Mikis Radio 2017 C - By Nikos Theodorakis

31 Οκτ 2024

Μίκης Θεοδωράκης - Χρονολόγιο 1961



1961-07-2, Γ’ Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού, Αθήνα, Ιππόδρομος, Μ.Θ., Μαίρη Λίντα, Μάνος Χατζηδάκις.

Ο Μ.Θ. παρουσιάζει μια φοβερή ενεργητικότητα και δημιουργικότητα. Ασταμάτητος δρα πολιτικά, εισάγει νέες ιδέες, δημιουργεί νέα έργα, γράφει νέους κύκλους τραγουδιών, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, οργανώνει συναυλίες και διευθύνει ορχήστρες, οργανώνει μουσικά σύνολα, πραγματοποιεί περιοδείες, γράφει και θεατρικό έργο. Κι’ όταν έχει παράλληλες υποχρεώσεις σε διαφορετικά μέρη ζητά και ελικόπτερο για να προλάβει!…

Το 1961 διοργάνωσε περί τις 20 συναυλίες στις συνοικίες των Αθηνών και άλλες 30 σε διάφορες Επαρχιακές πόλεις. Στις συναυλίες αυτές συμμετείχαν πολλοί ποιητές απαγγέλλοντας τα ποιήματα τους. Στην περιοδεία που έκανε εκείνο τον καιρό στις πόλεις της Μακεδονίας κορυφώθηκαν οι επιθέσεις εναντίον του. Στη Νάουσα, αστυνομικοί και παρακρατικοί λιθοβόλισαν τον Θεοδωράκη και τους μουσικούς του κατά τη διάρκεια της συναυλίας.




22/03: Συναυλία στο Θέατρο Κεντρικόν στην Αθήνα. Συμπράττουν οι Μάνος Χατζιδάκις και Μίκης Θεοδωράκης με την Ορχήστρα του ΕΙΡ υπό τη διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη. Τραγούδια από τους κύκλους: Επιτάφιος, Πολιτεία του Μίκη Θεοδωράκη. Ερμήνευσαν: η Μαίρη Λίντα, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Γιώργος Μούτσιος και ο Στέλιος Καζαντζίδης με τη Μαρινέλλα. Σολίστ στο μπουζούκι ο Μανώλης Χιώτης. Στο πιάνο ο Μάνος Χατζηδάκης.

Μερικές εβδομάδες αργότερα, στις 3 Μαΐου του 1961, στο θέατρο Ορφέας δόθηκε η συναυλία του Μάνου Χατζιδάκι όπου παρουσιάστηκαν μερικά από τα γνωστότερα τραγούδια του. Ερμηνευτές τους ήταν η Νάνα Μούσχουρη και ο Γιώργος Μούτσιος. Ανάμεσα στα τραγούδια του Χατζιδάκι ακούστηκαν και τραγούδια του Μίκη από τον “Επιτάφιο”, ερμηνευμένα από τον Μούτσιο.

2/07: Πρεμιέρα για την Τραγωδία Σοφοκλή ΑΙΑΣ με το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο. Σκηνοθεσία: Τάκης Μουζενίδης. Ο Μίκης Θεοδωράκης που έχει γράψει την μουσική, παραβρίσκεται στην πρεμιέρα και διευθύνει την ορχήστρα. Μετά την παράσταση επιβιβάζεται ελικοπτέρου –όπως δήλωσε- και πηγαίνει στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού στην Αθήνα όπου διαγωνίζεται με το τραγούδι «Απαγωγή»

2/07: Γ΄ Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού. Ο Μ.Θ. παίρνει, το πρώτο βραβείο στο 3ο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού, το οποίο διοργανώνει το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας στο κέντρο «Αθηναία». Ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας Κωστής Μπαστιάς απονέμει το πρώτο βραβείο στον Μ. Θεοδωράκη για το τραγούδι «Απαγωγή» που ερμήνευσε η Μ. Λίντα και το δεύτερο βραβείο στο Μ. Χατζιδάκι για το τραγούδι «Το κουρασμένο παλικάρι» που ερμήνευσε η Ν. Μούσχουρη.


15/07: Ο Μ.Θ. μεταβαίνει στη Στουτγάρδη της Γερμανίας, όπου στα πλαίσια του εκεί μουσικού φεστιβάλ, ανεβαίνει το έργον του «Αντιγόνη» μαζί με έργα Σοστάκοβιτς και Στραβίνσκυ.

5/10: Επισοδειακές συναυλίες του Μίκη Θεοδωράκη στην Νάουσα με το συγκότημά του και τη συμμετοχή του Γρηγόρη Μπιθικώτση, της Σούλης Σαμπάχ και της ηθοποιού Αλέκας Παΐζη. Ενώ είχεν κλεισθεί η χειμερινή αίθουσα του κινηματογράφου «Αγγέλικα» για δύο συναυλίες, η αστυνομία δεν έδινε άδεια. Μετά από διαμαρτυρίες δόθηκε άδεια στο θερινό κινηματογράφο στην ταράτσα του «Αγγέλικα», ώστε λόγω του κρύου να μην συμμετέχει ο κόσμος. Ο κόσμος όμως συμμετείχε, οπότε μπήκαν σε εφαρμογή άλλες μέθοδοι. Στην απογεματινή παράσταση διακοπτόταν συνεχώς το ρεύμα. Στη βραδυνή εκτοξεύτηκαν πέτρες στην σκηνή μέχρι που διακόπηκε η συναυλία καθότι δημιούργησε πανικό μεταξύ των θεατών.

