Mikis Radio 2017 C - By Nikos Theodorakis

30 Νοε 2024

Η μουσική δωματίου του Μίκη Θεοδωράκη. Στο δεύτερο κανάλι του mikisradio.

Η μουσική δωματίου του Μίκη Θεοδωράκη.
Διεθνές Συνέδριο “Μίκης Θεοδωράκης”


Γιώργος Δεμερτζής

 Κυρία Πρόεδρε, αγαπητή Μυρτώ, αγαπητέ Μίκη, αγαπητοί φίλοι, ο G. Folekrts και ο Αστέρης με τους οποίους δουλεύουμε μαζί, σας έδωσαν ένα θαυμάσιο σκελετό και αυτά που θα σας πω εγώ βρίσκονται κάπου μέσα σ’ αυτά που σας είπαν και οι προηγούμενοι ομιλητές. Προφανές θα είναι πολύ προσωπικά όλα αυτά που θα σας πω. Δεν μπορώ να είμαι ουδέτερος όταν μιλώ για τον Μίκη και για τα έργα του, διότι τίποτα δεν επηρέασε τη στάση μου προς τη μουσική και την αλληλεπίδρασή της με την κοινωνία, τόσο έντονα όσο η μουσική και η προσωπικότητα του Μίκη.

 Η προσωπική μου ιστορία για το έργο του Μίκη ξεκινάει απ’ το 1968. Είχα ήδη περάσει ένα ολόκληρο βράδυ με τη Μαρία Φαραντούρη, με το δίσκο της δυστυχώς μόνο. Μου είχε φέρει μια φίλη ένα δίσκο με το «Μαουτχάουζεν». Το άκουσα 15 φορές εκείνο το βράδυ ασταμάτητα, τη μία μετά την άλλη. Χάθηκα μέσα στο «Μαουτχάουζεν».

 Ακριβώς μετά δούλεψα με το «Μαουτχάουζεν» και με τη «Ρωμιοσύνη» με θαυμάσιους μουσικούς. Ήταν το 1968. Ήταν εκείνη η περίοδος που ξεκίνησε ένα είδος σχιζοφρένειας στη χώρα μου, που ήταν η πρώην και πλέον νεκρή λαοκρατική δημοκρατία της Γερμανίας.

 Αυτή η σχιζοφρένεια στην πρώην Ανατολική Γερμανία ξεκίνησε όταν ο Μίκης είχε πια φύγει και είχε πάει στη Γαλλία και ανησυχούσε το κράτος με την υποτιθέμενη ή πραγματική του προσέγγιση στο ευρωκομμουνιστικό κόμμα. Τον θεωρούσαν κάτι σαν προδότη. Αλλά εγώ δεν είχα σχέσεις με την πολιτική διοίκηση του κράτους. Είχα τη δυνατότητα να μιλάω λίγο παραπάνω από τους άλλους, χωρίς να φοβάμαι ότι θα με κλείσουν μέσα ή θα με σκοτώσουν ή οτιδήποτε άλλο.

 Και είχα και την ευκαιρία να συνεργαστώ με νεαρούς Έλληνες, τους οποίους είχα ως μαθητές, φοιτητές και μπορούσα να κάνω πράγματα που δεν μπορούσαν να κάνουν οι ανατολικογερμανοί πολίτες τότε. Γιατί στην Ανατολική Γερμανία τότε, δεν αναφερόταν καν το όνομα του Μίκη. Τη μουσική του την έπαιζαν, έπαιζαν τη μουσική στο ραδιόφωνο, αλλά ποτέ δεν ανέφεραν το όνομα του συνθέτη. Γι’ αυτό το λέω σχιζοφρενική περίοδο της Ανατολικής Γερμανίας.

 Ένας απ’ τους νεαρούς Έλληνες φίλους μου, μου έδωσε το «Κάντο Χενεράλ», την παραγωγή του καλλιτέχνη και όταν ακούσαμε το «Κάντο Χενεράλ» πάλι ήταν απερίγραπτο το συναίσθημα. Και αφού πάλι πέρασα πολλές ώρες με την Μαρία Φαραντούρη, αποφάσισα ότι θέλω και στη δικιά μου τη γελοία χώρα να παιχτεί αυτό το έργο.

 Έψαξα να βρω συμμάχους. Βρήκα κάποιους από την «ελεύθερη» Γερμανική νεολαία – ελεύθερη εντός εισαγωγικών πρέπει να σας πω. Ήταν οι οργανωτές των ετήσιων φεστιβάλ. Η επίσημη θέση του κράτους της Ανατολικής Γερμανίας σιγά-σιγά άλλαζε βέβαια, αλλά χρειάστηκα πέντε χρόνια μέχρις ότου μπορέσω να παίξω το «Κάντο Χενεράλ» στο Βερολίνο και είχαμε ήδη φτάσει το 1980.

 Σας είπα ότι η αναζήτησα συμμάχους σ’ αυτή την οργάνωση νέων, που όμως μη φανταστείτε τίποτα καταπληκτικό σ’ αυτή τη συνεργασία. Ξεκίνησε όμως ένα νέο κομμάτι στη ζωή μου και στη ζωή του Μίκη. Δεν έχω το χρόνο να σας δώσω πολλές λεπτομέρειες, αλλά όταν θα γράψω την ομιλία μου για να έχετε την πλήρη ομιλία μου στα πρακτικά, μπορείτε να δείτε πιο πολλές λεπτομέρειες και για το «Κάντο Χενεράλ».

 Φαντάζομαι ότι δεν τα ξέρετε όλα, δεν ξέρετε τη δεύτερη, τρίτη συμφωνία, όλες τις λεπτομέρειες ίσως τις ξέρουν μόνο όσοι είναι πολύ κοντά στο έργο. Κάποια από τα έργα αυτά, έχουν στοιχεία που για μια χώρα σαν την πρώην Ανατολική Γερμανία ή για οποιαδήποτε δικτατορική χώρα, θα ήταν εκρηκτικά στοιχεία.

 Σκεφτείτε το «’Αξιον Εστί» ή σκεφτείτε το «Κατά Σαδουκαίων», το τελευταίο τμήμα του. Θεωρούνταν επίθεση κατά του δικτατορικού καθεστώτος της χώρας μου, όπως και οποιουδήποτε άλλου δικτατορικού καθεστώτος. Είχαμε μια πολύ καλή ερμηνεία του «’Αξιον Εστί» στη Δρέσδη, στη Λειψία. Έγινε και ένας πολύ καλός δίσκος με το μεγάλο μειονέκτημα ότι ήταν στα γερμανικά. Είχε μεταφραστεί στα γερμανικά.

 Και προφανώς στην Ελλάδα εσείς ξέρετε το ελληνικό, απόλυτα κατανοητό. Το «’Αξιον Εστί» είναι ένα από τα πολύ λίγα έργα του Μίκη που συνέχισαν να παίζονται και μετά την αλλαγή του 1990. Και ακόμη και σήμερα παίζεται το «’Αξιον Εστί» στο ανατολικό κομμάτι της Γερμανίας. Ο Χ. Χέγκελ που ήταν ο Διευθυντής ορχήστρας που είχε οριστεί ήταν επίσης γεννημένος στις 29 Ιουλίου, πέντε χρόνια πριν απ’ τον Μίκη όμως.

 Δείχνει την πρώτη εκτέλεση και ζήτησε ο Χέγκελ δύο πράγματα. Πρώτον, τη ραδιοφωνική χορωδία της Λειψίας και δεύτερον, του Βερολίνου. Ζήτησε να γίνουν κοινές πρόβες και ο Διευθυντής του φεστιβάλ μουσικής της Δρέσδης μου είπε «ας προσπαθήσουμε να βρούμε κάποιο τρόπο για να υπολογίσουμε το κόστος».

 Κάναμε προσθέσεις, φτάσαμε στα 900 χιλιάδες μάρκα και είπαμε ακριβό βγαίνει, αλλά δεν πειράζει. Στη χώρα μου πρέπει να σας πω ότι περιέργως πως, τα χρήματα δεν ήταν ποτέ πρόβλημα. Κάπου βρισκόντουσαν χρήματα όταν το καθεστώς το ήθελε. Πάντως απέτυχε η προσπάθεια για γελοίους λόγους. Δεν μπορούσαμε να έχουμε και τις δύο χορωδίες μαζί, γιατί δεν βρίσκαμε κανένα μέρος που να έχει αρκετά ξενοδοχεία, αρκετές κλίνες ξενοδοχείων και για τις δύο χορωδίες.

 Κοιτάξτε εμπόδια που πρέπει καμιά φορά να ξεπερνάει η τέχνη. Ζητώ συγνώμη όμως και πρέπει να φτάσω στο τέλος της ομιλίας μου. Γνωρίζω ότι υπήρχαν κάποια παράπονα από φίλους συνθέτες κλπ. Διάφορα παράπονα, διάφοροι λόγοι. Ένα μόνο θέλω να αναφέρω που το θεωρώ σημαντικό.

 Κατά τη γνώμη τους ο Μίκης δεν συνεισφέρετε στη σύγχρονη ΝΕΑ μουσική. Κατά τη γνώμη τους, κατά την περιορισμένη οπτική τους γωνία έχουν δίκιο. Δεν έκανε καμιά συνεισφορά στη δική τους νέα μουσική ο Μίκης. Και αυτό θα πρέπει να το δούμε καθαρά σαν εισαγωγή νέων ηλεκτρονικών στοιχείων. Είναι μία προσέγγιση προς τη μουσική που είναι πολύ υλιστική.

 Αυτή τη μουσική τη γνώρισε ο Μίκης στη Γαλλία με τον Μεσιάν. Αλλά ποτέ δεν ήταν δικός του τρόπος να φτιάχνει μουσική. Μιλώντας για την αισθητική στο Μίκη, πρέπει να πούμε ότι αυτή την αισθητική υλιστικής κατεύθυνσης, την αντικατέστησε με μία αισθητική προσωπικής, ανθρώπινης και κοινωνικής κατεύθυνσης και κοινωνικής ευθύνης.

 Αυτό μάλιστα αποτελεί και λόγο για να επανεξετάσουμε τις αισθητικές μας προσεγγίσεις. Βέβαια για πολλούς θα παραμείνει μόνο ένα όραμα αυτό. Αυτός ο κόσμος της μουσικής και ιδιαίτερα ο κόσμος της νέας μουσικής, απαιτεί μια νέα σκέψη, μια νέα προσέγγιση και ίσως ο Μίκης να καταφέρει να ολοκληρώσει και αυτή την υπέρβαση.

 Ο Μίκης με κάνει να πιστεύω ότι υπάρχουν θαύματα. Το ότι γιορτάζουμε τα γενέθλιά σου, με το Μίκη απέναντί μου, γεμάτο ζωτικότητα, είναι κάτι ενάντια στους νόμους των πιθανοτήτων. Ο Θεός μόνο ξέρει πόσες φορές ο χάρος προσπάθησε να πάρει το Μίκη κοντά του. Και μόνο ο Θεός ξέρει πόσες φορές ο χάρος απέτυχε.

 «Οι δρόμοι του αρχαγγέλου» είναι ο τίτλος της αυτοβιογραφίας σου. Οι δρόμοι των φυλάκων αγγέλων, γιατί πρέπει να έχεις χιλιάδες φύλακες αγγέλους και πρώτα απ’ όλους τη Μυρτώ. Τα πράγματα πολλές φορές αλλάζουν, αλλάζουν ριζικά και ακόμα και οι φύλακες άγγελοι δεν ήταν αυτό που ήταν παλιότερα.

 Μη τους κουράζεις αυτούς τους φύλακες αγγέλους. Τουλάχιστον τα επόμενα 40 χρόνια λυπήσου τους. Σε αγαπάμε.



