Mikis Radio 2017 C - By Nikos Theodorakis

28 Νοε 2023

Το ιστορικό της μελοποίησης του CANTO GENERAL










Η ιστορία ξεκινά το 1971. Ο Μίκης Θεοδωράκης, όπως γράφει στο βιβλίο του «Μελοποιημένη Ποίηση» τόμος Β΄- «Το 1971 επισκέφθηκα τη Χιλή ύστερα από πρόσκληση της κυβέρνησης Aλιέντε. Ήμουν τότε Πρόεδρος του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου. Σε μια συναυλία στην πόλη Βαλπαραΐζο, μια ομάδα νέοι Χιλιανοί συνθέτες παρουσίασαν την εργασία τους πάνω στην ποίηση του Πάμπλο Νερούδα. Μιλώντας μαζί τους στα παρασκήνια, μετά το τέλος της συναυλίας, τους υποσχέθηκα να δώσω κι εγώ στη Χιλή σ’ ένα χρόνο τη δική μου μουσική άποψη για το “CANTO GENERAL”.Φωτο: Πάμπλο Νερούδα, Σαλβατόρ Αλιέντε – Πάνω: Μίκης Θεοδωράκης, Πάμπλο Νερούδα Παρίσι 1971

Την άλλη μέρα, σε γεύμα που παρέθεσε στο σπίτι του ο Σαλβατόρ Αλιέντε σε μένα και τον Τάκη Λαμπρία πρόσφερε πανευτυχής τους δύο τόμους του “CANTO GENERAL” και γυρίζοντας στο Παρίσι συνέθεσα τη μουσική για το πρώτο και δεύτερο ποίημα, το “AMOR AMERICA” (“Αγάπη Αμερική”) και τις “VEGETACIONES” (“Βλαστήσεις”) . Το ίδιο καλοκαίρι πήγαμε οικογενειακώς στο Cap d’ Agde πάνω στη Μεσόγειο. Ενα μέρος που μου θύμιζε έντονα την Ελλάδα. Εκεί συνέχισα τη σύνθεση ακολουθώντας τη σειρά του Νερούδα. Έτσι μέσα σε λίγες μέρες είχα σχεδιάσει τα “ALGUNAS BESTIAS” (“Μερικά τέρατα”), “VIEVEN LOS PAJAROS” (“Έρχονται τα πουλιά”), “LIBERTADORES” (“Απελευθερωτές”), “AMERICA INSURRECTA” (“Ανυπότακτη Αμερική”), “VOY A VIVIR” (“Θα ζήσω”) και “A MI PARTIDO” (Αφιερωμένο στο Κόμμα μου). Επιστρέφοντας στο Παρίσι, βρέθηκα και πάλι μπλεγμένος μέσα στην έντονη αντιστασιακή, πολιτική και καλλιτεχνική δράση. Καθαρόγραψα απλώς το μελωδικό υλικό και το άφησα πάνω στο πιάνο.

Εκείνο τον καιρό κάλεσα τον Γιάννη Διδίλη να φύγει από την Ελλάδα και να ‘ρθει κοντά μου για να μπει επικεφαλής στη λαϊκή μου ορχήστρα. Δίναμε τότε τη μια συναυλία μετά την άλλη στην Ευρώπη, στην Αυστραλία, στην Αμερική. Παράλληλα, μπαίναμε κάθε τόσο στα διάφορα στούντιο για δίσκους είτε για τηλεοπτικά φιλμ και εκπομπές. Επρεπε να έχω κάποιον δίπλα μου που να γνωρίζει και να αγαπά τη μουσική μου καλύτερα κι από μένα. Κι αυτός δεν ήταν άλλος παρά ο Διδίλης. Εφτασε, λοιπόν, μια μέρα στο Παρίσι. Το πρώτο κιόλας βράδυ θέλησε ν’ ακούσει όλη την εργασία μου από τον καιρό που χωρίσαμε, δηλαδή από τις 20 Απριλίου του 1967… Όταν κάποτε έφτασα στα σχέδια του “CANTO GENERAL”, με ρώτησε τι σκοπεύω να τα κάνω. “Τίποτα”, του είπα. “Όπως βλέπεις, πνίγομαι στη δουλειά”.

– Τότε θα τα διδάξω εγώ στην ορχήστρα και τους τραγουδιστές. Αυτό είναι το ωραιότερο έργο σου…

Είχαμε τότε στην ορχήστρα μας τρία μπουζούκια, τους Θανάση Σαρέλλα, Αχιλλέα Κωστούλη και Αντώνη Πολεμίτη, δύο κιθάρες, τον Νίκο Μανιάτη και τον Νίκο Μωραΐτη, το κοντραμπάσσο και τα κρουστά – ο Gerard Berlioz – ήταν Γάλλοι και διάβαζαν νότες. Ομως όλοι οι υπόλοιποι δεν ήξεραν σολφέζ. Τραγουδιστές η Μαρία Φαραντούρη, η Αρια Σαϊγιονμάα και ο Πέτρος Πανδής. Κάθισε λοιπόν μπροστά στο πιάνο του ο Διδίλης. Και για τρεις τουλάχιστον μήνες δεν βγήκε από το σπίτι του. Κατάφερε στο τέλος να διδάξει φράση φράση ένα έργο πολυρυθμικό και από μια άποψη “ανώμαλο” για έναν λαϊκό οργανοπαίχτη. Ακόρντα δύσκολα με συνεχείς αλλαγές. Μελωδίες και κόντρα μελωδίες. Κι όλα αυτά οι μουσικοί τα ‘μαθαν με το αυτί. Απ’ έξω.

Το επόμενο καλοκαίρι του 1972, βρισκόμαστε πάλι στο Cap d’ Agde. Σε 15 μέρες θα φεύγαμε για Ισραήλ. Τυνησία και στη συνέχεια για Νότιο Αμερική… Εκεί, λοιπόν, στο μέρος όπου ένα χρόνο πιο πριν είχα σχεδιάσει το έργο. Πήρα στα χέρια μου τους μουσικούς που τόσο καλά είχε προετοιμάσει ο Γιάννης Διδίλης. Ξεκινήσαμε με το “AMOR AMERICA” που έλεγε η Φαραντούρη, το “VOY A VIVIR” ο Πανδής και τις “VEGETACIONES” η Σαϊγιονμάα. Στο Ισραήλ παρουσιάζαμε τα μέρη πειραματικά, ένα ένα. Συγχρόνως δουλεύαμε και άλλα. Τους “LIBERTADORES” με την Μαρία, το “AMERICA INSURRECTA” με τον Πέτρο, το “VIENEN LOS PAJAROS” με την Αρια. Ετσι φτάνοντας στο Μπουένος Αϊρες, μπορέσαμε να δώσουμε μια πρώτη πλήρη σειρά από το “CANTO”. Το χειμώνα του 1972 πάλι στο Παρίσι ένα πρωινό ήρθε η Αρια στο σπίτι. Μου διάβασε τη μετάφραση του “UNITED FRUIT”. Κάθισα αμέσως κι έγραψα τη μουσική και σε λίγο στις συναυλίες, στην Αυστραλία, το τραγουδούσε η Σαϊγιονμάα.

Πάλι στο γυρισμό, στο Παρίσι, καλέσαμε τον Πάμπλο Νερούδα στο στούντιο που δουλεύαμε στη Rue Poliveau να ‘ρθει ν’ ακούσει το έργο του. Ηρθε με τη γυναίκα του. Κάθισαν ήσυχα σε μια γωνιά και παρακολούθησαν κατανυχτικά την πρόβα.

Την άλλη μέρα με κάλεσε στη Χιλιανή πρεσβεία. Ήταν πρεσβευτής. Φάγαμε συζητώντας κυρίως για το “CANTO”. Φαίνεται ότι η δουλειά μου του άρεσε. Γι’ αυτό πήρε έναν τόμο δεμένο πράσινο και με πράσινο μολύβι μου έκανε μια πολύ κολακευτική αφιέρωση. Μετά μου λέει:

– Θα ‘θελα πολύ να μελοποιήσεις αυτό κι αυτό το ποίημα, και πλάι στους τίτλους έβαζε σταυρούς… Για να γίνει ένα έργο ποιητικά ολοκληρωμένο.

Έτσι ξαναστρώθηκα στη δουλειά σχεδιάζοντας τη μουσική στο “EMILIANO ZAPATA” και “LAUTARO και SANDINO”. Όμως έπρεπε να ξαναφύγουμε – θέρος του 1973 – για τη Νότια Αμερική. Στο μεταξύ, η Αφροδίτη Μάνου είχε αντικαταστήσει τη Σαϊγιονμάα και από το “CANTO” έλεγε, εκτός από τα τραγούδια της Άριας, και το “ALGUNAS BESTIAS”. Κάποιο πρωινό μού τηλεφώνησε ο Νερούδα. Πήγα αμέσως στην πρεσβεία.



– Πρέπει να φύγω για τη Χιλή. Ο Αλιέντε μού είπε ότι υπάρχουν προβλήματα και ότι η παρουσία μου θεωρείται απαραίτητη… Αποχαιρετιστήκαμε με την υπόσχεση ότι θα ιδωθούμε σε λίγες βδομάδες στη Χιλή. Λίγο αργότερα, ο ιμπρεσάριός μου στο Παρίσι, Norbert Gamsohn, είχε ένα σήμα από τον Νερούδα. Ζητούσε την… άδεια να πάρει μέρος στις συναυλίες μας στη Νότιο Αμερική. Απαντήσαμε αμέσως με ενθουσιασμό και δώσαμε το πρώτο μας ραντεβού στο τεράστιο λούνα παρκ στο Μπουένος Αϊρες. Οταν φτάσαμε, το κλειστό στάδιο είχε πουληθεί για μια βδομάδα. Όμως, ο Νερούδα δεν ήταν εκεί. Δώσαμε στο πρώτο μέρος του προγράμματος τα 7 μέρη από το “CANTO GENERAL” με θριαμβευτική επιτυχία. Αμέσως μετά τον πήρα τηλέφωνο. Βρισκότανε στο σπίτι του στην ISLA NEGRA – Μαύρο Νησί – στις ακτές της Χιλής. Ήταν η τελευταία φορά που άκουγα τη φωνή του.

– Το έργο μας είχε θριαμβευτική επιτυχία.

– Να μου στείλεις την ηχογράφηση.