Κατόπιν αυτού ο Θεοδωράκης διέκοψε την περιοδεία του. Ο Ρακιντζής (υπουργός Δημοσίας Τάξεως της κυβέρνησης Καραμανλή) αρνήθηκε να εγγυηθεί την ακεραιότητα των μουσικών. Ο Ηλίας Ηλιού βουλευτής της ΕΔΑ παρακίνησε το Μ.Θ. να καταγγείλει το όργιο βίας στο εξωτερικό, πράγμα που έκανε λίγες μέρες αργότερα σε πρες-κόνφερανς στο Λονδίνο, με την ευκαιρία της 50ής παράστασης του μπαλέτου ΑΝΤΙΓΟΝΗ στη Όπερα του Λονδίνου (Κόβεν Γκάρντεν). Έτσι προέκυψε δημόσια ρήξη με τον Γιώργο Σεφέρη, Πρεσβευτή της Ελλάδας στο Λονδίνο, ο οποίος υπερασπίστηκε την Κυβέρνηση Καραμανλή και κατάγγειλε τον Θεοδωράκη, ότι με την πρες-κόνφερανς “προδίδει την πατρίδα”. “Η Πατρίδα μου δεν είναι οι τραμπούκοι” απάντησε ο Θεοδωράκης.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ Μ.Θ. 1961 ΚΥΚΛΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ:

Πολιτεία Α’ – Πολιτεία Β’ (1961), ΣΥΝΘΕΣΗ/ΠΟΙΗΣΗ: Μίκης Θεοδωράκης / Δημήτρης Χριστοδούλου, Τάσος Λειβαδίτης, Κώστας Βάρναλης, Πάνος Κοκκινόπουλος, Νίκος Γκάτσος. ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Μαίρη Λίντα, Μανώλης Χιώτης, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Αντώνης Κλειδωνιάρης, Μαρία Φαραντούρη, Στέλιος Καζαντζίδης, Μαρινέλλα, Μιχάλης Ιωαννίδης, Χορωδία.

Αρχιπέλαγος – Νήσος Των Αζορών (1961) ΣΥΝΘΕΣΗ/ΠΟΙΗΣΗ: Μίκης Θεοδωράκης / Νίκος Γκάτσος, Μέντης Μποσταντζόγλου (Μποστ) ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Μανώλης Χιώτης, Μίκης Θεοδωράκης, Καίτη Θύμη, Αντώνης Κλειδωνιάρης

ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 1961 ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ Μ.Θ. :

-/08: Επαναλαμβάνεται η θεατρική παράσταση Τραγωδία «Φοίνισσες» στο Θέατρο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού Αθήνα. Πρώτη Παράσταση: 19/6/1960, Επίδαυρος από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία: Αλέξη Μινωτή, Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

Τον επόμενο χρόνο στις 27/3/1962 ανεβαίνει στο Παρίσι στο Θέατρο Théâtre des Champs-Elysées Γαλλία, Παρίσι, 15 Avenue Montaigne

«Επτά θανάσιμα αμαρτήματα». Θέατρο Άλφα Αθήνα, Θίασος Ανδρεάδη Κατερίνας, Σκηνοθεσία: Ντίνος Δημόπουλος, Συγγραφείς: Ψαθάς Δημήτρης, Τζαβέλλας Γιώργος, Σακελλάριος Αλέκος, Πρετεντέρης Κώστας, Παπαδούκας Παναγιώτης, Γιαλαμάς Ασημάκης

«Ώπα ώπα». Θέατρο Μετροπόλιταν Αθήνα, Θίασος Γιάννη Γκιωνάκη, Συγγραφείς: Σακελλάριος Αλέκος, Γιαννακόπουλος Χρήστος

Μουσική: Θεοδωράκης Μίκης, Γιαννίδης Κώστας (= Κωνσταντινίδης Γιάννης)

ΜΟΥΣΙΚΗ Μ.Θ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ 1961:

Μουσική για την ταινία «ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ». Σκηνοθεσία: Αλέκος Αλεξανδράκης, Σενάριο: Τάσος Λειβαδίτης και Κώστας Κοτζιάς, Ηθοποιοί: Αλέκος Αλεξανδράκης, Μάνος Κατράκης, Αλίκη Γεωργούλη, …

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης,

Η ταινία αναφέρεται σε μια φτωχογειτονιά της Αθήνας, στην οποία οι άνθρωποι προσπαθούν με κάθε τρόπο να ξεφύγουν απ’ τη φτώχεια και την ανέχεια. Άνθρωποι απογοητευμένοι εξαιτίας των προσδοκιών τους που δεν ευοδώθηκαν ποτέ, θα αναγκαστούν να συμβιβαστούν με την ωμή πραγματικότητα. Πρόκειται για μια ταινία που διακρίνεται για την ευαίσθητη σκηνοθετική ματιά του Αλέκου Αλεξανδράκη και τα δυνατά κοινωνικά μηνύματα της.

07/4: Με κυβερνητική παρέμβαση και δια της Αστυνομίας απαγορεύτηκε η προβολή της ταινίας και συνελήφτησαν οι συντελεστές της. Η ταινία έπεσε θύμα άγριας λογοκρισίας.