Γιώργος Δεμερτζής
Γεννήθηκε στη Χαλκίδα το1958. Σπούδασε βιολί με τον Στέλιο Καφαντάρη στο Ελληνικό Ωδείο και με τον Max Rostal στη Βέρνη. Έχει συμπράξει ως σολίστ με πολυάριθμες Ορχήστρες, συμμετείχε σε διεθνή φεστιβάλ και γενικότερα έχει δώσει συναυλίες σε γνωστά μουσικά κέντρα ανά την υφήλιο. Με κέντρο βάρους το ελληνικό ρεπερτόριο, παρουσίασε και δισκογράφησε το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής δημιουργίας για βιολί, σε πολλές περιπτώσεις σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.
Από το 1976 έως το 2001 δίδαξε στο Lawrence University στο Appleton, WI, των ΗΠΑ. Ίδρυσε το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, το οποίο αναπτύσσει αξιόλογη διεθνή δράση προβάλλοντας δισκογραφικά και συναυλιακά κυρίως την πλούσια ελληνική δημιουργία. Έχει ηχογραφήσει για τη σουηδική εταιρία BIS, το σύνολο του βιολιστικού έργου του Νίκου Σκαλκώτα που συνάντησε θερμότατη υποδοχή από τον διεθνή τύπο, όπως επίσης το σύνολο του βιολιστικού έργου του Karl Nielsen. Οι τελευταίες ηχογραφήσεις περιλαμβάνουν τα κουαρτέτα του Respighi για την BIS, τα πρώιμα κουαρτέτα του Nielsen, καθώς και τους δύο πρώτους τόμους των έργων μουσικής δωματίου του Γιώργου Σισιλιάνου για την Ποικίλη Στοά.

28 Νοε 2024

Mikis Theodorakis Official Radio - Πρόγραμμα Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024

  Η Αποκάλυψη – Ωδή στον Μπετόβεν (με αρχικό τίτλο «Συμφωνία αρ. 1») γράφτηκε το 1945 για ορχήστρα εγχόρδων, μικτή χορωδία και αφηγητή. Είναι ένα δραματοποιημένο συμφωνικό έργο που εστιάζει στην αναζήτηση του θείου. Έχει τη μορφή θρησκευτικού δράματος, ακριβώς όπως «Το Άξιον εστί» πολλά χρόνια αργότερα. Οι στίχοι είναι του συνθέτη με μια μικρή προσθήκη στίχων του Διονυσίου Σολωμού. Είναι εντυπωσιακό το πώς ο νεαρός Μίκης Θεοδωράκης είχε διαμορφώσει από πολύ νωρίς την δική του προσωπική νεοκλασική μουσική γλώσσα. Όπως αποκαλύπτει η επεξήγηση στον τίτλο του έργου, ο νέος συνθέτης, προφανώς βαθιά επηρεασμένος από το μεγαλείο της μουσικής του Μπετόβεν, χρησιμοποιεί στο έργο του στοιχεία-αναφορές στον Τιτάνα της μουσικής.

(Στο δεύτερο κανάλι του σταθμού έχει γίνει μια σοβαρή αλλαγή, τραγούδια αλλά και έργα Μουσικής Δωαματίου, Κονσέρτα)

Πρόγραμμα 

10.00 Ο Παγκόσμιος Θεοδωράκης & Ηχογραφήσεις στο Παρίσι.

11.00 Viva Mikis 85. Theodorakis. Tribut

Μουσική Δωματείου

14.00 Κουαρτέτο αρ.3  Epoca Nocturna. 1948.  Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο: Γιώργος Δεμερτζής Βιολί, Δημήτρης Χανδράκης Βιολί, Αγγέλα Γιαννάκη Βιόλα, Άγγελος Λιακάκης Τσέλο.

15.00 Σοντίνα αρ.1 για Bιολί και Πιάνο. Έτος Σύνθεσης:1952. Γιώργος Δεμερτζής Βιολί, Θανάσης Αποστολόπουλος Πιάνο.

16.00 Σονατίνα αρ.2 για βιολί και πιάνο. 1958.  Γιώργος Δεμερτζής Βιολί, Θανάσης Αποστολόπουλος Πιάνο.

Κύκλοι Τραγουδιών

19.00 Six Lieder. 1957. Lila Adamaki. Yiannis Papadopoulos

20.00 Τα Ελυάρ για φωνή και πιάνο σε ποίηση Πώλ Ελυάρ. Έτος σύνθεσης 1958  Παρίσι. Ηχογράφηση 2000. Ερμηνεύει η Νένα Βενετσάνου, Πιάνο: Έλενα Μουζάλα.

21.00  Επιτάφιος. Γιάννη Ρίτσου. Έτος σύνθεσης 1958. Παρίσι. Ηχογράφηση: 1960. Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Καίτη Θύμη. Μανώλης Χιώτης. Εξώφυλλο: Μποστ. Διεύθυνση Λαϊκής Ορχήστρας: Μίκης Θεοδωράκης.

Συμφωνικό

22.00 Αποκάλυψη. Ωδή στον Μπετόβεν. 1945. Για ορχήστρα εγχόρδων, αφηγητή και χορωδία. Αφηγητής: Νίκος Καραθάνος, Χορωδία των μουσικών συνόλων του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Μπερή και οι Μουσικοί της Καμεράτας, Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου.

Mikis Theodorakis Official Radio - Πρόγραμμα Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024

Η ποίηση της «Κατάστασης Πολιορκίας» ανήκει στη Ρένα Χατζηδάκη. Ο Μίκης γνώρισε το ποίημα χάρη στην πρωτοβουλία της κοινής τους φίλης Σίλβας Ακρίτα και, ενθουσιάστηκε σε τέτοιο βαθμό, ώστε το υπέκλεψε και έγραψε τη μουσική του κυριολεκτικά μέσα σε μία μέρα!


Πρόγραμμα 

10.00 Timeless - Francesco Diaz

11.00 Modes And Moods - Dimitris Kalantzis

12.00 Μίκης Θεοδωράκης - Φως 2004

Μουσική Δωματείου

14.00   Ελικών 1952.  Κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε μεταγραφή από τον συνθέτη για πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων. Μαρία Αστεριάδου, Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο.

15.00 Τρίο για Βιολί Τσέλο και Πιάνο. 1947. TRIO GALA  Βιολί: Μπάμπης Καρασαββίδης. Βιολοντέλο: Μαρίνα Κολοβού. Πιάνο: Πέτρος Μπούρας.

16.00 11 Πρελούδια. Έτος σύνθεσης 1947. Η Δανάη Καρά παίζει Μίκη Θεοδωράκη. Έτος έκδοσης: 1986

Κύκλοι Τραγουδιών

19.00 Κύκλος Φαραντούρη. Ποίηση: Νίκος Γκάτσος, Δημήτρης Χριστοδούλου, Τάσος Λειβαδίτης, Γεράσιμος Σταύρου. Σύνθεση: 1965 Αθήνα.

19.30 Η ηλικία της γειτονιάς μου. Σε ποίηση: Μιχάλη Παπανικολάου. Ντοκουμέντο με την Μαρίζα Κωχ.

20.00 Ρωμιοσύνη Γιάννη Ρίτσου. Έτος σύνθεσης: 1966. Αθήνα. Συμμετέχουν: Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Γιάννης Διδίλης Πιάνο, Λάκης Καρνέζης  Κώστας Παπαδόπουλος Μπουζούκι. Βαγγέλης Παπαγγελίδης Κoντραμπάσο.  Εύανδρος Παπαδόπουλος  Ντράμς.  Λαϊκή ορχήστρα υπό την διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη.

21.00 Θαλασσινά Φεγγάρια. Έτος σύνθεσης 1967 Αθήνα.  Ποίηση: Νίκος Γκάτσος. Συμμετέχουν: Βίκυ Μοσχολιού, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Μαρία Φαραντούρη. Λάκης Καρνέζης, Κώστας Παπαδόπουλος και Λαϊκή ορχήστρα υπό την διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη. Ο δίσκος κυκλοφόρησε την ίδια μέρα που επιβλήθηκε η δικτατορία. 21 Απριλίου 1967, και ένα μήνα μετά απαγορεύτηκε μαζί με όλο το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

Μετασυμφωνικό - Τραγούδι ποταμός 

22.00 Κατάσταση Πολιορκίας. Έτος σύνθεσης 1968. Ποίηση: Ρένας Χατζηδάκη.  Ζωντανή Ηχογράφηση το 1996 στην  Alter Oper της Φρανκφούρτης υπό την διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη. Ερμηνεύουν:  Μαρία Φαραντούρη, Κώστας Θωμαΐδης. Ενορχήστρωση Μπάμπης Κανάς.

Πρόκειται για ένα ορατόριο μετασυμφωνικής μουσικής σε τρία μέρη, χαρακτηριστικό δείγμα αυτού που ο συνθέτης ονόμασε «τραγούδι-ποταμός», ενός μεγάλου τραγουδιού δηλαδή που σπάει της φόρμες της λαϊκής μουσικής διατηρώντας το μελωδικό της υλικό. Ένα ρετσιτατίβο (απαγγελία), που ακολουθεί τη μελωδία και το ρυθμό του προφορικού λόγου, όπως συμβαίνει συχνά στην κλασική όπερα.


26 Νοε 2024

Mikis Theodorakis Official Radio - Πρόγραμμα Τετάτρη 27 Νοεμβρίου 2024


Κατά Σαδδουκαίων. Καντάτα σε ποίηση: Μιχάλη Κατσαρού. Έργο αφιερωμένο στη μνήμη του Δημήτρη Δεσποτίδη. Το Κατά Σαδδουκαίων είναι ένα κοινωνικό, πολιτικό και, πάνω απ’ όλα, ποιητικό μανιφέστο.


Πρόγραμμα 

 10.00 Mikis theodorakis - Don teylor

11.00 Ο Παγκόσμιος Μίκης Θεοδωράκης

12.00 Ο Ερωτικός Μίκης Επιλογές MikisRadio

Μουσική Δωματείου

14.00  Θέμα και παραλλαγές για σόλο βιολί. 1947.
Βιολί: Γιώργος Δεμερτζής.

15.00  Σεξτέτο 1947  για φλάουτo, κουαρτέτο εγχόρδων και πιάνο.
Μαρία Αστεριάδου, Μαριλένα Δωρή, & Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο.

16.00  Τρίο για βιολί, τσέλο και πιάνο. 1947.
Γιώργος Δεμερτζής, Θανάσης Αποστολόπουλος, Άγγελος Λιακάκης.

Κύκλοι Τραγουδιών

19.00  "Επιφάνια" σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη.
 Ερμηνεύει ο Γιώργος Μούτσιος. Ενορχήστρωση Κώστας Κλάββας.

20.00  Η  Νήσος Των Αζορών & Η Ρομβία. 1960 Σε ποίηση: Μέντης Μποσταντζόγλου ( Μπόστ ) Συμμετέχουν: Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Μπουζούκι: Μανώλης Χιώτης. Ενορχήσρωση διεύθυνση Ορχήστρας: Μίκης Θεοδωράκης.

21.00  Πολιτεία. Έτος Σύνθεσης 1960. Παρίσι. Αθήνα. Σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη, Δημήτρη Χριστοδούλου. Κώστα Βίρβου. Συμμετέχουν: Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Στέλιος Καζατζίδης, Μαριλένα. Μανώλης Χιώτης & Λαική Ορχήστρα υπό την διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη.

Καντάτα - Μετασυμφωνικό 

22.00  Κατά Σαδδουκαίων. 1983. Καντάτα σε επτά μέρη για τενόρο, βαρύτονο, μπάσο, αφηγητή, χορωδία και ορχήστρα.  Σε Ποίηση:  Μιχάλη  Κατσαρού. Συμμετέχουν: Friedrich Wilhelm Junge  Sprecher, Joachim Vogt  Tenor, Hermann Christian Polster Bass, Jürgen Freier Bariton, Rundfunkchor Berlin, Berliner Sinfonie Orchester, Hans-Peter Frank.