– Ο κόσμος φώναζε τ’ όνομά σας. Γιατί δεν ήρθατε;

– Με συγχωρείτε πολύ. Ομως οι ρευματισμοί με έχουν ρίξει στο κρεβάτι. Σας υπόσχομαι την άλλη βδομάδα να είμαι στο Στάδιο του Σαντιάγο. Θα απαγγείλω…

Λίγο πριν φύγουμε για τον επόμενο σταθμό μας, στη Χιλή, μου τηλεφώνησε ο Τρέγιες, προσωπικός γραμματέας του Αλιέντε:

– Δεν πρέπει να ‘ρθείτε τώρα. Εχουμε μερικά μικρά προβλήματα που θα τα ξεπεράσουμε. Θα σας περιμένουμε μετά ένα μήνα…

Έτσι φύγαμε για τη Βενεζουέλα και εκεί μας ήρθε η είδηση για τη σφαγή στο Σαντιάγκο».

Πέρασαν λίγες βδομάδες η μέρες, δεν θυμάμαι, και βρισκόμασταν στο Μεξικό, όταν μάθαμε την καινούρια συμφορά: ΠΕΘΑΝΕ Ο ΝΕΡΟΥΝΤΑ.

Την ίδια μέρα πήραμε μέρος στην τε­ράστια πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης και από το ίδιο βράδυ εγκαινιάζαμε στο θέατρο της Όπερας μια καινού­ρια σειρά συναυλιών αφιερωμένων τόσο στην Ελλάδα -πού υπήρχε ακόμα η Χούντα- όσο και στη Χιλή. Και πιο ειδικά στη μνήμη του μεγάλου ποιητή και επαναστά­τη.

Είχαμε παίξει έτσι το CANTO GENE­RAL στην πρώτη του μορφή, δηλαδή με συνοδεία λαϊκής ορχήστρας, δεκάδες φο­ρές σε δεκάδες χώρες. Έτσι σιγά σιγά ωρίμασε μέσα μου η ανάγκη να καταπια­στώ κι εγώ σοβαρά μαζί του για να του δώσω την τελική του μορφή. Το χειμώνα του 1973 προς ’74, πάντοτε στο Παρίσι, άρχισα την ενορχήστρωση. Περιέργως, στα πρώτα 7 μέρη που δούλεψα δεν είχα συμπεριλάβει το AMOR AMERICA.

Έχοντας πάντα κατά νου τον εφιάλτη του κόστους που απαιτεί μια μεγάλη ορχήστρα, προσπάθησα να περιοριστώ στον ελαχιστότερο δυνατόν αριθμό μου­σικών και φυσικά στο ίδιο σύνολο οργά­νων για όλα τα μέρη. Κάνοντας όλες τις πιθανές επιλογές κατέληξα στη χορωδία, τα 2 πιάνα, τις 3 κιθάρες, το κοντραμπάσο και στους 6 κρουστούς που ο καθένας παίζει φυσικά πλήθος κρουστών οργάνων. Στην ενορχήστρωση των πρώτων 7 κομματιών μεταχειρίστηκα 3 μπουζούκια. Ενώ στην ενορχήστρωση των υπόλοιπων 6, τα αντικατέστησα με 3 φλάουτα, μιας και στο εξωτερικό δύσκολα βρίσκεται μπουζούκι. Άλλωστε στο δίσκο με τη φωνοληψία που κάναμε στο Μόναχο στα 1981 με τους Σουηδούς, τα 3 φλάουτα παίζουν σε όλο το έργο. Δηλαδή δεν υπάρχουν καθόλου μπουζούκια. Έτσι υπάρχει ένα εντελώς διαφορετικό άκουσμα από τους προηγού­μενους δίσκους. Το περίεργο είναι ότι στη συναυλία αυτή που ηχογραφήθηκε το πλήρες έργο (MINOS) συμμετείχε και ο Λάκης Καρνέζης με το μπουζούκι του. Όμως ο Γερμανός ηχολήπτης ξέχασε ν’ ανοίξει το μικρόφωνό του!..

Τον Σεπτέμβριο του 1974 παίχτηκαν για πρώτη φορά στο Παρίσι στη Γιορτή της Ουμανιτέ τα 4 πρώτα μέρη με σολίστ τη Μαρία Φαραντούρη. τον Πέτρο Πανδή και τον Λάκη Καρνέζη, και με τη συμμετοχή της Εθνικής Χορωδίας της Γαλλίας (διευ­θυντής ο Ζακ Γκριμπέρ) και ορχήστρα από Γάλλους μουσικούς με σολίστ στο πιάνο τον Αλμπέρτο Νιούμαν. Με τους ίδιους μουσικούς και σολίστ, το CANTO GENERAL παίχτηκε το θέρος του 1975 στην Ελλάδα. Στα στάδια Καραϊσκάκη Παναθηναϊκού Καυταντζόγλειο και Πα­ναχαϊκής. Εκεί έγινε και η φωνοληψία άθλος στο ύπαιθρο από τον Γιάννη Σμυρναίο (μόνο τα εφτά πρώτα τραγούδια.




Έπρεπε να φτάσουμε στο χειμώνα του 1980 προς ‘81, πάλι στο Παρίσι, για να ολοκληρώσω τη σύνθεση και ενορχήστρωση στα υπόλοιπα πέντε μέρη του CANTO: AMOR AMERICA. SANDINO. LAUTARO, ZAPATA, A MI PARTIDO και φυσικά και το REQUIEM στον PABLO NERUDA, που με τους λίγους στίχους που έγραψα στη μνήμη του μεγάλου ποιητή, νομίζω ότι δί­νω όλη μου τη φιλοσοφία -και πίκρα για την υποβάθμιση και υποταγή των σύγχρο­νων πνευματικών αξιών στις τρομερές εξουσίες.

Είχα την τύχη να βρω την καταπληκτι­κή χορωδία St. Jacobs της Στοκχόλμης με διευθυντή τον Stefan Skold, κι αυτό χάρη στη μεγάλη αγάπη που δείχνει για το έργο μου ο Ingemar Rhedin -μεταφραστής στα σουηδικά του Άξιον Εστί στον όποιο οφείλεται και η προηγούμενη εκτέλεση του CANTO και του ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ από την επί­σης σουηδική χορωδία του Collegium Musicum.

Με βοηθό και συν-μαέστρο τον προικι­σμένο ‘Έλληνα διευθυντή ορχήστρας Αλέ­ξανδρο Μυράτ ξεκινήσαμε για τη Στοκ­χόλμη. Εκεί, ύστερα από πρόβες που βά­σταξαν δυο βδομάδες, κάναμε την πρώτη συναυλία στο LUNA PARK και μετά μπή­καμε σε δυο πούλμαν που μας πήγαν στην καρδιά της Ευρώπης. Τα εκατό αγόρια και κορίτσια της χορωδίας, οι 15 μουσικοί, οι 2 σολίστ, οι 3 μαέστροι, τεχνικοί, ηχολήπτες, διοικητικοί… Ήταν τα πούλμαν της μου­σικής, της ειρήνης και της φιλίας, όπως τα ονομάζαμε.

Στοκχόλμη, Μάλμε, Αννόβερο, Αμβούργο, Βερολίνο, Στουτγάρδη, Μόναχο, Μάιντς, Βρυξέλλες, Παρίσι, Λυών…

Σέ μια από αυτές τις συναυλίες, στο Μόναχο, στο Olympia Halle, έγινε και η φω­νοληψία αυτή που κυκλοφορεί για πρώτη φορά σε δίσκο στην Αθήνα.

Στο μεταξύ, στην ολοκληρωμένη του μορφή, το CANTO δόθηκε από τη χορωδία και ορχήστρα της Ραδιοφωνίας στο Βερο­λίνο (DDR). Καθώς και στην Αβάνα και στη Νικαράγουα, από ένα σύνολο κουβα­νέζικων χορωδιών, και στις αρχές του Δε­κέμβρη στο Ελσίνκι από τη χορωδία και την ορχήστρα της τηλεόρασης με σολίστ την Άρια Σαϊγιονμάα.

Το CANTO GENERAL είναι αφιερωμένο στη μνήμη του μεγάλου φίλου μου και συνεργάτη Γιάννη Διδίλη. Γιατί χωρίς αυτόν ίσως βρισκόταν ακόμα θαμμένο ανάμεσα στις μουσικές σημειώσεις που περιμένουν κάποιο χέρι να τις ανασύρει στο φως.

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

17 Νοε 2023

Αφιέρωμα στο Πολυτεχνείο 17 Νοεμβρίου 73'


Πρόγραμμα 

Ηχητικά ντοκουμέντα  από τις μέρες του Πολυτεχνείου 
Κύκλοι Τραγουδιών που γράφτηκαν μέσα στην Εφταετία της δικτατορίας 
Συνεντεύξεις 

 Η επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1967, βρήκε τον Μίκη Θεοδωράκη να έχει κερδίσει την παγκόσμια αναγνώριση με τον «Ζορμπά» στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη, μία φήμη που θα κρατήσει ακόμα και μετά τον θάνατό του, αλλά και να έχει αναπτύξει έντονη πολιτική δράση είτε ως πρόεδρος της «Νεολαίας Λαμπράκη» είτε ως βουλευτής της ΕΔΑ.

 Η χούντα «στέλνει» τον Θεοδωράκη στην παρανομία κι εκείνος για τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει τον απόλυτο στόχο του καθεστώτος των συνταγματαρχών. Είτε πρόκειται για τον ίδιο ως φυσική παρουσία είτε για τα τραγούδια του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως αυτά είχαν απαγορευτεί κατά την επταετία, ενώ οι συνθέσεις τους, οι μελωδίες του συνδέθηκαν τόσο με την εξέγερση του Πολυτεχνείου όσο και με το μεταπολιτευτικό σκηνικό.

 Tον Μάιο του '67 ιδρύεται το Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο, η πρώτη αντιστασιακή οργάνωση, έπειτα από πρωτοβουλία του Μίκη Θεοδωράκη και άλλων «Λαμπράκηδων». Στόχοι του, σύμφωνα με το πρώτο παράνομο φυλλάδιο που κυκλοφόρησε αμέσως μετά την ίδρυσή του, ήταν η ανατροπή της δικτατορίας και ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας από όλες τις πολιτικές τάσεις, η αποκατάσταση των ατομικών και δημοκρατικών ελευθεριών και η διενέργεια ελεύθερων εκλογών. Στο ΠΑΜ εντάχθηκαν στελέχη της ΕΔΑ και του ΚΚΕ.

 Την περίοδο των γεγονότων του Πολυτεχνείου 14-17 Νοέμβρη 1973 ο Μίκης Θεοδωράκης βρισκόταν στην Αμερική. Έκανε τον δικό του αντιδικτατορικό αγώνα με τα τραγούδια του, περιοδεύοντας σ’ όλο τον κόσμο. Αν και στο εξωτερικό, ωσεί παρών, πρωταγωνίστησε και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου με τα τραγούδια του.