Συνοικία τ‘ όνειρο (Soundtrack) Μίκης Θεοδωράκης, ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Γρηγόρης Μπιθικώτσης & Χρηστάκης, 3 επανεκδόσεις Minos-EMI, His Master’s Voice


“PHAEDRA” – “Φαίδρα”. Σκηνοθεσία: Jules Dassin (Ζυλ Ντασέν), Σενάριο: Ζυλ Ντασέν, Μαργαρίτα Λυμπεράκη, Ηθοποιοί: Μελίνα Μερκούρη, Άντονι Πέρκινς, Ραφ Βαλόνε, …

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

Η ταινία βασίζεται στην τραγωδία του Ευριπίδη Ιππόλυτος. Στο γνωστό μύθο, η δεύτερη γυναίκα του Θησέα, η Φαίδρα, ερωτεύτηκε το γιο του από την προηγούμενη γυναίκα του, Ιππόλυτο και προσπάθησε να τον κατακτήσει. Στην ταινία η Φαίδρα (Μελίνα Μερκούρη), δεύτερη σύζυγος του εφοπλιστή Θάνου Κυρίλη (Ραφ Βαλόνε), ερωτεύεται το γιο που έχει ο σύζυγός της από τον πρώτο του γάμο, Αλέξη (Άντονι Πέρκινς). Η σχέση των δυο είναι καταδικασμένη από την αρχή, αλλά οι δυο τους δεν καταφέρνουν να πνίξουν τα συναισθήματά τους…




«ΜΥΡΤΙΑ». Σκηνοθεσία: Κώστας Καραγιάννης, Σενάριο: Κώστας Καραγιάννης, Τάσος Κατραπάς Πρωταγωνιστές: Γκέλυ Μαυροπούλου, Γκόλφω Μπίνη, Θανάσης Βέγγος, Ανέστης Βλάχος, …

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

Λαϊκή κομεντί, εμπνευσμένη από το ομώνυμο τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη.

“Ποια είναι η Μαργαρίτα”. Σκηνοθεσία: Ντίμης Δαδήρας, Σενάριο: Γιάννης Δαλιανίδης, Πρωταγωνιστές: Τζένη Καρέζη, Γιάννης Φέρτης, Θανάσης Βέγγος.

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

Ταινία κωμωδία

“THE SHADOW OF THE CAT” – “Η ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ”. Σκηνοθεσία: John Gilling, Σενάριο: George Baxt. Ηθοποιοί: André Morell, Barbara Shelley, William Lucas, …

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

Είναι η ιστορία θρίλερ της Tabitha, της γάτα του σπιτιού μιας πλούσιας κυρίας, η οποία έγινε μάρτυρας της δολοφονίας της κυρίας της, από τον σύζυγο της και δύο υπαλλήλους της. Οι δολοφόνοι προσπαθούν να πιάσουν τη γάτα και να σκοτώσουν την μοναδική μάρτυρα του εγκλήματός τους.

26 Οκτ 2024

Έφυγε από τη ζωή ο βαρύτονος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Ανδρέας Κουλουμπής.


Ανδρέας Κουλουμπής
Μονωδός, Βαρύτονος



 
Γεννημένος στην Αθήνα, σπούδασε μονωδία στο Εθνικό Ωδείο. Με το τέλος των σπουδών του, αμέσως προσελήφθη από την Εθνική Λυρική Σκηνή με την οποία συνεργάστηκε για σαράντα πέντε σχεδόν χρόνια, από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 μέχρι και το 2005. 

 Πολυτάλαντος, με εξαίρετη φωνή βαρύτονου, πρωτοεμφανίστηκε στο Θέατρο Ολύμπια το 1962 ως Μαζέττο (Ντον Τζοβάννι), αλλά και Τόνιο (Παλιάτσοι). 

 Με την υποστήριξη του Κωστή Μπαστιά έγινε αρχικά μέλος της Χορωδίας της ΕΛΣ, ενώ το 1967 μετά από πρόταση του Αντίοχου Ευαγγελάτου έγινε σολίστ, ερμηνεύοντας έκτοτε όλους σχεδόν τους κύριους ρόλους του ρεπερτορίου του, όπως Παπαγκένο (Ο μαγικός αυλός), Κόμης του Μοντερόνε (Ριγολέττος), Τζόρτζιο Ζερμόν (Τραβιάτα), Μάκβεθ, Φίγκαρο (Οι γάμοι του Φίγκαρο), Σκάρπια (Τόσκα), Πάολο Αλμπιάνι (Σιμόν Μποκκανέγκρα), Ροντρίγκο (Ντον Κάρλο), Γκουλιέλμο (Έτσι κάνουν όλες), Σκίκκι (Τζάννι Σκίκκι), Λεσκώ (Μανόν Λεσκώ), Αινείας (Διδώ και Αινείας), Κόμης ντι Λούνα (Ο τροβαδούρος). 

 Αναπόσπαστο κεφάλαιο της ιστορίας του θεάτρου μας, πολυαγαπημένος στο ελληνικό κοινό, κατά τη διάρκεια της καριέρας του εμφανίστηκε και στο εξωτερικό (Ιταλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Γιουγκοσλαβία, Βέλγιο, Ελβετία, Βουλγαρία, Πολωνία) σε παραστάσεις όπερες και ρεσιτάλ. 

 Ως σολίστ είχε συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. 

  Επιπλέον, συνεργάστηκε με τον Μίκη Θεοδωράκη (Άξιον Εστί, 1977-2009), αλλά και με τον Μάνο Χατζιδάκι. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 (1995-1996 & 1996-1997) διετέλεσε αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, συμβάλλοντας μαζί με τη σύζυγό του, Κάρμεν Ρουγγέρη, στη δημιουργία της Παιδικής Σκηνής. Ιδρυτικό μέλος της Όπερας Δωματίου Αθηνών, και με μεγάλη αγάπη για το θέατρο ευρύτερα, είχε γράψει στίχους για όπερες και θεατρικά έργα, αλλά και για παιδικά έργα που παρουσιάστηκαν στην ΕΛΣ. 