25 Νοε 2024

Mikis Theodorakis Official Radio - Πρόγραμμα Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024


«Τα χέρια των ηρώων και των θυμάτων/ έχουνε σφίξει τα δικά μου χέρια./ Η φωνή τους έχει πλάσει τη φωνή μου./ Μέσα σ' έναν αδελφικό καθρέφτη/ και τα χέρια μου σφίγγουν τα χέρια/ των ανθρώπων που αύριο θα γεννηθούνε. Και πού τους μοιάζουν τόσο/ που πιστεύω τον εαυτό μου αιώνιο» Πωλ Ελυάρ. Μετάφραση: Γιάννης Ρίτσος  

Πρόγραμμα 

10.00 Μίκης Θεοδωράκης & Στέφανος Κορκολής: Συνάντηση Ι. Ερμηνεύει η Σοφία Μανουσάκη.

11.00 Balkan Litany

12.00 15 Λαϊκά Ζεϊμπέκικα πατήματα του Μίκη Θεοδωράκη

Μουσική Δωματίου 

14.00 Τρία Κομμάτια Για τον Δεκέμβρη για βιολί και πιάνο. 1945.  Γιώργος Δεμερτζής Βιολί. Θανάσης Αποστολόπουλος Πιάνο.

15.00 Κουαρτέτο αρ.1  Στροφή. 1946. Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο: Γιώργος Δεμερτζής Βιολί, Δημήτρης Χανδράκης Βιολί, Αγγέλα Γιαννάκη Βιόλα, Άγγελος Λιακάκης Τσέλο.

16.00 Κουαρτέτο αρ.2  Το κοιμητήριο 1946. Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο: Γιώργος Δεμερτζής Βιολί, Δημήτρης Χανδράκης Βιολί, Αγγέλα Γιαννάκη Βιόλα, Άγγελος Λιακάκης Τσέλο.

Κύκλοι Τραγουδιών 

19.00 Επιτάφιος. Γιάννη Ρίτσου. Έτος σύνθεσης 1958  Παρίσι.  Ερμηνεύει η Νανά Μούσχουρη. Ενορχήστρωση Δ. Ορχήστρας Μάνος Χατζιδάκις.

19.00  Τα Ελυάρ για φωνή και πιάνο σε ποίηση Πώλ Ελυάρ. Έτος σύνθεσης 1958  Παρίσι. Ηχογράφηση 2020. Ερμηνεύει Αγγελική Καθάριου. Πιάνο Νικόλαος Σαμαλτάνος.

20.00 Αρχιπέλαγος. Σε ποίηση: Νίκου Γκάτσου, Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Θεοδωράκη, Δημήτρη Χριστοδούλου, Πάνου Κοκκινόπουλου και Μίκη Θεοδωράκη.   Έτος σύνθεσης 1959, 1960 Αθήνα, Παρίσι, Λονδίνο. Ηχογράφηση 1960. Συμμετέχουν: Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Καίτη Θύμη, Αντώνης Κλειδωνιάρης, Μανώλης Χιώτης μπουζούκι και Λαϊκή ορχήστρα υπό την διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη.

Λαϊκά Ορατόρια 

22.00 Canto General, Pablo Neruda, Mikis Theodorakis, Teatro Monumental Santiago de Chile. Mezzo Soprano: Arja Saijonmaa. Baritone: Petros Pandis.  Coro Ars Viva, Santiago and Coro Sinfonico de La Universidad de Chile.  Choir Condauctors: Waldo Aranguiz and Guido Minoletti. Narrator: Nicanor Parra.  Orguestra Sinfonica de Chile. Orguestra Filarmonica de Santiago. Musical preparation by Franzpeter: Muller - Subel.    Conducted by Mikis Theodorakis.

Mikis Theodorakis Official Radio - Πρόγραμμα Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024


10.00 Το Επτάηχον ερμηνεύει Μίκη Θεοδωράκη

11.00 Mikis Theodorakis. Dimitris Kalantzis
Η τζαζ στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη

12.00 MINA SANGER SKALL LEVA
Mikis Theodorakis Med Kjerstin Dellert, Arja Saijonmaa, Tor Isedal

Μουσική Δωματίου 

14.00 Πιανιστικά Άπαντα
Γιώργος Φιλαδελφέας ερμηνεύει στο Πιάνο Μίκη Θεοδωράκη.

Κύκλοι Τραγουδιών 


19.00 Έρως και Θάνατος
Τέσσερα τραγούδια για την Μυρτώ.  1946 '48.  Συμμετέχουν: Σοπράνο: Λίλα Αδαμάκη. Τσέλο: Ντάνα Χατζηγεωργίου. Κοντραμπάσο: Τάκης Καπογιάννης. Βιόλα: Πάρης Αναστασιάδης. Βιολί: Πέτρος Παπακώστας.

20.00 Ο κύκλος
Επτά  δημοτικά τραγούδια για μέτζο σοπράνο και πιάνο - Με συντελεστές τη μέσο Καίτη Κοπανίτσα και τον πιανίστα Γιάννη Παπαδόπουλο.

21.00 Λιποτάκτες. Έτος σύνθεσης 1952  Χανιά. Αθήνα. Παρίσι. Ποίηση: Γιάννης Θεοδωράκης.  Ηχογράφηση 1960. Συμμετέχουν. Μπουζούκι: Μανώλης Χιώτης, Κιθάρα: Δημήτρης Φάμπας. Ερμηνεύει ο Μίκης Θεοδωράκης.

Λαϊκά Ορατόρια 

22.00  Άξιον Εστί σε Ποίηση Οδυσσέα Ελύτη.
Έτος σύνθεσης: 1960 Παρίσι. Συμμετέχουν: Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης", Χορωδία της ΕΡΤ, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, Βαρύτονος: Ανδρέας Κουλουμπής, Λαϊκός Τραγουδιστής: Γιάννης Κότσιρας, Αφηγητής: Γιάννης Φέρτης, Διεύθυνση: Μίκης Θεοδωράκης.  Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, 21 Μαΐου 2001.

17 Νοε 2024

«Εδώ Πολυτεχνείο» Ο Θανάσης Γιώγλου φιλοξενεί τον Γιώργο Λογοθέτη

 
 Στις 16 Νοεμβρίου 2016, σαράντα τρία χρόνια μετά την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, είχα τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσω στην εκπομπή μου «Εγώ, δεν έχω βγάλει το... ωδείο», στο Εθελοντικό Ραδιόφωνο του Δήμου Θεσσαλονίκης, τον Γιώργο Λογοθέτη, δημοσιογράφο και συγγραφέα πολλών βιβλίων, ανάμεσα στα οποία και το βιβλίο «Μίκης Θεοδωράκης - Θρησκεία μου είναι η Ελλάδα» που μεταφράσθηκε στα αγγλικά, στα ρώσικα και στα κινέζικα.

22.00 Εγώ δεν έχω βγάλει το ωδείο με τον Θανάση Γιώγλου. Επανάληψη. 

Ο Κώστας Καζάκος παρουσιάζει τις Αρκαδίες του Μίκη Θεοδωράκη 18.00

 

 Για πρώτη φορά ύστερα από πενήντα χρόνια οι ¨Αρκαδίες του Μίκη Θεοδωράκη ταξινομήθηκαν με την σειρά της δημιουργίας τους εδώ στο ραδιόφωνο και με δική του προτροπή ζήτησα από τον Κώστα Καζάκο να τις προλογίσει και να μεταδοθούν μαζί με όλες τις καταστάσεις που βίωσε ο Μίκη Θεοδωράκης στην Ζάτουνα. Σε αυτή την παρουσίαση ο Κώστας Καζάκος αναφέρεται και στην δική του σχάση με την Ζάτουνα. 
Μοναδική μετάδοση του τραγουδιού Ονομάζομαι Κώστας Στεργίου.
Νίκος Θεοδωράκης  

 
Με την επιβολή της δικτατορίας ο Μίκης Θεοδωράκης βγήκε αυτόματα στην παρανομία, ενώ μόλις δύο μήνες μετά το χουντικό πραξικόπημα με ειδική διαταγή του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού απαγορεύτηκαν η κυκλοφορία των δίσκων του και κάθε είδους εκτέλεση και ακρόαση των τραγουδιών του. Ο ίδιος συνελήφθη τον Αύγουστο του 1967. Αφού πέρασε από την Ασφάλεια στην Μπουμπουλίνας κι έπειτα από τις φυλακές Αβέρωφ τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Βραχάτι, αλλά καθώς το καθεστώς έβλεπε ότι δεν μπορούσε ουσιαστικά να τον περιορίσει αποφάσισε τον Αύγουστο του 1968 τη μεταφορά του στη Ζάτουνα, ερημικό ορεινό χωριό της Αρκαδίας, κοντά στη Δημητσάνα, στο οποίο κατοικούσαν περίπου 20 οικογένειες.

 Τον πρώτο καιρό το κλίμα και οι συνθήκες δεν τον άφησαν ανεπηρέαστο. Για κάποιους μήνες δεν μπορούσε να παίξει τίποτα στο πιάνο. Όμως μετά άρχισε να παίζει αρχικά τραγούδια του Χατζιδάκι και στη συνέχεια αποφασίζει να συνθέσει δικά του καινούργια τραγούδια. Γιατί δεν έχει σταματήσει να ζει, να ονειρεύεται, να παλεύει. Εκεί γεννήθηκαν λοιπόν οι 10+1 κύκλοι τραγουδιών με τον τίτλο «Αρκαδίες» και άλλα έργα του. Οι αστυνομικοί γίνονται το… κοινό που ακούει για πρώτη φορά αυτές τις μελωδίες του Μίκη.

18.00 Ο Κώστας Καζάκος παρουσιάζει τις Αρκαδίες του Μίκη Θεοδωράκη. 

Εδώ πολυτεχνείο


Κύκλοι Τραγουδιών που γράφτηκαν στην επταετία της Δικτατορίας  

11.00 Τα τραγούδια του αγώνα 

12.00 Νέοι Δρόμοι - Μίκης Θεοδωράκης

13.00 Μυθιστόρημα 

14.00 Ο ήλιος και ο Χρόνος 

15.00 Τα τραγούδια του Αντρέα 

16.00 Τα λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας 

17.00 Για τον Αλέκο Παναγούλη

18. Μπαλάντες 

19.00 Ο Κώστας Καζάκος παρουσιάζει τις Αρκαδίες του Μίκη Θεοδωράκη. 

10.00 Εκπομπή για το πολυτεχνείο με τον Γιώργο Λογοθέτη.

Ακούγονται: Ο Ύμνος του Φοιτητή και ηχητικά ντοκουμέντα από το Πολυτεχνείο. Πίσω στην Ελλάδα τώρα, στην κατάληψη του Πολυτεχνείου ένα μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, ο Γιάννης Γρεβενιώτης έγραψε στις 15/11 ένα ύμνο για τους αγωνιζόμενους φοιτητές που πολυγραφήθηκε και διανεμήθηκε εσωτερικά. Ένα αντίγραφο έστειλε στο Γιώργο Λογοθέτη (ΠΑΜ) στη Σουηδία. Ο Λογοθέτης με τη σειρά του το ‘στειλε στο Θεοδωράκη και ο Θεοδωράκης αμέσως το μελοποίησε και το ηχογράφησε παίζοντας πιάνο και τραγουδώντας ο ίδιος. Η μπομπίνα της ηχογράφησης εστάλη πίσω στο Γιώργο Λογοθέτη στη Στοκχόλμη και εκδόθηκε στην συνέχεια ένας δίσκος Σουηδία με τίτλο «Εδώ Πολυτεχνείο». Ακούστε τον εδώ.

Το 1976, με αφορμή την 3η επέτειο από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, ο Μίκης Θεοδωράκης ηχογράφησε τον Ύμνο στην Ελλάδα, με ερμηνευτή τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και την Άννα Βίσση στα φωνητικά και κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών από τη Minos .

Το ανεξίτηλο μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου του 1973, όπως το εξέφρασε ο μεγάλος δάσκαλος Μίκης Θεοδωράκης, εγγράφηκε στην συλλογική μνήμη και συνείδηση του Ελληνικού λαού.