 Μαζί του βέβαια και οι άλλοι συνθέτες με τα πολιτικά τραγούδια τους: ο Μάνος Λοϊζος, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Χρήστος Λεοντής, ο Γιάννης Μαρκόπουλος…

 Πολεμάμε και τραγουδάμε. Επί τρεις μέρες ο απαγορευμένος από την χούντα μελοποιημένος ποιητικός λόγος, ανακατεμένος με τα συνθήματα των χιλιάδων διαδηλωτών, τις φωνές των μεγάφωνων, τις εκπομπές του ραδιοσταθμού του Πολυτεχνείου, κατέκλυσε την Αθήνα. Ήταν η φωνή της εξέγερσης.

6 Νοε 2023

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

 



Για τον Μαρξ, το μαρξισμό και την αριστερά.

24.08.2010

Εδώ θα αναφερθώ ειδικά στον Μαρξ και το Μαρξισμό, δεδομένου ότι αποτελεί ένα βήμα πιο μπροστά από τον καπιταλισμό αλλά τελικά δεν κατάφερε να δαμάσει και να εξαφανίσει την παρουσία του Χάους με τη μορφή μιας νέας Εξουσίας

24 Σεπ 2023

ΚΥΡΙΑΚΗ 13.00 - Η ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ




Στο πρώτο μέρος της εκπομπής ο Μίκης Θεοδωράκης συζητά με τη Λιάνα Κανέλλη για το παρόν της τέχνης στις σύγχρονες κοινωνίες. Ο κορυφαίος συνθέτης τονίζει πως ο Ελληνισμός δεν θα μπορέσει να προχωρήσει χωρίς την τέχνη. Θεωρεί πως η ελληνική κοινωνία μετατρέπεται σε μια άκρως καταναλωτική κοινωνία. Ακόμη, περιγράφει πως ο ελεύθερος χρόνος των ανθρώπων επηρεάζει την τέχνη και τη δημιουργία.

Παράλληλα, θεωρεί πως στην σύγχρονη κοινωνία οι άνθρωποι προτιμούν να καταναλώνουν υλικά αγαθά στον ελεύθερο χρόνο τους και δεν ασχολούνται με την ουσιαστική πολιτιστική παραγωγή. Επιπλέον, θεωρεί πως οι μεγάλες εταιρείες έχουν εμπορευματοποιήσει τον πολιτισμό και εκφέρει την άποψη πως απουσιάζει κάποιο κεντρικό όραμα τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Ελλάδα.

Ακόμη, περιγράφει το πως βλέπει τους σύγχρονους Έλληνες, την πολιτική, την κοινωνία και τον πολιτισμό και μιλά για την ανάγκη δημιουργίας ενός κινήματος που στόχο θα έχει να αλλάξει την παιδεία και την τέχνη στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Επιπλέον, αναφέρεται στο Μακεδονικό ζήτημα και τις εξελίξεις σε αυτό.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής ο Μίκης Θεοδωράκης συνεχίζει την αναφορά του σε διάφορες στιγμές της ελληνικής τέχνης και της συνομιλίας των δημιουργών με το λαό. Στην συνέχεια, περιγράφει το πως η τεχνολογία και η μαζικότητα στην τέχνη αλλοίωσε το περιεχόμενο της πολιτιστικής παραγωγής. Τονίζει πως πλέον η διασκέδαση λειτουργεί ως επιβεβαίωση της κοινωνικής ανόδου των μικροαστών. Αμέσως μετά δίνει την άποψη του για το ότι ο κόσμος αντιστέκεται σε αυτή τη μαζικότητα με εσωτερίκευση και διακρίνει μια έκρηξη πολιτισμού σε τοπικό επίπεδο. Τέλος, τονίζει πως ο ίδιος συνεχίζει να δημιουργεί.

Έτος παραγωγής: 1992

9 Σεπ 2023

Ιστορικό βίντεο - ντοκουμέντο. Τι έλεγε ο Μίκης Θεοδωράκης για την ελληνοτουρκική φιλία! (βίντεο)

 Ένα βίντεο-ντοκουμέντο του Γιώργου Λογοθέτη με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Zylfe Livaneli και ην Μαρία Φαραντούρη. Περιέχει μέρος από τις εκπομπές του Γιώργου Λογοθέτη Ο ΜΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ παραγωγή 1988 και από εκπομπή για την σουηδική τηλεόραση με τον Λιβανελί και την Φαραντούρη παραγωγή 1978.

Διαβάστε στην συνέχεια το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας CUMHURIYET 25.09.1988 για την γιορτή Eιρήνης και Φιλίας στην Αρχαία Έφεσο και ειδικότερα τις δηλώσεις του Μίκη Θεοδωράκη,

Γιώργος Λογοθέτης: Μίκης Θεοδωράκης - Μαρία Φαραντούρη - Ζυλφύ Λιβανελί

 Τον ΖΥΛΦΥ ΛΙΒΑΝΕΛΙ τον γνώρισα για πρώτη φορά το 1983 στην Σουηδία όταν μαζί με την Μαρία έδωσαν συναυλία στην αίθουσα συναυλιών της Σουηδικής Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης. Στην συναυλία πρώτη φορά Έλληνες και Τούρκοι μετανάστες μαζί με Σουηδούς έζησαν μια μοναδική εμπειρία ακούγοντας ελληνικά και τουρκικά τραγούδια από δύο καταξιωμένους καλλιτέχνες.

Ο Ζυλφί Λιβανελί και ο Γιώργος Λογοθέτης

Έξι χρόνια μετά, το Σεπτέμβρη του 1989, ακολούθησα με τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΤ 3 τον Μίκη Θεοδωράκη στην Τουρκία όπου μαζί με τον Λιβανελί, την Μαρία Φαραντούρη και τον Πέτρο Πανδή έδωσαν μια ιστορική συναυλία στο αρχαίο ελληνικό θέατρο της Εφέσου και στην

6 Σεπ 2023

«Οσα μας ενώνουν»: Συναυλία στο Ηρώδειο στις 7 Σεπτέμβρη.



Δύο μεγάλοι και αναγνωρισμένοι διεθνώς καλλιτέχνες ενώνουν τις φωνές τους στους πρόποδες της Ακρόπολης και τραγουδούν για την αλληλεγγύη και την ειρήνη μεταξύ των λαών. Η Ελληνίδα ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη και ο Τούρκος συνθέτης Ζιλφί Λιβανελί δίνουν μία και μοναδική, μια πραγματικά ξεχωριστή συναυλία στο Ηρώδειο την Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη, με τραγούδια από το κοινό τους ρεπερτόριο καθώς και από έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Συμμετέχει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ με μαέστρο τον Στάθη Σούλη. Μαζί τους η Gorkem Ezgi Yildirim.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη συναυλία είχαμε τη χαρά και την τιμή να συνομιλήσουμε με την Μαρία Φαραντούρη, την σπουδαία ερμηνεύτριά μας, η οποία από τις γειτονιές της Νέας Ιωνίας που μεγάλωσε βρέθηκε στις μεγάλες «γειτονιές» του κόσμου μαζί με το τραγούδι μεγάλων συνθετών και μεγάλων ποιητών...

Από τον πρώτο ολοκληρωμένο δίσκο της, το 1966, στα 17 της χρόνια, την «Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν», σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη,

2 Σεπ 2023

Δύο Χρόνια χωρίς την παρουσία σου Μίκη.


Μουσική Δωματίου - Κονσέρτα.

09.00 Concerto for Piano & Orchestra 1957.  Cyprien Katsaris 

10.00 Suite No1 For Piano & Orchestra 1954. Cyprien Katsaris 

11.00 Το πανηγύρι της Ασή γωνιάς 1946.

Τραγούδι ποταμός

12.00 Πνευματικό Εμβατήριο 1969.
13.00 Αρκαδία Ι. 1968.
14.00 Αρκαδία IV. 1969.
14.30 Αρκαδία VI. 1968
15.00 Raven 1970. Carolin Masur.

96 Χρόνια Μίκης Θεοδωράκης
Ο Συμφωνικός Μίκης Θεοδωράκης 

16.00 Ωδή στον Μπετόβεν - Αποκάλυψη. 1945.

17.00 Συμφωνία Νο 1. Alter Oper Frankfurt. 1953. 

18.00 Συμφωνία Νο 2. "Το τραγούδι της γης" Για παιδική χορωδία, σόλο πιάνο και ορχήστρα 1980 '81. Συμμετέχουν: Cyprien Katsaris, Orchestre Symphonique de RTL, Conductor: Mikis Theodorakis. Poetry: Mikis Theodorakis.

19.00 Συμφωνία Νο 3. 1980. Σε ποίηση Διονύσιου Σολωμού, Κωνσταντίνου Π. Καβάφη και ποιητικά κείμενα Βυζαντινών Ύμνων. Συμφωνική ορχήστρα Viva. Μεσόφωνος: Μαρκέλλα Χατζιάνο. Μουσική Διεύθυνση: Μίκης Θεοδωράκης.

20.30 Συμφωνία Νο 4.  Των Χορικών 1986 & 1987 Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα & Χορωδιακό Σύνολο. Κική Μορφωνιού: κοντράλτο, Αλέκα Δρακοπούλου: υψίφωνος, Ντάνα Χατζηγεωργίου: βιολοντσέλο, Λήδα Τασοπούλου: αφηγήτρια,  Έλλη Νικολαΐδη: Διεύθυνση χορωδίας,  Μουσική Διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός.

22.00 Συμφωνία Νο 7. Εαρινή 1982 Συμφωνική ορχήστρα της Πράγας. Μικτή χορωδία: Pavel Kuhn.  Μουσική Διεύθυνση: Frantisek Vajnar. Πράγα 1985.  Soprano: Jolanta Curilaite, Mezzo: Austra Stasiunaite, Tenor: Sergei Larin, Bass: Vladimir Prudnikov. Chorus: Pevecky, Pavel Kuhn Mixed Chorus.  


23.00 Canto Olympico 1990. Σε ποίηση Δήμητρας Μαντά & Μίκη Θεοδωράκη. Έτος σύνθεσης: 1990.91. Ηχογράφηση: Βαγγέλης Χατζησίμος, Φραγκίσκος Βουτσίνος, Έλενα Μουζάλα Πιάνο, Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού. Διευθυντής Χορωδίας Αντώνης Κοντογεωργίου.


Όπερες
Μίκης Θεοδωράκης Λυσιστράτη.
24.00 Όπερα σε δύο πράξεις και δέκα σκηνές σε Λιμπρέτο του Συνθέτη. 

ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ. 