Την περίοδο 1977-2009 συμμετέχει στο «Άξιον εστί» του Μίκη Θεοδωράκη, ερμηνεύοντας τον ρόλο του Ψάλτη (βαρύτονος), σε συναυλίες σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, Αμερικής και Αφρικής και εμφανίζεται στις TV των χωρών αυτών.

Γύρισε δίσκο με το «Άξιον Εστί» που εξαντλήθηκε σε όλες τις εκδόσεις.

 Ερμήνευσε τον ρόλο του Καρυωτάκη, στην ομώνυμη όπερα του Μίκη Θεοδωράκη, που ανέβηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή, τον «Επίλογο» του Κουνάδη στο Μέγαρο Μουσικής και την «Ελένη» του Θάνου Μικρούτσικου, σε λιμπρέτο του Χρήστου Λαμπράκη, επίσης στο Μέγαρο Μουσικής.

Έφυγε από τη ζωή στις 24 Οκτωβρίου 2024. 









18 Οκτ 2024

Mikis Theodorakis Official Radio - Πρόγραμμα Παρασκευή 18 Οκτώβρη 2024


Άλκης Μπαλτάς

10.00 Το τραγούδι του νεκρού αδελφού. Ποίηση: Μίκης Θεοδωράκης. Έτος σύνθεσης 1960. Ζωντανή συναυλία στην Κύπρο. Συμμετέχουν: Σοφία Αβραμίδου, Δημήτρης Μπάσης, Δικοινοτική Χορωδία για την Ειρήνη στην Κύπρο, διδασκαλία: Λένα Μελανίδου. Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου. Ενορχήστρωση Διεύθυνση Ορχήστρας και Κείμενα: Άλκης Μπαλτάς.

11.00 Ο Παγκόσμιος Μίκης Θεοδωράκης


Μουσική Δωματίου

14.00 Βαλς σε Ντο μείζονα 1943. Πιανιστικά Άπαντα με την Τατιάνα Παπαγεωργίου.
Μενουέτο σε Λα μείζονα 1942. Πιανιστικά Άπαντα με την Τατιάνα Παπαγεωργίου.
Φαντασία σε Σολ ελάσσονα 1943. Πιανιστικά Άπαντα με την Τατιάνα Παπαγεωργίου.

15.00  11 Πρελούδια 1947.   Πιανιστικά Άπαντα Τατιάνα Παπαγεωργίου.

15.30  Μικρή Σουίτα 1954. Πιανιστικά Άπαντα  Τατιάνα Παπαγεωργίου.
Σονατίνα αρ.1  για πιάνο 1955.  Πιανιστικά Άπαντα  Τατιάνα Παπαγεωργίου


Παιδικά Τραγούδια

17.00  Τραγούδια για παιδιά και παιδάκια. Έτος σύνθεσης. 1938 έως 1961. Παιδική χορωδία και Ορχήστρα Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Ενορχήστρωση, χορωδιακή επεξεργασία & διεύθυνση: Δημήτρης Καρβούνης. Έτος έκδοσης;1994.

Κύκλοι Τραγουδιών

19.00 Romancero Gitano 1967.  Maria Farantouri & John Williams. Songs of Freedom.

20.00 Ο Ήλιος και ο Χρόνος. 1967 Γενική ασφάλεια Μπουμπουλίνας. Ηχογράφηση: 1971 Παρίσι. Συμμετέχουν: Μαρία Φαραντούρη, Πέτρος Πανδής, Μαρία Δημητριάδη, Αντώνης Καλογιάννης, Απαγγελία: Georges Willson. Από την ζωντανή συναυλία στο Palaiw de Chaillot.  Λαϊκή Ορχήστρα υπό την διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη.  Bass: Γιάννης Πετροπουλάκης, Bouzouki: Αντρέας Μιχαλάκης, Μάριος Βλατάκης,  Guitar:  Νικόλαος Μανιάτης, Νικόλαος Μωραΐτης, Percussion:  Gérard Berlioz,  Piano: Γιάννης Διδίλης.

21.00 Τα τραγούδια του Αντρέα.  Ποίηση: Μίκης Θεοδωράκης 1968 Βραχάτι. Ερμηνεύει ο Αντώνης Καλογιάννης.

Μουσική για θέατρο 

23.00 Προδομένος Λαός. Σύνθεση 1974 Παρίσι. Θεατρικό έργο σε σκηνοθεσία Κώστα Μιχαηλίδου. Ποίηση: Βαγγέλης Γκούφας. Ηχογράφηση: 1974. Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Χάρης Αλεξίου, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Μάνος Κατράκης, Κώστας Σμοκοβίτης. Μπουζούκι: Λάκης Καρνέζης. Λαϊκή ορχήστρα υπό την διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη.

17 Οκτ 2024

Mikis Theodorakis Official Radio - Πρόγραμμα Πέμπτη 17 Οκτώβρη 2024


10.00  Μίκης Θεοδωράκης - Σπάνιες Ερμηνείες.

11.00 Φύλαξα τ΄ όνειρο. Μαρία Φαραντούρη, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Σωκράτης Μάλαμας, Γιάννης Χαρούλης. Έκδοση 2016.

Μουσική Δωματίου

14.00 3η Σουίτα για ορχήστρα, μικτή χορωδία και μέτζο σοπράνο. Η μάνα. Ποίηση: Διονύσιος  Σολωμός. Έτος σύνθεσης 1956 Παρίσι. Συμμετέχουν: Χορωδία υπό την διεύθυνση του Αντώνη Κοντογεωργίου. Συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη.