Το «Πολυτεχνείο» αποτελεί το κορυφαίο γεγονός της μεταπολεμικής ιστορίας μας, που άνοιξε τον πολιτικό δρόμο της νεότερης Ελλάδας.

Πραγματοποιήθηκε από την πολιτική πρωτοπορίας της εποχής, την οποία αποτελούσαν οι αντιστασιακοί που δεν βρίσκονταν στην φυλακή και την εξορία κείνη την περίοδο.

Πραγματοποιήθηκε από τους όρθιους και τους ανυπότακτους και όχι τους υποτακτικούς, τους συμβιβασμένους και τους αδιάφορους. Από τους λίγους Έλληνες και όχι από τους πολλούς!

Πραγματοποιήθηκε από τους ανώνυμους λαϊκούς, τους πολιτικοποιημένους νέους, τους φοιτητές, τους εργάτες, τους ανιδιοτελείς και γνήσιους πατριώτες, που ξεπέρασαν το φόβο και δε λογάριασαν τις συνέπειες του αγώνα τους.

Αυτοί λοιπόν, αφού βρήκαν -βασανιστικά κι επίμονα- την ενότητα πάνω στα συνθήματα του Νοέμβρη: «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία, Κάτω η χούντα…», αφού βρήκαν την υποστήριξη από τον κόσμο που ήταν κοντά,

ήταν εκείνοι που γκρέμισαν την Αμερικανοκίνητη, την σιδερόφρακτη χούντα και όχι οι απόντες και οι μεγαλόσχημοι πολιτικοί που μετατράπηκαν σε αντιστασιακούς κατόπιν εορτής.

Το Πολυτεχνείο δεν ήταν η απολίτικη σούπα που σερβίρουν οι κρατούντες και όλη η συνομοταξία «των δήθεν» πατριωτών (αλλά υπηρετών των ξένων), «των δήθεν» αριστερών (αλλά υπηρετών των αφεντάδων).

50 χρόνια μετά, τα συνθήματα: «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία» -προσαρμοσμένα στο σήμερα- εξακολουθούν να είναι επίκαιρα και μαχητά.



Έτσι, ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ! στους αγώνες του σήμερα και του αύριο.

13 Νοε 2024

Έφυγε ο σπουδαίος ποιητής και στιχουργός Μιχάλης Γκανάς




Ο Μιχάλης Γκανάς άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του τόσο με τα ποιήματα όσο και με τους στίχους του που μελοποιήθηκαν από κορυφαίους Έλληνες συνθέτες.

“Η δύναμή μου είναι ότι με καταλαβαίνουν” είχε πει σε συνέντευξή του, ο Μιχάλης Γκανάς που θεωρούσε ότι η ποίηση είναι βγαλμένη από την καθημερινότητα και έγραφε όπως ανάσαινε, όπως ζούσε!

Ποιος είναι ο Μιχάλης Γκανάς

Ο Μιχάλης Γκανάς γεννήθηκε στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας το 1944. Από το 1962 έζησε και εργάστηκε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του.

Βιβλιοπώλης για μια δεκαπενταετία, συνεργάστηκε αργότερα με την κρατική τηλεόραση ως επιμελητής λογοτεχνικών εκπομπών και σεναριογράφος. Από το 1989 έως το 2005 εργάστηκε ως κειμενογράφος σε διαφημιστική εταιρία.

Έργα του, όπως το “Γυάλινα Γιάννενα” και το “Ο ύπνος του καπνιστή“, καθιέρωσαν τον Μιχάλη Γκανά ως έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους ποιητές της Ελλάδας. Η γραφή του διακρινόταν για τη βαθιά ανθρωπιά, τη νοσταλγία και τη δύναμη των εικόνων του, που κατάφεραν να μιλήσουν απευθείας στην ψυχή των αναγνωστών.

Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, ενώ οι στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από σημαντικούς Έλληνες και ξένους μουσικοσυνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Νίκος Ξυδάκης, o Ara Dinkjian, κ.ά.

Οι στίχοι του μελοποιήθηκαν και αγαπήθηκαν από το κοινό, δημιουργώντας τραγούδια που έγιναν σύμβολα μιας ολόκληρης εποχής.

Ανάμεσα στις συνεργασίες που ξεχώρισαν ήταν και εκείνη του 1996, το «Ασίκικο Πουλάκη», ένας κύκλος εννέα τραγουδιών σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, στίχους του Μιχάλη Γκανά, ερμηνευτή τον Βασίλη Λέκκα και επιμέλεια ενορχηστρώσεων από τον Γιάννη Σπάθα.

Όλοι έχουμε τραγουδήσει τον “Μικρό Τιτανικό” του Μαχαιρίτσα, το “Να ‘χα δύο ζωές” του Κότσιρα, ή το “Να δεις τι σου χω για μετά” των Βασίλη Παπακωνσταντίνου και Λαυρέντη Μαχαιρίτσα (“Ρίξε κόκκινο στη νύχτα” 1993).

Δικοί του είναι οι στίχοι του τραγουδιού “Τα κορμιά και τα μαχαίρια” σε μουσική Ara Dinkjian, καθώς και το τηλεοπτικό “Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια” (Λόγω Τιμής) σε σύνθεση Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Παράλληλα, μετέφρασε τις Νεφέλες του Αριστοφάνη για το Θέατρο Τέχνης – Κάρολος Κουν και τους Επτά επί Θήβας του Αισχύλου για το ΔΗΠΕΘΕ Πατρών.

Το 1994 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το βιβλίο του Παραλογή, το 2009 με το βραβείο Καβάφη, το 2011 με το βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (Ίδρυμα Πέτρου Χάρη) για το σύνολο του έργου του, τo 2021 με το Μεγάλο Βραβείο Jean Moreas για το έργο και την προσφορά στα Ελληνικά Γράμματα. Επίσης το 2021 ήταν ανάμεσα στους finalists του The Anglo-Hellenic League Runciman Award για το δίγλωσσο βιβλίο του A Greek Ballad: Selected Poems, (Yale University Press 2020), καθώς και στους finalists του διεθνούς κύρους βραβείου Neustadt International Prize for Literature 2021 για το ίδιο βιβλίο.

Ο Μιχάλης Γκανάς είχε εκδώσει αρκετές ποιητικές συλλογές, όπως «Ακάθιστος Δείπνος» (1978), «Μαύρα Λιθάρια» (1980), «Γυάλινα Γιάννενα» (1989) και «Παραλογή» (1993). Επίσης, είχε ασχοληθεί με την πεζογραφία, με έργα όπως «Μητριά πατρίδα» (2007) και «Γυναικών: μικρές και πολύ μικρές ιστορίες» (2010).

Ποίηση του Μιχάλη Γκανά μελοποιήθηκε και από τους Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη στο άλμπουμ “Προσωπικό” από τη Μικρή Άρκτο (2016).




  Στις 15 Φεβρουαρίου 1996 κυκλοφόρησε από τη Sony Music το «Ασίκικο Πουλάκη». Ένας κύκλος εννέα τραγουδιών σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, στίχους του Μιχάλη Γκανά, ερμηνευτή τον Βασίλη Λέκκα και επιμέλεια ενορχηστρώσεων από τον Γιάννη Σπάθα.

  Ο δίσκος συμπληρώνεται από μια επανεκτέλεση του τραγουδιού «Μια φυλακή» από τον «Διόνυσο» σε στίχους του Μίκη Θεοδωράκη, που στο «Ασίκικο Πουλάκη» έγινε «Η κάθοδος των Δωριέων» και τραγούδησε ο ίδιος ο συνθέτης, ο οποίος στο σημείωμά του στο ένθετο του δίσκου εξηγεί γιατί ασχολήθηκε με τους λαϊκούς δρόμους, καθώς και γιατί το «Πουλάκη», στον τίτλο του δίσκου, μπήκε με «η» κι όχι με «ι».

«Το ωραιότερο δώρο για τα 70 μου χρόνια»

 Ένα από τα ωραιότερα δώρα για τα 70 μου χρόνια - ίσως το ωραιότερο - είναι αυτός ο δίσκος που έγινε με την αγάπη και το ταλέντο τριών φίλων-καλλιτεχνών, του Γιάννη Σπάθα, του Βασίλη Λέκκα και του Μιχάλη Γκανά.

 Η σειρά δεν είναι αξιολογική αλλά χρονολογική...Ο Σπάθας συμμετείχε στην εγγραφή του «ΔΙΟΝΥΣΟΥ», όπου και πρωτάκουσε τους Δρόμους και τους Ασίκικους. Πάνε από τότε πάνω από δέκα χρόνια. Στη συνέχεια, στις περιοδείες που κάναμε μαζί στην Ελλάδα - Ευρώπη και ΗΠΑ παρουσιάζαμε μια σειρά Ασίκικους μόνο με την ορχήστρα. Όταν ο Λέκκας ήρθε κοντά μου τους τελευταίους μήνες, μίλησε με τον Σπάθα για ενδεχόμενο δίσκο μαζί μου κι έτσι οι Δρόμοι και οι Ασίκικοι ξαναβγήκαν στο φως. Ο εξαίρετος ποιητής Μιχάλης Γκανάς ήρθε για να προστεθεί στην ομάδα, για να ντύσει ποιητικά τα παράξενα ακούσματα.

   
 Όταν συναντηθήκαμε στο σπίτι μου για πρώτη φορά όλοι μαζί, τους έδειξα τη φωτογραφία των Πουλάκηδων, βγαλμένη στον Τσεσμέ (Κρήνη) της Μικρασίας λίγα χρόνια πριν την καταστροφή και τους είπα «ο δίσκος πρέπει να βαφτιστεί Ασίκικο Πουλάκη (το "κη" με ήτα), για να φανεί η ρίζα της έμπνευσης...» Πράγματι για μένα είναι πολύ σημαντικό , γιατί οι υπόλοιπες μουσικές ρίζες, η κρητική, η λαϊκή, η ευρωπαϊκή, κυριάρχησαν μέσα στη μουσική μου, έτσι ώστε να αδικηθεί η μητρική που - καλώς εχόντων των πραγμάτων- θα έπρεπε να είναι και η πιο δυνατή... Πρόκειται λοιπόν κατ' αρχήν για την αποκατάσταση μιας «αδικίας». Κι ακόμα γιατί δεν θα 'θελα να νομισθεί, πως έτσι στα καλά καθούμενα μου ήρθε ν' ασχοληθώ με τους Δρόμους. Όσο για τον Ασίκικο, αυτός είναι Ρυθμός - Χορός δικής μου φαντασίας. Του έδωσα μάλιστα αυστηρή φόρμα βασισμένη στη ρυθμική εναλλαγή και εξέλιξη του 3+2 και του 8+16. Έτσι έχουμε ένα πρώτο μέρος με 8 η 16 μέτρα των 3/8. Ένα δεύτερο όπου τα 3/8 εναλλάσσονται με τα 2/8. Και ένα τρίτο (κορύφωμα), όπου ανάμεσα στα 3/8 και τα 2/8 παρεμβάλλονται μέτρα των 3/16, πράγμα που δίνει ένα ξαφνικό τίναγμα στο ρυθμό και γι' αυτό και τον ονόμασα ΑΣΙΚΙΚΟ, δηλαδή χορό για Ασίκηδες, για Λεβέντες. Ο ρυθμός αυτός, παντρεμένος με τους δρόμους, μας πηγαίνει κατ'ευθείαν στα παράλια της Μικρασίας, εκεί που κάποτε έλαμψε ο ελληνικός πολιτισμός, στη γλυκιά Ιωνία, τη ρίζα της μητέρας μου.

Αθήνα, Αύγουστος 1995
Μίκης Θεοδωράκης










9 Νοε 2024

Mikis Theodorakis Official Radio - Πρόγραμμα Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2024

 

Επιτάφιος. Γιάννη Ρίτσου. Ερμηνεύει η Νανά Μούσχουρη. Ενορχήστρωση Δ. Ορχήστρας Μάνος Χατζιδάκις.