Τη Λυσιστράτη άρχισα να την συνθέτω τον Μάιο του 2000. Στην ελεύθερη απόδοση κειμένου εισήγαγα νέα στοιχεία, όπως λχ. το πρόσωπο του Ποιητή, και αναμόρφωσα πολλές σκηνές με βάση τις ανάγκες της προβολής των μουσικών στοιχείων που ως γνωστόν αποτελούν τη βάση ενός λυρικού - μουσικού έργου, παραμένοντας βεβαίως πάντοτε πιστός στο πνεύμα και στο γράμμα του Αριστοφάνη. 
Μίκης Θεοδωράκης 2002. 

28 Αυγ 2023

Τιμούμε τον φίλο μας Zülfü Livaneli








Την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 19:30, στην Αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη 1)

Οι Φίλοι του Μίκη Θεοδωράκη τιμούν τον Zülfü Livaneli. Τιμούν τον Αγωνιστή της Ελευθερίας, της

Δημοκρατίας, των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της Ειρήνης και ιδιαίτερα της ειρηνικής συνύπαρξης των δύο λαών Ελλάδας και Τουρκίας, τον πολυτάλαντο δημιουργό, φίλο, συνεργάτη και συναγωνιστή του Μίκη Θεοδωράκη, τον φίλο της Ελλάδας Zülfü Livaneli.



Το πρόγραμμα εκδήλωσης έχει ως εξής:

Προβολή βίντεο – ντοκουμέντο από συναυλίες με τον Λιβανελί τον Μίκη και την Φαραντούρη.

Από την συναυλία στο αρχαίο θέατρο στην Έφεσο το 1988 και από συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη με τον Λιβανελί στην Στοκχόλμη πριν 45 χρόνια, το 1978.

Σκηνοθεσία Γιώργος Λογοθέτης

Ομιλίες:

Για τη ζωή και τους αγώνες του Zülfü Livaneli θα μιλήσει:

ο Γιώργος Αγοραστάκης, Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη

Για τον συγγραφέα Zülfü Livaneli θα μιλήσουν:

η Άννα Πατάκη, εκδότρια των βιβλίων του Zülfü Livaneli στην Ελλάδα

και ο Χρήστος Χωμενίδης, συγγραφέας

Για τον μουσικό Zülfü Livaneli θα μιλήσουν:

ο Πάρις Κωνσταντινίδης, μουσικολόγος

και ο Henning Schmiedt, πιανίστας και συνεργάτης του Zülfü Livaneli και του Μίκη Θεοδωράκη

Απονομή τιμής & αντιφώνηση Zülfü Livaneli

Συντονισμός: Στεφανία Μεράκου, διευθύντρια της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη»

Μουσικό κλείσιμο: θα τραγουδήσει η Μαρία Φαραντούρη και θα την συνοδεύσει στο πιάνο ο Henning Schmiedt.



Οργάνωση: Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη




Είσοδος ελεύθερη










25 Αυγ 2023

Οι «Αρκαδίες» του Μίκη στον τόπο που δημιουργήθηκαν

Δύο χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και η ΚΕ του ΚΚΕ οργανώνει προς τιμήν του μια αφιερωματική εκδήλωση και συναυλία με τίτλο «Οι "Αρκαδίες" του Μίκη Θεοδωράκη στην Αρκαδία», την Κυριακή 27 Αυγούστου, στη Ζάτουνα Αρκαδίας, το χωριό όπου είχε εξοριστεί ο συνθέτης με την οικογένειά του κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.


Στην εκδήλωση, που θα αρχίσει στις 7.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέας της ΕΠ Πελοποννήσου του Κόμματος και υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της συναυλίας που θα ακολουθήσει, θα έχει ο Κώστας Θωμαΐδης και ο ίδιος μαζί με την τελευταία ερμηνεύτρια έργων του Μίκη, Μπέττυ Χαρλαύτη, θα ερμηνεύσουν τις τέσσερις πρώτες «Αρκαδίες» του συνθέτη, καθώς και μια επιλογή από άλλα γνωστά τραγούδια του. Στο πιάνο θα τους συνοδεύσει ο Τάκης Φαραζής.

Στην πλατεία του χωριού, όπου θα γίνει η εκδήλωση, το παλιό σχολείο που λειτουργούσε την περίοδο της εξορίας του Μίκη εκεί και όπου φοίτησαν τα παιδιά του έχει μετατραπεί από το 2006 σε ένα εξαιρετικό, σύγχρονο μουσείο για το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο τη μέρα της εκδήλωσης θα είναι ανοιχτό και επισκέψιμο από το πρωί.

Η Οργάνωση Περιοχής Αττικής του ΚΚΕ δρομολογεί λεωφορεία την Κυριακή 27 Αυγούστου για τη Ζάτουνα, που θα ξεκινήσουν από την πλατεία Καραϊσκάκη στις 2 το μεσημέρι. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στις Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Αττική. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Στιγμιότυπο από πλάνα που τράβηξε στη Ζάτουνα γερμανικό συνεργείο, με τους αστυνομικούς που συνόδευαν τον Μίκη να αντιδρούν στην
Στιγμιότυπο από πλάνα που τράβηξε στη Ζάτουνα γερμανικό συνεργείο, με τους αστυνομικούς που συνόδευαν τον Μίκη να αντιδρούν στην

Αντίστοιχα, η Οργάνωση Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ δρομολογεί λεωφορεία για τη Ζάτουνα από τις παρακάτω πόλεις:

Καλαμάτα, στις 4.30 μ.μ. από την πλατεία Οθωνος.

Σπάρτη, στις 4 μ.μ. από την Πυροσβεστική.

Τρίπολη, στις 5 μ.μ. από την πλατεία Κολοκοτρώνη.

Κόρινθο, στις 4 μ.μ. από τα Περιβολάκια.

Ναύπλιο, στις 3 μ.μ., από τον ΟΤΕ

Νέα Κίος, στις 3.15 μ.μ., από την κεντρική πλατεία

Αργος, στις 3.30 μ.μ., από τον σταθμό του ΟΣΕ

***

Με την επιβολή της δικτατορίας ο Μίκης Θεοδωράκης περνά στην παρανομία. Η μουσική του απαγορεύεται με ειδικό διάταγμα, το διάταγμα 13/1-6-1067 του Οδυσσέα Αγγελή. Συμμετέχει στο Πατριωτικό Μέτωπο και ορίζεται πρόεδρός του. Συλλαμβάνεται και φυλακίζεται, αρχικά στη Γενική Ασφάλεια στην Μπουμπουλίνας και στη συνέχεια στις φυλακές Αβέρωφ. Το 1968, χάρη σε διεθνείς πιέσεις, ο Μίκης αποφυλακίζεται και τίθεται σε κατ' οίκον περιορισμό στο Βραχάτι. Η περίοδος αυτή αποδεικνύεται πολύ δημιουργική για τον ίδιο καθώς συνθέτει αρκετά σπουδαία έργα, όπως τα «Τραγούδια του Ανδρέα», τα «Επιφάνεια - Αβέρωφ» σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη, τη «Νύχτα Θανάτου» σε στίχους Μάνου Ελευθερίου. Παράλληλα, ολοκληρώνει τον κύκλο τραγουδιών «Λαϊκά», πάλι σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, και, τέλος, συνθέτει το πολύ σπουδαίο έργο «Κατάσταση Πολιορκίας» σε ποίηση Ρένας Χατζηδάκη.

Το καθεστώς φοβάται πιθανή απόδραση του Θεοδωράκη στο εξωτερικό και έτσι αποφασίζει τον Αύγουστο του 1968 να εξορίσει τον Θεοδωράκη μαζί με την οικογένειά του σε ένα μικρό χωριό της ορεινής Αρκαδίας, τη Ζάτουνα, όπου κατοικούσαν 20 οικογένειες. Τη φύλαξή του είχε αναλάβει ολόκληρη διμοιρία χωροφυλάκων. Του επιτρέπουν να βγει μόνο για 4 ώρες τη μέρα, πάντα βέβαια με τη συνοδεία της αστυνομίας. Δεν επιτρέπεται να επικοινωνεί με τον κόσμο, να διατηρεί αλληλογραφία, να διαβάζει βιβλία και περιοδικά.

Και όμως, και σ' αυτές τις συνθήκες δεν σταματά να δημιουργεί. Με αυτόν τον τρόπο δείχνει ότι δεν έχει σταματήσει να ζει, να ονειρεύεται, να παλεύει. Εκεί, σ' αυτό το χωριό, έως τον Οκτώβρη του 1969, οπότε μεταφέρθηκε στις φυλακές του Ωρωπού, συνέθεσε 11 κύκλους τραγουδιών με τον τίτλο «Αρκαδίες» σε ποίηση δική του, Μάνου Ελευθερίου, Ανδρέα Κάλβου, Αγγελου Σικελιανού, Τάκη Σινόπουλου, Μανόλη Αναγνωστάκη, Νότη Περγιάλη και Κώστα Καλατζή και τη μουσική της ταινίας «Ζ» του Κώστα Γαβρά. Σε μήνυμά του εκείνα τα δύσκολα χρόνια αναφέρει: «Αυτά τα τραγούδια που γράφω τώρα, όπως εκείνα που έγραψα χθες κι εκείνα που θα γράψω και αύριο, είναι αφιερωμένα σε σας. Δηλαδή σε όλους τους ανθρώπους που πιστεύουν στον άνθρωπο, που πιστεύουν στη ζωή».

Οι αστυνομικοί γίνονται το... κοινό που ακούει για πρώτη φορά αυτές τις μελωδίες του Μίκη. Και βέβαια, παρά τις απαγορεύσεις, καταφέρνει με διάφορους τρόπους να στέλνει μαγνητοταινίες με τα καινούργια έργα στο εξωτερικό, τα οποία μεταδίδονται από ξένους σταθμούς και ακούγονται στην Ελλάδα.

Επιθυμία του Μίκη ήταν να παρουσιάζονται οι «Αρκαδίες» στη Ζάτουνα. Εκεί, λοιπόν, στον χώρο που τις εμπνεύστηκε και «γεννήθηκαν» θα ακουστούν και πάλι την Κυριακή στη μεγάλη συναυλία του ΚΚΕ προς τιμήν του.

29 Ιουλ 2023

Mikis Theodorakis Official Radio - 98 Χρόνια από την γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη.