15.00 Τρίο για Βιολί Τσέλο και Πιάνο. 1947. TRIO GALA  Βιολί: Μπάμπης Καρασαββίδης. Βιολοντσέλο: Μαρίνα Κολοβού. Πιάνο: Πέτρος Μπούρας.

15.30 Μίκης Θεοδωράκης  Συρτός Χανιώτικος για πιάνο και κρουστά (1952)  Πιανιστικά Άπαντα  Τατιάνα Παπαγεωργίου

Παιδικά Τραγούδια

17.00 First Songs. Έτος έκδοσης 2005.  Συμμετέχουν: Mikis Theodorakis, Jocelyn B. Smith, Μαρία Φαραντούρη, Παιδική Χορωδία Δ. Τυπάλδου.


 Κύκλοι Τραγουδιών

19.00 Χαιρετισμοί. Σε ποίηση  Αγγελικής Ελευθερίου, Γιάννη Θεοδωράκη, Μίκη Θεοδωράκη. Έτος σύνθεσης: 1978 ' 81 Αθήνα , Βραχάτι, Παρίσι. Ερμηνεύει η Δήμητρα Γαλάνη, συμμετέχει η Χορωδία της Τερψιχόρης Παπαστεφάνου.

20.00 Επιβάτης. Ποίηση Κώστας Τριπολίτης. Έτος σύνθεσης 1981. Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Γιάννης Μπογδάνος. Ενορχήστρωση διεύθυνση ορχήστρας Τάσος Καρακατσάνης.

21.00 Ραντάρ. Έτος σύνθεσης 1981. Αθήνα. Βραχάτι. Παρίσι.  Ποίηση: Κώστας Τριπολίτης. Ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας.


Μουσική για θέατρο 

23.00 Εχθρός Λαός. Κείμενα, Ποίηση: Ιάκωβος Καμπανέλλης. Έτος σύνθεσης: 1975  Βραχάτι. Συμμετέχουν: Τζένη Καρέζη, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίκης Θεοδωράκης. Χορωδία από Ηθοποιούς του θιάσου Καρέζη Καζάκου. Μικρή συμφωνική ορχήστρα υπό την διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη.

16 Οκτ 2024

Mikis Theodorakis Official Radio - Πρόγραμμα 16 Οκτώβρη 2024



11.00 Λάκης Καρνέζης. Συναυλία στο Όσλο Νορβηγίας - Ντοκουμέντο



Κονσέρτα 

15.00 Το Πανηγύρι Της Αση Γωνίας. Συμφωνικό σκέρτσο. 1946, 1947. Κρατική ορχήστρα Αθηνών. Μουσική διεύθυνση: Ηλίας Βουδούρης. Μέγαρο μουσικής. 2005

15.30 Symphonietta 1947. ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Henning Schmiedt (Πιάνο), International Frankfurt Chamber Orchestra υπό την διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη.

Συμφωνικά Έργα 

16.00 Αποκάλυψη. Ωδή στον Μπετόβεν. 1945. 
Για ορχήστρα εγχόρδων, αφηγητή και χορωδία. Αφηγητής: Νίκος Καραθάνος, Χορωδία των μουσικών συνόλων του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Μπερή και οι Μουσικοί της Καμεράτας, Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου.


Ντοκουμέντα

18.00  Ό Ήλιος και ο Χρόνος. Μίκης Θεοδωράκης, Μαρία Φαραντούρη, Παιδική Χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου. Μέγαρο


Κύκλοι Τραγουδιών

19.00    18 Λιανοτράγουδα Της Πικρής Πατρίδας σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου. Έτος σύνθεσης: 1970 '74. Ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας. Ενορχήστωση διεύθυνση ορχήστρας: Γιάννης Διδίλης. Μπουζούκι: Χρήστος Νικολόπουλος, Σπύρου, Βασίλης Ηλιάδης, Γιάννης Μπιθικώτσης. Μαντολίνο: Σωτήρης Μαρίνος. Κιθάρα: Μάριος Κώστογλου. Ντραμς: Φιλήμων Μεθυμάκης, Νίκος Λαβράνος. Τσέλο: Σωτήρης Ταχιάτης. Μπάσο: Παναγιώτης Ιατρού. Διονύσης Πανταζής. Κρουστά: Σιδηρόπουλος. Όμποε: Αργυρόπουλος. Σαντούρι: Τάσος Διακογιώργης. Πιάνο: Γιάννης Διδίλης. Συμμετέχουν η Άννα Βίσση και χορωδία.

20.00 Μπαλάντες σε ποίηση  Μανώλη Αναγνωστάκη. Ερμηνεύουν Μαρία Φαραντούρη, Πέτρος Πανδής. Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής. Ενορχήστρωση & διεύθυνση ορχήστρας Σταύρος Ξαρχάκος.

21.00  Μυθιστόρημα σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη. Φυλακές Αβέρωφ 1967. Ηχογράφηση: 1971 Παρίσι. Μαρία Φαραντούρη.

 Όπερα 

23.00 Αντιγόνη. Όπερα σε δύο πράξεις. Βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή. Λιμπρέτο Μίκης Θεοδωράκης. Σύνθεση 1994 '96. Αντιγόνη: Emilia Titarenko. Οιδίπους: Juri Worobiow. Κρέων: Wladimir Feljaer. Ιοκάστη: Irina Liogkaja. Ετεοκλής: Peter Migounov. Πολυνείκης: Eugeni Withnewski. Αίμων: Leond Perin Haemon. Κορυφαίος: juri Kovalenco. Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της Αγίας Πετρούπολης. Μουσική Διεύθυνση: Alexander Chernushenko.