10.00 Ρόδα Αμάραντα_ Μίκης Θεοδωράκης - Σαββέρια Μαργιολά

11.00 Liesbeth List Zingt Theodorakis   

12.00 Τραγούδια με την ορχήστρα "Gerald Calvi" 

Μουσική Δωματίου

15.00 Σονατίνα αρ.1 για Bιολί και Πιάνο. Έτος Σύνθεσης:1952. Γιώργος Δεμερτζής Βιολί, Θανάσης Αποστολόπουλος Πιάνο.

16.00 Σονατίνα αρ.2 για βιολί και πιάνο. 1958.  Γιώργος Δεμερτζής Βιολί, Θανάσης Αποστολόπουλος Πιάνο.

16.30 Μίκης Θεοδωράκης: Σονατίνα  για πιάνο 1955.  Η Δανάη Καρά παίζει Μίκη Θεοδωράκη. Έτος έκδοσης: 1985

Παιδικά Τραγούδια

17.00 Τραγούδια για παιδιά και παιδάκια. Β΄-  Έτος σύνθεσης. 1938 έως 1961. Παιδική χορωδία και Ορχήστρα Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Ενορχήστρωση, χορωδιακή επεξεργασία & διεύθυνση: Δημήτρης Καρβούνης. Έτος έκδοσης;1994.

                                                           Κύκλοι Τραγουδιών

19.00 Επιτάφιος. Γιάννη Ρίτσου. Έτος σύνθεσης 1958  Παρίσι.  Ερμηνεύει η Νανά Μούσχουρη. Ενορχήστρωση Δ. Ορχήστρας Μάνος Χατζιδάκις.

20.00 Η  Νήσος Των Αζορών & Η Ρομβία. 1960 Σε ποίηση: Μέντης Μποσταντζόγλου ( Μποστ ) Συμμετέχουν: Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Μπουζούκι: Μανώλης Χιώτης. Ενορχήστρωση διεύθυνση Ορχήστρας: Μίκης Θεοδωράκης.

21.00 Πολιτεία. Έτος Σύνθεσης 1960. Παρίσι. Αθήνα. Σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη, Δημήτρη Χριστοδούλου. Κώστα Βίρβου. Συμμετέχουν: Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Στέλιος Καζαντζίδης, Μαριλένα. Μανώλης Χιώτης & Λαϊκή Ορχήστρα υπό την διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη.

Μουσική για αρχαίο δράμα

 23.00 Ιππής του Αριστοφάνη. Κωμωδία. Έτος σύνθεσης: 1979 Αθήνα.  Μετάφραση: Γιώργος Σκούρτης. Απαγγελία: Γιώργος Λαζάνης. Ερμηνεύουν: Πέτρος Πανδής, Γιάννης Θωμόπουλος, Κώστας Τσαπέκος και χορός με τους ηθοποιούς του Θεάτρου Τέχνης. Ηχογράφηση 1980

8 Νοε 2024

Mikis Theodorakis Official Radio - Πρόγραμμα 08 Νοεμβρίου 2024

 

Mikis Theodorakis - Pilar Thomas

09.00 Mikis Theodorakis & Maria Farantouri. THE BIRTHDAY CONCERT 1995

10.00 Ta Lyrica - Das blaue Einhorn und Karolina Petrova

12.00 Mikis Theodorakis - Pilar Thomas Chante Mikis Theodorakis. (Thème du film Z)
 Sur la plage de Cannes, à l'occasion du festival, Pilar THOMAS chante la chanson de "Z" ("Il est vivant") . COSTA GAVRAS explique de quelle manière, Jacques PERRIN le producteur, et lui-même, ont obtenu la collaboration de Mikis THEODORAKIS pour la musique alors que ce dernier est en déportation.


13.30 Μίκης Θεοδωράκης & Στέφανος Κορκολής Συνάντηση Ι. Ερμηνεύει η Σοφία Μανουσάκη.

Μουσική Δωματίου - Κονσέρτα 

15.00 Ελικών 1952.  Κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε μεταγραφή από τον συνθέτη για πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων. Μαρία Αστεριάδου, Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο.

16.00 Τρίο για Βιολί Τσέλο και Πιάνο. 1947. TRIO GALA  Βιολί: Μπάμπης Καρασαββίδης. Βιολοντσέλο: Μαρίνα Κολοβού. Πιάνο: Πέτρος Μπούρας.

Παιδικά Τραγούδια

17.00 Τραγούδια για παιδιά και παιδάκια. Έτος σύνθεσης. 1938 έως 1961. Παιδική χορωδία και Ορχήστρα Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Ενορχήστρωση, χορωδιακή επεξεργασία & διεύθυνση: Δημήτρης Καρβούνης. Έτος έκδοσης: 1994.

Κύκλοι Τραγουδιών

19.00 Τα Ελυάρ για φωνή και πιάνο σε ποίηση Πώλ ΕλυάρΈτος σύνθεσης 1958  Παρίσι. Ηχογράφηση 2020. Ερμηνεύει Αγγελική Καθάριου. Πιάνο Νικόλαος Σαμαλτάνος.

20.00 Αρχιπέλαγος. Σε ποίηση: Νίκου Γκάτσου, Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Θεοδωράκη, Δημήτρη Χριστοδούλου, Πάνου Κοκκινόπουλου και Μίκη Θεοδωράκη. Έτος σύνθεσης 1959, 1960 Αθήνα, Παρίσι, Λονδίνο. Ηχογράφηση 1960. Συμμετέχουν: Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Καίτη Θύμη, Αντώνης Κλειδωνιάρης, Μανώλης Χιώτης μπουζούκι και Λαϊκή ορχήστρα υπό την διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη.

21.00 "Επιφάνια" σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη. Ερμηνεύει ο Γιώργος Μούτσιος. Ενορχήστρωση Κώστας Κλάββας.


Όπερα

Αντιγόνη. 
Όπερα σε δύο πράξεις. Βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή. Λιμπρέτο Μίκης Θεοδωράκης. Σύνθεση 1994 '96. Αντιγόνη: Emilia Titarenko. Οιδίπους: Juri Worobiow. Κρέων: Wladimir Feljaer. Ιοκάστη: Irina Liogkaja. Ετεοκλής: Peter Migounov. Πολυνείκης: Eugeni Withnewski. Αίμων: Leond Perin Haemon. Κορυφαίος: juri Kovalenco. Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της Αγίας Πετρούπολης. Μουσική Διεύθυνση: Alexander Chernushenko.

Μίκης Θεοδωράκης - Χρονολόγιο 1966


Οκτ. ο Μ.Θ. στη δίκη για την υπόθεση Γρηγόρη Λαμπράκη

Το 1966, ο Πρόεδρος των Λαμπράκηδων και βουλευτής της ΕΔΑ Μίκης Θεοδωράκης βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις ηγεσίες του ΚΚΕ και της ΕΔΑ. Η προσπάθειά του πολιτικά είχε δυό κατευθύνσεις την εσωτερική ενότητα των αριστερών κομμάτων ΕΔΑ και ΚΚΕ και των εκδημοκρατισμό των εσωκομματικών τους διαδικασιών και προς την ενότητα των δημοκρατικών δυνάμεων για την αποτροπή παραπέρα ανώμαλων καταστάσεων, την απεμπλοκή από τη βασιλική κηδεμονία, τον εκδημοκρατισμό της χώρας, την απομόνωση των φασιστικών και ακροδεξιών μηχανισμών των παραφυάδων της βασιλικής εξουσίας και υποκινούμενων από του Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ. Σ’ αυτή την κατεύθυνση είχε συναντήσεις και συνομιλίες και με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Καλείται σε συνεδρίαση του Π. Γ. του ΚΚΕ στο Βουκουρέστι, όπου παρουσιάζει τις προτάσεις του για τη νέα εξόρμηση της ΔΝΛ με μεγάλες εξόδους στην ελληνική επαρχία, για το εργατικό συνέδριο της εργατικής νεολαίας, της φοιτη­τικής, και της αγροτική και οι οποίες απορρίπτονται.

Η ΕΔΑ τον απομονώνει πολιτικά, του ζητά την ουσιαστική αντικατάσταση του από τη θέση του Προέδρου της ΔΝΛ στην οποία να παραμείνει τυπικά Πρόεδρος και να γίνει μέλος με διορισμό της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΔΑ, υπεύθυνος για τα πολιτιστικά. Ο Μ.Θ. δεν αποδέχτηκε.

Μουσική περιοδεία στην ελληνική επαρχία, στην Κύπρο, στη Γερμανία, στο Λονδίνο και στη Σοβιετική Ένωση. Σε πολλές συναυλίες του στην Ελλάδα δέχεται επιθέσεις από παρακρατικούς (Πειραιάς, Τρίπολη, Καβά­λα, κ.ά.) Μεγάλος πόλεμος και από τα μέσα ενημέρωσης της εποχής. Το θάρρος, το πείσμα, η αποφασιστικότητά του Θεοδωράκη, από τη μια αλλά και η αγάπη του κόσμου, η δίψα για τη μουσική του, κι ο πολιτικός αγώνας υπερνικούσαν όλα τα εμπόδια.

Ασκούνται διώξεις και εντείνονται οι επιθέσεις κατά της ΔΝΛ και του Μ.Θ. Μια σταυροφορία για τερματισμό διώξεων, για αλληλεγγύη και υποστήριξη αναπτύσσεται, και η οποία παίρνει διεθνή χαρακτήρα.

Ο Θεοδωράκης μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη Λαμπράκη κατονομάζει τη Φρειδερίκη, ως υπεύθυνη για την δολοφονία Λαμπράκη. Σε συναυλία – συγκέντρωση το επαναλαμβάνει. Ασκείται Ποινική δίωξη εναντίον του γιαυτή τη δήλωση.

Ο Σοβιετικός Πρεσβευτής σε μυστική συνάντηση με τον Θεοδωράκη εκφράζει τις ανησυχίες του για το αντιανδρεϊκό μένος της ηγεσίας της ΕΔΑ. Ο Θεοδωράκης συμφωνεί μαζί του και οργανώνει συναντήσεις Κοριούκιν-Ανδρέα. Η ηγεσία της ΕΔΑ εξοργίζεται. Συνάντηση με Κολιγιάννη και στη συνέχεια με Παρτσαλίδη, Δημητρίου και Ζωγράφο στο Βουκουρέστι, όπου προτείνει να επιδιωχθεί μέτωπο με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Προφητική απεδείχθη και η παρέμβασή του στην τελευταία σύνοδο της ΕΔΑ στην καμπή του 1966-67. Εξίσου προφητική για τον κίνδυνο επερχόμενης δικτατορίας και η εισήγησή του προς το Κ.Σ. της ΔΝΛ στις αρχές του 1967.

Μέλη του Προεδρείου των Λαμπράκηδων τον συναντούν κρυφά στο Αγρίνιο. Προτείνεται η δημιουργία Κόμματος Λαμπράκηδων μετά τις εκλογές. Ημέρα τελικών αποφάσεων σε μυστική συγκέντρωση ορίζεται η 21 η Απριλίου με εισηγητή τον Θεοδωράκη.

19 Απριλίου. Προτείνει με ειδικό απεσταλμένο στον Ανδρέα Παπανδρέου την ίδρυση Μετώπου κατά της Δικτατορίας. Ο Ανδρέας κατ’ αρχήν συμφωνεί και δίνει ραντεβού για τις 24 Απριλίου.

1/01: Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος πυροδοτεί την ένταση με το πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του χαρακτη­ρίζει τον κομμουνισμό «μίασμα». «…ο κομμουνισμός αποτελεί μίασμα γεννηθέν έξω της Ελλάδος, εμπνεόμενον και κινούμενον έξωθεν. Ηθική του είναι το ψεύδος και η προδοσία. Μολύνει και καθιστά ανύποπτον εχθρόν της Πατρίδος πάντα ερχόμενον εις επαφήν με αυτόν, άτομον ή ομάδα, πάντα καλόν Ελληνα, μη διαβλέποντα τον κίνδυνον».