 Η μέρα που γεννήθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης το 29 Ιουλίου 1925

Σάββατο 29 Ιουλίου 2023


 «Μέσα στην παγωνιά της Ιστορίας -στη δοκιμασία του '40- στην πρώτη μου εφηβεία, κλεισμένος στη μοναξιά μου στην Τρίπολη, συνέχισα να γράφω τραγούδια, το ίδιο όπως και προηγουμένως στην Πάτρα και στον Πύργο, με το αναγνωστικό του γυμνασίου και τα βιβλία του πατέρα μου, γεμάτα Σολωμό, Βαλαωρίτη, Παλαμά και άλλους ποιητές μας. Ήταν ένας τρόπος ζωής που μου έγινε βίωμα και συνήθεια, να ζω με την ομορφιά της ποίησης και της μουσικής. Που με θωράκισε και με προφύλαγε να περάσω ακέραιος τη μεγάλη δοκιμασία που κράτησε μια ολόκληρη ζωή»

 «Μέσα στα Παιδικά Τραγούδια μου ξαναβρίσκω τον πυρήνα του μουσικού εαυτού μου. Σε μερικά απ' αυτά θα βρει κανείς τα "μουσικά μόρια" τους "μουσικούς αρμούς", που μέσα απ' τα τραγούδια μου, που αργότερα έγιναν γνωστά, βρήκαν άμεση σχέση και απήχηση στον κοινό ακροατή, που είναι ο συνομιλητής μου.

10.00 First Song 

11.00 Παιδικά τραγούδια με την Παιδική Χορωδία του Δημήτρη  Τυπάλδου. 

 Μουσική για Κινηματογράφο.

13.00 Ηλέκτρα 1961. Ο Μιχάλης Κακογιάννης μιλάει για την συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη. 

14.00 Iphigenia in Aulis 1976.

15.00 Τραγούδια από το Κινηματογραφικές ταινίες. 

Μουσική Δωματίου - Κονσέρτα - Συμφωνικά.

16.00 Concerto for Piano & Orchestra 1957. Ntinos Mastroyiannis 

17.00 Suite No1 For Piano & Orchestra 1954. Cyprien Katsaris 

18.30 Sinfonietta 1947. Ntinos Mastroyiannis 

Αφιερώματα - Συναυλίες σε Ευρώπη. 

20.00 Les Bouzoukis de Mikis Theodorakis. Κοπεγχάγη 1967 Μαρία Φαραντούρη, Αντώνης Καλογιάννης. 

21.00 Mikis Theodorakis: Canto General. 1972 France. Writer of Poetry Pablo Neruda. Grupo Tolderia. SPAIN. MOVIEPLAY 1977.

Η όπερα στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

23.00 Mikis Theodorakis: The Metamorphoses of Dionysoys. Έτος έκδοσης: 2006.

Ποίηση: Κώστας Καρυωτάκης. Κώστας Βάρναλης. Κείμενα: Μίκης Θεοδωράκης. Έτος Σύνθεσης: 1984.  Συμμετέχουν: Jocelyn B. Smith, Kostas Dinos, Jakub Jarmula, Beata Kosko-Kreft, Hagen Matzeit, Przemyslaw Neumann, V. Schlott, H. Schmiedt, J. Sperska, Marcin Tlalka, M. Tomczak, M. Wieclawek, Grz. Zieba, Chor Concentus, Orchestra di Musica Difficile Gdansk



28 Ιουλ 2023

Mikis Theodorakis Official Radio - Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

 


Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

09.00 Ραψωδία για βαρύτονο και Ορχήστρα Εγχόρδων  2009. Ποίηση: Διονύσης Καρατζάς. Βαρύτονος: Δημήτρης Τηλιακός. Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Δ.Ορχήστρας: Μίλτος Λογιάδης

10.00 Ραψωδία για Τσέλο και Ορχήστρα Εγχόρδων. Theodorakis: Rhapsody for cello and orchestra. 1996. Cello: Denis Shapovalov. The State Symphony Capella & Orchestra of Russia.  Conduction of Valery Polyansky.

11.00 Romancero Gitano - Μαρία Φαραντούρη Orquestra de Cordoba.

12.00 Mikis Theodorakis & Maria Farantouri. The Birthday Concert.

13.30 100 Χρόνια σινεμά - Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη. 

15.00 Mikis Theodorakis: Alexis Zorbas. Ballet Suite. 1987 Συμμετέχουν: Σοφία Μιχαηλίδου. Λάκης Καρνέζης. Κώστας Παπαδόπουλος. Συμφωνική Ορχήστρα και χορωδία της  Βουδαπέστης υπό την διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη. Ηχογράφηση 1989.

18.00 Ο Παγκόσμιος Θεοδωράκης. 

19.00 Viva Mikis. Tobias Morgenstern, Gerhard Schöne, Kalliopi Vetta, Rainer Rohloff,  Jannis Zotos, Barbara Kellerbauer, Rainer Kirchmann, Gina Pietsch,  Jayrope & Lippstück, Kostas Papanastasiou,  Nick Nikitakis,  Petros Pandis, Konstantin Wecker, Hans-Eckart Wenzel, Bejarano & Microphone Mafia, Johanna Krumin & Uri Rom, Pannach & Kunert, Jayrope & Lippstück, Das Blaue Einhorn,  Gerhard Gundermann, Tobias Morgenstern, Mikis Theodorakis.

20.30 Συνάντηση - Μίκης Θεοδωράκης & Στέφανος Κορκολής. Ερμηνεύει η Σοφία Μανουσάκη. 

21.30 Happy Birthday- Mikis Live Munich.  

23.00 Ο Παγκόσμιος Θεοδωράκης επιλογές του Mikis Radio. 




27 Ιουλ 2023

Mikis Theodorakis Official Radio - Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

 


Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023


96 Χρόνια Μίκης Θεοδωράκης
Τραγουδιστές του κόσμου ερμηνεύουν Μίκη Θεοδωράκη.

09.00 Ο Παγκόσμιος Θεοδωράκης 1. 

10.00 Liesbeth List Zingt Theodorakis. 

11.00 Ο Παγκόσμιος Θεοδωράκης 2 

12.00 Τραγούδια με την ορχήστρα του Gerald Calvi.

13.00 O Παγκόσμιος Θεοδωράκης 3.

14.00 Ο Ήλιος και ο Χρόνος. Mikis Theodorakis,  Maria Farantouri, Rainer Kirchmann.

15.00 Iva Zanicchi - Caro Theodorakis. 

16.00 O Παγκόσμιος Θεοδωράκης 4.

17.00 Ellas - Maria del Mar Bonet canta M.Theodorakis.

18.00 Ο Παγκόσμιος Θεοδωράκης 5. 

19.00   Jocelyn.B. Smith. Margarita - Love Songs Mikis Theodorakis.

20.00 Manteltrad och Marmor. Bo Hansson, Agneta Skold, St. Jacob Mottet Kor. 

21.00 Romancero Gitano -  Valentina Vagliani, Gabriele Grimaldi, Lea Padovani, Edgardo Siroli.

22.00 Together. Mikis Theodorakis Zulfu Livaneli in Concert. 

23.00 Oracle Live 1995. 

24.00 Mina Sanger Skall Leva. 

01.00 Canto General - Groupo Tolderia. 




26 Ιουλ 2023

Mikis Theodorakis Official Radio - Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024 - Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, συνεχίζουμε με Έλληνες ερμηνευτές,


 Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου

Έλληνες Τραγουδιστές Ερμηνεύουν Μίκη Θεοδωράκη.

09.00 Νανά Μούσχουρη Ηχογραφήσεις στην Ευρώπη.  

09.40 Δήμητρα Γαλάνη & Θάνος Μικρούτσικος (Πιάνο)

10.00 Τάνια Τσανακλίδου - Μαγικό Κουτί.

10.15 Ένας Όμηρος. Η Ντόρα Γιαννακοπούλου ερμηνεύει  τέσσερα τραγούδια από τον κύκλο τραγουδιών ένας Όμηρος, στην κιθάρα ο Δημήτρης Φάμπας. 

10.30 Η Τζένη Καρέζη ερμηνεύει Μίκη Θεοδωράκη. 

11.00 Μαργαρίτα Ζορμπαλά - Μεθυσμένο Κορίτσι. 

12.00 Κώστας Χατζής - Στους δρόμους που με έδεσαν για πάντα.

13.00 Μαρία Ζώη - Κάθε τραγούδι και ιστορία.

14.00 Κράτησα τη Ζωή μου. Γιώργος Νταλάρας, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Μίλτος Πασχαλίδης. 

15.00  Φύλαξα το όνειρο. Μαρία Φαραντούρη, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Σωκράτης Μάλαμας, Γιάννης Χαρούλης. 

16.15  Ο Πέτρος Πανδής ερμηνεύει Μίκη Θεοδωράκη. 

17.00 Τα θεμέλια μου στα Βουνά - Γλυκερία. 

18.00 Βίκυ Λέανδρος - Τραγούδι Αλλιώτικο.

19.00 Η Μπέττυ Χαρλαύτη στον Κόσμο του Μίκη Θεοδωράκη. 

20.00 Αλληλογραφία - Μαρία Παπαγεωργίου. 

20.30 Στους δρόμους του Μίκη  Η Καλλιόπη Βέττα ερμηνεύει Θεοδωράκη.

21.30 Λάκης Χαλκιάς ερμηνεύει Θεοδωράκη με την Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης.

22.45 Τα Τραγούδια του Έρωτα και της Αγάπης. Ηρώδειο. Μίκης Θεοδωράκης: Αφιέρωμα στα 80 χρόνια.  Ωδείο Ηρώδου Αττικού 2005.  Συμμετέχουν:  Νένα Βενετσάνου, Σόνια Θεοδωρίδου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Δημήτρης Μπάσης, Ζάχος Τερζάκης. Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, Χορωδία της ΕΡΤ, Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Αντώνης Κοντογεωργίου, Ανδρέας Πυλαρινός.  Πιάνο: Τατιάνα Παπαγεωργίου.

12.30 Μίκης Θεοδωράκης Επιτυχίες.  

