ιστορική συναυλία στο αρχαίο ελληνικό θέατρο της Εφέσου και στην

6 Σεπ 2023

«Οσα μας ενώνουν»: Συναυλία στο Ηρώδειο στις 7 Σεπτέμβρη.



Δύο μεγάλοι και αναγνωρισμένοι διεθνώς καλλιτέχνες ενώνουν τις φωνές τους στους πρόποδες της Ακρόπολης και τραγουδούν για την αλληλεγγύη και την ειρήνη μεταξύ των λαών. Η Ελληνίδα ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη και ο Τούρκος συνθέτης Ζιλφί Λιβανελί δίνουν μία και μοναδική, μια πραγματικά ξεχωριστή συναυλία στο Ηρώδειο την Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη, με τραγούδια από το κοινό τους ρεπερτόριο καθώς και από έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Συμμετέχει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ με μαέστρο τον Στάθη Σούλη. Μαζί τους η Gorkem Ezgi Yildirim.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη συναυλία είχαμε τη χαρά και την τιμή να συνομιλήσουμε με την Μαρία Φαραντούρη, την σπουδαία ερμηνεύτριά μας, η οποία από τις γειτονιές της Νέας Ιωνίας που μεγάλωσε βρέθηκε στις μεγάλες «γειτονιές» του κόσμου μαζί με το τραγούδι μεγάλων συνθετών και μεγάλων ποιητών...

Από τον πρώτο ολοκληρωμένο δίσκο της, το 1966, στα 17 της χρόνια, την «Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν», σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη,

2 Σεπ 2023

Δύο Χρόνια χωρίς την παρουσία σου Μίκη.


Μουσική Δωματίου - Κονσέρτα.

09.00 Concerto for Piano & Orchestra 1957.  Cyprien Katsaris 

10.00 Suite No1 For Piano & Orchestra 1954. Cyprien Katsaris 

11.00 Το πανηγύρι της Ασή γωνιάς 1946.

Τραγούδι ποταμός

12.00 Πνευματικό Εμβατήριο 1969.
13.00 Αρκαδία Ι. 1968.
14.00 Αρκαδία IV. 1969.
14.30 Αρκαδία VI. 1968
15.00 Raven 1970. Carolin Masur.

96 Χρόνια Μίκης Θεοδωράκης
Ο Συμφωνικός Μίκης Θεοδωράκης 

16.00 Ωδή στον Μπετόβεν - Αποκάλυψη. 1945.

17.00 Συμφωνία Νο 1. Alter Oper Frankfurt. 1953. 

18.00 Συμφωνία Νο 2. "Το τραγούδι της γης" Για παιδική χορωδία, σόλο πιάνο και ορχήστρα 1980 '81. Συμμετέχουν: Cyprien Katsaris, Orchestre Symphonique de RTL, Conductor: Mikis Theodorakis. Poetry: Mikis Theodorakis.

19.00 Συμφωνία Νο 3. 1980. Σε ποίηση Διονύσιου Σολωμού, Κωνσταντίνου Π. Καβάφη και ποιητικά κείμενα Βυζαντινών Ύμνων. Συμφωνική ορχήστρα Viva. Μεσόφωνος: Μαρκέλλα Χατζιάνο. Μουσική Διεύθυνση: Μίκης Θεοδωράκης.

20.30 Συμφωνία Νο 4.  Των Χορικών 1986 & 1987 Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα & Χορωδιακό Σύνολο. Κική Μορφωνιού: κοντράλτο, Αλέκα Δρακοπούλου: υψίφωνος, Ντάνα Χατζηγεωργίου: βιολοντσέλο, Λήδα Τασοπούλου: αφηγήτρια,  Έλλη Νικολαΐδη: Διεύθυνση χορωδίας,  Μουσική Διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός.

22.00 Συμφωνία Νο 7. Εαρινή 1982 Συμφωνική ορχήστρα της Πράγας. Μικτή χορωδία: Pavel Kuhn.  Μουσική Διεύθυνση: Frantisek Vajnar. Πράγα 1985.  Soprano: Jolanta Curilaite, Mezzo: Austra Stasiunaite, Tenor: Sergei Larin, Bass: Vladimir Prudnikov. Chorus: Pevecky, Pavel Kuhn Mixed Chorus.  


23.00 Canto Olympico 1990. Σε ποίηση Δήμητρας Μαντά & Μίκη Θεοδωράκη. Έτος σύνθεσης: 1990.91. Ηχογράφηση: Βαγγέλης Χατζησίμος, Φραγκίσκος Βουτσίνος, Έλενα Μουζάλα Πιάνο, Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού. Διευθυντής Χορωδίας Αντώνης Κοντογεωργίου.


Όπερες
Μίκης Θεοδωράκης Λυσιστράτη.
24.00 Όπερα σε δύο πράξεις και δέκα σκηνές σε Λιμπρέτο του Συνθέτη. 

ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ. 

Τη Λυσιστράτη άρχισα να την συνθέτω τον Μάιο του 2000. Στην ελεύθερη απόδοση κειμένου εισήγαγα νέα στοιχεία, όπως λχ. το πρόσωπο του Ποιητή, και αναμόρφωσα πολλές σκηνές με βάση τις ανάγκες της προβολής των μουσικών στοιχείων που ως γνωστόν αποτελούν τη βάση ενός λυρικού - μουσικού έργου, παραμένοντας βεβαίως πάντοτε πιστός στο πνεύμα και στο γράμμα του Αριστοφάνη. 
Μίκης Θεοδωράκης 2002. 

Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλάει για το mikisradio


Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Επικοινωνία

Γειά σας μέσα από το γαλάζιο εικονίδιο στην δεξιά γωνία μπορείτε να μας στείλετε ζωντανά το μήνυμα σας.

crisp.chat

Το πρώτο κείμενο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Το πρώτο κείμενο από τον Μίκη Θεοδωράκη
Το πρώτο κείμενο από τον Μίκη Θεοδωράκη