6/01: Η τελετή του αγιασμού των υδάτων στο λιμάνι του Πειραιά, σημαδεύτηκε από την πρωτοφανή λαϊκή συμμετοχή, αλλά και από τα επεισόδια που ακολούθησαν. Ο βασιλιάς και οι άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες δεν παραβρέθηκαν στην πατροπαράδοτη τελετή στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά στο γειτονικό Τουρκολίμανο. Στην τελετή συμμετείχαν ο αρχηγός της Ένωσης Κέντρου, Γεώργιος Παπανδρέου, και αντιπροσωπεία της ΕΔΑ, με επικεφαλής τον βουλευτή Μίκη Θεοδωράκη. Η θρησκευτική τελετή συνοδεύτηκε με πολιτικά συνθήματα. Η αστυνομία δεν άργησε να επιτεθεί στο συγκεντρωμένο πλήθος, με σκοπό να το διαλύσει. Δάρθηκαν και τραυματίστηκαν ελαφριά η βαριά αρκετοί πολίτες μεταξύ των οποίων και ο Μίκης Θεοδωράκης.

6/01: Επιστρέφοντας ο Μ.Θ. από τον Πειραιά στο σπίτι του στη Νέα Σμύρνη, θα πει, ότι βρήκε το χειρόγραφο του Ρίτσου με τη Ρωμιοσύνη πάνω στο αναλόγιο του πιάνου του. Ο άγριος ξυλοδαρμός και η κακοποίησή μου, γεγονότα που με επηρέασαν βαθειά. Τόσο που, μόλις διάβασα τον πρώτο στίχο «Αυτά τα δέντρα δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό…», κάθισα, όπως ήμουν λερωμένος με λάσπη και αίματα, και συνέθεσα μονορούφι τη ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ.


-/02: Ιδρύει τη Συμφωνική Ορχήστρα Πειραιώς με την οποία διευθύνει έργα κλασικής και μετακλασικής μουσικής.

-/02: Συναυλία με το Μαουτχάουζεν με την Μαρία Φαραντούρη και τη Ρωμιοσύνη με το Γρηγόρη Μπιθικότση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς

7/02: Παραπέμπονται σε δίκη για την υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ Γ. Λαμπράκη ως ηθικός αυτουργός μοίραρχος της Χωροφυλακής και ως φυσικοί αυτουργοί οι Γκοτζαμάνης και Εμμανουηλίδης, ενώ για παράβαση καθήκοντος ανώτεροι αξιωματικοί της Χωροφυλακής.

5-7/03: Β’ Πανελλαδική Οργανωτική Σύσκεψη της ΕΔΑ.

22/05: 4η Μαραθώνια πορεία ειρήνη. Ήταν και η τελευταία μεγάλη πορεία της περιόδου, προς τιμήν του Γρηγόρη Λαμπράκη. Η 5η Μαραθώνια πορεία Ειρήνης δεν έγινε. Είχε προηγηθεί το χουντικό πραξικόπημα.4η Μαραθώνια πορεία ειρήνης. Μ.Θ. και διαδηλωτές

-/06: Θεοδωράκης: “Το καλοκαίρι του ΄66 αποφασίσαμε να κάνουμε το μεγάλο άλμα. Συναυλία σε γήπεδο, μιας και δεν μας χωρούσαν πια οι μικρές αίθουσες. Διαλέξαμε την ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια. Ήταν η πρώτη Λαϊκή Συναυλία σε ανοιχτό χώρο. Στο πρόγραμμα Mauthausen με τη Μαρία Φαραντούρη και Ρωμιοσύνη με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση.” Συμμετείχαν ακόμα: Γιάννης Πουλόπουλος, Δημήτρης Μητροπάνος. Ορχήστρα: Λάκης Καρνέζης, Κώστας Παπαδόπουλος, Ευάγγελος Παπαγγελίδης, Εύανδρος Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Πέτσας και Γιάννης Διδίλης.

-/08: Το Αύγουστο του 1966, ο Θεοδωράκης διοργανώνει το Α’ Μουσικό Αύγουστο στο Λυκαβηττό με έξι συ­ναυλίες σε τρία μέρη.Αφιέρωμα σε λαϊκό συνθέτη με δικά του τραγούδια (Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Μητσάκη, Καλδάρα, Χιώτη).
Αφιέρωμα σε συνεργάτες-ποιητές με δικά τους τρα­γούδια.
Κύκλοι τραγουδιών.



Το Φθινόπωρο του 1966 ο Μίκης Θεοδωράκης διοργάνωσε μια μουσική περιοδεία στη Σοβιετική Ένωση. Πραγματοποίησε είκοσι συναυλίες από το Σοχούμι ως το Λένινγκραντ -Τασκένδη και βρέθηκε κοντά στους Πολιτικούς Πρόσφυγες.

Οι πολιτικοί πρόσφυγες διασκορπισμένοι στις Ανατολικές χώρες αποδιωγμένοι και αποκομμένοι από την πατρίδα τους βίωναν μια ισχυρή νοσταλγία για την Πατρίδα τους. Ο Μίκης Θεοδωράκης και η μουσική του γι’ αυτούς ήταν ένα θείο δώρο.

Κείνη την περίοδο οι πρόσφυγες ήταν διαιρεμένοι από τις εσωκομματικές διαμάχες του ΚΚΕ, σε Ζαχαριαδικούς και Κολιγιαννικούς. Ο Θεοδωράκης δεν έχασε την ευκαιρία κι ανέλαβε πρωτοβουλίες να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, χωρίς επιτυχία βέβαια. Σε δυο χρόνια θα ερχόταν η διάσπαση.


30/12: Το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης εκδίδει επιεική καταδικαστική απόφαση για τους κατηγορουμένους της δίκης για τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρ. Λαμπράκη. Η υπόθεση έκλεισε δικαστικά, όπως ακριβώς είχε ξεκινήσει απ’ την προανάκριση της χωροφυλακής, με τον χαρακτηρισμό «τροχαίο». Κατά την απόφαση λοιπόν του δικαστηρίου «δεν υπήρξε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως ως εκ τούτου ούτε ηθικοί αυτουργοί, ούτε συνεργοί».

Ο Θεοδωράκης παρέστη, με την ιδιότητα του προέδρου της νεολαίας Λαμπράκη, ως μάρτυς κατηγο­ρίας. Μεταξύ των άλων είπε: «-Δεν έχω καμμίαν αμφιβολία ότι το έγκλημα υπήρξε πολιτικό. Ποιοι το οργά­νωσαν; Κατ’ αρχήν η Αμερικανική ΚΥΠ. Γιατί; Γιατί ο Λαμπράκης ήταν σημαιοφό­ρος του Κινήματος Ειρήνης, που είχε σαν έναν από τους πρώτους του στόχους τις πυραυλικές βάσεις των Αμερικανών στη χώρα μας. Στη συνέχεια το Διευθυντήριο. Σήμερα το Διευθυντήριο αποτελείται από τη Φρειδερίκη με άμεσους συνεργάτες τους Αποστολάκο – Δόβα – Γαρουφαλιά – Πιπινέλη και Αρναούτη. Χτες, πάλι η βασίλισσα – μήτηρ με άλλους επιτελείς. Και σας ρωτώ: Είναι δυνατόν να αποφασισθεί «άνω­θεν» η φυσική εξόντωση ενός βουλευτού – γεγονός που θα είχε τεράστιες επιπτώσεις όχι μόνο μέσα αλλά και έξω από την Ελλάδα – χωρίς την έγκριση – αν όχι και την πρωτοβουλία – του Διευθυντηρίου της χώρας;»

ΜΟΥΣΙΚΗ Μ.Θ. ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ 1966

ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ Αριστοφάνη – Κωμωδία

Σκηνοθεσία: Μίνως Βολανάκης, Μουσική Μίκης Θεοδωράκης: για χορωδία, φλάουτο, τρομπέτα, μαντολίνο, κιθάρα, βιολοντσέλο, σαντούρι, κοντραμπάσο και κρουστά. Πρώτη Παράσταση: 1966, Αθήνα

ΜΟΥΣΙΚΗ Μ.Θ. ΓΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ 1966

“UNE BALLE AU COEUR” – “ΜΙΑ ΣΦΑΙΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ” (1966)

Σκηνοθεσία: Jean-Daniel Pollet, Σενάριο: Pierre Kast, Jean-Daniel Pollet, Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης, Πρωταγωνιστές: Sami Frey, Françoise Hardy, Τζένη Καρέζη, Αρτέμης Μάτσας,


“THE DAY THE FISH CAME OUT” – “ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΒΓΗΚΑΝ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ” (1966)

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης, Σενάριο: Μιχάλης Κακογιάννης, Ηθοποιοί: Tom Courtenay, Colin Blakely, Sam Wanamaker, Μια φαρσοκωμωδία επιστημονικής φαντασίας του Κακογιάννη


«Η Ελλάς χωρίς ερείπια» (1966)

ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ, ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Σκηνοθέτης: ΛΑΜΠΡΟΥ ΑΓΓΕΛΟΣ, Σενάριο: McCAULEY ROSE, Μουσική Σύνθεση: ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΜΙΚΗΣ, ΞΑΡΧΑΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Σύνοψη της υπόθεσης: Κατεξοχήν τουριστικό ντοκιμαντέρ που χαρτογραφεί το στίγμα της σύγχρονης Ελλάδας (αρχές δεκαετίας του ’60).

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ Μ.Θ. 1966

Μίκη Θεοδωράκη, Ενας όμηρος (1966), από το ομώνυμο θεατρικό έργο του Μπρένταν Μπήαν, Τραγούδι: Μαρία Φαραντούρη 11 επανεκδόσεις Lyra 1966

Μίκη Θεοδωράκη, Ιάκωβου Καμπανέλλη, Η μπαλάντα του Μαουτχάουζεν, με την Μαρία Φαραντούρη – The Ballad Of Mauthausen / Six Songs 28 επανεκδόσεις His Master’s Voice 1966

Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Ρίτσος – Ρωμιοσύνη Τραγούδι: Γρηγόρης Μπιθικώτσης, 20 επανεκδόσεις His Master’s Voice 1966

Mikis Theodorakis / Jacques Loussier / Georges Auric – Original Movie Soundtrack – Five Miles To Midnight (The 3rd Dimension)‎(LP, Mono) United Artists Records 009 014 1966

Μίκης Θεοδωράκης, Καλλιτεχνική Χορωδία Τρικάλων – 4 δίσκοι, Διεύθυνσις Τερψ. Παπαστεφάνου – Χωρίς τίτλο 12 επανεκδόσεις RCA Victor 1966STUDIO COLUMBIA Ο ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ, ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΡΝΕΖΗ

ΣΥΛΛΟΓΕΣ

5 Χρόνια Μίκης Θεοδωράκης 2 επανεκδόσεις His Master’s Voice 1966

Μίκης Θεοδωράκης – Mikis Theodorakis – Οι Μεγάλες Επιτυχίες του Μίκη Θεοδωράκη = The Great Hits Of Mikis Theodorakis ‎(LP, Comp) Fidelity (2) 0306 PL 1966

The Magic Of Theodorakis 5 επανεκδόσεις Columbia 1966

5 Χρόνια Μίκης Θεοδωράκης 2 επανεκδόσεις His Master’s Voice 1966

Песни Микиса Теодоракиса 7 επανεκδόσεις Мелодия 1966



SINGLE

Μίκης Θεοδωράκης, Γιώργος Σεφέρης – Επιφάνια 2 επανεκδόσεις Columbia 1966

The Music οf Mikis Theodorakis No. 1 ‎(7″, EP, Mono) His Master’s Voice 7EG8940 1966

Aegean Holiday No. 3 The Music οf Mikis Theodorakis ‎(7″, EP) His Master’s Voice 7EG 8953 1966

Mikis Theodorakis, George Zambetas – The Music οf Mikis Theodorakis and George Zambetas No. 2 ‎(7″, EP, Mono) His Master’s Voice 7EG8948 1966

Από την ταινία “Φαίδρα” ‎(7″, EP) His Master’s Voice 7EGG 2583 1966

Chanson De Petroulias / ″L’Otage″ (Extraits) ‎(7″, EP) Le Chant Du Monde EP_45 3240 1966

7 Νοε 2024

Mikis Theodorakis Official Radio - Πρόγραμμα 07 Νοεμβρίου 2024

Ο Πωλ Ελυάρ και Πολ Ελιάρ (πραγματικό όνομα: Eugène Émile Paul Grindel, 14 Δεκεμβρίου 1895 - 18 Νοεμβρίου 1952) ήταν Γάλλος συγγραφέας και ποιητής ο οποίος δραστηριοποιήθηκε στα καλλιτεχνικά ρεύματα του ντανταϊσμού και του υπερρεαλισμού. Θεωρείται μέχρι σήμερα ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους ποιητές


10.00 Ο Παγκόσμιος Θεοδωράκης.