1. Μανώλης Μητσιάς - Όμορφη Πόλη. 2. Γιάννης Πουλόπουλος - Χρυσοπράσινο Φύλλο. 3. Μαρία Φαραντούρη - Απρίλης. 4. Δημήτρης Μπάσης - Στο Περιγιάλι Το Κρυφό (Άρνηση) Live. 5. Γιάννης Πουλόπουλος - Βράχο, Βράχο Τον Καημό. 6. Γλυκερία, Μίκης Θεοδωράκης - Σαββατόβραδο. 7. Γιάννης Πουλόπουλος - Ο Καημός. 8. Μαρία Φαραντούρη - Ένα Το Χελιδόνι. 9. Μελίνα Μερκούρη - Θα Σημάνουν Οι Καμπάνες. 10. Δημήτρης Ψαριανός - Αν Θυμηθείς Τ' Ονειρό Μου. 11. Γλυκερία, Μίκης Θεοδωράκης - Μέρα Μαγιού Μου Μίσεψες. 12. Άλκηστις Πρωτοψάλτη - Την Πόρτα Ανοίγω Το Βράδυ. 13. Μανώλης Μητσιάς - Βρέχει Στην Φτωχογειτονιά feat. Μίκης Θεοδωράκης. 14. Μαρία Φαραντούρη, Μίκης Θεοδωράκης - Οι Μοιραίοι. 15. Γιάννης Πουλόπουλος - Το Τραγούδι της Ξενιτιάς 16. Γρηγόρης Μπιθικώτσης - Η Μαργαρίτα Η Μαργαρώ. 17. Γιάννης Πουλόπουλος - Στρώσε Το Στρώμα Σου Για Δυο. 18. Μαίρη Λίντα - Απαγωγή. 19. Μανώλης Μητσιάς - Δραπετσώνα feat. Μίκης Θεοδωράκης. 20. Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ - Μίκης Θεοδωράκης. 21. Μίκης Θεοδωράκης Feat. Μαργαρίτα Ζορμπαλά - Νύχτα Μέσα Στα Μάτια Σου. 22. Αντώνης Καλογιάννης - Η Μπαλάντα του Αντρίκου. 23. Νένα Βενετσάνου - Που Πέταξε Το Αγόρι Μου. 24. Μαρία Ζώη - Σ' Αυτή Τη Γειτονιά. 25. Μαρία Φαραντούρη - Της Αγάπης Αίματα. 26. Μαίρη Λίντα - Σε Πότισα Ροδόσταμο. 27. Μαρία Δημητριάδη - Τη Ρωμιοσύνη Μην Την Κλαις. 28. Μίκης Θεοδωράκης - Το Γελαστό Παιδί. 29. Γιάννης Πουλόπουλος - Βραδιάζει. 30. Μαρία Φαραντούρη - Του Μικρού Βοριά. 31. Γιάννης Πουλόπουλος - Γωνιά Γωνιά. 32. Μαρία Φαραντούρη - Διότι Δεν Συνεμορφώθην. 33. Μίκης Θεοδωράκης - Ζορμπάς (Ορχηστρικό). 

25 Ιουλ 2023

Ο Συμφωνικός Μίκης Θεοδωράκης - Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

 

Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

96 Χρόνια Μίκης Θεοδωράκης
Ο Συμφωνικός Μίκης Θεοδωράκης 

10.00 Ωδή στον Μπετόβεν - Αποκάλυψη. 1945.

11.00 Συμφωνία Νο 1. Alter Oper Frankfurt. 1953. 

12.00 Συμφωνία Νο 2. "Το τραγούδι της γης" Για παιδική χορωδία, σόλο πιάνο και ορχήστρα 1980 '81. Συμμετέχουν: Cyprien Katsaris, Orchestre Symphonique de RTL, Conductor: Mikis Theodorakis. Poetry: Mikis Theodorakis.

14.00 Συμφωνία Νο 3. 1980. Σε ποίηση Διονύσιου Σολωμού, Κωνσταντίνου Π. Καβάφη και ποιητικά κείμενα Βυζαντινών Ύμνων. Συμφωνική ορχήστρα Viva. Μεσόφωνος: Μαρκέλλα Χατζιάνο. Μουσική Διεύθυνση: Μίκης Θεοδωράκης.

15.30 Συμφωνία Νο 4.  Των Χορικών 1986 & 1987 Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα & Χορωδιακό Σύνολο. Κική Μορφωνιού: κοντράλτο, Αλέκα Δρακοπούλου: υψίφωνος, Ντάνα Χατζηγεωργίου: βιολοντσέλο, Λήδα Τασοπούλου: αφηγήτρια,  Έλλη Νικολαΐδη: Διεύθυνση χορωδίας,  Μουσική Διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός.

17.00 Συμφωνία Νο 7. Εαρινή 1982 Συμφωνική ορχήστρα της Πράγας. Μικτή χορωδία: Pavel Kuhn.  Μουσική Διεύθυνση: Frantisek Vajnar. Πράγα 1985.  Soprano: Jolanta Curilaite, Mezzo: Austra Stasiunaite, Tenor: Sergei Larin, Bass: Vladimir Prudnikov. Chorus: Pevecky, Pavel Kuhn Mixed Chorus.  

19.00 Cyprien Katsaris - Grande fantaisie sur Zorba, une rhapsodie Grecque World Premiere Recording

20.00 1951-25-Piano Concerto Helikon by Dinos Mastroyiannis. 1951.

20.30 1947-21-Sinfonietta. Croatian State Radio. Dinos Mastroyiannis 1947. 

21.00 Suite No. 1 for Piano and Orchestra - Cyprien Katsaris. 1954.

22.00 Canto Olympico 1990. Σε ποίηση Δήμητρας Μαντά & Μίκη Θεοδωράκη. Έτος σύνθεσης: 1990.91. Ηχογράφηση: Βαγγέλης Χατζησίμος, Φραγκίσκος Βουτσίνος, Έλενα Μουζάλα Πιάνο, Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού. Διευθυντής Χορωδίας Αντώνης Κοντογεωργίου.

23.00 Το πανηγύρι της Ασή γωνιάς 1946.

24 Ιουλ 2023

Mikis Theodorakis Official Radio - Πρόγραμμα Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

 

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023 

96 Χρόνια Μίκης Θεοδωράκης

Εκπομπές.

08.00 Τα ξεχασμένα διαμάντια του Μίκη στην εκπομπή. Εγώ δεν έχω βγάλει το ωδείο με τον Θανάση Γιώγλου. 

10.00 Να μιλήσουμε για μουσική. Μίκης Θεοδωράκης & Μίμης Πλέσσας 

11.00 Ο Μίκης Θεοδωράκης αναπτύσσει την θεωρία του για την Συμπαντική Αρμονία. 

12.00 Ο Μίκης Θεοδωράκης στο Αρχονταρίκι.

Οι πρώτοι κύκλοι τραγουδιών 

14.00 Έρως και Θάνατος 1946.

15.00 Λιποτάκτες 1952.

16.00 Επιτάφιος 1958. 

17.00 Τα Ελυάρ 1958. Αγγελική Καθάριου Νικόλαος Σαλταμάνος. Παραγωγή 2020.

18.00 Επιφάνια 1960.

19.00 Αρχιπέλαγος 1959. Δεύτερη Εγγραφή. Μαίρη Λίντα, Μανώλης Χιώτης.

20.00 Ένας Όμηρος 1961. 

21.00 Όμορφη πόλη 1961.

22.00 Η γειτονιά των αγγέλων 1963. 

23.00 Άξιον Εστί. 1964. 


Το τελευταίο Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα γενεθλίων που άκουσε ο Μίκη Θεοδωράκης.

 

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023 

96 Χρόνια Μίκης Θεοδωράκης

Εκπομπές.

08.00 Τα ξεχασμένα διαμάντια του Μίκη στην εκπομπή. Εγώ δεν έχω βγάλει το ωδείο με τον Θανάση Γιώγλου. 

10.00 Να μιλήσουμε για μουσική. Μίκης Θεοδωράκης & Μίμης Πλέσσας 

11.00 Ο Μίκης Θεοδωράκης αναπτύσσει την θεωρία του για την Συμπαντική Αρμονία. 

12.00 Ο Μίκης Θεοδωράκης στο Αρχονταρίκι.

Οι πρώτοι κύκλοι τραγουδιών 

14.00 Έρως και Θάνατος 1946.

15.00 Λιποτάκτες 1952.

16.00 Επιτάφιος 1958. 

17.00 Τα Ελυάρ 1958. Αγγελική Καθάριου Νικόλαος Σαλταμάνος. Παραγωγή 2020.

18.00 Επιφάνια 1960.

19.00 Αρχιπέλαγος 1959. Δεύτερη Εγγραφή. Μαίρη Λίντα, Μανώλης Χιώτης.

20.00 Ένας Όμηρος 1961. 

21.00 Όμορφη πόλη 1961.

22.00 Η γειτονιά των αγγέλων 1963. 

23.00 Άξιον Εστί. 1964. 


Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

96 Χρόνια Μίκης Θεοδωράκης
Ο Συμφωνικός Μίκης Θεοδωράκης 

10.00 Ωδή στον Μπετόβεν - Αποκάλυψη. 1945.

11.00 Συμφωνία Νο 1. Alter Oper Frankfurt. 1953. 

12.00 Συμφωνία Νο 2. "Το τραγούδι της γης" Για παιδική χορωδία, σόλο πιάνο και ορχήστρα 1980 '81. Συμμετέχουν: Cyprien Katsaris, Orchestre Symphonique de RTL, Conductor: Mikis Theodorakis. Poetry: Mikis Theodorakis.

14.00 Συμφωνία Νο 3. 1980. Σε ποίηση Διονύσιου Σολωμού, Κωνσταντίνου Π. Καβάφη και ποιητικά κείμενα Βυζαντινών Ύμνων. Συμφωνική ορχήστρα Viva. Μεσόφωνος: Μαρκέλλα Χατζιάνο. Μουσική Διεύθυνση: Μίκης Θεοδωράκης.

15.30 Συμφωνία Νο 4.  Των Χορικών 1986 & 1987 Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα & Χορωδιακό Σύνολο. Κική Μορφωνιού: κοντράλτο, Αλέκα Δρακοπούλου: υψίφωνος, Ντάνα Χατζηγεωργίου: βιολοντσέλο, Λήδα Τασοπούλου: αφηγήτρια,  Έλλη Νικολαΐδη: Διεύθυνση χορωδίας,  Μουσική Διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός.

17.00 Συμφωνία Νο 7. Εαρινή 1982 Συμφωνική ορχήστρα της Πράγας. Μικτή χορωδία: Pavel Kuhn.  Μουσική Διεύθυνση: Frantisek Vajnar. Πράγα 1985.  Soprano: Jolanta Curilaite, Mezzo: Austra Stasiunaite, Tenor: Sergei Larin, Bass: Vladimir Prudnikov. Chorus: Pevecky, Pavel Kuhn Mixed Chorus.  

19.00 Cyprien Katsaris - Grande fantaisie sur Zorba, une rhapsodie Grecque World Premiere Recording

20.00 1951-25-Piano Concerto Helikon by Dinos Mastroyiannis. 1951.

20.30 1947-21-Sinfonietta. Croatian State Radio. Dinos Mastroyiannis 1947. 

21.00 Suite No. 1 for Piano and Orchestra - Cyprien Katsaris. 1954.

22.00 Canto Olympico 1990. Σε ποίηση Δήμητρας Μαντά & Μίκη Θεοδωράκη. Έτος σύνθεσης: 1990.91. Ηχογράφηση: Βαγγέλης Χατζησίμος, Φραγκίσκος Βουτσίνος, Έλενα Μουζάλα Πιάνο, Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού. Διευθυντής Χορωδίας Αντώνης Κοντογεωργίου.