15 Οκτ 2024

Mikis Theodorakis Official Radio - Πρόγραμμα 15 Οκτώβρη 2024

Ένα έργο από τον Μίκη Θεοδωράκη αφιερωμένο στην Ειρήνη. 23.00 


11.00 Classic Greek Film Music Mikis Theodorakis 

12.00 Ξαναδιαβάζοντας τον Μίκη 1


Μουσική Δωματίου

14.00 Sonatina No. 1 for Violin & Piano. Cretoise, 1952 Chamber Music 1986. Βιολί:  Χάρης Χατζηγεωργίου, Πιάνο: Βίκυ Στυλιανού.

15.00 Κουαρτέτο αρ.4  Μάζα. 1955. Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο: Γιώργος Δεμερτζής Βιολί, Δημήτρης Χανδράκης Βιολί, Αγγέλα Γιαννάκη Βιόλα, Άγγελος Λιακάκης Τσέλο.

15.30 Passacailles pour deux Pianos 1955  Στα δύο Πιάνα οι   Νίκος Σαμαλτάνος.&  Christopher Sirodeau.

Παιδικά Τραγούδια

17.00 First Songs. Έτος έκδοσης 2005.  Συμμετέχουν: Mikis Theodorakis, Jocelyn B. Smith, Μαρία Φαραντούρη, Παιδική Χορωδία Δ. Τυπάλδου.

 Κύκλοι Τραγουδιών

19.00 Της Εξορίας. Έτος έκδοσης 1976.  Ποίηση: Πάνος Λαμψίδης, Γιάννης Νεγρεπόντης, Μανώλης Αναγνωστάκης, Τάσος Λειβαδίτης, Μίκης Θεοδωράκης.  Ερμηνεύει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

20.00 Οκτώβρης '78 Ποίηση: Γιάννης Θεοδωράκης, Τάσος Λειβαδίτης, Δημήτρης Χριστοδούλου, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Ερρίκος Θαλασσινός. Ερμηνεύει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Μπουζούκι: Λάκης Καρνέζης Κώστας Παπαδόπουλος.  Λαϊκή Ορχήστρα υπό την διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη.

21.00 Οι γειτονιές του κόσμου. Λαϊκό Ορατόριο.  Ποίηση & Απαγγελία: Γιάννης Ρίτσος. Έτος σύνθεσης 1978 Αθήνα & Omsk Σιβηρίας. Ηχογράφηση: Μαρία Φαραντούρη, Γιάννης Θωμόπουλος, Χορωδία Τερψιχόρης Παπαστεφάνου. Συμμετέχουν: Τάσος Διακογιώργης Σαντούρι, Χρήστος Κωνσταντίνου Μπουζούκι, Φίλιππος Τσεμπερούλης Κλαρίνο. και Λαϊκή Ορχήστρα υπό την διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη.

Όπερες 
23.00 Λυσιστράτη του Αρισταφάνη 2001. 'Οπερα σε δύο πράξεις και δέκα σκηνές σε λιμπρέτο του συνθέτη. Διανομή: Λυσιστράτη: Δάφνη Ευαγγελάτου & Τζούλια Σουγλάκου, Κλεονίκη: Λουντμίνα Σέμτσουκ & Ιωάννα Φόρτη,  Μυρρίνη: Μαρίνα Βουλογιάννη & Μάτα Κατσούλη, Λαμπιτώ: Αλεξάνδρα Παπατζιάκου & Αγγελική Καθάριου, Ποιητής: Γιώργος Νταλάρας, Κορυφαία: Μήδεια Ιασωνίδου & Ευδοκία Χατζηιωάννου, Κορυφαίος: Δημήτρης Καβράκος & Ηλίας Ρόδης, Πρόβουλος: Ζάχος Τερζάκης & Δημήτρης Σιγαλός, Κινησίας: Δημήτρης Τηλιακός & Κωστής Ρασιδάκης,  Κήρυξ: Χριστόφορος Σταμπόγλης. Συμμετέχουν: Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής,  Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Μουσική Διεύθυνση: Νίκος Τσούχλος & Βασίλης Χριστόπουλος. Παγκόσμια Πρώτη: Απρίλιος 2002 Μέγαρο μουσικής.


8 Οκτ 2024

Mikis Theodorakis Official Radio - Πρόγραμμα Τρίτη 8/10/2024


10.00 Ο Παγκόσμιος Μίκης Θεοδωράκης 3.

11.00 Μαρία Φαραντούρη αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη. Ορχήστρα των Χρωμάτων, Διεύθυνση ορχήστρας: Μίλτος Λογιάδης. 2009 Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Κονσέρτο

15.00 Οιδίπους Τύραννος. Ωδή για ορχήστρα εγχόρδων.1947-1958. Ηχογράφηση: Με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό την διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2005.  I Andante sostenuto, II Poco meno, III Tempo Primo, IV Poco a poco piu mosso, V Piu animato, VI Tempo primo ma poco piu mosso.