11.00 Ο Ερωτικός Μίκης Επιλογές MikisRadio

12.40 Φως - Άλμπουμ με γνωστούς ερμηνευτές. 

13.30 Modew and Moods - Dimitris Kalantzis - Jazz arrangements

Μουσική Δωματίου 

14.30 Θέμα και παραλλαγές για σόλο βιολί. 1947. Βιολί: Γιώργος Δεμερτζής

15.00 Σεξτέτο 1947  για φλάουτo, κουαρτέτο εγχόρδων και πιάνο. Μαρία Αστεριάδου, Μαριλένα Δωρή, & Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο.

16.00 11 Πρελούδια. Έτος σύνθεσης 1947. Η Δανάη Καρά παίζει Μίκη Θεοδωράκη. Έτος έκδοσης: 1986

Παιδικά Τραγούδια

17.00 Όπως ο Πινόκιο. Διασκευές για παιδιά. Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης". Χορωδοί: Δέσποινα Βαφέα (σοπράνο), Κυριακή Τροχάνη (μετζοσοπράνο), Λευτέρης Τουμαράς (τενόρος), Λουκάς Πανουργιάς (τενόρος), έκτακτη συμμετοχή: Αρτεμις Αλεξανδράτου. Παίζουν οι Ηθοποιοί: Θ. Αντωνιάδης, Λ. Ψαλτάκου, Α. Οικονόμου, Δ. Αγαρτζίδης, Α. Σωτηρίου, Π .Χοροζίδου, Π.Σπυρόπουλος, Β.Κυπραίου, Γ.Μαυρογεώργη, Μ.Πολυμέρη, Μ.Κοιλάκος και Ο.Σπυράκη, Α. Μπερδέκα, Κ. Ζαραφωνίτου, Στ. Ιακωβίδης: παιδάκια. Ειδική συμμετοχή: Κ. Ιγερινού. Ενορχήστρωση, διασκευή, μουσική επιμέλεια: Θέμις Συμβουλόπουλος. Στο τραγούδι Ο Κόκορας, την διασκευή επιμελήθηκε ο Γιάννης Ρούσσος. Ηχογράφηση: Μάρτιος 2003

Κύκλοι Τραγουδιών 

19.00  Τα Ελυάρ για φωνή και πιάνο σε ποίηση Πώλ Ελυάρ. Έτος σύνθεσης 1958  Παρίσι. Ηχογράφηση 2000. Ερμηνεύει η Νένα Βενετσάνου, Πιάνο: Έλενα Μουζάλα.

20.00 Επιτάφιος. Γιάννη Ρίτσου. Έτος σύνθεσης 1958. Παρίσι. Ηχογράφηση: 1963. Μαίρη Λίντα. Μανώλης Χιώτης. Ορχήστρα εγχόρδων.  Εξώφυλλο: Μποστ.

21.00 Λιποτάκτες. Ποίηση: Γιάννης Θεοδωράκης. Έτος σύνθεσης 1952. Μαργαρίτα Ζορμπαλά. Ενορχήστρωση διεύθυνση ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης.

Όπερα

23.00 Ηλέκτρα. Όπερα σε δύο πράξεις βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή.
 Έτος σύνθεσης 1992 Αθήνα, Βραχάτι. Λιμπρέτο Σπύρος Ευαγγελάτος.  Μετάφραση Κώστας Γεωργουσόπολος. Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της Αγίας Πετρούπολης υπό την διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη.


Μίκης Θεοδωράκης - Χρονολόγιο 1965


19/01: Ο Γεώργιος Παπανδρέου αναγγέλλει τη διάλυση της νεολαίας Λαμπράκη.

3/03: Η Διοικούσα Επιτροπή της ΕΔΑ ζητά τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ, ζητά την αποχώρηση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την προσχώρησή της στο Κίνημα των Αδεσμεύτων.

11/03: Αποστέλλεται από τον Υπουργό Παιδείας και Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, η περιβόητη εγκύκλιος 1010, τον εξοβελισμό απ’ τα σχολεία της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη (ΔΝΛ), που πρωτοστατούσε στους μεγάλους αγώνες για την Παιδεία.

Η εγκύκλιος έγραφε, ανάμεσα στα άλλα:

«Πανταχόθεν καταγγέλλεται ότι η Κομμουνιστική Νεολαία Λαμπράκη καταβάλλει μεγάλας προσπαθείας προσεταιρισμού μαθητών των Γυμνασίων.

Βεβαίως, εφ’ όσον διεπιστώθη ποσοστόν 12% οπαδών της ΕΔΑ κατά τας τελευταίας εκλογάς, ευνόητον είναι ότι θα υπάρχουν και μαθηταί εμποτισμένοι από τας οικογενείας των με αριστεράν ιδεολογίαν.

Και αυτούς βέβαια, κατά πρώτον λόγον, θα χρησιμοποιεί η Κομμουνιστική προπαγάνδα προς προσηλυτισμόν των Νέων.

Εφιστώ διά τούτο και πάλιν την προσοχήν όλων των Καθηγητών των Γυμνασίων και τους καθιστώ υπευθύνους διά πάσαν σχετικήν δραστηριότητα της Νεολαίας Λαμπράκη.

Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Τούτο πρέπει να καταστή συνείδησις της Νέας Γενιάς.

Ο εθνικός φρονηματισμός, καθώς και η ηθική και πολιτική αγωγή των μαθητών είναι η πρώτη αποστολή του Διδασκάλου. Και εις αυτήν οφείλουν να επιδοθούν.

Τα δικά μας ιδανικά είναι τα ιδανικά του Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (Εθνική και Πολιτική) και ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΑΓΑΠΗ και ΘΥΣΙΑ. Αυτά είναι τα ιδεώδη μας και μ’ αυτά πρέπει να εμποτισθή η Νέα Γενεά, ΕΛΛΑΣ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Αληθής Δημοκρατία.

Πάσα εκτροπή πρέπει να κολάζεται αυστηρότατα. Κι αν συμβή να υπάρξουν διδάσκαλοι όχι ανήκοντες, αλλά και απλώς συμπαθούντες ή ανεχόμενοι την κομμουνιστικήν προπαγάνδαν δεν έχουν θέσιν εις την Εκπαίδευσιν.

Οσοι πιστεύουν εις τα Ιδεώδη των τα υπερασπίζουν. Και την υπεράσπισιν των ιδανικών μας και την έμπνευσιν της Νέας Γενεάς, έχει αναθέσει η Ελληνική Δημοκρατία εις τον Εκπαιδευτικόν κόσμον.

Γνωρίζω ότι έχουν μέχρι τούδε εκδοθή υπό του Υπουργείου Παιδείας πολλαί σχετικαί εγκύκλιοι. Αλλά επεθύμουν, λόγω της μεγάλης σοβαρότητος του θέματος, να επικοινωνήσω και εγώ προσωπικώς μεθ’ υμών.

Παρακαλώ όπως εις το τέλος εκάστου μηνός υποβάλλητε (Υπουργείον Παιδείας – Γραφείον Υπουργού) εμπιστευτικώς σχετικήν έκθεσιν».

Το κλίμα που κυριάρχησε μετά την εγκύκλιο είναι αποκαλυπτικό. Ακολούθησαν οι αποβολές μαθητών από τα Γυμνάσια Ιωαννίνων, Αρτας, Κομοτηνής, Καβάλας κ.ά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των Ιωαννίνων όπου στις αρχές Απρίλη 1965 αποβλήθηκαν διά παντός απ’ όλα τα γυμνάσια της Ηπείρου δύο μαθητές, επειδή είχαν πάρει μέρος πριν πέντε μήνες (!) στην υποδοχή του προέδρου της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη Μίκη Θεοδωράκη, και του έδωσαν λουλούδια(!). Η απόφαση των καθηγητών Ιωαννίνων τέθηκε υπόψη του Γ.Παπανδρέου ο οποίος την επικήρωσε και δήλωσε: «Η διά παντός αποβολή από το γυμνάσιο Ιωαννίνων δύο κομμουνιστών μαθητών αποτελεί παράδειγμα για τον εκπαιδευτικόν κόσμον της χώρας, διδάσκοντας και διδασκομένους. Η οργάνωσις της κομμουνιστικής νεολαίας Λαμπράκη δεν επιτρέπεται να εισδύση εις τα σχολεία. Αι κυρώσεις θα είναι σκληρόταται» (Σπ. Λιναρδάτου: «Από τον εμφύλιο στη χούντα», τ. Ε’, σελ. 173). & Πετρίδης 133

15/03: Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και Δραπετσώνα το Α’ Ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη (ΔΝΑ) της μεγαλύτερης πολιτικής οργάνωσης νεολαίας μετά την ΕΠΟΝ, όπου πήραν μέρος 250 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από όλη την Ελλάδα. Πρώτος πρόεδρος της ΔΝΛ εκλέγεται ο Μίκης Θεοδωράκης.

25/05: 3η Μαραθώνια πορεία Ειρήνης.

Ο Μποστ σχολιάζει και συνδυάζει γεγονότητα από την επικαιρότητα στην Αυγή της 22-5-1965. Στη επέτειο της δολοφονίας του Λαμπράκη (1963) ο αντιεισαγγελέας εφετών Θεσσαλονίκης Π. Δελαπόρτας είχε προτείνει να παραπεμφθούν στο κακουργοδικείο, για την υπόθεση Λαμπράκη, ο στρατηγός Μήτσου, ο συνταγματάρχης Καμουτσής και ο αντισυνταγματάρχης Δόλκας της χωροφυλακής, και οι οργανωτές της 3ης Μαραθώνιας πορείας Ειρήνης -η οποία επρόκειτο να γίνει την μεθεπομένη στη μνήμη του Λαμπράκη-, είχαν καλέσει να συμμετάσχουν και προσωπικότητες από το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων, ο Τσεχοσλοβάκος ολυμπιονίκης δρομέας Εμίλ Ζάτοπεκ και ο σοβιετικός κοσμοναύτης Αλεξέι Λεόνοφ. Ο Λεόνοφ μάλιστα πριν δυό μήνες στις 18 Μαρτίου θα γινόταν ο πρώτος άνθρωπος που “περπάτησε” στο διάστημα, βγαίνοντας έξω από το διαστημόπλοιο του.

3/07: ΤΡΩΑΔΕΣ – Τραγωδία Πρώτη Παράσταση, Επίδαυρος, Σκηνοθεσία: Τάκης Μουζενίδης, Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης, Χορογραφία: Μάνου, Ραλλού, Θίασος Εθνικό Θέατρο. Μουσική για αρχαίο δράμα, για άλτο, χορωδία, σαντούρι, 2 φλάουτα, κλαρινέτο και κρουστά

15/07: Ο νεαρός βασιλιάς Κωνστα­ντίνος εξανάγκασε σε παραίτηση τον Γ. Παπανδρέου προετοιμάζοντας την αντικατά­στασή του μέσα από μια επιχείρηση αποστασίας και διάσπασης της Ένωσης Κέ­ντρου. Επρόκειτο για βασιλικό πραξικόπημα που πυροδότησε περεταίρω το έ­ντονο πολιτικό κλίμα. Ο Βασιλιάς αναθέτει το σχηματισμό κυβέρνησης στον πρόεδρο της Βουλής Γ. Αθανασιάδη-Νόβα.