23.00 Το πανηγύρι της Ασή γωνιάς 1946.


Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023 

96 Χρόνια Μίκης Θεοδωράκης
Έλληνες Τραγουδιστές Ερμηνεύουν Μίκη Θεοδωράκη.

09.00 Νανά Μούσχουρη Ηχογραφήσεις στην Ευρώπη.  

09.40 Δήμητρα Γαλάνη & Θάνος Μικρούτσικος (Πιάνο)

10.00 Τάνια Τσανακλίδου - Μαγικό Κουτί.

10.15 Ένας Όμηρος. Η Ντόρα Γιαννακοπούλου ερμηνεύει  τέσσερα τραγούδια από τον κύκλο τραγουδιών ένας Όμηρος, στην κιθάρα ο Δημήτρης Φάμπας. 

10.30 Η Τζένη Καρέζη ερμηνεύει Μίκη Θεοδωράκη. 

11.00 Μαργαρίτα Ζορμπαλά - Μεθυσμένο Κορίτσι. 

12.00 Κώστας Χατζής - Στους δρόμους που με έδεσαν για πάντα.

13.00 Μαρία Ζώη - Κάθε τραγούδι και ιστορία.

14.00 Κράτησα τη Ζωή μου. Γιώργος Νταλάρας, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Μίλτος Πασχαλίδης. 

15.00  Φύλαξα το όνειρο. Μαρία Φαραντούρη, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Σωκράτης Μάλαμας, Γιάννης Χαρούλης. 

16.15  Ο Πέτρος Πανδής ερμηνεύει Μίκη Θεοδωράκη. 

17.00 Τα θεμέλια μου στα Βουνά - Γλυκερία. 

18.00 Βίκυ Λέανδρος - Τραγούδι Αλλιώτικο.

19.00 Η Μπέττυ Χαρλαύτη στον Κόσμο του Μίκη Θεοδωράκη. 

20.00 Αλληλογραφία - Μαρία Παπαγεωργίου. 

20.30 Στους δρόμους του Μίκη  Η Καλλιόπη Βέττα ερμηνεύει Θεοδωράκη.

21.30 Λάκης Χαλκιάς ερμηνεύει Θεοδωράκη με την Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης.

22.45 Τα Τραγούδια του Έρωτα και της Αγάπης. Ηρώδειο. Μίκης Θεοδωράκης: Αφιέρωμα στα 80 χρόνια.  Ωδείο Ηρώδου Αττικού 2005.  Συμμετέχουν:  Νένα Βενετσάνου, Σόνια Θεοδωρίδου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Δημήτρης Μπάσης, Ζάχος Τερζάκης. Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, Χορωδία της ΕΡΤ, Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Αντώνης Κοντογεωργίου, Ανδρέας Πυλαρινός.  Πιάνο: Τατιάνα Παπαγεωργίου.

12.30 Μίκης Θεοδωράκης Επιτυχίες.  

1. Μανώλης Μητσιάς - Όμορφη Πόλη. 2. Γιάννης Πουλόπουλος - Χρυσοπράσινο Φύλλο. 3. Μαρία Φαραντούρη - Απρίλης. 4. Δημήτρης Μπάσης - Στο Περιγιάλι Το Κρυφό (Άρνηση) Live. 5. Γιάννης Πουλόπουλος - Βράχο, Βράχο Τον Καημό. 6. Γλυκερία, Μίκης Θεοδωράκης - Σαββατόβραδο. 7. Γιάννης Πουλόπουλος - Ο Καημός. 8. Μαρία Φαραντούρη - Ένα Το Χελιδόνι. 9. Μελίνα Μερκούρη - Θα Σημάνουν Οι Καμπάνες. 10. Δημήτρης Ψαριανός - Αν Θυμηθείς Τ' Ονειρό Μου. 11. Γλυκερία, Μίκης Θεοδωράκης - Μέρα Μαγιού Μου Μίσεψες. 12. Άλκηστις Πρωτοψάλτη - Την Πόρτα Ανοίγω Το Βράδυ. 13. Μανώλης Μητσιάς - Βρέχει Στην Φτωχογειτονιά feat. Μίκης Θεοδωράκης. 14. Μαρία Φαραντούρη, Μίκης Θεοδωράκης - Οι Μοιραίοι. 15. Γιάννης Πουλόπουλος - Το Τραγούδι της Ξενιτιάς 16. Γρηγόρης Μπιθικώτσης - Η Μαργαρίτα Η Μαργαρώ. 17. Γιάννης Πουλόπουλος - Στρώσε Το Στρώμα Σου Για Δυο. 18. Μαίρη Λίντα - Απαγωγή. 19. Μανώλης Μητσιάς - Δραπετσώνα feat. Μίκης Θεοδωράκης. 20. Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ - Μίκης Θεοδωράκης. 21. Μίκης Θεοδωράκης Feat. Μαργαρίτα Ζορμπαλά - Νύχτα Μέσα Στα Μάτια Σου. 22. Αντώνης Καλογιάννης - Η Μπαλάντα του Αντρίκου. 23. Νένα Βενετσάνου - Που Πέταξε Το Αγόρι Μου. 24. Μαρία Ζώη - Σ' Αυτή Τη Γειτονιά. 25. Μαρία Φαραντούρη - Της Αγάπης Αίματα. 26. Μαίρη Λίντα - Σε Πότισα Ροδόσταμο. 27. Μαρία Δημητριάδη - Τη Ρωμιοσύνη Μην Την Κλαις. 28. Μίκης Θεοδωράκης - Το Γελαστό Παιδί. 29. Γιάννης Πουλόπουλος - Βραδιάζει. 30. Μαρία Φαραντούρη - Του Μικρού Βοριά. 31. Γιάννης Πουλόπουλος - Γωνιά Γωνιά. 32. Μαρία Φαραντούρη - Διότι Δεν Συνεμορφώθην. 33. Μίκης Θεοδωράκης - Ζορμπάς (Ορχηστρικό). 




Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

96 Χρόνια Μίκης Θεοδωράκης
Τραγουδιστές του κόσμου ερμηνεύουν Μίκη Θεοδωράκη.

09.00 Ο Παγκόσμιος Θεοδωράκης 1. 

10.00 Liesbeth List Zingt Theodorakis. 

11.00 Ο Παγκόσμιος Θεοδωράκης 2 

12.00 Τραγούδια με την ορχήστρα του Gerald Calvi.

13.00 O Παγκόσμιος Θεοδωράκης 3.

14.00 Ο Ήλιος και ο Χρόνος. Mikis Theodorakis,  Maria Farantouri, Rainer Kirchmann.

15.00 Iva Zanicchi - Caro Theodorakis. 

16.00 O Παγκόσμιος Θεοδωράκης 4.

17.00 Ellas - Maria del Mar Bonet canta M.Theodorakis.

18.00 Ο Παγκόσμιος Θεοδωράκης 5. 

19.00   Jocelyn.B. Smith. Margarita - Love Songs Mikis Theodorakis.

20.00 Manteltrad och Marmor. Bo Hansson, Agneta Skold, St. Jacob Mottet Kor. 

21.00 Romancero Gitano -  Valentina Vagliani, Gabriele Grimaldi, Lea Padovani, Edgardo Siroli.

22.00 Together. Mikis Theodorakis Zulfu Livaneli in Concert. 

23.00 Oracle Live 1995. 

24.00 Mina Sanger Skall Leva. 

01.00 Canto General - Groupo Tolderia. 


Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023


09.00 Ραψωδία για βαρύτονο και Ορχήστρα Εγχόρδων  2009. Ποίηση: Διονύσης Καρατζάς. Βαρύτονος: Δημήτρης Τηλιακός. Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Δ.Ορχήστρας: Μίλτος Λογιάδης

10.00 Ραψωδία για Τσέλο και Ορχήστρα Εγχόρδων. Theodorakis: Rhapsody for cello and orchestra. 1996. Cello: Denis Shapovalov. The State Symphony Capella & Orchestra of Russia.  Conduction of Valery Polyansky.

11.00 Romancero Gitano - Μαρία Φαραντούρη Orquestra de Cordoba.

12.00 Mikis Theodorakis & Maria Farantouri. The Birthday Concert.

13.30 100 Χρόνια σινεμά - Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη. 

15.00 Mikis Theodorakis: Alexis Zorbas. Ballet Suite. 1987 Συμμετέχουν: Σοφία Μιχαηλίδου. Λάκης Καρνέζης. Κώστας Παπαδόπουλος. Συμφωνική Ορχήστρα και χορωδία της  Βουδαπέστης υπό την διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη. Ηχογράφηση 1989.

18.00 Ο Παγκόσμιος Θεοδωράκης. 

19.00 Viva Mikis. Tobias Morgenstern, Gerhard Schöne, Kalliopi Vetta, Rainer Rohloff,  Jannis Zotos, Barbara Kellerbauer, Rainer Kirchmann, Gina Pietsch,  Jayrope & Lippstück, Kostas Papanastasiou,  Nick Nikitakis,  Petros Pandis, Konstantin Wecker, Hans-Eckart Wenzel, Bejarano & Microphone Mafia, Johanna Krumin & Uri Rom, Pannach & Kunert, Jayrope & Lippstück, Das Blaue Einhorn,  Gerhard Gundermann, Tobias Morgenstern, Mikis Theodorakis.

20.30 Συνάντηση - Μίκης Θεοδωράκης & Στέφανος Κορκολής. Ερμηνεύει η Σοφία Μανουσάκη. 

21.30 Happy Birthday- Mikis Live Munich.  

23.00 Ο Παγκόσμιος Θεοδωράκης επιλογές του Mikis Radio. 


Η μέρα που γεννήθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης το 29 Ιουλίου 1925

Σάββατο 29 Ιουλίου 2023


 «Μέσα στην παγωνιά της Ιστορίας -στη δοκιμασία του '40- στην πρώτη μου εφηβεία, κλεισμένος στη μοναξιά μου στην Τρίπολη, συνέχισα να γράφω τραγούδια, το ίδιο όπως και προηγουμένως στην Πάτρα και στον Πύργο, με το αναγνωστικό του γυμνασίου και τα βιβλία του πατέρα μου, γεμάτα Σολωμό, Βαλαωρίτη, Παλαμά και άλλους ποιητές μας. Ήταν ένας τρόπος ζωής που μου έγινε βίωμα και συνήθεια, να ζω με την ομορφιά της ποίησης και της μουσικής. Που με θωράκισε και με προφύλαγε να περάσω ακέραιος τη μεγάλη δοκιμασία που κράτησε μια ολόκληρη ζωή»

 «Μέσα στα Παιδικά Τραγούδια μου ξαναβρίσκω τον πυρήνα του μουσικού εαυτού μου. Σε μερικά απ' αυτά θα βρει κανείς τα "μουσικά μόρια" τους "μουσικούς αρμούς", που μέσα απ' τα τραγούδια μου, που αργότερα έγιναν γνωστά, βρήκαν άμεση σχέση και απήχηση στον κοινό ακροατή, που είναι ο συνομιλητής μου.

