100 Χρόνια Mikis Theodorakis Alexis Zorbas. Ballet Suite. 1987

100 Χρόνια Mikis Theodorakis Alexis Zorbas. Ballet Suite. 1987
Ακούστε το πιο υπέροχο μπαλέτο με πάνω από 1500 εκτελέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο

Mikis Theodorakis Alexis Zorbas. Ballet Suite. 1987

17 Νοε 2023

Αφιέρωμα στο Πολυτεχνείο 17 Νοεμβρίου 73'


Πρόγραμμα 

Ηχητικά ντοκουμέντα  από τις μέρες του Πολυτεχνείου 
Κύκλοι Τραγουδιών που γράφτηκαν μέσα στην Εφταετία της δικτατορίας 
Συνεντεύξεις 

 Η επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1967, βρήκε τον Μίκη Θεοδωράκη να έχει κερδίσει την παγκόσμια αναγνώριση με τον «Ζορμπά» στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη, μία φήμη που θα κρατήσει ακόμα και μετά τον θάνατό του, αλλά και να έχει αναπτύξει έντονη πολιτική δράση είτε ως πρόεδρος της «Νεολαίας Λαμπράκη» είτε ως βουλευτής της ΕΔΑ.

 Η χούντα «στέλνει» τον Θεοδωράκη στην παρανομία κι εκείνος για τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει τον απόλυτο στόχο του καθεστώτος των συνταγματαρχών. Είτε πρόκειται για τον ίδιο ως φυσική παρουσία είτε για τα τραγούδια του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως αυτά είχαν απαγορευτεί κατά την επταετία, ενώ οι συνθέσεις τους, οι μελωδίες του συνδέθηκαν τόσο με την εξέγερση του Πολυτεχνείου όσο και με το μεταπολιτευτικό σκηνικό.

 Tον Μάιο του '67 ιδρύεται το Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο, η πρώτη αντιστασιακή οργάνωση, έπειτα από πρωτοβουλία του Μίκη Θεοδωράκη και άλλων «Λαμπράκηδων». Στόχοι του, σύμφωνα με το πρώτο παράνομο φυλλάδιο που κυκλοφόρησε αμέσως μετά την ίδρυσή του, ήταν η ανατροπή της δικτατορίας και ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας από όλες τις πολιτικές τάσεις, η αποκατάσταση των ατομικών και δημοκρατικών ελευθεριών και η διενέργεια ελεύθερων εκλογών. Στο ΠΑΜ εντάχθηκαν στελέχη της ΕΔΑ και του ΚΚΕ.

 Την περίοδο των γεγονότων του Πολυτεχνείου 14-17 Νοέμβρη 1973 ο Μίκης Θεοδωράκης βρισκόταν στην Αμερική. Έκανε τον δικό του αντιδικτατορικό αγώνα με τα τραγούδια του, περιοδεύοντας σ’ όλο τον κόσμο. Αν και στο εξωτερικό, ωσεί παρών, πρωταγωνίστησε και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου με τα τραγούδια του.

 Μαζί του βέβαια και οι άλλοι συνθέτες με τα πολιτικά τραγούδια τους: ο Μάνος Λοϊζος, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Χρήστος Λεοντής, ο Γιάννης Μαρκόπουλος…

 Πολεμάμε και τραγουδάμε. Επί τρεις μέρες ο απαγορευμένος από την χούντα μελοποιημένος ποιητικός λόγος, ανακατεμένος με τα συνθήματα των χιλιάδων διαδηλωτών, τις φωνές των μεγάφωνων, τις εκπομπές του ραδιοσταθμού του Πολυτεχνείου, κατέκλυσε την Αθήνα. Ήταν η φωνή της εξέγερσης.

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
NEW MASTERING

Mikis Radio 2017 C - By Nikos Theodorakis

Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλάει για το mikisradio


Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Εργογραφία - Συμφωνικά - Μουσική Δωματίου - Κύκλοι Τραγουδιών.

Συμφωνική Μουσική Έργο - Χρονολογία σύνθεσης - Αρίθμηση Αστέρη Κούτουλα. 1.   ΣΥΜΦΩΝΙΑ   Νο   1 - 1943-1945 - ΑΣΤ 16 Για απαγγελία, ...

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Επικοινωνία

Γειά σας μέσα από το γαλάζιο εικονίδιο στην δεξιά γωνία μπορείτε να μας στείλετε ζωντανά το μήνυμα σας.

Mikis Theodorakis Official Radio

crisp.chat

Πολιτισμός

Ειδήσεις

Το πρώτο κείμενο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Το πρώτο κείμενο από τον Μίκη Θεοδωράκη
Το πρώτο κείμενο από τον Μίκη Θεοδωράκη