21/7: Στην πορεία των φοιτητών και της νεολαίας που επακολούθησε τη συγκέντρωση της ΕΦΕΕ στα Προπύλαια δολοφονείται στη διασταύρωση Σταδίου και Χρ. Λαδά ο αριστερός φοιτητής της ΑΣΟΕΕ Σωτήρης Πέτρουλας, 23 χρονών, δραστήριο πολιτικό στέλεχος της Νεολαίας Λαμπράκη. Από την άγρια κι απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας υπήρχαν και 150 τραυματίες, μεταξύ των οποίων σοβαρά και ο Αντρέας Λεντάκης, κεντρικό στέλεχος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

23/7: Η κηδεία του Σωτήρη Πέτρουλα. Ο όγκος και ο παλμός του κόσμου θυμίζουν την κηδεία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι τιμούν τον νεκρό με τα συνθήματα: – Ο Σωτήρης ζει! – Αθάνατος! – Τούμπα δολοφόνε! – Δεν περνάει ο φασισμός! Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

26/7: Μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα και την αναβίωση του αστυνομικού κράτους στη Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κοζάνη, Φλώρινα, Κατερίνη, Μυτιλήνη, Σάμο, Χανιά, Γιάννινα, Σύρα, Δράμα κ.α. Ανακοίνωση Κ.Σ. ΔΝΛ «Με τη σημαία του Σωτήρη Πέτρουλα…»

2/08: Πολιτικό μνημόσυνο Σωτήρη Πέτρουλα από τη Νεολαία Λαμπράκη στο θέατρο «Παρκ» με ομιλητή τον Μίκη Θεοδωράκη. Πρωτοτραγουδήθηκε το τραγούδι «Σωτήρης Πέτρουλας» του μεγάλου μουσικοσυνθέτη. Τη συγκέντρωση ακολουθεί μεγάλη διαδήλωση ως το Σύνταγμα.

Σωτήρη Πέτρουλα

σε πήρε ο Λαμπράκης, σε πήρε η Λευτεριά

Σωτήρη Πέτρουλα

οδήγα το Λαό σου, οδήγα μας μπροστά.

Μάρτυρες, ήρωες οδηγούνε

τα γαλάζια μάτια σου

μας καλούνε.

-/10: Δημοσιεύεται Δήλωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας για την κατάσταση στην Ελλάδα με την οποία εκφράζεται η αλληλεγγύη της στην Νεολαία Λαμπράκη: «…Καλούμε την παγκόσμια νεολαία να εκφράσει την αδελφική της αλληλεγγύη προς το λαό και τη νεολαία της Ελλάδας, ενάντια στην αστυνομική βία και τα αντιδημοκρατικά μέτρα, για να εδραιωθούν τα δικαιώματα του ανθρώπου και οι δημοκρατικές ελευθερίες μέσα σε όλους τους τομείς της ζωής στην Ελλάδα, για να καταργηθούν όλοι οι αντιδημοκρατικοί νόμοι. Καλούμε τους νέους όλου του κόσμου και τις οργανώσεις τους να εκφράσουν ενεργητικά τη συμπαράσταση τους προς τη Νεολαία Λαμπράκη, με τηλεγραφήματα, μηνύματα, διαμαρτυρίες, δηλώσεις, συγκρότηση Επιτροπών Συμπαράστασης, δημιουργία Επιτροπών «Σωτήρης Πέτρουλας» κλπ. Ο Λαός και η Νεολαία της Ελλάδας, με τον αγώνα τους και τη διεθνή συμπαράσταση, θα επιβάλουν τη Δημοκρατία και θ’ ανοίξουν το δρόμο της προόδου στη χώρα τους.»

9/11: Ο Ζαν Πώλ Σάρτρ εκφράζει τον θαυμασμό του για τον αγώνα του Λαού και της Νεολαίας μας σε συνέντευξή του προς τον Μίκη Θεοδωράκη, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα «Αυγή». «…συγχαίρω τη Νεολαία Λαμπράκη που αντιπαρατάσσει στον απειλητικό εξαμερικανισμό, τον επανελληνισμό της Ελλάδας… ο αγώνας σας είναι και δικός μας. Για σας όπως και για μας, αυτοί οι σκοποί είναι αχώριστα ενωμένοι: Δημοκρατία, εθνική αυτοτέλεια, αυτόχθονη κουλτούρα.» Δηλώνει ο Ζάν-Πώλ Σάρτρ

Δημοσιεύεται «Έκκληση προσωπικοτήτων της Γαλλίας προς την ελληνική Κυβέρνηση και την διεθνή κοινή γνώμη», μετά τις συλλήψεις των συνδικαλιστών και τα βασανιστήρια των οκτώ νέων της Καισαριανής από την αστυνομία. Την υπογράφουν μεταξύ των άλλων οι: ΖΑΝ-ΠΩΛ ΣΑΡΤΡ – Φιλόσοφος, συγγραφέας, ΛΟΥΪ ΑΡΑΓΚΟΝ – Ποιητής, ΠΑΜΠΛΟ ΝΕΡΟΥΝΤΑ – Ποιητής, ΣΙΜΟΝ ΝΤΕ ΜΠΩΒΟΥΑΡ – Συγγραφέας, ΖΑΝ ΛΥΚ ΚΟΝΤΑΡ – Σκηνοθέτης

-/12: Πρώτη Παράσταση: ΤΟ ΕΚΚΡΕΜΕΣ Aldo Nicolai, Μουσική για θέατρο, Αθήνα 1965, για φωνή και λαϊκή ορχήστρα (στίχοι τραγουδιών: Νίκος Γκάτσος). Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυράτ, Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης, Θίασος Μυράτ Δημήτρη Αθήνα, Θέατρο Αθηνών Αθήνα, Βουκουρεστίου 10

-/12: Ο Μ.Θ. γράφει και εκδίδει «Το Μανιφέστο των Λαμπράκηδων», αφιερωμένο στο δοξασμένο ήρωα της ελληνικής Νεολαίας και Στέλεχος των Λαμπράκηδων Σωτήρη Πέτρουλα.

Θεοδωράκης Μίκης, Μανιφέστο των Λαμπράκηδων, Βιβλιοθήκη Πρωτοπόρου 1965 (β’ έκδοση 2003, Εκδ. Ελληνικά Γράμματα)

Από την Εισαγωγή

Η Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη είναι η μεγαλύτερη πολιτική οργάνωση της Νεολαίας της χώρας μας. Με τη δράση και τους αγώνες της αναδείχτηκε σ’ ένα ζωντανό και αναπόσπαστό κομμάτι της ελληνικής κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Σε μια δύναμη του Έθνους! Είναι φυτεμένη, ριζωμένη, πάνω στο σώμα της πατρίδας, με χιλιάδες, με εκατοντάδες, χιλιάδες ρίζες. Αποτελεί μια πραγματικότητα. Και φαίνεται πως είμαστε τόσο ζωντανή, τόσο «καυτή» πραγματικότητα, που οι αντίπαλοί μας δεν θέλουν, δεν τολμούν να το αναγνωρίζουν!…

Η Οργάνωση μας είναι ένα μεγάλο σχολειό δημοκρατικής αγωγής και πατριωτικού φρονηματισμού. Οι καταστατικές αρχές και τα ιδανικά μας, επιβεβαιώνουν το δημοκρατικό και πατριωτικό της χαρακτήρα. Οι αγώνες μας για τη Δημοκρατία, το σεβασμό στο Σύνταγμα, την Εθνική μας Ανεξαρτησία και την Αυτοδιάθεση του Κυπριακού Λαού, τον επισφραγίζουν. Και ο Λαμπράκης Σωτήρης Πέτρουλας, δίνει το μέτρο της θυσίας όχι μονάχα των Λαμπράκηδων, αλλά ολόκληρης της δημοκρατικής μας νεολαίας, που ενωμένη δοξάστηκε και δόξασε τη Δημοκρατία στη χώρα μας.

Λογιάζουμε, τέλος, τους εαυτούς μας σαν Έλληνες πολίτες κληρονόμους των κοινών αγώνων και των κοινών θυσιών του Λαού μας. Από πάπου προς πάπου, στην οικογένεια του καθενός από μας, χύθηκε το ίδιο πολύς ιδρώτας και πολύ αίμα, για να γίνουμε όλοι ελεύθεροι, ανεξάρτητοι, κυρίαρχοι, με Σύνταγμα και ελευθερίες, με πατριωτικές υποχρεώσεις αλλά και δημοκρατικά δικαιώματα, ίσοι πολίτες της χώρας αυτής.

Είμαστε Έλληνες, περήφανα τέκνα ενός περήφανου λαού, που μετρά τον καθένα κι όλους μαζί, με την αξία , την πνευματική, την κοινωνική, την πατριωτική…

Έτσι θεωρήσαμε ότι είναι ανάγκη να εξηγήσουμε μπροστά στο Λαό και τη Νεολαία: Ποιοι είμαστε, σε τι πιστεύουμε και ποιες είναι οι απόψεις μας σχετικά τόσο με τα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Οργάνωσή μας, όσο και με τα γενικότερα, που αφορούν ολόκληρη τη δημοκρατική μας Νεολαία, το Λαό και το μέλλον της Χώρας…

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ Μ.Θ. 1965

Μίκης Θεοδωράκης «Χρυσοπράσινο Φύλλο», Στίχοι: Μίκης Θεοδωράκης, Λεωνίδας Μαλένης, Νίκος Γκάτσος, και Άντη Περνάρη, Τραγούδι: Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Μαρία Φαραντούρη, His Master’s Voice

Μίκης Θεοδωράκης, Ο Γιάννης Πουλόπουλος τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη ‎(CD, Album, RE), Lyra

ΜΟΥΣΙΚΗ Μ.Θ. ΓΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ 1965

“ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ” Σκηνοθεσία: Άδωνις Κύρου, Σενάριο: Γεράσιμος Σταύρου, Άδωνις Κύρου, Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης, Ηθοποιοί: Κώστας Καζάκος, Μάνος Κατράκης, Κώστας Μπακοδήμος, …

Η ταινία αποδίδει το ιστορικό γεγονός του μπλόκου της Κοκκινιάς, κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής.

film: Το μπλόκο (1964)- Άδωνι Κύρου

“Καταιγίδα” ταινία με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη

Πρόκειται για το κλασικό μελόδραμα του παλιού ελληνικού κινηματογράφου “Καταιγίδα”, παραγωγής 1965, σε σκηνοθεσία Κώστα Ανδρίτσου και σενάριο Νέστορα Μάτσα. Πρωταγωνιστούν η Ντόρα Γιαννακοπούλου και ο Γιάννης Βόγλης. Συμμετέχουν ακόμη οι: Ανδρέας Φιλιππίδης, Χριστόφορος Νέζερ, Μιράντα Μυράτ, Μαρία Σολδάτου. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της ταινίας είναι η μουσική, καθώς είναι πλημμυρισμένη με πασίγνωστα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Τα ερμηνεύει η Ντόρα Γιαννακοπούλου, ενώ ο Γιάννης Βόγλης υποδύεται τον συνθέτη και πιανίστα, δηλαδή τον Μίκη! Ακούγονται τραγούδια από τους κύκλους: “Επιτάφιος”, “Λιποτάκτες”, “Πολιτεία”, “Όμορφη πόλη”, “Η γειτονιά των αγγέλων” και “Μικρές Κυκλάδες” και κάποια ορχηστρικά θέματα από το “Αξιον Εστί”!

«Καταιγίδα» (1965) (τα τραγούδια της ταινίας) Nτόρα Γιαννακοπούλου

Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλάει για το mikisradio


Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Επικοινωνία

Γειά σας μέσα από το γαλάζιο εικονίδιο στην δεξιά γωνία μπορείτε να μας στείλετε ζωντανά το μήνυμα σας.

crisp.chat

Το πρώτο κείμενο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Το πρώτο κείμενο από τον Μίκη Θεοδωράκη
Το πρώτο κείμενο από τον Μίκη Θεοδωράκη