10.00 First Song 

11.00 Παιδικά τραγούδια με την Παιδική Χορωδία του Δημήτρη  Τυπάλδου. 

 Μουσική για Κινηματογράφο.

13.00 Ηλέκτρα 1961. Ο Μιχάλης Κακογιάννης μιλάει για την συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη. 

14.00 Iphigenia in Aulis 1976.

15.00 Τραγούδια από το Κινηματογραφικές ταινίες. 

Μουσική Δωματίου - Κονσέρτα - Συμφωνικά.

16.00 Concerto for Piano & Orchestra 1957. Ntinos Mastroyiannis 

17.00 Suite No1 For Piano & Orchestra 1954. Cyprien Katsaris 

18.30 Sinfonietta 1947. Ntinos Mastroyiannis 

Αφιερώματα - Συναυλίες σε Ευρώπη. 

20.00 Les Bouzoukis de Mikis Theodorakis. Κοπεγχάγη 1967 Μαρία Φαραντούρη, Αντώνης Καλογιάννης. 

21.00 Mikis Theodorakis: Canto General. 1972 France. Writer of Poetry Pablo Neruda. Grupo Tolderia. SPAIN. MOVIEPLAY 1977.

Η όπερα στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

23.00 Mikis Theodorakis: The Metamorphoses of Dionysoys. Έτος έκδοσης: 2006.

Ποίηση: Κώστας Καρυωτάκης. Κώστας Βάρναλης. Κείμενα: Μίκης Θεοδωράκης. Έτος Σύνθεσης: 1984.  Συμμετέχουν: Jocelyn B. Smith, Kostas Dinos, Jakub Jarmula, Beata Kosko-Kreft, Hagen Matzeit, Przemyslaw Neumann, V. Schlott, H. Schmiedt, J. Sperska, Marcin Tlalka, M. Tomczak, M. Wieclawek, Grz. Zieba, Chor Concentus, Orchestra di Musica Difficile Gdansk




22 Ιουλ 2023

Εφυγε ο Μιχάλης Μπουμπούλης.

  


  Ο Μιχάλης Μπουρμπούλης γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1939 στην Ιθάκη. Είναι ένας από τους σημαντικότερους στιχουργούς μας. Κατάφερε με πολλά τραγούδια του να δώσει το στίγμα της εποχής και να ξεχωρίσει για τον ουσιαστικό, αληθινό και γεμάτο μνήμες λόγο του. Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους συνθέτες και ερμηνευτές: Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Δημήτρης Λάγιος, Σταύρος Κουγιουμτζής, Ηλίας Ανδριόπουλος, Γιώργος Χατζηνάσιος, Λίνος Κόκοτος, Γιάννης Σπανός, Στάμος Σέμσης, Σωτηρία Μπέλλου, Βίκυ Μοσχολιού, Μαρία Δημητριάδη, Ελένη Βιτάλη, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Κώστας Σμοκοβίτης, Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας, Μαρινέλλα, Δημήτρης Μητροπάνος, Αντώνης Καλογιάννης, Μελίνα Κανά, Φίλιππος Περιστέρης κ.ά.

      Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών ένας στιχουργός που έγραψε τη δική ιστορία.
Περισσότερα στο αφιέρωμα που θα ετοιμάσουμε... 

21 Ιουλ 2023

Mikis Theodorakis Official Radio - Πρόγραμμα Παρασκευή 21 7 2023

10.00 Μίκης Θεοδωράκης - Μουσική από τον Παγκόσμιο Κινηματογράφο.

11.00 100 Χρόνια σινεμά, αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη με τον Γιώργο Νταλάρα.

12.00 Ο Πέτρος Πανδής ερμηνεύει Μίκη Θεοδωράκη. 

13.00  Τα Λυρικά - Das Blaue Einhorn aud Karolina Petrova.


Μουσική Δωματίου - Συμφωνικά 

14.00 Μικρή Σουίτα 1954.  Μίκης Θεοδωράκης Γκέρχαρτ Φόλκερτς.

15.00 Passacallies for two Pianos - Nikolaos Samaltanos, Christophe Sirodeau. 

16.00 Mikis Theodorakis: Sonatina for Violin & Piano No. 1.1952. Theodore Kerkezos: Saxophone, Thessaloniki State Sympony Orchestra and Myron Michailidis.  Greek Classics: Impressions for Saxophone and Orchestra. Μεταγραφή για Σαξόφωνο και ορχήστρα.  

17.00 Symphony No2 1980 - Les Chante de la Terre  - 
 Poetry: Mikis Theodorakis. 
Δεύτερη Συμφωνία "Το τραγούδι της γης"  Για παιδική χορωδία, σόλο πιάνο και ορχήστρα.  


Κύκλοι Τραγουδιών

18.00 Επιτάφιος Κατά Ξαρχάκο - Μαρία Σουλτάτου. 

19.00 Ραντάρ 1981 - Γιώργος Νταλάρας.

20.00 Φαίδρα 1984 - Αλίκη Καγιαλόγλου.

21.00 Επιβάτης 1981 - Μαρία Φαραντούρη, Κώστας Τριπολίτης. 

22.00 Τα Πικροσάββατα 1983 - Δημήτρης Μητροπάνος.

Μίκης Θεοδωράκης - Αριστοφάνης

23.00 Μίκης Θεοδωράκης: «Ιππής» του Αριστοφάνη. Κωμωδία. Έτος σύνθεσης: 1979 Αθήνα. Μετάφραση: Γιώργος Σκούρτης. Απαγγελία: Γιώργος Λαζάνης. Ερμηνεύουν: Πέτρος Πανδής, Γιάννης Θωμόπουλος, Κώστας Τσαπέκος και χορός με τους ηθοποιούς του Θεάτρου Τέχνης. Ηχογράφηση 1980.

20 Ιουλ 2023

Mikis Theodorakis Official Radio


10.00 Ο Παγκόσμιος Θεοδωράκης.  (Τρείς Ώρες με ερμηνευτές από ολόκληρο τον κόσμο) 

Ραψωδίες 

14.00 Rhapsody for Guitar and Orchestra. 1982. Nürnberger Sinfoniker Orchester, Orchestra Conductor:John Carewe, Guitar: Franz Halasz.

15.00 Rhapsody for cello and orchestra. 1996. Cello: Denis Shapovalov. The State Symphony Capella & Orchestra of Russia.  Conduction of Valery Polyansky.

16.00 Ραψωδία για βαρύτονο και ορχήστρα εγχόρδων 2009. Ποίηση: Διονύσης Καρατζάς. Βαρύτονος: Δημήτρης Τηλιακός. Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Δ. Ορχήστρας: Μίλτος Λογιάδης

17.15 Λόρκα - Ραψωδία για Φωνή, κιθάρα και Ορχήστρα Εγχόρδων. Μαρία Φαραντούρη,  Ιάκωβος Κολανιάν και η συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη. 

Κύκλοι Τραγουδιών

18.30 Ρωμιοσύνη. Γιάννης Ρίτσος. Έτος σύνθεσης 1966 Αθήνα. Γιώργος Νταλάρας. Γιώργος Κιμούλης. Λαϊκή Ορχήστρα "Μϊκης Θεοδωράκης"  Νεανική Χορωδία Λεοντίου Λυκείου Νέας Σμύρνης. Ζωντανή Συναυλία από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2005.

19.00 Ο Μίκης Θεοδωράκης Μιλάει για  την συνεργασία του με  τον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη. 

20.00 Τα Λυρικά σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη. Σύνθεση 1976 Αθήνα. Ερμηνεύει ο Συνθέτης ηχογράφηση από Β' Μουσικό Αύγουστο το 1977 με τους μουσικούς: Βασίλη Τενίδη Κιθάρα, Σωτήρη Ταχιάτη Βιολοντσέλο, Ανδρέα Ροδουσάκη Κοντραμπάσο, Γιώργο Θεοδωράκη Κρουστά, Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου Πιάνο. 

21.00 Οκτώβρης '78 Ποίηση: Γιάννης Θεοδωράκης, Τάσος Λειβαδίτης, Δημήτρης Χριστοδούλου, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Ερρίκος Θαλασσινός. Ερμηνεύει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Μπουζούκι: Λάκης Καρνέζης Κώστας Παπαδόπουλος.  Λαϊκή Ορχήστρα υπό την διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη.

22.00 Διόνυσος.  Ένα σύγχρονο θρησκευτικό δράμα σε ποίηση Μίκη Θεοδωράκη. Έτος σύνθεσης 1984 Αθήνα.  Ερμηνεύει ο Θανάσης Μωραΐτης.  Συμμετέχει Χορωδία υπό την διεύθυνση του Αντώνη Κοντογεωργίου.  Ακουστική Κιθάρα Μπάμπης Λασκαράκης.  Μπάσο Νίκος Τσεσμελής, Μπουζούκι Λάκης Καρνέζης, Κώστας Παπαδόπουλος. Τσέλο Πλούταρχος Ρεμπούτσικας, Στέλιος Ταχιάτης. Φλάουτο Στέλλα Γαδέλη. Κιθάρα κλασική Στέλλα Κυπραίου. Κιθάρα μπαγλαμά Στέλιος Καρύδας. Όμποε Κλοντ Σιελιέ. Διεύθυνση ορχήστρας:  Μίκης Θεοδωράκης.

Όπερες

23.00 Μήδεια - Όπερα σε δύο πράξεις. Βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη. Σύνθεση: 1998/1999. Μετάφραση, προσθήκες, προσαρμογή για όπερα: Μίκης Θεοδωράκης. Μουσική Διεύθυνση: Μίκης Θεοδωράκης.  
Αν ο νους σπρώχνει και βοηθά τον άνθρωπο σε μια «δόμηση» που χαρακτηρίζεται από

Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλάει για το mikisradio


Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Επικοινωνία

Γειά σας μέσα από το γαλάζιο εικονίδιο στην δεξιά γωνία μπορείτε να μας στείλετε ζωντανά το μήνυμα σας.

crisp.chat

Το πρώτο κείμενο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Το πρώτο κείμενο από τον Μίκη Θεοδωράκη
Το πρώτο κείμενο από τον Μίκη Θεοδωράκη