15.30 Κονσέρτο Ι. Ελικών 1951. Για πιάνο και Συμφωνική ορχήστρα. Σολίστ:  Ντίνος Μαστρογιάννης Πιάνο. Φιλαρμονική Ορχήστρα Σόφιας. Διεύθυνση: Ρόμπερτ Σελιτρέννυ (Ελβετία) Ηχογράφηση 2001

Συμφωνικά Έργα 

16.00 Πρώτη Συμφωνία 1948 & 1953.  Κρατική ορχήστρα Αθηνών.  Μουσική Διεύθυνση: Ηλίας Βουδούρης. Ζωντανή Ηχογράφηση:  Μέγαρο Μουσικής 2005. CD: Συμφωνική Μουσική ΙΙ


Παιδικά Τραγούδια

17.30 Τραγούδια για παιδιά και παιδάκια. Έτος σύνθεσης. 1938 έως 1961. Παιδική χορωδία και Ορχήστρα Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Ενορχήστρωση, χορωδιακή επεξεργασία & διεύθυνση: Δημήτρης Καρβούνης. Έτος έκδοσης 1994.

Κύκλοι Τραγουδιών

19.00 Χριστόφορος Κολόμβος. Ποίηση: Νίκος Kαζαντζάκης. Έτος Σύνθεσης 1975. Ερμηνεύει ο Πέτρος Πανδής,  συμμετέχει η ηθοποιός Άννα Μακράκη.

20.00 Ταξίδι μέσα στη νύχτα. 1976 / 78. Συμμετέχουν: Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Λάκης Καρνέζης & λαϊκή ορχήστρα υπό την Διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη.

21.00  Τα Λυρικά σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη. Σύνθεση 1976 Αθήνα. Ερμηνεύει ο Συνθέτης ηχογράφηση από Β' Μουσικό Αύγουστο το 1977 με τους μουσικούς: Βασίλη Τενίδη Κιθάρα, Σωτήρη Ταχιάτη Βιολοντσέλο, Ανδρέα Ροδουσάκη Κοντραμπάσο, Γιώργο Θεοδωράκη Κρουστά, Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου Πιάνο.

Όπερα 

23.00  Ηλέκτρα. Όπερα σε δύο πράξεις βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή έτος σύνθεσης 1992 Αθήνα, Βραχάτι. Λιμπρέτο Σπύρος Ευαγγελάτος.  Μετάφραση Κώστας Γεωργουσόπολος. Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της Αγίας Πετρούπολης υπό την διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη.

6 Οκτ 2024

ΣΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ Μίμης Πλέσσας, Κώστας Φέρρης, Μίκης Θεοδωράκης. 11.00 π.μ



Ο Μίμης Πλέσσας, ο Βασίλης Τσιβιλίκας και ο Κώστας Φέρρης φιλοξενούν στο «Καλλιτεχνικό καφενείο» τον Μίκη Θεοδωράκη και τους συνεργάτες του. Η εκπομπή, που αποτελείται από δύο μέρη, προβλήθηκε τον Μάρτιο του 1986 και συγκεκριμένα 1/3/1986 και 8/3/1986.

Στο πρώτο μέρος της εκπομπής ο Μίκης Θεοδωράκης θυμάται την πρώτη μελωδία που συνέθεσε το 1937 στην Πάτρα, επηρεασμένος από τα ακούσματα της ελαφράς μουσικής, αλλά και τα τραγούδια που έγραφε για το ρεπερτόριο του σπιτιού, αφού όπως εξηγεί δεν υπήρχε ραδιόφωνο και τη διασκέδαση την αναλάμβαναν οι ίδιοι. Αναφέρεται επίσης στη  μελοποίηση του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου «Επιτάφιος», στις ταινίες «Ζορμπάς» και «Η Μάχη της Σούτιεσκα», των οποίων έγραψε τη μουσική, αλλά στη γνωριμία του με τον Μάνο Χατζιδάκι και τη Μαρία Φαραντούρη. Αποκαλύπτει παρασκήνια από τη μουσική του διαδρομή και την πολιτική δράση, μιλά για την Ελλάδα, την οποία αποκαλεί «χώρα των μεγάλων εκπλήξεων», για το τραγούδι την περίοδο της χούντας, τη μουσική του σήμερα, ενώ εξηγεί ποια είναι η διαφορά του ελαφρού και του λαϊκού τραγουδιού. «Το ελαφρό τραγούδι μας κάνει ξεχνάμε και το λαϊκό να θυμόμαστε. Και το ένα είναι απαραίτητο και το άλλο», λέει χαρακτηριστικά.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρεται στην ταινία «Ζ» του Κώστα Γαβρά, της οποίας έγραψε τη μουσική, στα χρόνια που έζησε στο Παρίσι και διηγείται ιστορίες από την πολιτική δράση. Δηλώνει επίσης εργασιομανής: «Μου αρέσει να εργάζομαι. Δημιουργώ συνέχεια. Αν έχω κάτι που μπορώ να περηφανευτώ είναι ότι κατάφερα, παρότι ξεκίνησα από το μηδέν, να κάνω ένα πράγμα στη ζωή μου, να δουλεύω σύμφωνα με τις δικές μου εσωτερικές ανάγκες», τονίζει. Παράλληλα, αποκαλύπτει το παρασκήνιο της γνωριμίας του με όλους τους στενούς του συνεργάτες, που βρίσκονται στο πλατό της εκπομπής για να τον τιμήσουν. Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλά για τον Αντώνη Καλογιάννη, για τον Πέτρο Πανδή, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Γιάννη Θωμόπουλο, τη Μαρία Δημητριάδη, τον Σταμάτη Κόκκοτα, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, την Αλίκη Καγιαλόγλου, τον Θανάση Μωραΐτη, τον Τάσο Καρακατσάνη, τον Λάκη Καρνέζη και τον Κώστα Παπαδόπουλο. Κι αυτοί με τη σειρά τους ερμηνεύουν μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, που αγαπήθηκαν από τον κόσμο. Για τον συνθέτη  μιλά ο μουσικολόγος Κώστας Μυλωνάς. Η εκπομπή κλείνει με τον Μίμη Πλέσσα στο πιάνο και την μεγάλη παρέα που έχει μαζευτεί στο πλατό να τραγουδά «Ένα το χελιδόνι», σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη.

Στην εκπομπή προβάλλονται αποσπάσματα από συναυλίες του Μίκη Θεοδωράκη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, φωτογραφικό υλικό από την πολιτική και καλλιτεχνική του δράση, ενώ ο ίδιος ερμηνεύει μαζί με την Μαρία Δημητριάδη το τραγούδι «Ζούσα μια χάρτινη ζωή», σε μουσική δική του και στίχους Μάνου Ελευθερίου.


5 Οκτ 2024

Να μιλήσουμε για μουσική - Τέσσερις εκπομπές με τους Μίμη Πλέσσα και Μίκη Θεοδωράκη. Απόψε στις 18.00





 Ο Μίμης (Δημήτριος) Πλέσσας γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1924 και σε μία εβδομάδα θα γιόρταζε έναν αιώνα ζωής.

Ο Μίμης Πλέσσας γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στο Λεόντειο Λύκειο και στη συνέχεια σπούδασε Χημεία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήγε στις ΗΠΑ για συνέχιση των σπουδών του. Σε μικρή ηλικία έγινε ο πρώτος σολίστ πιάνου στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Το 1952, σε ηλικία 28 ετών, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και την επόμενη χρονιά κατετάγη πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ. Το 1952 άρχισε την ενασχόληση του με τη σύνθεση και από το 1956 ως μαέστρος και συνθέτης.

Η καλλιτεχνική και συνθετική του δραστηριότητα κάλυπτε όλους τους τομείς της μουσικής, στο θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Συνεργάστηκε με πληθώρα κορυφαίων τραγουδιστών, πολλούς από τους οποίους ανέδειξε με τα τραγούδια του.

Ασχολήθηκε επίσης με τη σύνθεση μουσικής για ταινίες και θεατρικές παραστάσεις, έχοντας στο ενεργητικό του 104 ταινίες και 70 παραστάσεις. Έγραψε επίσης τη μουσική και τα τραγούδια για την τηλεοπτική σειρά «Τα παιδιά της Νιόβης».

Κατά τη διάρκεια της τεράστιας καριέρας του διηύθυνε πολλές από τις μεγαλύτερες ορχήστρες στον κόσμο, σε έργα του και διακρίθηκε αφενός για τη θεατρική του προσφορά στο Παρίσι το 1958 και για την κινηματογραφική του στο Εδιμβούργο και τις ΗΠΑ το 1964 και 1965 αντίστοιχα. Αυτών ακολούθησαν πάμπολλες διακρίσεις ελληνικές και ξένες.

Ο Μίμης Πλέσσας υπήρξε ο παραγωγός της ιστορικής ραδιοφωνικής εκπομπής «Σε 30 δευτερόλεπτα» που ήταν μια εκπομπή βράβευσης γνώσεων με διάφορα δώρα (ραδιόφωνα και βιβλία), στη δεκαετία του 1960 – 1970. Συμμετείχε σε πλείστες διεθνείς και ελληνικές επιτροπές κρίσης καλλιτεχνικών γεγονότων.

Ήταν μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Θεατρικών Συγγραφέων, της Εταιρίας Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδος, της ΕΡΓΗΜ (σύγχρονης μουσικής) και πολλών άλλων καλλιτεχνικών συλλόγων. Επίσης, ομιλεί αγγλικά και γαλλικά και είναι μόνιμος κάτοικος της Αθήνας. Από τις 4 Ιανουαρίου 1986 έως τις 20 Ιουλίου 1988 ήταν συμπαρουσιαστής μαζί με τον Κώστα Φέρρη και τον Βασίλη Τσιβιλίκα της εκπομπής της ΕΡΤ Καλλιτεχνικό καφενείο, όπου καλούνταν διάφορες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού και κοινωνικού χώρου και μοιράζονταν ιστορίες από το πώς ξεκίνησαν και τη ζωή τους γενικότερα. Ο Μίμης Πλέσσας με το άριστο παίξιμο του πιάνου συνόδευε συνήθως τους τραγουδιστές που ψυχαγωγούσαν τον καφενέ. Αυτή η εκπομπή είχε ιδιαίτερη επιτυχία.

Το 2010 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών ενώ ήταν διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ.

Το 2016 ο Μίμης Πλέσσας, με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από την εμφάνισή του στη δισκογραφία με τον δίσκο Ραντεβού στον αέρα για την ομώνυμη ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη, παρουσίασε το τελευταίο πλήρες έργο του Διάφανος σταυρός με ερμηνευτή τον Θάνο Ολύμπιο. Ο δίσκος τους έγινε πλατινένιος.

Ήταν παντρεμένος με τη Λουκίλα Καρρέρ, με την οποία απέκτησε μια κόρη το 1998. Είχε αποκτήσει κι έναν γιο από προηγούμενο γάμο του, τον μουσικοσυνθέτη Αντώνη Πλέσσα.

Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλάει για το mikisradio


Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Επικοινωνία

Γειά σας μέσα από το γαλάζιο εικονίδιο στην δεξιά γωνία μπορείτε να μας στείλετε ζωντανά το μήνυμα σας.

crisp.chat

Το πρώτο κείμενο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Το πρώτο κείμενο από τον Μίκη Θεοδωράκη
Το πρώτο κείμενο από τον Μίκη Θεοδωράκη